Velykoms siūlau pasigaminti lengvą ir pavasarišką tortą su mangais.

Produktai:

400 g riebios varškės
150 g cukraus
100 ml grietinėlės
1 mango vaisius (prinokęs)
3 kiaušiniai
1 arbatinis šaukštelis vanilino esencijos
2 pakeliai sausainių (Selga)
4 valgomi šaukštai cukraus pudros
100 g sviesto
2 valgomi šaukštai brendžio

Papuošimui

200 ml. plakamosios grietinėlės
1 valgomas šaukštas citrinos sulčių
200 g dumplainių

Kaip gaminti:

1. Sausainius sumalti su blenderiu, sumaišyti su 2 šaukštais cukraus pudros, brendžio ir ištirpinto sviesto. Gauta mase iškloti tortinės dugną ir šonus. Dėti kepti į orkaitę 10 min., 180 C temperatūroje.

2. Varškę kartu su mango minkštimu iki purios masės ištrinti su blenderiu, supilti 100 ml grietinėlės, suberti cukrų. Pastoviai maišant įmušti po vieną kiaušinį ir masę visą laiką plakti. Gautą varškės masę supilti į formą ant pravėsusių sausainių. Į gilią formą įpilame karšo vandens, kad būtu panašiai iki 1/3 tortinės aukščio, dedame į ją tortą ir kepame apie 80 min. 160 C temperatūroje. Kai tortas iškeps, jo iš karto neišimame iš orkaitės, tik praveriame dureles ir leidžiam pamažu atvėsti.

3. Papuošimui grietinėlę su 2 šaukštais cukraus pudros ir šaukštu citrinos sulčių išplakame iki standžios masės ir puošiame konditeriniu švirkštu. Arba kaip Jums patinka.

Lašišos užkandėlė

Jums reikės:

100 gr. rūkytos lašišos;
4 kiaušinio trynių;
2 šaukštų majonezo;
1 ilgo agurko arba kelių trumpavaisių.

Gaminame taip:

Lašišą, kiaušinio trynius ir majonezą iki purumo išplakti su blenderiu. Agurką supjautyti 2,5 cm ritinėliais ir išskobti su šaukšteliu vidų, bet paliki ploną dugną. Lašišos putėsius dėti į konditerinį maišelį ir jo pagalba užpildyti agurką.

Greita ir skani užkandėlė.

Upėtakio suktinukai su sūriu

Receptui reikės:

Upėtakio/arba lašišios filė 450 g
Špinatų 100 g
Mėlyno pelėsinio sūrio 150 g
Šalto rūkymo šoninės 100 g
Druskos 5g
Pipirų
Aliejus 50g
Balto vyno (sausas) 50 ml
Padažui:
Grietinėlės 100 g
Balto saldaus vyno 50 ml
Cukraus 10 g
Vanilės 1vnt
Krakmolo 5 g

Upėtakio (Lašišos) filė supjaustyti plonais gabalėliais, pabarstyti druska, pipirais. Ant krašto išilgai dedame apvirtus, susmulkintus špinatus ir sutrupintą pelėsinį sūrį.

Susukame suktinuką. Suktinukus apvyniojame plonai supjaustyta rūkyta šonine ir galus sutvirtiname dantų krapštuku.

Apkepame aliejuje iš visu pusių iki auksinės spalvos, pilame balto vyno ir troškiname kol vynas išgaruos.

Padažas:

Puode ištirpiname cukrų iki šviesios spalvos, pilame vyno, grietinėlės, dedame perpjautą per pusę vanilę ir maišome kol užvirs. Tada uždengiame ir verdame dar 3-5min, tada vanilę išimame. Kai vanilę išimame, padažą tirštiname vandenyje sumaišytu krakmolu, nuolat maišome ir verdame ne daugiau kaip 1min.

Almina

********************

Pasidalinsiu velykiniu pyragu. Paprastas, tačiau be galo skanus pyragas.

Reikės:

3 kiaušinių;
150 g. sviesto;
3 stiklinių miltų;
1 stiklinė pieno;
pakelis kepimo miltelių;
pakelis vanilinio cukraus.

Kiaušinius ir sviestą gerai išmaišyti, tada palaipsniui dėti likusius produktus. Gardinti galima cinamonu, razinomis, riešutais, o jei nėra po ranka - tai ne bėda, jis ir be pagardų skanus. Dėti į įkaitintą orkaitę, kepti apie 30 minučių. Iškepus aptepti išplaktu kiaušinio baltymu, galima apibarstyti cukraus pudra.

