26 cm skersmens pyragui reikės:

6 dideli obuoliai
sauja džiovintų spanguolių
citrinos sulčių ir tarkuotos citrinos žievelės
cinamono
žiupsnio druskos
3 kiaušiniai
100-120 ml cukraus
1 a.š. sodos
200 ml pieno
250-300 ml miltų
45 g sviesto
Papuošimui
spanguolių uogienės ir ledų

Obuoliai nuplaunami, nusausinami ir nulupami. Išimamos sėklytės. Kad obuoliai neruduotų, juos galima įdėti į pasūdytą vandenį arba pabarstyti druska.

Kepimo formos dugnas ištepamas sviestu ir pabarstomas cukrumi. Ant viršaus dedami skiltelėmis supjaustyti obuoliai (gražiai išdėliojama). Galima dėti du sluoksnius. Svarbiausia, kad obuoliai gražiai atrodytų iš apačios, o ne iš viršaus.

Obuoliai apibarstomi cinamonu (pagal skonį) ir tarkuota citrinos žievele. Tada suberiamos ir tolygiai ant obuolių paskirstomos džiovintos spanguolės. Ant viršaus paskirstomi nedideli sviesto gabalėliai. Obuoliai pašaunami į įkaitintą orkaitę (200 laipsnių C) ir kepami apie 10-15 min, priklauso nuo to, kaip plonai jie supjaustyti ir kokios rūšies obuoliai (kaip greitai jie tyžta).

Kol obuoliai kepa, pagaminama tešla. Likęs sviestas ištirpinamas su cukrumi. Į kiek atvėsusį mišinį įmušami kiaušiniai ir viskas gerai išplakama. Įpilama kiek pašildyto pieno. Galiausiai įberiama citrinos sultimis nugesinta soda. Išmaišoma. Po truputį įmaišomi miltai. Galima dėti vien tik kvietinius miltus arba maišytus miltus, pavyzdžiui, į šį pyragą aš dėjau apie 3-4 val. š. migdolų miltų.

Pagaminta tešla supilama ant šiek tiek pakepusių obuolių. Pyragas pašaunamas į orkaitę ir kepamas dar apie 25-35 minutes ant tos pačios temperatūros. Ar pyragas iškepęs, tikrinama įsmeigus pagaliuką (jei ištraukiamas sausas, vadinasi, pyragas iškepęs). Pyragui leidžiama šiek tiek atvėsi (geriausiai leisti vėsti šiltoje aplinkoj) ir tuomet jis apverčiamas. Pyragas skaniausias dar šiltas kartu su spanguolių uogiene ir ledais. Skanaus!

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!
Šaltinis
Temos
feastofguiltypleasures.blogspot.com
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)