Kiaušiniai kevale

Produktai:

450 gramų kvietinių miltų
150 gramų grietinės
12 vienetų kiaušinių
250 gramų margarino ar sviesto
Druskos pagal skonį.
Žalių daržovių (agurkai, pomidorai, salotų lapai ar kt. – dekorui ir salotoms).

Kaip gaminti:

Dešimt kiaušinių virkite puode (apie 10 min.), tuomet atvėsinkite šaltu vandeniu (kad geriau liptųsi) ir nulupkite kevalą.
Sviestą sumaišykite su miltais, supilkite grietinę, vėl išmaišykite, tuomet sudėkite suplaktus du kiaušinius, padruskinkite ir suminkykite tešlą. Tešlą įdėkite į indą ir kelias valandas palaikykite, kad ji "subręstų".

Tuomet iškočiokite tešlą ir išpjaukite tokio dydžio apskritimus, kad ja galėtumėt apgobti kiaušinį ir suformuoti naują kiaušinio „kevalą“. Kiaušinius tešla apgobkite iš viršaus, apačioje gerai užtaisykite, kad neiširtų ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 – 40 min kol gražiai apskrus.

Skanu patiekti su gaiviomis salotomis: salotų lapai, agurkas, pomidoras ir labai tinka Velykiniam stalui. Patiekdami dekoruokite salotomis ir petražolėmis. Tokius kiaušinius galima valgyti tiek šiltus, tiek šaltus.

Skanaus!

Velykų boba

Jums reikės:

Tešlai:

500 g miltų
150 g sviesto
150 g razinų
100 g šaldytų ar džiovintų spanguolių
170 ml pieno

150 g cukraus
4 kiaušinių trynių
7 g sausų mielių
50 g vermuto ar romo

Glajui:

200 g. cukraus pudros
15 g. vermuto ar romo, kuris liko nusunkus razinas
5 g. citrinos sulčių

Gaminimo eiga:

Razinas prieš gerą valandą reikia užpilti su vermutu kad išbringtų, atšildyti spanguoles. Tuomet visus produktus, išskyrus razinas ir spanguoles sudėti į duonkepę (naudojau Bomann) ir nustatyti „Normal“ rėžimą. Po pagrindinio tešlos maišymo proceso (pas mane susignalizuoja), sudėti razinas, spanguoles ir tiesiog palaukti kol tešla bus iškildinta ir Velykinė BOBA iškeps.

Taigi, beliks iš glajuo skirtų produktų sumaišyti glajų ir aplieti Bobą.

Greita, skanu ir paprasta!

Šokoladiniai kiaušiniai ant pagaliuko „Tinginiams“

Reikalingi produktai:

400 g sausainių „Gaidelis“ (ar kažkokių panašių) trupinių;
180 g sviesto;
1 kondensuoto pieno indelio;
4 – 6 v. šaukštai kakavos miltelių;
Sauja migdolų (galima naudoti ir kitokius riešutus);
Įvairių pabarstukų: sezamo seklų, kokoso drožlių ir kt.

Gaminimo eiga:

Sviestą reikia ištrinti, sumaišyti su kondensuotu pienu, kakava, sausainių trupiniais (geriausia sausainius tiesiog sutrupinti ar sumalti) ir viską gerai išmaišius, bent pusvalandį palaikyti šaldytuve, kad tešla pastingtų. Tuomet šiek tiek aliejumi išteptom rankom jau galima formuoti kiaušinius į kurių vidų įdedamas siurprizas: migdolo, lazdyno, graikiškas ar koks kitoks riešutas.

Kiaušinio išorė apvoliojama sezamo seklų, kokoso drožlių ar papuošimų rutuliukuose (čia jau kiekvieno fantazija), kiaušiniai pasmeigiami ant pagaliukų ir vėl bent valandai patalpinami į šaldytuvą, kad sustingtų.

Skanaus!

Edita A.

**************************

VELYKĖ (PASCHA)

Produktai:

500 g varškės
100 g cukraus
vanilinio cukraus
2 kiaušinių trynių
100 g minkšto sviesto
100 g plakamosios grietinėlės
2 v.š. brendžio ar romo
tarkuotos citrinų ir apelsinų žievelių
100 g razinų
100 g migdolų plokštelių
džiovintų vaisių, cukrinukų papuošimui

Kaip gaminti:

1. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi. Supilkite grietinėlę ir gerai išmaišykite.