Skanaus švenčių laukimo.

Rita

********************

Velykiniai zuikučiai

Paskrudintos duonos
Kietai virtu kiaušinio puselių
Pakepintų migdolų plokštelių ausytėms
Gvazdikėlių nosytėms
Juodųjų pipirų grūdelių akytėms
Poro juostelių ūsams
Sviesto arba majonezo
Žolelių

Ant skrebučio užtepkite sviesto arba majonezo, pabarstykite mėgiamomis
žolelėmis ir uždėkite zuikius.

Laura

***********************

Velykiniai užkandukai

Baltos duonos (batono)
Majonezo
Karšto rūkymo kumpelio
Virtų kiaušinių
Ilgavaisio agurko
Papuošimui raudonųjų pipirių, svogūnų laiškų

Duonoje išspauskite maža stiklinaite apskritimus ir paskrudinkite juos ant sausos keptuves.

Kumpelį supjaustykite kubeliais, kiaušinį griežinėliais, agurką plonomis ilgomis juostelėmis. Pjaustant agurką patogiausia būtų pasinaudoti specialia pjaustykle.

Ant skrebučio užtepkite majonezo, lygiu sluoksniu tolygiai uždėkite kumpelio kubelius. Ant kumpelio tepkite vėl majonezo, dėkite kiaušinio griežinėlį, ant jo vėl tepkite majonezo. Agurkų juosteles suriškite kaip mazgelį ir uždėkite ant kiaušinių griežinėlių.

Puoškite pipirais, kiaušinio trynio gabalėliu ir svogūno laišku (kad laiškas susigarbanotų, supjaustykite jį išilgai plonomis juostelėmis ir pamerkite į šaltą vandenį).

Inga D.

*****************

Šventinis pyragas su riešutais

Tešlai:

210 - 230 g miltų, 50 g cukraus, kiaušinis, 120 g sviesto, 2 valg. šaukštai maltų lazdyno riešutų, arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus, 0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.

Įdarui:

0,5 kg varškės, 0,5 stiklinės manų kruopų, 2-3 kiaušiniai, 0,5 stiklinės razinų, stiklinė cukraus, 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono, cukraus pudros pabarstymui.

Sviestą ištrinti, įmušti kiaušinį, suberti cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir sukti iki vientisos masės. Tada suberti miltus, maltus lazdyno riešutus ir suminkyti tešlą. Ją suformuoti į rutulį, įvynioti į celofaną, įdėti į šaldytuvą ir 1,5 val. taip palaikyti.

Atšalusią tešlą iškočioti ir ja iškloti aukštesnės formos ar gilesnės skardos dugną ir kraštus.

Varškę pertrinti arba permalti, suberti nuplautas ir nusausintas razinas, išmirkytas manų kruopas, cinamoną, supilti kiaušinių trynius ir išmaišyti. Pabaigoje sudėti atšaldytus ir iki standžių putų išplaktus kiaušinių baltymus. Viską atsargiai išmaišyti ir sukrėsti į tešlos lakštu išklotą skardą.

Kepti 220-230˚C temperatūros orkaitėje 40- 45 min. Iškepusį supjaustyti gabalėliais, pabarstyti cukraus pudra ir patiekti į stalą. Valgyti su kava, arbata arba pienu.

Paulina S.

*****************

ĮDARYTA LAŠIŠA „GURMANŲ DŽIAUGSMAS“

Ingredientai: 1,2 kg svorio lašiša, poras, morka, 150 g krabų lazdelių, prieskonių, druskos, žalumynų, konservuotų juodųjų alyvuogių, aliejaus, stiklinė virtų ryžių,
4 pomidorai, 2 citrinos.

Žuvį išdarinėti, nuplauti, nusausinti ir gerai įtrinti prieskoniais.

Morką nuskusti, nuplauti, stambiai sutarkuoti ir kartu su griežinėliais supjaustytu poru (baltąja dalimi) pakepinti aliejuje. Pabaigoje suberti virtus ryžius, nedideliais gabalėliais supjaustytas krabų lazdeles, paskaninti druska, prieskoniais, išmaišyti ir dar kelias minutes pakepinti. Įdarą ataušinti.

Lašišą prikimšti paruoštu įdaru, pilvo pjūvį „susegti“ mediniais smeigtukais, dėti į skardą, įpilti šiek tiek aliejaus ir kepti vidutinio karštumo orkaitėje 50 – 55 minutes.

