Tešlos ruošimas

Lygiomis dalimis sumaišome vandenį su pienu, kad gautųsi nepilna stiklinė. Įmušame kiaušinį, pasūdome pagal skonį. 2 stiklines miltų supilame į krūvelę, padarome viduryje duobelę ir užmaišome tešlą, supildami kiaušinio ir pieno plakinį. Baigiant minkyti, įpilame nepilną šaukštą aliejaus.

Kitas variantas

Išplakame stiklinę miltų, vieną kiaušinį arba du trynius ir minkome iki kočiojamos tešlos konsistencijos, palaipsniui pilant šaltą vandenį. Dedame pusę arbatinio šaukštelio druskos ir gerai išmaišome.

Tešlą plonai iškočiojame. Stikline ar specialia formele išpjauname apskritimus, dedame įdarą ir formuojame koldūnus. Kraštus patepame plaktais baltymais arba šaltu vandeniu, kad tvirčiau suliptų.

Kartu su įdaru dedame prieskoninių žolelių, kurias rinkome vasarą - mėtų, melisos, krapų, petražolių, kalendros, serbentų lapų. Pakaks vieno arbatinio šaukštelio ir jūsų patiekalas įgaus nepakartojamą skonį.

Koldūnų visuomet gaminkite daugiau – jie puikiai tinka užšaldyti. Verdame koldūnus pasūdytame vandenyje (3 stiklinėms vandens imame 1-1,5 arbatinio šaukštelio druskos). Kai koldūnai iškyla – išgriebiame kiaurasamčiu ir sudedame į gilų indą.

Klasikinis variantas: apšlakstome ištirpintu sviestu, atskirai patiekiame grietinę, smulkintus prieskoninius žalumynus.

Sibiro koldūnai

Stambia trintuve sutarkuojame didelį svogūną. Imame po 250 g bet kokios paukštienos (gali būti ir sumedžiotas laukinis paukštis) ir kiaulienos filė; supjaustome plonais gabalėliais, dedame 100 g lašinukų.

Viską susmulkiname, pasūdome pagal skonį, beriame pipirų, gvazdikėlių ir suberiame 1-2 valgomuosius šaukštus smulkintų ledukų. Viską gerai išmaišome, paruoštą įdarą dedame į koldūnus ir išverdame.

Patiekiame giliame inde, užpilame padažu, pagamintu iš sviesto, citrinų sulčių ir pomidorų tyrės. Vietoje padažo, koldūnus galite užpilti mėsos sultiniu.

Ukrainietiški koldūnai

Paruošiame įprastą tešlą koldūnams, tačiau dedame ne kvietinius, o grikių miltus (galima dėti pusę kvietinių, pusę grikių). Paruošiame saldų įdarą. Imame 3 stiklines šviežių arba šaldytų uogų (tinka juodieji serbentai, vyšnios be kauliukų, mėlynės, bruknės), užpilame ½ stiklinės cukraus, pagardiname cinamonu, sumaišytu su cukrumi.

Koldūnai su kepenėlėmis ir kopūstais

Sumalame 250 g jautienos kepenėlių ir tiek pat kopūstų, 3 galvutes svogūnų, įmušame kiaušinį ir pagardiname džiovintais susmulkintais juodųjų serbentų lapeliais. Viską gerai išmaišome ir paruošiame koldūnus.

Su grybais ir ryžiais

Išverdame 300 g grybų, sumalame, susmulkiname svogūno galvutę ir apkepiname svieste. Išverdame pusę stiklinės ryžių (kad pilnai nesuminkštėtų). Viską sumaišome ir formuojame koldūnus.

Su žuvimi

1 kg žuvies filė sumalame. 300 g svogūnų smulkiai supjaustome ir pakepiname su 100 g sviesto. Į paruoštą faršą dedame svogūnus, pagardiname kvapiaisiais pipirais, druska ir trupučiu cukraus. Viską gerai išmaišome ir formuojame koldūnus.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)