2. Indą dėkite ant didesnio puodo su verdančiu vandeniu ir nuolat maišydami kaitinkite, kol sutirštės.

3. Varškę pertrinkite per sietelį. Sudėkite sviestą , vanilinį cukrų ir išsukite. Sukrėskite kiaušinių masę, žieveles, rome ar brendyje išmirkytas razinas ir migdolų plokšteles.

4. Masę sukrėskite į marle išklotą indą su skylute apačioje. Gerai suspauskite, dėkite ant viršaus lentelę ir paslėkite sunkiu svoriu. Indą įdėkite į kitą indą. Dėkite į šaldytuvą. Šaldykite 12 valandų.

5. Išimtą papuoškite cukrinukais ir džiovintais vaisiais.

"NETIKRAS ZUIKIS" SU LIETINIŲ ĮDARU

Labai skanus, sotus, įspūdingo pjūvio "netikras zuikis" tikrai nustebins svečius.

Produktai:

Mėgstamos maltos mėsos maždaug 1.5 kg
1 didelės bulvės
1 kiaušinio
1 svogūno
česnako
prieskonių maltai mėsai
pipirų, druskos

Garstyčių kepsnio aptepimui

Lietinių (maždaug 5vnt.)
Mėgstamo įdaro lietiniams, derančio su mėsa (aš vienus lietinius įdariau pakeptų pievagrybių, pakepto svogūno sutrinta ir prieskoniai pagardinta mase o kitus- pomidorų ir morkų "žiemos" salotom)

Kaip gaminti:

1. Lietinius sutepame įdaru ir susukame vamzdeliu.

2. Į maltą mėsą smulkiai įpjaustome svogūną, smulkiai sukapotą česnaką, beriame prieskonius, druską, pipirus, įtarkuojame bulvę, įmušame kiaušinį. Gerai išmaišome.

3. Kepimo skardą išklojame folija, ištepame ją aliejumi, dedame pusę mėsos masės ir gražiai išlyginame. "Blynas" turi būti vos didesnis nei lietiniai. Ant viršaus sudedame lietinius su įdaru. Imame foliją ir pakeliame į viršų, kad susiformuotų borteliai.

4 Likusią mėsos masę sudedame ant lietinių viršaus ir gražiai išlyginame, kad nesimatytų lietinių. Viršų aptepame garstyčiommis.

5. Foliją sandariai užsukame. Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 50 minučių. Tada foliją atidengiame ir dar pakepame, kol apskrus.

MIELINIS VELYKŲ PYRAGAS (VELYKINĖ "BOBA")

Velykos- ne Velykos, jei stalo nepuošia Velykine "boba"- mielinis, saldus, būtinai razinom praturtintas Velykinis pyragas.

Produktai:

25 g šviežių mielių
150 ml pieno
100 g sviesto
druskos
maždaug 700 g miltų
3 kiaušinių
100 g razinų
žiupsnelio druskos

Glazūrai

3 šaukštų cukraus pudros
1 v.š. citrinų sulčių
1 v.š. romo (nebūtinai)

Kaip gaminti:

1. Mieles ištrinkite su keliais šaukštais cukraus ir trupučiu pieno. Vos vos pašildykite. Palikite, kad susidarytų mielių "kepurėlė".

2. Pakaitinkite likusį pieną, į jį sudėkite sviestą, druską, likusį cukrų. Atvėsinkite. Supilkite mielių masę.

3. Suberkite miltus, išmaišykite. Uždenkite ir palikite šiltai maždaug valandai, kol tešla padvigubės.

4. Kai tešla pakils, įmuškite kiaušinių trynius. Gerai išmaišykite. Atsargiai įmaišykite iki standumo išplaktus kiaušinių baltymus. Suberkite razinas. Gerai išsukite.

5. Tešlą sukrėskite į tradicinę "velykinės bobos"- cilindrinę kepimo formą, išteptą sviestu ir pabarstytą miltais. Tešlos turi būti iki pat viršaus. Jei tokios formos neturite, tiks ir apvali forma keksui.

6. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie valandą, kol įbestas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas ir švarus). Pilnai atvėsinkite ir padėję formą ant šono, atsargiai išimkite Velykinę "bobą".

7. Glazūrai visus produktus sumaišykite. Aptepkite velykinio pyrago viršų.

"PIEVELĖ"

Šį patiekalą ruošiu savo vaikui nevalgiukui, kad susigundytų suvalgyti bent vieną kiaušinį.
Tai net ne patiekalas, o estetiškas virtų kiaušinių pateikimas.

Produktai:

Virtų kiaušinių
Mažų maltinukų
Pomidorų
Majonezo
Indelio kviečių želmenų ar salotų
Spanguolių

Kaip gaminti:

Kiaušinius nulupti, nupjauti storgalius, kad kiaušinis galėtų stovėti. Ant smaigalių užmauti pomidorų "kepurėles". Majonezu pataškuoti.

Ant kitų kiaušinių uždėti maltinukus.

Iš dar kitų kiaušinių išpjauti "gėlytes". Uždėti po spanguolę.

Kiaušinių "baravykus", "musmires" ir "gėlytes" sutupdyti ant salotų ar želmenų.

VARŠKĖS DESERTAS SU ŽELĖS KARŪNA

Šiek tiek įmantresnis varškės desertas Velykoms.
Lengvesnis, nei varškės pyragai, saldžiarūgštis, ir priklausomai nuo dedamu vaisių ar uogų- kaskart vis kitoks.

Produktai:

500 ml plakamosios grietinėlės
4 v.š. cukraus
1 pakelio vanilinio pudingo
750 g kreminės varškės
14 g želatinos
0.5 puodelio pieno

Želės sluoksniui:

2 pakelių vaisinės želės
vaisių ar uogų (gali būti konservuoti ar šaldyti ir atšildyti)

Kaip gaminti:

1. Vaisius supjaustykite gabalėliais. Sluoksniu sudėliokite ant formos dugno.

2. Želę paruoškite taip, kaip nurodyta ant pakelio, tik pilkite mažiau vandens. Užpilkite vaisius ar uogas ir pastatykite į šaldytuvą stingti.

3. Želatiną užpilkite 0.5 puodelio pieno.

4. Grietinėlę su cukrumi ir pudingo milteliais išplakite iki standumo. Viską sukrėskite į varškės masę. Gerai išmaišykite.

5. Želatiną ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Atvėsinkite. Įmaišykite į varškės masę.

6. Varškės masę dėkite ant sustingusios želės. Šaldykite, kol sutings.

MIELINIS KREPŠELIS

Iškeptas štai toks mielinis krepšelis neabejotinai taps pagrindiniu stalo akcentu.

Ir nebereikės sukti galvos, į kokį indą šventiškai sudėti Velykinius margučius.

Produktai:

25 g šviežių mielių
125 ml pieno
125 ml vandens
125 g cukraus
2 kiaušinių
50 ml aliejaus
žiupsnelio druskos
vanilinio cukraus
3-4 stiklinių miltų

Kaip gaminti:

1. Mieles ištrinkite su keliais šaukštais cukraus, užpilkite trupučiu šilto pieno. Palikite 15 minučių, kad susidarytų mielių "kepurėlė".

2. Kiaušinį išplakite su likusiu cukrumi, vaniliniu cukrumi, aliejumi, druska. Supilkite likusį pieną ir vandenį, išmaišykite, įsijokite miltus. Turi gautis minkymui skirta tešla, ne per kieta ir nebe lipni. Minkšta ir glotni. Suformuokite rutulį, dėkite į miltais pabarstytą didelį dubenį ir šiltai palikite kilti maždaug valandai.

3. Tešlą padalinkite į dvi dalis. Iškočiokite 1 cm storio lakštą ir padalinkite jį juostelėmis. Karščiui atsparų indą apgaubkite folija. Apverskite. Padėkite ant kepimo popieriaus. Iš juostelių nupinkite krepšelį. Suvykite 2 juosteles ir uždėkite ant kito, toki paties diametro, folija iškloto indo. Tai bus krepšelio rankena. Supinkite "kasytę" tokio apties diametro, kaip krepšelis.

4. Visas dalis ištepkite išplaktu kiaušiniu ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje, kol gražiai parus. Tada atvėsinkite ir suformuokite krepšelį- ant pagrindo dėkite "kasytę"- tai bus krepšelio kraštas. Viršuje tvirtinkite lankelį.

