*********************

SKAITYTOJŲ RECEPTAI

*********************

Artėjant Velykoms siunčiu receptą, kuris man pravertė praeitais metais, kai lyg tyčia kiaušinių dažai dažė rankas, bet ne kiaušinius. Tuomet pasitelkiau fantaziją ir ėmiau marginti keksiukus. Namiškiams patiko ši mintis ir saldūs "margučiai".

Švelnūs citrininiai velykiniai keksiukai

Paruošimui Jums reikės šių produktų:

- 4 vnt. kiaušiniai
- 1 vnt. citrinos
- 300 g cukraus
- 350 g miltų
- 2 arb. šaukštelis kepimo miltelių
- 200 g sviesto
- 2 valg. šaukštas grietinės

Kaip gaminti:

Į dubenį sudėti kambario temperatūros sviestą ir išsukti iki purumo. Suberti 2/3 cukraus ir dar kartą gerai išsukti. Atskirti kiaušinio baltymus nuo trynių. Trynius sudėtį į sviesto masę ir išsukti, kol cukrus bus ištirpęs.

Įmaišyti grietinę, nutarkuotą citrinos žievelę ir iš citrinos išspaustas sultis. Sumaišyti kepimo miltelius su miltais. Persijoti ir po šaukštą įplakti.

Suberti likusią dalį cukraus, dar kartą išmaišyti. Kitame dubenyje iki standumo išplakti baltymus. Šaukštu atsargiai įmaišyti į paruoštą tešlą. Dėti popierines formeles į keksiukų skardą. Maždaug šaukštas su kaupu tešlos vienai formelei.

Kepti 175′c ~40 min. Stebėkite, kada keksiukai taps gražios švelniai rudos spalvos, tuomet jie bus iškepę.

Donata M. Šiauliai

******************

Noriu pasidalinti tradiciniu šventinio pyrago receptu. Tikriausiai daugelis apie jį yra girdėję ar ragavę, tačiau ar mėginote pasigaminti? Tai tikrai nesudėtingas ir labai skanus pyragas, kuris praturtins bet kurį Šv. Velykų stalą!

Sudėtis:

2 kiaušiniai,
200 g sviesto,
2 šaukštai grietinės,
4 šaukštai cukraus,
apie 2 stiklines miltų,
apie 0,5-1 arbatinį šaukštelį kėlimo miltelių,
uogienės (geriau rūgštesnės, pvz. juod. serbentų)

Gaminimas:

Kiaušinius ištrinti su cukrumi, sutarkuoti per burokinę trintuvę sviestą, sudėti kepimo miltelius, grietinę ir miltus. Gerai išminkyti. Miltų reikia dėti tiek, kokio norite pyrago: jei minkštesnio, tai mažiau, kad tešla būtų pakankamai minkšta (nekočiojama), jei norite, kad traškėtų, tai miltų daugiau, tuomet pagrindą galima bus iškočioti.

Taigi iš suminkytos tešlos atpjauti jos trečdalį, kuri ir bus naudojama trupiniams, o likusią tešlą iškočioti ar kitu būdu paskleisti po skardą. Ant viršaus uždėti norimos uogienės.

Į likusį trečdalį tešlos įdėti papildomai miltų ir gerai išminkyti, kad gautųsi gana kieta, nes ją reikia užtarkuoti ant uogienės, ar jau pirštais sugnaibyti mažais gabaliukais, kaip išeina. Kepti įkaitintoje orkaitėje iki paruduos viršus, maždaug apie 0,5 valandos (kadangi pyragas gaunasi gana plonas, apie 1,5 -2 cm).

