Iš tiesų vertingi yra tik makaronai, pagaminti iš kietųjų kviečių miltų. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Italijoje, Prancūzijoje ir Graikijoje, kur makaronai yra vienas populiariausių maisto produktų, įstatymai draudžia juos gaminti iš minkštų kviečių miltų. Tačiau šiandien pasaulyje daugiausiai auginama būtent tokių kviečių. Kietųjų rūšių kviečiai sudaro tik apie 5 proc.

Todėl tam, kad nusipirktumėte tikrų makaronų, pirmiausia atidžiai perskaitykite, kas parašyta ant jų pakuotės. Jeigu ant etiketės yra užrašas „A grupė“, „1 klasė“ arba „kietųjų kviečių rūšis“, reiškia tai - „tikrieji“ makaronai.

Perskaitę etiketę, nepatingėkite pavartyti rankose pačios pakuotės ir apžiūrėti joje esančius makaronus.

Jų paviršius turi būti švelnus ir jokiu būdu nešerpetotas. Kokybiški makaronai yra aukso arba kreminės spalvos. Jeigu makaronų paviršiuje matyti baltų dėmių, reiškia, tešla blogai išmaišyta. O štai išvydę juodų taškelių, nesibaiminkite - tai viso labo kviečių luobelių likučiai.

Dietologai rekomenduoja, makaronus valgyti 1-2 kartus per savaitę. O išgyventi dėl figūros tikrai neverta, mat makaronų porcijoje kalorijų yra 250.

Aišku, šie patarimai galioja tuomet, jei perkate kokybišką produktą. Be to, reikia nepamiršti, kad makaronai - “savarankiškas” patiekalas. Jeigu juos valgote su kotletais arba gardinate riebiu majonezu ar padažu, kalorijų kiekis bus kitoks.

Kokybiškuose makaronuose gausu ląstelienos, B grupės vitaminų, kalio, fosforo, geležies ir magnio. O dar, sako italai, makaronai puikiai įveikia stresą ir yra geros nuotaikos šaltinis.

Verta žinoti:

100 g makaronų reikia litro vandens ir 10 g druskos. Dedame makaronus tik į verdantį vandenį, verdame ant silpnos ugnies, atvirame puode. Svarbu makaronų nepervirti, tinkamai išvirti jie turi būti šiek tiek kieti.

Makaronai su grybais

Reikės: 

15 g džiovintų grybų,
4 šviežių šampinjonų,
5 šaukštų alyvuogių aliejaus,
2 skiltelių česnako,
poro,
šaukštelio džiovintų čiobrelių,
6 šaukštų baltojo vyno,
400 g makaronų,
70 g parmezano sūrio,
maltų juodųjų pipirų, druskos,
petražolių papuošimui.

Džiovintus grybus 20 minučių pamirkykite karštame vandenyje. Į keptuvę įpilkite tris šaukštus aliejaus ir apkepinkite česnaką bei svogūną. Vandenį nuo grybų supilkite į atskirą indą. Išmirkytus grybus smulkiai supjaustykite. Sudėkite juo į keptuvę, taip pat sudėkite šampinjonus, česnaką ir čiobrelius.

Kepkite, kol grybai gerai iškeps, po to supilkite vyną ir vandenį, kuriame mirko grybai. Sumažinkite ugnį ir palikite padažą troškintis.

Išvirkite makaronus, nusausinkite juos ir vėl sudėkite į puodą. Supilkite 2 šaukštus pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus ir didžiąją dalį parmezano sūrio. Viską gerai išmaišykite. Po to sumaišykite makaronus su padažu. Pateikdami pabarstykite likusiu sūriu ir papuoškite petražolėmis.