Patiekiant į stalą, papuošti susmulkintais žalumynais, alyvuogėmis bei citrinos griežinėliais.

Patiekalas valgomas ir karštas, ir šaltas.

Dainius S.

**************

MIELINIS AGUONŲ VYNIOTINIS

Mielinei tešlai:

250 g miltų
125 ml pieno
15 g mielių
2 kiaušinių tryniai
60 g cukraus
40 g sviesto
2 g druskos

Įdarui:

150 g aguonų
1 kiaušinio baltymas
100 g cukraus

Mielinė tešla: truputį pašildyti pieną, atsidėti porą šaukštų, kuriuose reikia ištirpinti mieles, ištrintas su 1 a. š. cukraus. Kol mielės putoja, sumaišyti cukrų, išplaktus kiaušinius ir pieną. Pabaigoje supilti mieles. Pamaišyti. Tada berti miltus ir minkyti tešlą. Kai tešla vientisa, supilti atvėsusį lydytą sviestą ir darkart išminkyti. Riebalai turi susigerti, tešla nelipti prie indo sienelių ir prie rankų.

Kai nebelieka sviesto likučių, tešlą palikti inde kildintis. Tai galima daryti šiek tiek pašildytoje orkaitėje. Tuomet kildinama maždaug 2 val.
Kai tešla beveik iškilusi, ruošiamas įdaras: verdančiu vandeniu užplikomos aguonos ir pabrinkinamos 20 min., tuomet nukošiama ir sumalama. Suberiamas cukrus, supilamas išplaktas baltymas ir viskas gerai išmaišoma.

Vyniotinio formavimas: iš tešlos iškočiojamas stačiakampis lakštas (apie 0,5 cm storio), užtepamas įdaras ir viskas susukama į volelį, kuris suriečiamas ir perkeliamas į kepimo indą, pvz., 24 cm apvalią kepimo formą atsegamais kraštais, į vidurį įstatant keramikinį puoduką, kad kepdamas pyragas išlaikytų formą. Vyniotinio galus reikėtų sujungti. Viršų galima truputį įpjauti peiliu, aptepti kiaušiniu. Kepti 160/170 º C temperatūroje apie 50-60 min. Ataušęs pyragas apibarstomas cukraus pudra.

SŪRIO PYRAGAS

26 cm apvaliai formai reikės:

Pagrindui:

300 g sausainių (pvz. „Gaidelis“)
130 g sviesto

Sūrio masei:

1 kg “President” varškės arba bet kokios kitos trintos varškės kepiniams
4 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
1 pakelis vanilinio/grietinėlės skonio pudingo
50 ml alyvuogių aliejaus
1 a. š. kepimo miltelių

Pyrago pagrindo gamyba:

Išlydytas sviestas sumaišomas su sausainių trupiniais. Šia mase padengiama kepimo popieriumi išklota kepimo forma ir palaikoma šaldytuve, kol pasiruošiama masė sūriui.

Sūrio masės gamyba:

Kiaušiniai išplakami su cukrumi, masė sukrečiama į varškę, supilamas aliejus, suberiami pudingo ir kepimo milteliai. Viskas gerai išmaišoma. Varškės masė supilama į formą ant sausainių pagrindo ir kepama maždaug 1,5 val. iki 160 º C įkaitintoje orkaitėje.

Iškepęs pyragas atvėsinamas ir dedamas nakčiai į šaldytuvą. Puošiama pagal fantaziją, pvz., vyšnių mase (šaldytos vyšnios trumpai pavirinamos su trupučiu vandens ir cukraus, o masei sutirštinti įpilamas vandenyje ištirpintas 1 a. š. krakmolo.

Vilma A.

*******************

Lengvai paruošiamas varškės tortas:

Jums reikės:

6 a.š kakavos
300 ml norimo skonio jogurto
2 vnt. pakelių pusriebės varškės
10 ml pieno
500 g sausaini7
2 a.š vanilinio cukraus

Paruošimas

Pirmiausia sutrinti varškę su vaniliniu cukrumi tol, kol nebesijaus cukraus grūdelių ir tada įmaišyti jogurtą. Pasilikite nedidelį dalį sausainių trupiniams, ir iš 6ių sausainių sudėliokite stačiakampio formą ir tepkite pirmąjį varškės sluoksnį, tada ant viršaus vėl sausainius ir vėl varškę.. sluoksnių daryti tiek, kiek norite, aš dariau 8ių.Padarius pyragą, aptepkite jį likusia varške, ir likusius sausainius sutarkuokite per burokinę tarką ir aptrupinkite visą tortą.