Skanaus,
Aurelija

**************

Citrininis keksas su razinomis

3 kiaušiniai
230 g cukraus
80 g sviesto
3 v. š. aliejaus
350 g miltų
1,5 a. š. Santa Maria kepimo miltelių
3 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
0,4 stiklinės citrinos sulčių
Sauja razinų (pamirkytų)
175 g grietinės

Išplakame kiaušinius su cukrumi. Supilame ištirpintą sviestą, aliejų, grietinę. Kepimo miltelius sumaišome su miltais ir gerai išmaišome. Tuomet sudedame tarkuotą citrinos žievelę, supilame citrinos sultis, razinas ir vėl viską išmaišome iki vientisos masės. Gautą tešlą supilame į sviestu pateptą kepimo formą ir kepiau apie 40-50 min. 175 laipsnių temperatūroje.

Audra

****************

Pasaulyje skaniausias pyragas - tortas

Jo neįmanoma blogai iškepti, o skonis tikrai nuostabus.

Biskvitas

150 g sviesto, kepimo margarino
125 g cukraus
150 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
5 kiaušinio tryniai
5 v.š. pieno

Sviestą ištirpiname, supilame pieną. Cukrus gerai išsukamas su kiaušiniais. Sausi produktai sumaišomi ir suberemi į kiaušinio plakinį, praskiedžiant ištirpintu sviestu.

Tešlą supilame į didelę skardą išklotą kepimo popierium 20x35cm.

Morengas

5 kiaušinio baltymai
180 g cukraus
100 g kapotų - pjaustytų migdolų

Baltymus išplakame iki standžių putų. Po truputį beriam cukrų ir gerai išplakam dar kartą.

Merengą sudedame ant biskvito tešlos ir apibarstome migdolais.
Kepti 180C temperatūroje apie 25min. Orkaitės viduryje.
Iškepus atvėsinti

Pertepimas

300 ml plakamos grietinėlės
2 a.š. vanilinio cukraus
2 v.š. cukraus pudros

Išplakam grietinėlę su vaniliniu cukrum ir cukraus pudra.
Iškeptą biskvitą su merengu daliname pusiau ir pertepame plaktos grietinėlės plakiniu.

Skanaus

Irena J.

***************

Biskvitinis tortas su maskarponės sluoksniu

Reikia:

3 kiaušiniai
~ stiklinė miltų
~pusė šaukšto bulvių krakmolo
1 stiklinė cukraus
1 pakelis vanilinio cukraus
200 g grietinėlės (35%)
~400g maskarponės sūrio
pakelis migdolų drožlių
uogų papuošimui

Darbo eiga:

Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Baltymus išplakti iki standžių putų, dalimis suberti cukrų bei išplakti dar kartą.

Trynius sutrinti su miltais, krakmolu bei vaniliniu cukrumi.
Baltymų masę sumaišyti su pertrintais miltais.
Sudėti į skardą bei kepti 20-25 min 180C temperatūroje.
Atvėsusį biskvitą perpjauti per pusę.
Grietinėlę išplakti, kol taps tiršta, sumaišyti su maskarponės sūriu.

Ištepti biskvitą dideliu kiekiu kremu bei įspausti uogų (dėjau šilauogių).

Uždėti antrą biskvitą bei likusiu kremu ištepti jo viršų.
Pakepinti migdolų drožles, palaukti, kol atvės bei užbarstyti ant kremo.

Papuošti biskvito viršų uogomis, šokoladu..

Augustė

*****************

Citrininis pyragas

Man šis pyragas kol kas yra pats tobuliausias iš visų ragautų, purus ir tirpstantis burnoje, tokie pat sužavėti lieka ir mano svečiai.

Tešlai:

2 kiaušiniai,
150-170 g minkšto sviesto ar margarino (skaniau su sviestu),
175 g cukraus,
175 g miltų,
4 šaukštai pieno,
truputį druskos,
1 a.š. kepimo miltelių,
1 citrinos tarkuota žievelė.

Sirupui:

1 citrinos sultys (apie 4 šaukštus),.
cukraus 4-6 šaukštai

Viska mikseriu sumaišyti, pilti i kepimo popierium išklotą formą ir kepti 45 min 180 laipsnių temperatūroje arba kol iškepa, patikrinu pagaliuku.

