Kuo marinuoti pasirinktą mėsą – vištieną, jautieną, kiaulieną, ėrieną ar kt. – parduotuvėse galima pasirinkti iš daugybės siūlomų prieskonių mišinių, marinatų ir kitų priedų. Ten pat galima rasti ir populiariausią kepsnių gardintoją – kečupą ar pomidorų padažą. Tačiau visi šie populiarūs produktai turi vieną didelį BET... jie užgožia natūralų mėsos skonį.

„Čili picos“ virtuvės šefė Liucija Makovska pataria mėsą marinuoti tik natūraliomis žolelėmis, o patiekti su greitai paruošiamais, tačiau puikiai prie vienos ar kitos mėsos derančiais ir skonį paryškinančiais padažais.

Vasarą užsiauginti ar tiesiog įsigyti šviežių žolelių ne problema. Jeigu ant palangės bazilikas ar rozmarinas pas jus nežaliuoja, galbūt kelių lapelių nepagailės darželį balkone užsiauginusi draugė ar kaimynė. Jeigu ir jos neturi, tikrai žalumynų rasite pas artimiausia bobutę turguje. Tinka įvairiausios žolelės ir prieskoniai: nuo tradicinio česnako ir pipirų iki čiobrelių ir citrinžolės.

Avienos kepsnį virtuvės šefė Liucija pataria marinuoti su rozmarinais, čiobreliais, česnakiniu aliejumi bei grūstais pipirais.
Vištienai puikiai tiks paprastas marinatas iš čiobrelių, aliejaus ir česnakų.

Jeigu norite ant griliaus keptai mėsai suteikti, pvz., azijietišką, skonį, marinuokite ją su citrinžole, laimo lapais ir pačiu laimu. Aštrumo suteiks šviežias čili pipiras.

Natūraliomis žolelėmis ir prieskoniais marinuotos mėsos nesugadinkite ant kepsnio užpildami paprasto kečupo ar pomidorų padažo. Štai keli virtuvės šefės receptai, kurie praturtins jūsų griliaus kepsnių skonį ir maloniai nustebins į iškylą susirinkusius draugus.

Prie ant griliaus keptos vištienos ar ėrienos Liucija siūlo pasigaminti mangų padažą, kuriuo ant griliaus keptą mėsą galėsite gardinti ir po kelių dienų. Susmulkinkite česnako, balto svogūno, juos apkepinkite. Į keptuvę sudėkite kubeliais pjaustytą mangą, smulkintą čili aitrųjų pipirą, viską kartu dar apkepkite.

Įpilkite truputį vandens ir patroškinkite, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Gausite puikiai prie vištienos ar ėrienos tinkantį čatnį.

Prie daugelio mėsos griliaus kepsnių tinka štai toks pomidorų padažas: nulupkite pomidorą, išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite česnako skiltelę, svogūną, įdėkite šviežio baziliko, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį, viską sumaišykite. Jeigu visus produktus supjaustysite stambiau, gausite puikias salotas, jeigu labai smulkiai, galėsite naudoti kaip padažą.

Prie mėsos taip pat tinka trintų daržovių padažas. Jam pagaminti tereikia svogūno, paprikos, pomidoro, šviežios petražolės šakelės, kalendros. Viską sutrinkite trintuvu ir gardinkite ant griliaus keptą jautieną, kiaulieną, ėrieną.

Išskirtinai prie jautienos dera aliejinis žalumynų padažas, kurį pagaminsite į alyvuogių aliejų susmulkinę petražolės šakelę, kalendrą, baziliką, įpylusios šiek tiek citrinos sulčių bei įbėrusios druskos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)