Glajus:

Sumaišyti kakavą su pienu ir cukrumi. Gautu glajumi norimais raštais papuoškite torčiuką. Baigus daryti įdėti į šaldytuvą +- valandai, bet šiaip kuo ilgiau, tuo geriau.

Skanaus :)

Marinuota vištienos filė įdaryta grybų ,svogūnų ir bazilikų padažu.

Reikės:

vištienos filė;
majonezo;
grietinėlės;
prieskonių pagal skonį;
100g. pievagrybių
50g džiovintų miško grybų;
1 vidutinio dydžio svogūno,
prieskoninių žolelių ( aš naudojau baziliką),
nedidelio kiekio lydyto sūrio;
5 česnako skiltelių.

Marinatui:

Pirmiausia vištienos filė padalyti į dvi dalis, ir padaryti įpjovą įdarui. Vištieną ištrinti turimais prieskoniais( druska,pipirais). Sutarkavus pusę svogūno, jo sultimis apšlakstyti paukštieną. Sutarkavus česnaką, sumaišyti jį su baziliku ir majonezu, gautu padažu kruopščiai ištrinti vištieną ir palikti marinuotis porai valandų.

Įdaras:

Išmirkytus ir nuplautus džiovintus grybus smulkiai supjaustyti, taip nulupti ir smulkiai supjaustyti pievagrybius, bei likusią pusę svogūno ir viską kepti su grietinėle kol viskas suminkštės ir atsiras sulčių,nepamiršti masės pagardinti druska, pagal skonį.

Gauta mase įdaryti paukštienos file, ir apibarstyti lydytu sūriu, kepti orkaitėje 200C temperatūroje maždaug 40min gražiai apskrus, pateikti su mėgstamomis salotomis ar kitu pagardu.

Justina K.

****************************

DUONA SU ALYVUOGĖMIS IR SVOGŪNAIS, MOZZARELLA SŪRIS SU BAZILIKŲ PESTO

Reikės:

duonai

450 gramų kvietinių miltų
300 gramų speltos miltų
1 arbatinio šaukštelio druskos
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 valgomojo šaukšto cukraus
1 valgomojo šaukšto džiovintų rozmarinų
125 mililitrų drungno vandens
100 mililitrų alyvuogių aliejaus
300 gramų indelio žaliųjų alyvuogių be kauliukų
300 gramų indelio juodųjų alyvuogių be kauliukų
1 didelio svogūno

Gaminimas:

Dubenyje sumaišykite miltus su druska, rozmarino lapeliais, kepimo milteliais.
Svogūną nulupkite ir smulkiai supjausčiau.

Alyvuoges, kiekvieną jų, padalinkite į keturias dalis.
Į dubenį su miltų mišiniu suberkite smulkintą svogūną, alyvuoges ir supilkite vandenį.
Išminkykite tešlą.

Tešla sunkiai minkosi, nes dėl daug priedų trupa.
Minkykite tol, kol taps nebebiri ir pagal galimybes - vientisa.
Išminkytą palikite valandai "pailsėti".
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
Suformuokite apvalų kepaliuką, įdėkite į aliejumi pateptą skardą ir pašaukite kepti.

Praėjus 25 minutėms duonos kepaliuko viršų patepkite aliejumi ir toliau palikite kepti dar 20 minučių.
Skaniausia ši duonelė - šilta.

Bazilikų pesto reikės:

60 gramų (3 pakuočių) baziliko lapų, o jei gyvenate ten, kur jie dabar natūraliai (ne ant palangės) auga - trijų didelių saujų
1 skiltelės česnako
žiupsnelio stambios jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų
3 valgomųjų šaukštų tarkuoto parmezano ar kokio kito kietojo sūrio
3 valgomųjų šaukštų šaltai spausto alyvuogių aliejaus
citrinos sulčių

Gaminimas:

Nuplautus ir nuskintus nuo kotelių bazilikų lapus, sutrintą česnako skiltelę, druską, maltus pipirus sudėkite į smulkintuvą.
Susmulkinkite iki vientisos masės.
Gautą masę sudėjau į dubenėlį, subėriau tarkuotą sūrį ir supyliau aliejų.
Viską išmaišykite.