Kol kepa pyragas, pasidaryti sirupą, tai yra užvirti citrinos sultis su cukrumi.

Iškepus pyragui pasidaryti skylučių 3/4 pyrago aukščio (tam naudoju medini pagaliuką) ir jas užpildyti sirupu (šaukšteliu, švirkštu ar pan.).

Valgyti atvėsusį, galima pabarstyti cukraus pudra.

P.S. Sirupas suteikia patį skanumą, tai skylučių ir sirupo negailėkit.

Viktorija V.

*********************

Citrininis cukinijų ir aguonų pyragas

2 kiaušiniai
120 g cukraus
100 ml aliejaus
100 g rupių kvietinių miltų
100 g įprastų kvietinių miltų
1,5 a.š. kepimo miltelių
2 š. aguonų
1 citrinos žievelė
apie 300 g cukinijos

Glaistui:

0,5 citrinos sulčių
100 g cukraus pudros

Kiaušinius gerai išplakti su cukrumi, po truputį supilti aliejų ir suplakti iki vientisos masės. Per burokinę tarką sutarkuoti cukiniją. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir suberti į kiaušinių-aliejaus plakinį, taip pat suberti aguonas ir išmaišyti iki vientisos gan tirštos masės. Tada įmaišyti tarkuotą citrinos žievelę ir cukiniją.

Pilam tešlą į kepimo popierium išklotą formą ir kepam gerai įkaitintoje 190 laipsnių orkaitėje apie 45 min iki kol gražiai iškyla ir paruduoja. Iškepus pyragą palikti pravėsti. Tuo metu pasigaminam sirupą. Citrinos sultis sumaišyti su cukraus pudra.

Gautu sirupu aplieti praaušusį pyragą. Sirupas įsigeria ir pyragas tampa skaniai saldžiarūgštis ir minkštas.

Karamelinis pyragas su graikiniais riešutais

Tešlai:

160 g sviesto
100 g cukraus
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos
300 g miltų

Įdarui:

20 g sviesto
300 g cukraus
200 ml grietinėlės (35 proc.)
250 g graikinių riešutų

Sviestą sutarkuoti, sudėti kitus produktus ir užminkyti tešlą. Ją padėti į šaldytuvą 1 val. Įdarui ištirpinti sviestą, supilti cukrų, grietinėlę, užvirti ir maišant kaitinti tol, kol masė bus gan tiršta ir pradės kibti prie dugno (15-20 min.). Tada suberti riešutus.

Apvalios kepimo skardos dugną ir kraštus iškloti tešla, ant viršaus supilti įdarą ir kepti apie 20-30 min. 180-200 laipsnių karštumo orkaitėje, kol pyrago paviršius paruduos.

Roberta D.

*******************

Krepšeliai su vaisiais

Tešlai reikės:

100 g sviesto
100 g cukraus
200 g miltų
1 kiaušinis

Sviestą išsukti su cukrum, įmušti kiaušinį, suberti miltus, užminkyti tešlą ir padėti pusvalandžiui į šaldymo kamerą.

Įdarui:

1 kiaušinis
200 g varškės
citrinos žievelė
šaukštas cukraus pudros

Papuošimui:

Pusė pakelio citrinos skonio želė
vaisiai, uogos

Tešlą išformuoti per formeles ar vieną didelę formą maždaug 0.5-1 cm. storiu. Subadyti šakute ir dėti į įkaitintą 200 C orkaitę 10 min. Į kiekvieną formelę dėti po šaukštą varškės masės ir dar kepti 10-15 min.

Išimti tartaletes ir gerai atvėsinti.
Puošti pasirinktomis uogomis, vaisiais. Aplaistant šaukštu pasiruošta želė, kad vaisiai prikibtų.

Dvigubi sausainiai

Šiems skaniems sausainiukams pasigaminti reikės:

150 g kambario temperatūros sviesto
2 kiaušinių trynių
150 g miltų
žiupsnelio druskos

Baltai kepurėlei:

2 kiaušinių baltymų
150 g cukraus pudros

Suklijavimui:

Pora šaukštų mėgstamos uogienės ar džemo.

