Pasitelkus šiek tiek fantazijos, ant griliaus galima paruošti ištaigingus pietus ar lengvą vakarienę, tikina maisto ekspertė, „Rimi“ kulinarijos vedėja Elena Seričkienė.

„Ilgą laiką barbekiu nebuvo įsivaizduojamas be šonkauliukų, kiaulienos sprandinės ar švelnaus skonio krūtinėlės. Šiandien, ieškantiems naujų skonių, rekomenduojame rinktis ant griliaus keptą žuvį ir jūros gėrybes. Surizikavę tikrai nenusivils – lengvai paskrudusi žuvis įgauna traškią viršutinę plutelę, o derinyje su uogomis ar vaisiais, atskleidžia aukščiausios klasės harmoniją“, – sako E. Seričkienė.

Žuvis ir jūros gėrybės kepa itin greitai, todėl vakarienės gamtoje ilgai laukti nereikės.

„Pamarinuoti žuvį ar jūros gėrybes visada patariu iš anksto. Negadinkite kokybiškos šviežios ar šaldytos žuvies intensyviais prieskonių mišiniais – jie nustelbs subtilų žuvies skonį.

Žuvį visada patariu gardinti trimis pagrindiniais ingredientais: citrinų sultimis, druska ir pipirais. Taip pat žuvį galima skaninti peletrūnu, baziliku, šafranu, tačiau saikingai. Jei daug prieskonių tinka  mėsos gamybai, tai visiškai netinka žuviai ir jūros gėrybėms“, – tikina maisto ekspertė.

Ekspertė sutiko pasidalinti trimis netradicinėmis, bet be galo gardžių patiekalų ant griliaus idėjomis.

Jūros šukučių ir mango salsa

Jūros šukutės skoniu primena krabų mėsą, o maistine verte nenusileidžia austrėms. Prieš dedant atšildytas (jeigu pirkote šaldytas) ar šviežias šukutes ant griliaus, vertėtų jas palaikyti keliolika minučių sūdytame vandenyje, o vėliau, nuplovus ir nusausinus, apšlakstyti citrinų sultimis, pabarstyti druska, pipirais ir palikti 20 minučių marinuotis. 

Šukutes galima dėti tiesiai ant grotelių, tik svarbu nepamiršti, kad kepa jos labai trumpai, iki 10 minučių. Ar šukutės iškepė įsitikinsite prapjovę peiliu – pjūvio vietoje turi matytis tik baltos spalvos mėsa. Šukutes be galo skanu patiekti su mango vaisiumi, gausiai apšlakstytu citrinų sultimis.

Vieną porcijai užtenka 4-5 vnt. jūros šukučių.

Tradiciškai ruošta lašiša su raudonaisiais serbentais

Lašišos kepsnį skanu ruošti ant griliaus įvyniotą į foliją, bet taip pat galima rinktis kepti ant medinės lentelės ar citrinžolių, prieš tai žuvį keliose vietose įpjovus. Citrinos sultimis, pipirais ir druska pamarinuota lašiša ant griliaus iškepa per keliolika minučių, jei liko peršviečiamas bent ruoželis – grįžkite prie griliaus. 

Anot anglų, lašiša skaniausia su serbentais – tokį receptą dar 1950-aisiais išpopuliarino George Perry-Smith savo garsiajame „The Hole in the Wall“ restorane. Šiandien siūlome naudoti supaprastintą recepto versiją – griliuje keptą žuvį patiekiant su pilnomis raudonųjų serbentų uogomis ar iš trintų uogų paruoštu padažu.

Tonizuojantis krevečių ir obuolio duetas

Didžiosios krevetės – tai natūralūs, tonusą palaikantys afrodiziakai, kurie taip pat puikiai tinka kepti ant griliaus. Patiektos kartu su keptu obuoliu sukuria itin ryškų ir gardų duetą. Nors patiekalo paruošimas labai lengvas, svarbu atkreipti dėmesį į kelias detales: kepimui rinktis kuo rūgštesnį obuolį (puikiai tiks tradiciniai lietuviškieji) ir kepti nenulupus obuolio žievės, tokiu būdu išgaunama ypatinga konsistencija. 

Kepant šviežias krevetes užtruksite iki 6 min., o prieš kepant šaldytas svarbu jas pilnai atšildyti ir pamarinuoti.

Jei šie receptai jums patiko, meistrė taip pat rekomenduoja išbandyti jūros ešerį su keptu greifrutu, skumbrę su agrastais ir imbieru bei krabus su melionu ir baziliku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją