Vilniuje vyno ir maisto festivalio svečius su katalonų virtuve supažindins specialiai iš Ispanijos atvykstantis Torres restorano šefas Sergio Millet. Kaip sako S. Millet, katalonų virtuvę nesunku įsileisti į savo namus, svarbiausia apsirūpinti kokybišku alyvuogių aliejumi, prieskoninėmis žolelėmis, pomidorais, česnakais, svogūnais.

Ir tikrai nereikia baimintis, kad iškart reikės lėkti pirkti brangių jūros gėrybių. Katalonų virtuvėje sutelpa du ryškūs kulinariniai stiliai. Vienas susikoncentravęs į Viduržemio pakrantės žvejo stiliaus virtuvę, o kitas – tai rimti ir sotūs kalnų gyventojų patiekalai. Tad kuo toliau keliausite nuo jūros, tuo mažiau patiekaluose bus ir jūros gėrybių, tačiau skonis vis tiek maloniai stebins.

Norintiems išbandyti, kuo ypatingi katalonų virtuvės patiekalai, siūlome pasigaminti Barselonos stiliaus paelją. Tai sotus ir aromatingas patiekalas, puikiai tiksiantis šiam metų laikui. Daugiau idėjų, kaip galima įsileisti Katalonijos virtuvę į savo namus bus galima sužinoti kulinarijos pamokose, kurias lapkričio 17 d. sekmadienį „Kempinski“ viešbučio virtuvėje ves ispanas S. Millet.

Barselonos stiliaus paelja su kiauliena, chorizo dešra, daržovėmis ir smulkintu sūriu

Porcija 8 asmenims (galima improvizuoti ir mažinti viską perpus)

2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
100-150 g chorizo dešros ar kokios kitos dešros su aitriąja paprika
225 g liesos kiaulienos
100 gr vytintos kiaulienos šoninės (Pancetta)
1 didelė raudona saldžioji paprika
1 vidutinio dydžio geltona saldžioji paprika
3 didelės česnako galvutės
1 kg prinokusių pomidorų
650 g apvaliųjų ryžių
300 g šaldytų žalių žirnelių
0,5 šaukštelio maltos džiovintos aitriosios paprikos
1,5 šaukštelio druskos
1,5 šaukštelio ką tik sugrūstų pipirų
0,5 šaukštelio šafrano
1,5 l vištienos sultinio
100 gr smulkinto Gruyere sūrio (tačiau tinka žementalis arba nedaug brandintas parmezanas)

Gaminame:

Didelėje keptuvėje ar puode storu dugnu įkaitiname 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir ant nedidelės ugnies porą minučių pakaitiname ilgomis plonomis juostelėmis (šiaudeliais) supjaustytą vytintą kiaulienos šoninę. Pridedame supjaustytą chorizo dešrą, po 5 min. sudedame nedideliais gabalėliais supjaustytą kiaulieną ir dar pakepame 10-12 min.

Visą apskrudusį turinį ištraukiame su kiaurasamčiu į lėkštę.
Tada tame pačiame puode 12-15 min. pakepiname paprikas, supjaustytas plonomis juostelėmis ir ištraukiame iš puodo.

Jei reikia į puodą įpilame dar šaukštą aliejaus, sudedame česnaką ir supjaustytus pomidorus, įmaišome ryžius, žirnelius, mėsą, papriką, sultinyje išmaišytą šafraną, pridedame druskos, pipirų, supilame verdantį sultinį (ne visą iš karto, o dalimis, nes viso kiekio gali būti daugoka), viską užverdame ir leidžiame 10 min. dar pasitroškinti ant vidutinės ugnies.

Jei negalime to paties puodo dėti į orkaitę, visą turinį supilame į kepimo indą, užbarstome smulkinto sūrio ir iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepame 10 min.

Ištraukę apklojame rankšluosčiu ir taip palaikome dar 10 min. Po to iškart patiekiame.

Ši paelja puikiai derės su ryškaus skonio rausvuoju vynu ar vaisinio skonio raudonuoju vynu.

Daugiau informacijos apie Torres vyno ir maisto festivalį galima rasti www.bennet.lt/festivalis. Vietų skaičius ribotas, tad būtina registracija į protų ir skonių kovas (lapkričio 14-15d.) ir kulinarines pamokas (lapkričio 17d.)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)