Žinau, kad nuotraukoje jis neatrodo labai jau išvaizdžiai, bet taip yra dėl to, kad neturiu specialaus degiklio, su kuriuo galėčiau kaitinti cukrų, todėl teko naudotis orkaitės kaitinimo grotelėmis, o su jomis praktiškai neįmanoma suvaldyti cukraus kaitinimo proceso. Tačiau kremo ištižėlio konsistencija ir apskritai visas skonio balansas išėjo tiesiog puikiai.

(8 porcijoms):

Pagrindui:

6 šaukštai sviesto
4-6 šaukštai grietinėlės
220 ml miltų
60 ml cukraus pudros
1 kiaušinio baltymas
truputis druskos

Kremui:

150-160 ml cukraus
160-180 ml plakamosios grietinėlės
4 kiaušinių tryniai
2 kiaušiniai
1 citrina
2 šaukštai cukraus kaitinimui

Gerai išsuktas sviestas sumaišomas su miltais ir cukraus pudra. Įpilama grietinėlės, kad tešla būtų minkštesnė. Jei tešla išeina pernelyg sausa ir kieta, įpilkite dar šiek tiek grietinėlės. Masė suminkoma į apvalų kamuolį, šiek tiek paplojama ir lengvai iškočiojama. Suvyniojus ją į maistinę plėvelę palikite šaldytuve 2 valandoms.

Tešlai atšalus, išimkite ją iš šaldytuvo ir iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo ar lentelės. Gautu apskritimu padenkite tartų kepimo formos apačią ir kraštus (mano forma yra 23 cm skersmens). Kuo aukštesnis tartų kepimo formos kraštai, tuo geriau, jei kraštai neaukšti, tešlą išklokite taip, kad jos kraštai liptų per viršų.
Pašaukite tartą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20-30 minučių (priklauso nuo orkaitės), kol tartas įgaus aukso spalvą. Jei kepant imtų formuotis tešlos burbulai, susprogdinkite juos šakute. Iš orkaitės ištrauktą karštą tartą du kartus sutepkite plaktu kiaušinio baltymu.
Kol tartas kepa, paruoškite kremą. Sumaišykite cukrų, kiaušinius ir grietinėlę ir išplakite juos.

Įmaišykite šviežiai nutarkuotą citrinos žievelę (atsargiai, jokiu būdu negalima tarkuoti baltosios dalies, nes ji apkartins pyragą) ir iš tos pačios citrinos išspaustas sultis.

Viskas dar kartelį išmaišoma ir supilama į kiaušinio baltymu pateptą tartą. Vėlgi mano forma yra silikoninė ir gana žema, todėl šiam pyragui nelabai tiko, todėl teko visą formą įdėti į keptuvę ir tik tada pilti skystąjį mišinį, kuris tik nežymiai išsiliejo per kraštus, o šiaip išsilieti, žinoma, neturėtų.
Visas tartas su kremu vėl pašaunamas į orkaitę ir kepamas apie 30-45 minutes (vėlgi priklauso nuo orkaitės įnorių). Crème brûlée bus iškepęs, kai skystoji dalis įgaus žele konsistenciją, o paviršius bus beveik sustingęs.
Tartą palikite atvėsti. Pagal idealųjį variantą, tartui atvėsus, jį reikėtų išimti iš formos, apibarstyti cukrumi ir cukrų padeginti su specialiu degikliu. Pagal buitinį variantą, tartui atvėsus, jį reikėtų išimti iš formos, apdengti kraštus folija, o paviršių apibarstyti cukrumi. Tuomet tartą pašauti į orkaitę prie pat kaitinimo lentelių (itin aukštos temperatūros) vos minutei kitai, nuolat stebint, kas vyksta su paviršiumi.
Pirmą kartą gaminant tartas išėjo labai skanus, bet, deja, nelabai išvaizdus. Tačiau dabar jau turiu specialųjį degiklį ir su juo karamelizavimas einasi kaip sviestu pateptas.

Palaukite, kol tartas kiek atvės, padalinkite jį 8 dalis ir patiekite į stalą su vaniliniais ledai. Jei norite, galima papuošti citrinos griežinėliais. Tartą taip pat galima patiekti dar šiltą, taip net skaniau valgant su ledais. Skanaus!

Šaltinis
Temos
feastofguiltypleasures.blogspot.com
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)