Pateikiame net kelis itin gardžių marinatų receptus.
Pats paprasčiausias marinatas mėsai
Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos arba žaliosios citrinos sultis, išspauskite kelias skilteles česnako – viską labai gerai išmaišykite. Šis marinatas puikiausiai tinka tiek žuviai, tiek jūros, gėrybėms, tiek mėsai –svarbiausia leiskite pasimarinuoti bent jau valandą.
Citrinos ir rozmarinų marinatas
Smulkiai tarkuotą vienos didelės citrinos žievelę sumaišykite su 1 citrinos sultimis, 2 valgomaisiais šaukštais smulkiai supjaustyto žalio rozmarino ir 6 šaukštais alyvuogių aliejaus. Šis marinatas puikiai pagardins daržoves, žuvį, vištieną ar avieną.
Aštrūs pomidorai
Sumaišykite 8 šaukštus pomidorų padažo, 2 valgomuosius šaukštus sojos padažo, 2 arbatinius šaukštelius čili padažo ir 4 valgomuosius šaukštus raudonojo vyno. Šis marinatas puikiai tinka ruošti vištieną, kiaulieną ar dešreles.
Ananasai ir kokosas
Trintuvu sutrinkite ketvirtadalį nulupto ananaso ir pusės žaliosios citrinos minkštimą. Įpilkite 200 mililitrų kokosų pieno, pagardinkite šaukšteliu tabasko padažo. Šis marinatas tinkamas vištienai ir kiaulienai.
Alus ir garstyčios
Sumaišykite 150 mililitrų alaus su 4 valgomaisiais šaukštais grūdėtųjų garstyčių. Toks marinatas puikiai tiks pagardinti jautienos ir kiaulienos kepsniams.
Prieskonių tornadas
Inde sumaišykite sutrintą skiltelę česnako, 2 valgomuosius šaukštus maltos kalendros, 2 valgomuosius šaukštus malto kumino, 1 valgomąjį šaukštą maltos saldžiosios paprikos, 1 itin smulkiai supjaustytą čili pipirą, pusės citrinos sultis, 2 valgomuosius šaukštus sojos padažo ir 8 šakeles čiobrelio. Šis prieskonių mišinys puikiai tinka marinuoti vištieną ir avieną.
Naudingi patarimai
1) Mėsą marinuokite sandariai užsidarančiame plastikiniame inde, marinatas turi apsemti mėsą. Plastikiniai indai idealiai tinka marinavimui dėl labai paprastos priežasties – jie užima nedaug vietos, juos lengva plauti, jie nesioksiduoja.
2) Prieš marinuodamos vištieną, nuplaukite odelę arba ją keliose vietose įpjaukite. Priešingu atveju odelė neleis marinatui tinkamai įsigerti į mėsą.
3) Niekada marinato nepasigaminkite per daug, nes antrą kartą jo naudoti nebegalima – taip tik sugadinsite gerus maisto produktus.
4) Prieš kepant, mėsą nusausinkite popieriniu rankšluosčiu - taip pašalinsite marinato perteklių.
5) Jeigu ruošiate marinatą, kuriam reikia medaus ar cukraus, vėliau būkite atidesnės, kad kepama mėsa nesudegtų.
Dar kartą apie prieskonius
Prieskoniai – viena iš svarbiausių bet kurio gardaus marinato sudėtinių dalių. Kartais, kai visai nėra laiko, o mėsą kepimui reikia skubiai paruošti, jie netgi gali atstoti marinatą. Įtrinkite mėsą česnako, mėgstamų prieskonių ir juodųjų pipirų mišinių ir palikite bent valandai – kepsnys jau paruoštas, telieka kurti kepsninę ir mėgautis skaniu patiekalu.