Imamės gamybos:

Kambario temperatūros sviestą išplakam su kiaušinių tryniais, dedame žiupsnelį druskos ir miltus. Tešla gaunasi labai maloniai švelni ir puikiai minkoma. Ją suvyniojam į plėvelę ir leidžiam "pailsėti" porą valandėlių šaldytuve.

Kiaušinių baltymus išplakam su cukraus pudra. Taigi įkaitinam orkaitę iki 120 laipsnių, iškočiojam sausainių tešlą kokių 3 mm storiu, išspaudžiam sausainiukus ir dedam į kepimo skardą.

Išplaktus baltymus dedame į konditerinį švirkštą ir ant sausainėlių išspaudžiam kepurėles. Kepam apie valandą, kol sausainiukai gražiai paruduoja ir iškepa morengiukai. Traukiam iš orkaitės ir su džemu ar uogiene suklijuojam po du.

Kivi keksiukai

Tešlai: 2 stiklinių miltų; 1 a. š. kepimo miltelių; 1/3 stiklinės rudojo cukraus (naudojau paprastą baltąjį); žiupsnelio druskos; 1 a. š. cinamono; 2 kiaušinių; 1 stiklinės pieno; 1/4 stiklinės aliejaus; 4 kivių

Traškiajam viršui reikia: 1/2 stiklinės miltų; 1/3 stiklinės rudo cukraus (naudojau paprastą baltąjį); 1 a. š. cinamono; 50 g sviesto;

Naudota stiklinė 200 ml.

Taigi iš pradžių nulupam kivius. Supjaustom juos į keturias dalis, po to griežinėliais. Visas sausąsias tešlos dalis sumaišom dubenyje.

Supilam visas skystąsias ir viską labai gerai išmaišom. Įmaišom supjaustytus kivius. Padalinam tešlą į keksiukų formeles.

Traškiajam viršui, šaltą sviestą pirštais (arba jei norite galite sutarkuoti tarka, aš tiesiog smulkiai supjausčiau ir viską atlikau rankomis) sumaišome su miltais, cukrumi ir cinamonu taip, kad gautųsi birių trupinių masė. Ją plonu sluoksniu pabarstome kiekvieną keksiuką. Kepame apie 25 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Kavos keksiukai

150 g kambario temperatūros sviesto
150 g cukraus
2 kiaušinių
žiupsnelio druskos
150 g miltų
1 a.š kepimo miltelių
15 g kakavos
50 ml pieno
5 a.š stiprios kavos
aš dar nuo savęs pridėjau pieniško šokolado su razinomis (į baltąją tešlą) ir riešutais ir šaukštelį brendžio (į kavos ir kakavos tešlą).

Taigi imamės gamybos:

Kambario temperatūros svietą išplakame su cukrumi ir žiupsneliu druskos iki purumo. Dedame po vieną kiaušinius ir vis plakame.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir dedame į sviesto, cukraus ir kiaušinių masę, išmaišom. Galiausiai supilam pieną ir viską gerai permaišom.

1/3 tešlos dedame į kitą dubenėlį ir į ją sudedame kakavą, stiprią kavą ir šlakelį brendžio.

Į baltąją tešlą įdedam smulkiai pjaustyto šokolado (jei jo dedate, bet tikrai nebūtina, man pasirodė kad bus skaniau ir tikrai buvo :) ).
Na o dabar orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių ir kol ji šylą į keksiukų formeles dedame dalį baltos tešlos ir ant viršaus dalį kavos tešlos. Viskas :)

Keksiukus kepame apie 25 min., geriausiai patikrinti su mediniu pagaliuku, nes kaip žinia skirtingos orkaitės skirtingai kepa :) Tik svarbiausia keksiukų neperkepti kad išliktų purūs ir drėgni.

Indrė K.

*******************

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)