Parduotuvių lentynas jau pasiekė šių metų derliaus pupelės. Šilta sriuba ar daržovių ragu, o gal salotos – pasirinkite patys.Nieko, išskyrus naudą

Pupelių įtraukiama į daugumą dietų. Jose gausu ląstelienos, mineralų ir vitaminų, taip pat baltymų. O kalorijų – mažai! Baltymų pupelėse susikaupia tiek pat kiek ir mėsoje. Jose taip pat nemažai natrio, kalio, magnio, kalcio, geležies, fosforo, cinko ir kitų mineralinių medžiagų, vitaminų B1, B2, B6, K, PP.

Jei pupelių pirksite parduotuvėje, atkreipkite dėmesį, kad jos būtų birios, sausos ir nesulipusios. Šviežio derliaus pupelės sausos ir blizgios, odelė lygi.

Pernykštės pupelės gal ir tinamos valgyti, tačiau jose daug mažiau vitaminų ir mineralų, o išvirti jos, kad būtų minkšta, beveik neįmanoma.

Laikyti pupeles reikia sausoje vėsioje vietoje, hermetiškai uždarytame stikliniame inde. Kad apsaugotumėte pupeles nuo kenkėjų, galima į indą įdėti skiltelę česnako.

Virtas pupeles šaldytuve galima laikyti kelias savaites, o šaldiklyje – ir kelis mėnesius. Beje, pasak dietologų, šaldymas yra kur kas naudingesnis produktų laikymo būdas nei konservavimas. Šaldytas pupeles galima iš karto naudoti maistui, jų atšildyti nebūtina.

Kaip virti

Pupelių odelėje yra medžiagų, kurios skatina dujų kaupimąsi. Kad jas pašalintumėte, pupeles prieš virdami būtinai pamirkykite 10-12 valandų, o prieš pat virimą gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Pupeles būtina virti, iki jos suminkštės. Geriausiai jos dera su daržovėmis, kurios palengvina virškinimą: morkomis, svogūnais, kalendra, krapais.

Greičiausiai pupelės išverda greitpuodyje (apie 20 min.), paprastame puode, priklausomai nuo rūšies, virti reikės apie valandą pusantros.

Verta žinoti:

Nebijokite pirkti konservuotų pupelių. Maistingumu jos nenusileidžia žalioms pupelėms. O laiko sutaupysite nemažai.

Konservuotose pupelėse yra daug druskos, tačiau ja „atsikratysite“ minutę pupeles palaikę po tekančiu vandeniu.

Pirkdami pupelių konservus, atkreipkite dėmesį, kad indelis nebūtų išsipūtęs. Jei jis toks, pupelės sugedusios.