5. Dalis sutvirtinkite smeigtukais. Jau galite dėti margučius ar kitas lauktuves.

KEPSNIAI SU KRIAUŠĖMIS IR SPANGUOLIŲ PADAŽU

Šventinis, gurmaniškas, išskirtinis patiekalas

Produktai:

4 valgytojams:

4 veršienos gabalėlių
pipirų mišinio
druskos
2 kriaušių
0.5 stiklinės spanguolių (gali būti šaldytos)
2 šaukštų cukraus
kelių gvazdikėlių
1 a.š. krakmolo, sumaišyto su trupučiu vandens

Kaip gaminti:

1. Veršieną išmuškite, apibarstykite druska, pipirais ir palaikykite 15 minučių šaltai.

2. Kriaušes perpjaukite, nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir pavirkite pasaldintame vandenyje.

3. Spanguoles užpilkite cukrumi ir kelias minutes patroškinkite su gvazdikėliais.

4. Spanguoles sutrinkite trintuvu. Supilkite krakmolą ir virkite, kol sutirštės.

5. Jei padažas per rūgštus, įdėkite daugiau cukraus.

6. Muštinius iškepkite.

7. Ant viršaus uždėkite po kriaušės puselę ir užpylę spanguolių padažo, patiekite.

VIŠTIENA SU GRAIKINIAIS RIEŠUTAIS DREBUČIUOSE

Tradiciškai ant kiekvieno Velykinio stalo turi būti drebučių. Štai puiki vištienos užpiltinė, kuriai pikantišką skonį suteikia graikiniai riešutai.

Produktai:

1 virtos vištos, po virimo likusio sultinio
6 skiltelių česnako
0.5 puodelio graikinių riešutų
200 ml grietinėlės
2 v.š. majonezo
1 v.š. želatinos
druskos pipirų
silikoninių formelių keksiukams

Kaip gaminti:

1. Nuo vištienos nuimkite odelę. Atidėkite į šalį. Likusią mėsa supjaustykite mažais gabaliukais. Įberkite išspaustą česnaką. Pagardinkite prieskoniais.

2. Į puodą su sultiniu pilkite išbrinkintą želatiną. Kaitinkite maišydami, kol želatina ištirps. Neužvirkite.

3. 2/3 sultinio supilkite ant mėsos ir išmaišykite.

4. Riešutus sukapokite peiliu.

5. Grietinėlę labai gerai išmaišykite su majonezu. Suberkite riešutus. Supilkite likusį sultinį su želatina.

6. Išpilstykite į formeles grietinėlės masę. Ir padėkite į šaldytuvą, kol sustings.

7. Vėliau supilkite sultinį su vištiena. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

8. Prieš patiekiant, formeles palaikykite karštame vandenyje, kad užpiltinė greičiau išsiverstų ir formelių.

VELYKINIS "ZUIKIS"

Velykinis pyragas vaikučiams.
(Šį "zuikutį" dekoravo mano 3 metų berniukas, todėl jis truputėlį kreivas. Jūsų "zuikis" turėtų būti dar įspūdingesnis. )

Produktai:

2 BISKVITAMS:

1 puodelio miltų
1 puodelio cukraus
1 puodelio karšto vandens
60 g kakavos milteliu
1 a.š. kepimo miltelių
1 kiaušinio
60 g tirpinto sviesto
100 g šokolado
50 g plakamosios grietinėlės.
Pabarstukų
Kokoso drožlių
Saldainių
Glajaus

1. Kiaušinį išplakti su cukrumi. Įmaišyti karštą vandenį, miltus, kakavą, kepimo miltelius, tirpintą sviestą. Gerai išmaišyti.

2. Tešlą supilti į maždaug 18 cm skersmens riebalais išteptą formą.

3. Kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.

4. Atvėsinti. Išilgai perpjauti per pusę.

5. Vieną biskvitą palikite sveiką, o kitą supjaustykite: nuo kraštų nupjaukite "ausis", o likęs biskvito vidurys- bus "kaspinas".

6. Sudėliokite "zuikutį".

7. Puode pakaitinkite grietinėlę. Ištirpinkite joje šokoladą. Apliekite "zuikį" tirpintu šokoladu.

8. Iš saldainių padarykite "akytes" ir "nosytę". "Ūselius" nupieškite glajumi. Padekoruokite pabarstukais ir kokoso drožlėmis.

SAUSAINIAI "KEPTI KIAUŠINIAI"

Velykoms tinka tiesiog idealiai!

Produktai:

100 g sviesto
6 šaukštų cukraus
1 kiaušinio
1 v.š. pieno
250 g miltų

Glazūrai:

180 g cukraus pudros
3 v.š. citrinų sulčių
konservuotų persikų ar abrikosų puselių

Kaip gaminti:

1. Sviestą išsukite su cukrumi, įmuškite kiaušinį, supilkite pieną.

2. Suberkite miltus ir išminkykite tešlą.

3. Iškočiokite 5 mm storio lakštą.

4. Išspauskite didesnius skritulius, nei jūsų turimi vaisiai.

5. Skritulius dėkite ant kepimo popieriaus ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 10 minučių.

6. Abrikosus ar persikus nusausinkite popierine servetėle.

7. Glazūrai sumaišykite produktus.

8. Atvėsintus sausainius aptepkite paruošta glazūra. Viršuje dėkite vaisiaus puselę, palaukite, kol glazūra sustings.

Skanaus!