Reikia paragauti, jei trūksta druskos ar pipirų - dar įdėkite pagal savo skonį.

Viskas turi būti grietinės konsistensijos.
Prieš valgant siūlau apšlakstyti citrinos sultimis.
Skanaus!

ALYVUOGĖMIS IR KAPARIAIS ĮDARYTI KIAUŠINIAI "MIMOZOS"

Gal tai bus viena iš idėjų Velykoms, gal pusryčiams arba vakarienei.
Tebūnie :)

Aš pati asmeniškai labai nemėgstu virtų kiaušinių... Neskanūs man jie kažkaip... Trynys veliasi burnoj...
Ir taip nuo vaikystės...
Visada suvalgydavau tik baltymą, trynys arba katinui atitekdavo, arba likdavo gulėti lėkštėj...

O va, įdaryti, net nesvarbu kuo, jau mano gomuriui priimtini, nes nebesijaučia trynio.
Populiariausi, turbūt, silke, skumbre, menke ir majonezu įdaryti kiaušiniai.

O ar bandėt įdarą praturtinti alyvuogėm ir kaparėliais? Ne?
Siūlau pabandyti. Liksit sužavėti :)

Reikės:

4 kietai virtų kiaušinių
2 valgomųjų šaukštų konservuotų tunų aliejuje (smulkintų)
1 v.š. kaparių
10 juodųjų alyvuogių
1 valgomojo šaukšto grūdėtų garstyčių
2 valgomųjų šaukštų majonezo
0.5 apvirto svogūno
žiupsnelio druskos
maltų kvepiančiųjų pipirų
petražolių

Gaminimas:

Kietai virtus kiaušinius nulupkite ir perpjaukite pusiau.
Maža seniai žinoma gudrybė - kad kiaušiniai virdami nesuskiltų, į vandenį įpilkite šaukštą acto.

Nuluptą svogūną 5 min. apvirkite, kad neliktų aštraus kvapo.
Alyvuoges ir kaparius supjaustykite smulkiai.
Kiaušinių trynius sutrinkite šakute.

Dubenėlyje sumaišykiteu tunus (jei pirkote nesmulkintus - susmulkinkite), alyvuoges, kaparius, smulkiai supjaustytą svogūną, petražoles ir kiaušinių trynius su majonezu.
Pasilikite 1 V Š trynių papuošimui.

Įdaro masę paskaninkite druska ir pipirais.
Šaukšteliu įdarą sudėkite į kiaušinių baltymų puseles.
Apibarstykite likusiais trynių trupiniais ir ant palangės augančiomis pipirnėmis.
SKANAUS

VIŠTIENOS VYNIOTINIS SU ABRIKOSAIS IR ŠPINATAIS SLUOKSNIUOTOJE TEŠLOJE

Reikės:

4 kepsneliams

4 vištienos blauzdelių
4 lapelių sluoksniuotos bemielės tešlos (naudojau Mantingos)
8 džiovintų ir vandenyje pamirkytų abrikosų
druskos
žiupsnelio pipirų
žiupsnelio petražolių

įdarui:

2 valgomųjų šaukštų sviesto
1 didelio svogūno
300 gramų špinatų
druskos pagal skonį
žiupsnelio maltų 5 pipirų mišinio
žiupsnelio malto muskato
žiupsnelio cukraus
petražolių
1 kiaušinio trynio aptepimui

Gaminimas:

Nuplautas vištų blauzdeles aštriu ! peiliu perpjoviau išilgai, nudyriau odą.

Kruopščiai apipjoviau aplink kaulą, kad nuėmus mėsą turėčiau vientisą išklotinę (ją įdaryti juk reikės).
Taip padariau su visomis blauzdelėmis.
Paruoštą mėsą apibarsčiau pipirais, druska ir petražolėmis.
Kol gaminau špinatų įdarą, mėsa draugavo su prieskoniais apie 15 minučių.

Iš šaldymo kameros išėmiau sluoksniuotą tešlą ir padėjau, kad atšiltų.

Įdaras - svogūną smulkiai supjausčiau ir pakepiau svieste, sudėjau nuplautus, smulkintus špinatus.
Patroškinau, kol špinatai virto žalia tyrele.
Paskaninau druska, pipirais, trupučiu cukraus ir maltu muskato riešutu.

Pamaišiau, kad viskas vienodai pasiskirstytų.
Mėsą, padraugavusią su prieskoniais, iš abiejų pusių apkepiau keptuvėje.

