Dažniausiai stengiuosi gauti naminio karvutės pieno, tačiau jau daug kartų esu gaminusi ir iš parduotuvinio, svarbu, kad būtų bent 3,5 procentų riebumo.

Užvirinu 1 litrą pieno ir supilu plakinį iš 5 kiaušinių, išplaktų su 200 g grietinės 1-1,5 a.š. druskos.

Ugnį sumažinu iki minimaliausios. Būtina sąlyga – nesustojant maišyti turinį. Jei turite mikserį, galima naudoti ir jį, bet tikrai greičiau paplakti keliolika minučių, nei paskui plauti mikserio dalis.

Kai masė pradeda gumuliuotis (tikrai matosi kada), dar apie minutę plaku ir tada pilu į iš anksto paruoštą koštuvą ar specialią formą sūriui, išklotą dviguba marle (pilna pirkti vaistinėse). Po valandos jau susiformavusį sūrį paslegiu nakčiai šaldytuve. Ryte jau galima valgyti.

Prieš slegiant sūrį, galite pabandyti sekančias variacijas:

Gausiai užberti šviežių kapotų krapų;
Negausiai užberti maltais graikiškais riešutais;
Pabarstyti sezamo sėklom;

Kol kas skaniausias iš bandytų – su krapais.

Patarimas – nubėgęs skystis labai vertingas veido ir kaklo odos valymui.