Populiariausi patiekalai – kotletai, balandėliai bei sriubos su kukuliais. Pasak dietologų ir virtuvės šefų, iš mėsos faršo gaminti greita ir patogu. Be to, patiekalus iš faršo galima pagardinti įvairiais priedais, taip pat šie patiekalai yra lengviau ir greičiau virškinami, iš jų lengviau pasisavinamos maistinės medžiagos.

Šiandien daugelį dalykų mūsų gyvenime diktuoja spartus gyvenimo tempas – esame užimti ir nuolat skubame. Ne išimtis ir valgymas bei maisto gaminimas. Todėl dažnai ruošdami valgį renkamės tokius ingredientus, iš kurių maistą galėtume pasigaminti skaniai ir greitai.

Atliktas vartotojų tyrimas parodė, kad svarbią vietą lietuvių racione užima patiekalai iš mėsos faršo. Populiariausi jų – tradiciniai patiekalai: net 95 proc. vartojančiųjų mėsos faršą pripažino, kad valgo mėsos kotletus, 74 proc. – balandėlius, 61 proc. – sriubas su kukuliais, patiekalus su mėsos faršo įdaru – 55 proc.

Patiekalus iš mėsos faršo lietuviai valgo kartą ar kelis per savaitę – tai pripažino du trečdaliai apklaustųjų.

Ruošdami patiekalus lietuviai faršui pagardinti paprastai naudoja tradicinius priedus – druską, pipirus, kiaušinius, svogūnus, taip pat deda česnako, džiūvėsių.

Gaminti iš faršo – greita ir patogu

Kaip teigia gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė, mėsos faršas populiarus dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, iš jo gaminti yra gerokai patogiau ir greičiau, tokia mėsa daug greičiau iškepa ar išverda.

„Iš mėsos faršo galima pagaminti įvairesnių patiekalų, – dar vieną priežastį įvardija L. Viniarskaitė. – Mėsos faršą galima naudoti kaip pagardą (pvz., prie makaronų), įdarą arba kaip atskirą patiekalą (maltiniai, kukuliai). Tai gerai, nes paįvairina žmonių racioną, o tai viena svarbiausių tinkamos mitybos sudedamųjų dalių.“

Kaip dar vieną privalumą gydytoja dietologė įvardija galimybę maltą mėsą papildyti įvairiomis maistinėmis medžiagomis, vitaminais, tarkime, sudėtiniais angliavandeniais, kurių gausu kruopose ar duonoje, maistinėmis skaidulomis, baltymais, kurių yra sūryje, ar organizmui vertingais riebalais iš sezamo, linų sėmenų ar kitokių sėklų, taip pat pagardinti prieskoniais ar papildyti kitais maisto produktais (daržovėmis, vaisiais ar riešutais).

Gaminant iš maltos mėsos, dėl trumpesnio terminio apdorojimo, išsaugoma daugiau maistinių medžiagų, jos lengviau pasisavinamos, o patiekalai yra lengviau ir greičiau virškinami. Tokie patiekalai tinka įvairaus amžiaus ir kai kurių sveikatos sutrikimų (pvz., skrandžio ligų) turintiems žmonėms. Malta mėsa puikiai tinka ir mažiesiems, ir senjorams.

Patiekalai iš faršo ypač tinkami vaikams

Patiekalai iš mėsos faršo labai mėgstami ir mažų vaikų. Jų dantukai dar ne tokie stiprūs, kad sukramtytų didesnius mėsos gabalėlius, tačiau jau pakankami maltai mėsai sukramtyti. Todėl vaikai mieliau valgo patiekalus gamintus iš faršo.

Mažųjų virškinimo sistema skiriasi nuo suaugusiojo. Ji dar nėra pilnai susiformavusi, pilnai prisitaikiusi virškinti įvairų maistą, todėl maisto konsistencija, šiuo atveju, itin svarbi. Maltoje mėsoje sunkiau virškinamų maisto dalių lieka mažiau, todėl faršas sudaro gan didelę įvairaus amžiaus vaikų raciono dalį.

Be to, patiekalai iš faršo – puikus būdas tėvams pagudrauti, norint padidinti, dažnai vaikų ne itin mėgstamų, daržovių, kiekį racione. Įmaišant įvairių daržovių į vaikų mėgstamus patiekalus.

L. Viniarskaitė pabrėžia, kad patiekalų iš mėsos faršo nauda ir maistingumas priklauso nuo to, iš kokios maltos mėsos gaminama.

„Kiaulienos faršas – riebesnis, palyginti su kitomis mėsos rūšimis. Todėl kiauliena virškinama ilgiau. Jautienos faršas turtingesnis geležimi, paprastai liesesnis nei kiaulienos, tačiau riebesnis nei vištienos, – pasakoja specialistė. – Vištienos faršas naudingas dėl visaverčių baltymų. Pavyzdžiui, 100 g kiaulienos yra 10–15 proc., o vištienoje – net 20–23 proc. baltymų. Vištienos faršas naudingas ne tik dėl baltymų gausos, bet ir dėl žmogaus organizmui būtinų ir nepakeičiamų aminorūgščių, kurios padeda jaustis sveikam, sočiam ir energingam. Gausesnis polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekis mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Vištiena yra maistinga, bet ne tokia kaloringa, nes liesesnė. Joje palyginti mažas kolageno kiekis, todėl ji ir virškinama lengviau“.

Ir tradiciniams, ir novatoriškiems patiekalams

Virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas neslepia, kad iš mėsos faršo gamina dažnai.

„Mėsos faršas – universalus produktas, tinkamas įvairiems patiekalams gaminti. Be to, jį paruošti galima žymiai greičiau, nei mėsos gabaliukus ar pjausnį, todėl jis tinka gaminti patiekalus dideliam būriui svečių“, – mėsos faršo privalumus vardija R. Bolgovas.

Jis pasakoja, kad virtuvės šefai net ir tradiciniams patiekalams gaminti naudoja tiek kiaulienos ar jautienos, tiek vištienos faršą. Tačiau gan riebus faršas su kiauliena neretai keičiamas vištienos faršu, kadangi lietuviai vis dažniau susirūpina sveikesne mityba.

„Cepelinai, kotletai ar kukuliai – tai mėgstamiausi lietuvių patiekalai, kuriems įprastai naudojame kiaulienos faršą. Tačiau šiems patiekalams, be abejonės, tinka ir vištienos faršas, – produktus lygina virtuvės šefas. – Aš pats dažnai naudoju vištienos faršą, kai noriu pagaminti ne tik tradicinius, bet ir įvairesnių skonių patiekalus, kadangi vištiena labai lengvai įsisavina skonį“.

R. Bolgovas pasakoja, kad jo mėgstamiausias patiekalas iš vištienos faršo – riešuto dydžio kukuliukai, kuriuos jis kas kartą patiekia kitaip: sultinyje arba trintų daržovių sriuboje, taip pat prie makaronų su įvairiais padažais (grietinėlės, trintų pomidorų ar net obuolių su garstyčiomis). Jis pabrėžia, kad eksperimentuoti galima ir su tokiais tradiciniais patiekalais kaip kotletai, kibinai ar kitais mėsos faršu įdarytais patiekalais.

Apklausą apie mėsos faršo vartojimą Lietuvoje atliko rinkos tyrimų bendrovė „GfK Custom Research Baltic“. Internetu buvo apklausta per 500 18-65 metų respondentų iš visos Lietuvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)