Išėmiau, kad pravėstų.
Ant kiekvieno gabalėlio dėjau po 2 mirkytus abrikosus, apibarsčiau petražolėmis ir susukau ritinuką.
Ant tešlos lakšto dėjau po 3 V Š špinatų įdaro, palyginau, kad nebūtų kauburys, į vidurį "patupdžiau" mėsos suktinuką.
Tešlos šonus uždėjau vieną ant kito, galus užsukau.
Paruoštus kepsnius dėjau į kepimo skardą, aptepiau plaktu kiaušinio tryniu.

Kepiau 180 laipsnių orkaitėje 40 minučių.

SKANAUS!

BAKLAŽANŲ SUKTINUKAI SU MARINUOTU VARŠKĖS SŪRIU

Reikės:

gražaus baklažano
saujos druskos
5-6 puselių saulėje džiovintų pomidorų
100 g marinuoto varškės sūrio
alyvuogių aliejaus
1 V Š baziliko
medinių iešmelių

Gaminimas:

Nuplautą ir nusausintą baklažaną išilgai supjaustykite (pageidautina) vienodo storio juostomis - riekėmis.
Dėkite ant plastikinės lentelės ir kiekvieną juostelę apiberkite druska.

Palikite 15 minučių, kad druska panaikintų kartumą.
Druską nuplaukite, baklažano juosteles nusausinkite.
Į įkaitintą keptuvę pilkite šlakelį aliejaus ir jame apkepkite baklažanų juosteles iš abiejų pusių.
Išimkite ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

Sūrio gabalėlius sutrinkite šakute, suberkite plonomis juostelėmis susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus (mano turimi - pasūdyti).
Papildomai į sūrio masę druskos jau dėti nebereikia.
Ant kiekvienos baklažano juostelės dėkite po šaukštelį sūrio masės ir suvyniokite suktinuką.

Persmeikite mediniu iešmeliu.
Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 10 - 15 minučių.
Tai gali būti puikus užkandis su duona, ryžiais.
Skanaus!

DŽIOVINTŲ VAISIŲ SALDAINIAI

Smaližiams sveikas ir labai skanus desertas :)

20 vidutinio dydžio rutuliukų
reikės:

50 g džiovintų abrikosų
50 g džiovintų datulių
50 g džiovintų figų
50 g džiovintų razinų
1 A Š malto žaliojo kardamono
sezamo sėklų
kokoso drožlių
aguonų
arba kitokių mėgstamų sėklų arba riešutų saldainukų apvoliojimui

Gaminimas:

Visus džiovintus vaisius užpilkite karštu vandeniu ir leiskite pamirkti pusvalandį (30 min.).

Skystį nupilkite, vaisius dėkite į maisto smulkintuvą ir smulkinkite tol, kol pasidarys vientisa masė (košelė).
Įberkite kardamono ir viską gerai išmaišykite.

Pirštais arba šaukšteliu imkite masę, ir voliodami delnais formuokite apvalius rutuliukus.
Kiekvieną jų apvoliokite mėgstamuose pabarstuose.
Aš saldainukus apvoliojau aguonose ir sezamo sėklose.
Štai ir viskas ;)

AIRIŠKA DUONA

Reikės:

duonai

2 stiklinių kvietinių miltų
2 stiklinių speltos miltų
1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 valgomojo šaukšto cukraus
1 valgomojo šaukšto druskos
didelės saujos razinų
1 valgomojo šaukšto kmynų
2 stiklinių kefyro

Gaminimas:

Persijotus abiejų rūšių miltus sumaišiau su kepimo milteliais, druska ir cukrumi.
Subėriau nuplautas razinas ir kmynus.
Supyliau kefyrą.

Užmaišiau tešlą ir ją palikau pusvalandžiui pastovėti.
Tešla bus kiek lipni.
Perminkiau ant miltais pabarstyto stalo.
Suformavau apvalų kepalą ir dėjau į riebalais pateptą kepimo skardą.
Kepiau 190 laipsnių orkaitėje 45 minutes.
SKANAUS

AIRIŠKOS DUONOS SALOTOS SU BRAŠKĖMIS

Reikės:

2 valgomųjų šaukštų sviesto
2 valgomųjų šaukštų medaus (puikiai tinka grikių medus)
žiupsnelio druskos
300 gramų airiškos ar kitos mėgstamos duonos
300 gramų prisirpusių braškių + 3 braškės papuošimui
2 valgomųjų šaukštų natūralaus jogurto
1 valgomojo šaukšto aguonų

Gaminimas:

Karščiui atspariame inde ištirpinau sviestą su medumi ir žiupsneliu druskos.
Duoną supjaučiau mažais kubeliais.

