Dažniausiai mėgstu paprastas kombinacijas – salotų lapai, pomidoras, saulėgrąžų sėklos su aliejaus ir citrinos padažu. Tokia kombinacija tinka prie bet kokios mėsos kepsnio, žuvies ar kitų daržovių (avokado, keptų cukinijų).

Martynas Mikelėnas
Lieknieji Gurmanai siūlo išmėginti keletą salotų kombinacijų. Ruošiant salotas reikia tiesiog improvizuoti – kartais nesuderinami ingredientai tampa geriausiais draugais salotų lėkštėje.

Salotos su avinžirniais

Keletas pomidorų
150 g avinžirnių
Nedidelis raudonasis svogūnas
Saujelė petražolių
Šviežiai spaustos apelsino sultys
Alyvuogių aliejus
Šaukštelis malto indiško kmyno (kumino)
Pusė šaukštelio maltų aitriųjų paprikų
Druska

Aitrieji pipirai, apelsinas ir petražolės sukuria keistą, bet labai sėkmingą kombinaciją. Pomidorą supjaustau, sumaišau su avinžirniais (konservuotais arba iš vakaro užpiltais vandeniu), susmulkintomis petražolėmis ir plonai suraikytu svogūnu.

Padažui naudoju dvi dalis aliejaus ir vieną dalį apelsinų sulčių; kartu su kuminu, aitriąja paprika ir druska sudedu į mažą stiklainiuką ir labai gerai išplaku – dėl aliejaus ir sulčių proporcijos gaunasi tirštas emulsinis padažas.

Traškios salotos su brokoliais

150 g brokolių
Viena vidutinio dydžio morka
Česnako skiltelė
Šviežia aitrioji paprika
Skrudinti arba švieži anakardžiai
Saujelė razinų
Citrinos sultys
Druska

Labai mėgstu riešutus ir sėklas salotose. Anakardžių ir brokolių kombinacija užburianti. Sulaužytą brokolį dedu ant keptuvės su šaukštu aliejaus. Po 1 minutės prie brokolio prisijungia susmulkinta aitrioji paprika, anakardžiai ir razinos.

Daržovių skustuku greitai suskutu visą morką ir išdėstau ją ant lėkštės (taip susmulkinta morka lieka labai plona ir labai traški). Į keptuvę dedu smulkintą česnaką ir jam pradėjus skleisti aromatą, įpilu šaukštą citrinų sulčių. Pabarstęs druska, brokolius su priedais sudedu ant morkų. Mėgstu šias salotas.

Šiltos avinžirnių ir grybų salotos

150 g avinžirnių
Saujelė grybų
Česnako skiltelė
Šviežia aitrioji paprika
Saujelė mėtų lapų
50 ml natūralaus ir lieso jogurto
Citrinos sultys
Mėgstami salotų lapai
Druska

Į įkaitintą keptuvę dedu grybus. Jiems pradėjus ruduoti sudedu avinžirnius (konservuotus arba iš vakaro užpiltus vandeniu), susmulkintą česnaką ir aitriąją papriką. Po poros minučių apšlakstau citrinos sultimis, apibarstau druska ir serviruoju ant salotų lapų. Prie salotų puikiai dera jogurto, šviežių mėtų ir šlakelio citrinos sulčių padažas.

Šiltos savaitės!
Martynas