Regionas turi stiprias istorines gijas su vynuogėmis ir vynu, grąžinančias į XXII a. prieš Kristų, ir yra vienas iš pačių seniausių vyno regionų šalyje. Dėl ryškaus senovės imperijų, įskaitant Graikų, Romėnų ir Bizantijos, poveikio regionui, kai kurios vietos vynuogių veislės byloja istorines legendas.

Kaip ir daugelis Italijos regionų, Kampanija - įspūdingos vynuogių veislių įvairovės gimtinė, o keleto veislių nerasime niekur kitur žemėje. Neginčytinai reikšmingiausia yra Aglianico vynuogė, iš kurios gaminami garsūs ir itin vertinami raudoni "Taurasi" bei "Aglianico del Taburno" vynai.

Gyvybiškai svarbios Kampanija vynuogynuose yra ir baltos Fiano bei Greco vynuogių veislės, kurias išgarsino "Fiano di Avellino" ir "Greco di Tufo" vynai. Beje, Fiano vynuogė vyno gamyboje skaičiuoja jau daugiau nei 2000 metų! Originalus jos lotyniškas pavadinimas "Vitis apiana", reiškiantis "bičių vynas", amžiams slenkant sutrumpėjo. Tuo tarpu Greco vynuogė akivaizdžiai demonstruoja graikišką kilmę.

Dar viena verta dėmesio vynuogė, pasižyminti plona odele - Falanghina, kuri yra "Falerno del Massico" ir "Galluccio" vynų kertinė ašis. Medaus saldumu pasižyminti Falanghina vynuogė pelnė pagyrų iš paties senovės rašytojo ir filosofo Plinijaus Vyresniojo, klasika tapusios frazės "in vino veritas" ("tiesa vyne") autoriaus.

Šalia pačių reikšmingiausių aukščiau paminėtų vynuogių veislių rikiuojasi eilė mažiau žinomų perliukų. Tai yra Biancolella ir Forastera, kurios kartu sudaro Ischia DOC baltų vynų "stuburą"; savo rolę vaidina ir Suppezza, Sabato, Sciascinoso bei jų mišiniai; apelsinų žiedais kvapnūs vynai išsiskiria vietinių Fenile, Ripolo, Pepella ir Ginestra vynuogių dėka.

Aversa lygumose auganti Aspirino vynuogių veislė, iš kurios gaminamas baltas sausas arba putojantis vynas, davė vardą vietos kilmės nuorodai Asprinio di Aversa DOC.

Coda di Volpe (iš italų kalbos "lapės uodega") veislė, taip pavadinta dėl pailgos vynuogių kekių formos panašumo į lapės uodegą, atlieka ženklų vaidmenį vienų iš garsiausių regiono baltų vynų Lacryma Christi del Vesuvio (lotyniškai "Lacryma Christi" reiškia "Kristaus ašaros") gamyboje.

Legenda byloja, kad vynuogės aplink Vezuvijų pradėjo augti nukritus Kristaus ašaroms. Pagal neįtikėtiną scenarijų didžiausio Europos ugnikalnio papėdėje Kristaus ašaros virto geriausios veislės vynuogėmis. Tai legendinis vynas, vienas iš labiausiai tradicijas puoselėjančių Kampanija vynų.

Regionas pasižymi klimato įvairove, kurį lemia Viduržemio ir Tirėnų jūrų pakrantės brizas. Čia vyrauja vulkaninis dirvožemis, o dėl gausių saulės spindulių, sausų karštų vasarų bei švelnių žiemų vynuogių sezonas yra gana ilgas. Visa tai prisideda prie Kampanijos vynuogynų, besidriekiančių 46 800 hektarų plote, uogų bei atitinkamai vynų skonio, kvapnumo ir kartu sėkmės.

Nepaisant gilių tradicijų šaknų, šių dienų Kampanijos vynų stilius pasižymi jaunatviškumu ir vaisiniu skoniu: baltieji vynai išsiskiria vietinės augmenijos aromatais, o raudonieji - įmantrumu, kuris reikalauja bent trumpo brandinimo ąžuole. Dinamiški ir novatoriški metodai daro teigiamą įtaką regiono vynų kokybei, ypatingai vynuogynų valdymo, derliaus nuėmimo ir laikymo rūsiuose technikos srityse.