1. Venkite per aukštos temperatūros

Pasak kulinarės, didžiausia grilio nuodėmė – patiekalo perkepimas. Dažniausiai tai nutinka kepant ant per kaitrios ugnies. Tokia mėsa išsausėja, netenka savo sultingumo, į tai ypač svarbu atkreipti dėmesį kepant didelius mėsos kepsnius.

Kad to išvengtumėte, mėsai kepant jos temperatūrą reikėtų matuoti specialiai tam skirtu termometru. Kai karštis mėsos viduje pasieks 82–95 laipsnius šilumos – ji jau bus paruošta. Jei matote, kad žarijos per karštos, reikėtų jas patraukti į kepsninės šoną arba kepamą patiekalą kepti suvyniotą į foliją. Taip pat svarbu įsitikinti, kad kepate ant pilkšvų žarijų ir kad kepsninėje nėra atviros liepsnos.

2. Rinkitės tinkamą kurą

Svarbiausias dalykas, kurį reikia atsiminti – tai, jog negalima kepti mėsos naudojant spygliuočių medžių malkas. Taip pat per daug nereikėtų naudoti degiųjų skysčių, nes jie skirti apšlakstyti malkas prieš įkuriant ugnį, kad ji greičiau įsidegtų, tačiau yra netinkami pilti ant žarijų, norint padidinti kaitrą, kai jau mėsa kepama ant grotelių. Taip išsiskiria toksiškos medžiagos, o į kepsnį gali įsigerti degaus skysčio kvapas.

Norintys kažkuo pakeisti degiuosius skysčius, galima įdegimui naudoti sausą žolę, eglės ar pušies šakeles, kurios nors ir netinka kepimui, tačiau puikiai pasitarnaus įkūrimui. Taip pat galima naudoti specialiai tam skirtas tabletes, kurios degdamos neišskiria jokių kenksmingų medžiagų. Geriausiai karštį kepsninėje palaikys ąžuolo, beržo, uosio malkos, tik nuo pastarųjų prieš kuriant reikėtų nulupti žievę, kadangi iš jos išsiskiria degutas.

3. Nepermarinuokite

Neteisinga manyti, kad kuo ilgiau mėsa marinuosis, tuo ji labiau įsisavins prieskonius. Priešingai, per ilgai marinate laikoma mėsa pradeda atiduoti iš savęs tai, ką pasisavino ir galiausiai tampa sausa, praranda skonį. Jei marinuojate trumpam laikui, tuomet drąsiai naudokite druską, bet jei ketinate mėsą palikti marinuotis ilgiau – druskos geriau nepadauginti, nes ji ištraukia mėsos sultis.

Jau kepant reikėtų žinoti, kad glajaus marinatas yra linkęs pridegti, todėl prieš dedant mėsą ant grotelių jį reikėtų nuimti. Taip pat reikėtų nuimti ir ant mėsos esantį riebalų perteklių, kad riebalai nevarvėtų ant žarijų, taip išskirdami kancerogenus. Jei esate gurmanas ir riebaliukai jums yra pati skaniausia mėsos dalis – tuomet po kepimo grotelėmis padėkite folijos padėkliuką, kad riebalai neužtikštų ant žarijų.

4. Tinakmai parinkite grilių

Geras grilio patiekalas labai priklauso ir nuo tinkamai parinkto grilio. Jei ketinate įsigyti grilinę, rinkitės tokią, kurioje tilptų bent 10 iešmų ir ją būtų galima uždengti – tokia kepsninė tiks ir dideliems, ir mažiems kepsniams, kitu atveju reikėtų juos dažnai vartyti. Auksinė taisyklė renkantis grilinę – kuo geresnis metalas, tuo geriau jis laikys karštį. Plono metalo kepsninės prastesnės, nes greitai atvėsta, tada reikia naudoti daugiau kuro, jos gali net pradegti. Taip pat vertėtų atsiminti, jog naudojantis foliniais padėkliukais ar plono metalo kepsninėmis.

5. Neskubėkite

Kepant grilyje niekada neiškepsite visko greitai, todėl verta neskubėti ir mėgautis procesu. Nereikėtų kepti visko iškart, pirmiausia kepkite raudoną mėsą, tada vištieną. Greičiausiai iškepa daržovės, jūros gėrybės, žuvies filė. Iškepus mėsą, jei tai yra kiauliena – nereikėtų skubėti jos iškart tiekti ant stalo. Įvyniokite į foliją ir leiskite jai keletą minučių pailsėti.

Apibendrindama G. Bovševič teigia, jog pati didžiausia klaida, kurios reikėtų vengti iškylaujant, tai persivalgymas, o visos kitos – lengvai ištaisomos.

Prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis antrina grilio ekspertei ir teigia, jog kepimas ant grotelių nėra toks paprastas dalykas: „Jei iškylą gamtoje sugalvojote spontaniškai ir neturėjote laiko marinuoti mėsos, rinkitės kepimui jau paruoštus grilio patiekalus iš prekybos centrų, taip išvengsite daugelio klaidų, o kepant nereikės skubėti, galėsite tiesiog mėgautis procesu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją