Jų galime pasigaminti tiesiog čia pat, gamtoje, kūrenant laužą ar kepsninėje žaižaruojant žarijoms. Tam, kad nereikėtų daug ir ilgai galvoti, ką gaminsime, siūlome pasigaminti upėtakių įvyniotų į šoninę bei gaiviųjų salotų, kurios labai tiks prie žuvies.

Upėtakis, įvyniotas į šoninę

4–6 išskrostų upėtakių

vienam upėtakiui:

2–4 rūkytos šoninės riekelių (kiek reikės šoninės, priklauso ir nuo upėtakių dydžio)
1 citrinos sulčių
2 šaukštų sojų padažo
druskos

Upėtakius nuplauti po šaltu tekančiu vandeniu, nusausinti, iš išorės ir vidaus apšlakstyti citrinos sultimis, pabarstyti druska, o pilvo ertmę patepti trupučiu sojų padažo. Paruoštas žuvis apvynioti ir sudėti į specialias dvipuses kepimo groteles. Groteles gerai uždaryti. Upėtakius kepti iš abiejų pusių po 5 min., kol apskrus šoninė. Galima patiekti su gaiviosiomis salotomis.

Patarimas. Nepadauginkime druskos, nes kepant ant grotelių šoninė tampa sūresnė. Dėl to patartina prieš kepant žuvies nepersūdyti ir papildomai druskos užberti tik iškepus.

Gaiviosios salotos

1 gūžės salotų
1–2 raudonųjų svogūnų
2 šviežių agurkų
3–4 pomidorų
krapų

padažui:

½ citrinos sulčių
3–4 šaukštų mėgstamo aliejaus
druskos
pipirų

Daržoves nuplauti ir nuvalyti. Salotas suplėšyti mažais gabalėliais, likusias daržoves supjaustyti. Paruošti padažą: sumaišyti citrinos sultis, aliejų, pagal skonį pasūdyti ir pridėti pipirų. Užpilti ant paruoštų daržovių ir išmaišyti.

Daugiau receptų galite rasti knygoje „Iškylos Lietuvoje. Kelionės ir receptai“.