Labai daug metų naudojausi tradiciniu tešlos koldūnams ar virtiniams receptu. Tada viena ausim užgirdau apie plikytą tešlą, radau galybes jos aprašymų internete, eksperimentavau, gaminau, kol atradau savo variantą. Tešlos stebuklingumas tame, kad jos nereikia ilgai minkyti, o svarbiausia – ji nelimpa prie paviršiaus, ant kurio yra kočiojama. Visada, prieš kočiojant, pasigrožiu garuojančia tešla :)

Pirmiausiai pasigaminu tešlos. Kad būtų labiau spalvota, dėjau 1 šaukštelį ciberžolės.

Proporcijos tokios:

6 st. miltų
10 v.š. aliejaus
2 st. verdančio vandens

Miltus persijoju į gilesnį indą, supilu aliejų, šaukštu permaišau ir supilu verdantį vandenį. Kuo intensyviau išmaišau ir palieku tešlą kelioms minutėms, kad pravėstų. Tada jau rankomis užminkau tešlą.

Tešla gaunasi elastinga, todėl galima iškočioti labai plonus lakštus. Pjaustau norimo dydžio formas ir formuoju virtinius su norimu įdaru.

Iš šios normos gaunasi apie 100 virtinių, 4/5 jų užšaldau.

Ši tešla taip pat puikiai tinka naminių makaronų gamybai.

Patarimas – kad šaldomi virtiniai ar koldūnai nesuliptų, prieš dedant į maišelius, juos paskleidžiu šaldiklyje, kol tampa kieti ir tik tada pakuoju.

Įdarui reikės:

130-150 g pesto
300-400 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio

Tešlai vėstant, imuosi įdaro. Labai gerai permaišau pesto su smulkiai tarkuotu fermentiniu sūriu. Naudoju Gouda tipo sūrį, bet tiks bet kokie puskiečiai ar kietieji sūriai, skonio reikalas.

Tešlą plonai iškočioju, išspaudžiu nedidelius apskritimus, ant jų dedu arbatinį šaukštelį įdaro ir stipriai rankomis arba specialia formele užspaudžiu kraštus.

Padažui reikės:

200 g grietinėlės (galima naudoti 12 proc. grietinėlę kavai)
žiupsnelį jūros druskos
0,5 a.š. džiovintų maltų svogūnų
žiupsnelį maltų baltųjų pipirų
100 g smulkiai tarkuoto parmezano sūrio

Kai jau virtiniai suraityti, gaminu padažą. Nedideliame puode užkaitinu (neužverdu) grietinėlę su druska, džiovintais maltais svogūnais, pipirais ir tarkuotu parmezanu.

Padažui užkaitus, dengiu dangtį ir išjungiu ugnį.

Vienai porcijai verdu 10-15 virtinių. Leidžiu juos į verdantį pasūdytą vandenį ir laukiu, kol jie iškils į vandens paviršių, lukteliu dar 4-5 minutes ir išgriebiu arba nukošiu koštuve.

Tiekiu iškarto, porciją užpilant 3-4 v. š. padažo.