„Atvirai ir viešai dar niekada nevertinau savo kolegų darbų, bet jau dabar žinau, kad bus tikrai sunku. Blogiausia, kad labai lengvai gali užsitraukti kitų nemalonę“, – sako D. Praspaliauskas.

„Geriausio Lietuvos virėjo 2012“ čempionate varžysis 8 virėjai, kurie per tris su puse valandos turės pagaminti tris patiekalus: šaltąjį užkandį, karštąjį patiekalą ir desertą. Tarp privalomų panaudoti produktų šiemet atsidūrė figos ir ožkų sūris, eršketas ir gelteklių šaknis, šaltalankiai ir baltasis šokoladas.

Lapkričio 8 d. vyks ir „Geriausio Lietuvos konditerio 2012“ čempionatas, kuriame varžysis 8 dalyviai. Saldumynų meistrai privalės pagaminti 15 mažyčių pyragaičių ir papuošti tortą. Konkursų seriją užbaigs lapkričio 10-oji, kuri skirta Lietuvos gastronomijos viltims – būsimiesiems virėjams ir konditeriams.

Dalyvavimo čempionatuose patirtį turintis D. Praspaliauskas sako, kad įvairiose varžybose gaminti sudėtinga – įtampa, nuovargis, be to, reikia atsivežti savo keptuves, puodus ir visas kitas priemones bei produktus. Tik privalomais panaudoti produktais aprūpina organizatoriai – šiuose konkursuose juos organizuojanti Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA). Pasak LRVVKA tarybos narės Onos Jurkšienės, vietas konkurso dalyviams įrengs bendrovė „Baltic Master“ ir pasirūpins, kad virėjai jose rastų visą reikalingą aukščiausios kokybės įrangą – nuo multifunkcinės konvekcinės krosnies iki stelažo produkams, tačiau smulkų inventorių turi atsivežti patys konkursantai.

Nors ir sunku, vis dėlto D. Praspaliauskas mano, kad dalyvauti tokiuose čempionatuose tikrai verta. Jeigu ne „Geriausio Lietuvos virėjo 2010“ čempionatas ir jame laimėtas aukščiausias titulas, Deivydas ir toliau darbuotųsi svetimoje virtuvėje Danijoje. Laimėtas titulas paskatino grįžti į Lietuvą, Vilniuje atidaryti savo restoraną „Lauro lapas“ ir įsiveržti į virtuvės meistrų elitą. „Neabejoju, kad man pirmajam Lietuvoje pavyks pelnyti kiekvieno virtuvės šefo svajonę – „Michelin“ žvaigždutę“, – įsitikinęs D. Praspaliauskas.

Nors Lietuvoje neturime „Michelin“ žvaigždutės pelniusios virtuvės, tačiau pamatyti kaip dirba tokių virtuvių šefai, proga bus. Tomis pačiomis dienomis LITEXPO centre rinksis visas gurmaniškojo pasaulio „žvaigždynas“. Čia savo meistriškumą demonstruos ne tik geriausi virėjai ir konditeriai, bet ir pripažinti Lietuvos baristai, žinomi virtuvių šefai, savo receptais ir paslaptimis dalinsis kulinarijos tinklaraščių autoriai.. Čia pirmą kartą svečiuosis ir tarptautinio lygio žvaigždė - garsus italų virtuvės šefas Rocco Ianonne. Jo meistriškumas ir itališkos virtuvės tradicijų išmanymas įvertintas dviem „Michelin“ žvaigždutėmis. Rocco Ianonne gamins autentiškus nacionalinius italų patiekalus.

„Geriausio Lietuvos konditerio 2012“, „Geriausio Lietuvos virėjo 2012“ „Jaunųjų talentų 2012“ čempionatai vyks lapkričio 8-10 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO. Kaip visuomet, šie čempionatai organizuojami šalia parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro“, kurioje bus pristatoma visa svetingumo versle reikalinga įranga, priemonės, paslaugos – nuo moderniausios įrangos virtuvei, naujausių maisto ruošimo technologijų iki interjero detalių, apšvietimo ir puošybos elementų, tekstilės, uniforminių drabužių viešbučiams, restoranams, parduotuvėms.

Atskirose salėse įsikurs Baltijos maisto ir gėrimų mugė BAF bei arbatos produktus bei vartojimo kultūrą propaguojantis renginys „Arbatos dienos“. Šie renginiai vyks viena diena ilgiau – lapkričio 8-11 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)