Raminta B.

*********************

Sūrio pyragas

1 pakelis avižinių sausainių
75 g sviesto
800 g 9,8 proc. riebumo pertrintos varškės
3 kiaušiniai
3/4 stiklinės cukraus
žiupsnelis cinamono
3/4 stiklinės grietinės
pakelis vanilinio cukraus

Avižinius sausainius sutrinti elektriniu trintuvu. Išlydyti sviestą, įmaišyti į sausainių trupinius. Sausainių masę supilti į apvalią kepimo formą ir šaukštu suformuoti padą bei kraštelius pyragui. Varškę išplakti su grietine ir cukrumi bei vaniliniu cukrumi, sudėti kiaušinius į varškę ir lengvai šluotele išmaišyti. Supilti varškės kremą ant sausainių. Pyragą kepti 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje
apie 40 minučių. Šaldyti apie 4 valandas. Atvėsusį apiberti maltu cinamonu ir patiekti.

Sūrio spurgos bei džiūvėsėliuose keptas varškės sūris

Sūrio spurgoms:

400 g fermentinio sūrio
2-3 kiaušinių baltymai

Keptam varškės sūriui:

1 varškės sūrio su kmynais
džiuvėsėlių
kiaušinis
2 šaukštai miltų

Spurgoms smulkiai sutarkuoti sūrį, išplakti kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišyti į sūrį. Drėgnomis rankomis formuoti sūrio rutuliukus ir kepti kol paruduos įkaitusiame aliejuje. Skanu karšti ir atvėsę.

Paniruotam varškės sūriui, sūrį supjaustyti riekelėmis, pavolioti miltuose, įmerkti į plaktą kiaušinį ir į džiūvėsėlius. Kepti įkaitusiame aliejuje. Karštus dėlioti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekti karštus ar šaltus.

Šokoladinis kriaušių tortas

2 skardinės konservuotų kriaušių
2 pakeliai žele tortų apliejimui
450 g 36 proc. riebumo grietinėlės
4 šaukštai grietinėlės
2 kiaušiniai
1 pakelis vanilinio cukraus
125 g cukraus
50 ml aliejaus
50 ml pieno
0,5 pakelio kepimo miltelių
150 g miltų
2 šaukštai tarkuoto šokolado

Kiaušinius išplakti su cukrumi, supilti pieną ir aliejų. Kepimo miltelius sumaišyti su miltais ir 2 kupinais šaukštais kakavos ir suberti į kiaušinių plakinį, viską išmaišyti. Apvalią kepimo formą
ištiesti kepimo popieriumi, supilti tešlą ir kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. Biskvitą atvėsinti.

Kriaušes išimti iš skardinių, skysčio neišpilti. Kriaušes supjaustyti skiltelėmis, sudėti ant biskvito. Nuo kriaušių likusį skystį supilti į puodą, suberti tortų žele, užvirti ir virti 2 minutes, galima įpilti šiek tiek vandens, kad nebūtų labai saldu. Žele supilti ant kriaušių, viską atvėsinti. Į gerai atšaldytą grietinėlę įberti šaukštą cukraus, vanilinio cukraus ir gerai išplakti, įmaišyti 2 šaukštus kakavos. Grietinėle aptepti tortą ir apiberti tarkuoti juoduoju šokoladu. Labai gaivus ir skanus tortas!

Kiaulienos nugarinės kepsnys

1,5 kg kiaulienos nugarinės
grūstų pipirų
druskos
kepsnių prieskonių
4 skiltelės česnako

Kiaulienos nugarinę sutrinti su prieskoniais, grūstais česnakais uždengti indą maistine plėvele ir palikti nakčiai šaldytuve. Kitą dieną dėti nugarinę į kepimo rankovę ir kepti apie 1,5 valandos 200
laipsnių temperatūroje. Prieš kepimo pabaigą, galima kepimo rankovę praplėšti, kad mėsa labiau apkeptų. Patiekti su keptomis daržovėmis ar virtomis bulvėmis, ypatingai skanu su orkaitėje keptais pastarnokais ir Jorkšyro pudingu.

Rita N.

*************

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)