Vienas populiariausių pieno produktų - sūris - lietuvių dažniausiai naudojamas sumuštinių gaminimui, o kaip delikatesą jį valgo vos 5 proc. Lietuvos gyventojų.

Sumuštiniams sūrį dažniausiai naudoja daugiau nei pusė (56 proc.) apklaustųjų. 14 proc. gyventojų sūrį daugiausiai naudoja ruošdami kitus patiekalus, o 12 proc. valgo kaip užkandį.

Kiek daugiau nei dešimtadalis (11 proc.) lietuvių sūrio nevartoja apskritai, o 2 proc. apklaustųjų nepanoro atskleisti šio produkto vartojimo įpročių.

„Valgymo, o kartu ir sūrių vartojimo, kultūros augimas Lietuvoje per pastaruosius metus yra ženkliai pažengęs“, - teigia Lietuvos someljė asociacijos prezidentas, vynų ir maisto kultūros žinovas Arūnas Starkus.

„Žmonės vis daugiau keliauja, susipažįsta su kitų kraštų sūrių vartojimo tradicijomis, o grįžę nebenori vartoti prastos kokybės gaminių. Tai, kad mūsų sūrio gamintojai orientuojasi į vakarietiškos kokybės produktus taip pat rodo, jog sparčiai judame. Maisto kultūros lygis didele dalimi priklauso ir nuo gamintojų – kuo daugiau kokybiškų gaminių jie siūlo, tuo labiau prisideda prie vartotojų ugdymo“.

Anot A. Starkaus, Lietuvoje vis dar paplitusi praktika siūlyti sūrio rinkinuką prie vyno yra keistoka. Lietuvos someljė asociacijos prezidento teigimu, tai yra sovietinės vartojimo kultūros palikimas, kuomet prasto ir stipraus skonio gėrimą tekdavo kažkuo užsikąsti. Tuo tarpu geras sūris pats savaime gali būti labai charakteringo skonio ir tapti pietų ar vakarienės akcentu. Tokiu atveju būtent vynas turi būti derinamas prie jo.

Bendrovės „Vilkyškių pieninė“ duomenimis, metinė Lietuvos sūrių rinka siekia apie 11,3 tūkstančius tonų sūrio arba apytiksliai 226 milijonus litų. Per metus vienas Lietuvos gyventojas suvartoja apie 5 kilogramus sūrio. Palyginimui, vienas graikas ar prancūzas per metus vidutiniškai suvartoja 25 kilogramus sūrio. Vienam vokiečiui per metus apytiksliai tenka 22, suomiui – 21, norvegui – 15, o amerikiečiui 14 kilogramų suvartojamo sūrio. Kaimyninėje Lenkijoje vienas gyventojas vidutiniškai suvartoja apie 11 kilogramų sūrio

„Nors Lietuvoje šiandien yra gaminami delikatesiniai sūriai, galintys lygiuotis į prancūziškus, itališkus ar šveicariškus gaminius, du trečdalius sūrių rinkos apyvartos mūsų šalyje vis dar sudaro kasdieniai fermentiniai ir varškės sūriai“, - teigia „Vilkyškių pieninės“ generalinis direktorius Gintaras Bertašius, - „Tai rodo, kad lietuviai gurmaniškesnio skonio sūrius vartoja dar ne taip dažnai. Tačiau padėtis gana sparčiai keičiasi. Apklausa atskleidė, kad renkantis sūrį, jo skonis ir rūšis lietuviams tampa vis svarbesni“.

Skonį viena iš trijų svarbiausių savybių renkantis sūrį įvardijo 61 proc. apklausos dalyvių. Sūrio rūšį tarp šių savybių paminėjo 36 proc., jo sudėtį – trečdalis, o natūralumą 30 proc. gyventojų. Mažiau svarbios sūrio savybės lietuviams yra gamintojas (23 proc.) ir kvapas (14 proc.). Mažiausiai reikšminga sūrio pasirinkimui gyventojams atrodo sūrio išvaizda (13 proc.), pagaminimo šalis (12 proc.), ingredientai (12 proc.), kaina (8 proc.) bei pakuotė (6 proc.).

Apklausos duomenimis, didžioji dalis šalies gyventojų (74 proc.) mano, kad valgyti sūrį yra sveika, o 35 proc. teigia, kad tai yra privaloma mitybos raciono dalis. Keturiems iš dešimties lietuvių atrodo, kad sūris nors ir yra sveikatai naudingas produktas, tačiau nėra privaloma kasdienės mitybos dalis. 14 proc. apklaustųjų teigia, kad sūrį reikėtų valgyti tik retkarčiais, o 5 proc. nemano, kad sūris yra sveikas produktas. 7 proc. apklaustųjų savo nuomonės apie sūrio reikšmę mitybai neatskleidė.

Tyrimą bendrovės „Vilkyškių pieninė“ užsakymu atliko kompanija „Baltijos tyrimai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)