Duonos kubelius subėriau į jau praaušusią sviesto - cukraus masę ir išmaišiau, kad viskas vienodai pasiskirstytų.
Skrudinau 170 laipsnių orkaitėje 15 minučių, vis pamaišydama, kad vienodai apskrustų.
Kol duona skrudo, nuplautas braškes sutryniau maisto smulkintuvu iki vientisos tyrelės.

Ataušusius duonos kubelius sumaišiau su trintomis braškėmis.
Sudėjau į turimus indelius.
Užpyliau natūraliu jogurtu ir apibarsčiau aguonomis.
Papuošiau pjaustytomis braškėmis.

VELYKINIS MORKŲ PYRAGAS

Rytietiškais prieskoniais ir džiovintais vaisiais kvepiantis morkų pyragas ,deja, nepaliko nė vieno, jį valgiusio, abejingais...
Visi tik valgė ir gyrė ;).
Dideliam ir sočiam pyragui

Reikės:

3 kiaušinių baltymų
1 stiklinės cukraus
0,5 stiklinės obuolienės
1 pakelio vanilinio cukraus
0,5 valgomojo šaukšto maltų gvazdikėlių
1 maltos anyžiaus žvaigždutės
0,5 arbatinio šaukštelio malto muskato
1 valgomojo šaukšto cinamono
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
1 stiklinės speltos miltų
1 stiklinės kvietinių miltų
0,5 stiklinės pieno
2 stiklinės stambiai tarkuotų morkų
0,5 stiklinės razinų
200 gramų smulkintų konservuotų ananasų

Gaminimas:

Dubenyje iki purumo išplakitebaltymus, plakant suberkite cukrų, vanilinį cukrų, supilkite obuolienę, pieną.
Gvazdikėlius ir anyžiaus žvakgždutę sumalkite kavamale.
Suberkite į tešlą kartu su miltais, kepimo milteliais, cinamonu, maltu muskatu ir smulkintais ananasais.

Galiausiai - tarkuotas morkas ir gerai nuplautas razinas.
Masė turi būti tiršta.
Kepkite riebalais pateptoje kepimo skardoje 40 min 175 C laipsnių orkaitėje.
SKANAUS!

MIELINĖS BANDELĖS SU CINAMONU

25 bandelėms reikės:

250 ml šilto pieno
100 g cukraus
25 g mielių
2 kiaušiniai (vienas aptepimui)
125 g sviesto
2 arbatinių šaukštelių prieskonių meduoliams
1 arbatinio šaukštelio druskos
650 g miltų

Įdarui:

3 valgomųjų šaukštų malto cinamono
100 gramų cukraus ( ir dar pabarstymui)
80 gramų lydyto sviesto

Gaminimas:

Pašildytam piene ištirpinkite cukrų ir sutrupintas mieles.
Kada mielių ir pieno mišinys pradės "burbuliuoti", suberkite prieskonius, supilkite lydytą sviestą ir išplaktą kiaušinį.
Į persijotus miltus supilkite gautą masę.

Viską maišykite šaukštu, kai sutirštės - minkykite rankomis.
Minkykite apie pusvalandį, kol tešla pasidarys vientisa ir elastinga.
Palikite tešlą šiltai, kol dvigubai pakils.Pakilusią tešlą padalinkite į 2 dalis.Iš kiekvienos iškočiokite stačiakampio formos lakštą apie 0.5 cm. storio.

Patepkite lydytu sviestu (kad iškepę bandelės nebūtų sausos).
Cukraus ir cinamono mase gausiai pabarstykite iškočiotos tešlos paviršių, išlyginkite delnu, kad vienodai pasiskirstytų pabarstukai.
Taip paruoštą tešlą išilgai suvyniokite voleliu.

Viršų paspauskite, kad būtų lengviau pjaustyti
Supjaustykite įstrižai maždaug 2 - 3 cm. pločio juostelėmis.
Kiekvieną bandelę per vidurį spustelėkite pirštu, kad šonai išlįstų lauk.

Sudėkite į kepimo popieriumi išklotas skardas ir palikite 30 min. pakilti.

Pakilusias aptepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite cukrumi.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių kol gražiai paruduos.
SKANAUS!

