4-5 porcijoms reikės:

½ stiklinės manų kruopų
stiklinės kefyro/pasukų/jogurto
600 g varškės
4 kiaušinių
4-5 šaukštų cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos

Procesas:

Manų kruopas užpilam rūgusio pieno produktu ir paliekam bent pusvalandžiui pabrinkti. Rūgusio pieno produktai labai pasitarnauja kepinio purumui, todėl jei tik galima rinktis ne pieną, jo ir nesirenkam.

Varškę pertrinam per sietelį/porąsyk permalam mėsmale/sutrinam blenderiu/surandam kokį kitą būdą išnaikint gumuliukus. Ją derėtų rinktis pusriebę ir sausą (geriausia – iš maišelių, o ne stačiakampių pakelių, o jei sykiais kur nučiuptumėt naminės – idealu).

Įjungiam orkaitę – 180. Kiaušinių trynius atskiriam nuo baltymų. Visom išgalėm stengiamės, jog į baltymus trynio nepatektų, mat paskui neišsiplaks. Jei nutinka atvirkščiai – nieko tokio. Į trynius dedam cukrų (jei manus užpylėt saldžiu jogurtu, cukraus dėkit šiek tiek mažiau) ir vanilinį cukrų, plakam, kol masė pašviesėja ir jos tūris padvigubėja. Sudedam varškę ir supilam manų-kefyro/pasukų/jogurto mišinį. Išplakam iki vienalytės masės.

Plakiklio šluoteles kruopščiai nuplaunam ir nusausinam. Baltymus pasūdom ir pamažėl didindami greitį išplakam iki standžių putų. Masė turi būt balta balta, o apvertus dubenį – nemėgint iš jo iškrist ar kitaip pabėgt. Atsargiai įmaišom į varškės masę. Vos tik niekur nebaltuoja baltymų debesys, procedūrą baigiam, mat jei per ilgai duosimės šaukštu, įplaktas oras išeis lauk.

Kepimo formą ištepam riebalais ar išklojam kepimo popieriumi. Nuo formos dydžio priklauso apkepo storis. Aš dažniausiai tokį kiekį kepu 24-26 cm skersmens apvaliam inde. Supilam varškės masę, išlyginam paviršių, dedam kept. Maždaug 45-60 minučių, nelygu, koks apkepo storis. Kai jau paviršius dailiai apskrudęs, ištraukiam iš orkaitės ir leidžiam truputėlį kambario temperatūroj pastovėt. Nenusimenam, kad jis kiek pabliūkšta, šitaip baisiai dažnai su varškės kepiniais nutinka. Valgom su uogiene, grietine ar kondensuotu pienu. Skanaus.

Pastaba: jei tingit terliotis su atskirai plakamais baltymais, neplakit. Apkepo pasisekimo garantas yra varškė be gumuliukų ir ne piene brinkinti manai.

Pastaba nr. 2: nebijokit apkepo pagardint priedais: džiovintais vaisiais (kuriuos derėtų kiek pabrinkint ar bent nuplikyt), kokoso drožlėmis, kakava, vaisiais, uogom ar net virtom morkom.