OBUOLIENE IR JOGURTU PERTEPTI VAFLIAI

Reikės:

4 didelių apvalių vaflių lakštų
200 mililitrų natūralaus jogurto
200 mililitrų obuolienės
3 valgomųjų šaukštų skysto medaus
2 valgomųjų šaukštų kokoso drožlių
1 valgomojo šaukšto aguonų

Gaminimas:

Obuolienę sumaišykite su natūraliu jogurtu.
Įdaru ištepkite kiekvieną vaflių lakštą ir sudėję vieną ant kito susluoksniuokite.
Prispauskite.

Palikite 4 valandoms, kad vafliai suminkštėtų.
Viršutinį sluoksniuotų vaflių paviršių aptepkite skystu medumi (jei tokio neturite, išlydykite medų ant silpnos ugnies).
Apibarstykite kokoso drožlėmis ir aguonomis.
Supjaustykite gabalėliais ir skanaukite.
SKANAUS!

KUMPIO IR KIAUŠINIŲ PYRAGAS

Reikės:

tešlai

250 g miltų
žiupsnelio druskos
100 g sviesto
1 kiaušinio

Įdarui

1 svogūno
100 rūkyto kumpio
100 ml pieno
3 kiaušinių
200 g fermentinio sūrio
1 A Š petražolių
sauja šaldytų žirnelių
žiupsnelio druskos
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
1 V Š alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Dubenyje sumaišytus miltus ir sviestą pirštais sutrinkite iki trupinių.

Įberkite žiupsnelį druskos ir įmuškite kiaušinį.
Viską išminkykite.

Gautą tešlą iškočiokite ir ja išklokite kepimo skardą.
Įdėkite į šaldytuvą ir palikite 30 minučių.
Kol tešla šąla, imkitės įdaro gaminimo.
Kumpį ir svogūną supjaustykite smulkiais gabalėliais.
Sūrį sutarkuokite "burokine" tarka.

Įkaitintam aliejuje pakepinkite svogūną ir kumpį, kol gražiai apkeps.
Palikite atvėsti.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir pašaukite kepti prieš tai atšaldytą pyrago pagrindą 10 min.
Kiaušinius išplakite, įberkite druskos ir pipirų, smulkintas petražoles.

Į gautą kiaušinių plakinį sudėkite šaldytus žirnelius, tarkuotą sūrį ir apkeptus svogūnus su kumpiu.

Ant iškepusio pagrindo supilkite pyrago įdarą.
Išlyginkite paviršių ir vėl pašaukite kepti 30 min.
Po 30 min. kaitrą sumažinkite iki 180 ir dar palikite kepti 10 min.
SKANAUS!

DŽIOVINTAIS VAISIAIS IR DILGĖLĖMIS ĮDARYTAS SPRANDINĖS KEPSNYS, TROŠKINTAS ALUJE

O kaip Velykų stalas be mėsos kepsnių?

Reikės:

700 gramų kiaulienos sprandinės
2 skiltelių česnakų
1 žiupsnelio petražolių
1 valgomo šaukšto druskos
2 valgomų šaukštų alyvuogių aliejaus
1 sauja džiovintų slyvų
1 saujos džiovintų abrikosų
1 saujos jaunų dilgėlių lapelių
4 svogūnų laiškų
butelio šviesaus alaus
200 gramų rūkytos šoninės

Gaminimas:

Aliejų sumaišiau su druska, petražolėmis ir išspaustais česnakais.
Mišiniu gerai ištryniau sprandinę. Palikau sandariame indelyje parai šaltai.

Pasimarinavusią mėsą peiliu įpjoviau išilgai, kad pasidaytų "kišenė". Paeiliui dėjau slyvas, nuplikytus dilgėlių stiebelius, abrikosus ir svogūnų laiškus, kol užsipildė. Stipriai surišau virvele, kad gerai susispaustų.

Griežinėliais pjaustyta šonine apdėjau jau paruoštą kepsnį ir dar kart apvyniojau virvele. Šonine apdėta mėsa visada būna sultinga.
Taip paruoštą kepsnį kepiau 200 laipsnių orkaitėje 10 minučių. Sumažinau kaitrą iki 190 laipsnių, užpyliau trečdalį butelio alaus ir kepiau dar 50 minučių.

Likusį alų dar 2 kartus pyliau ant mėsos. Reikia žiūrėti, kad mėsa nevirtų aluje. Turi apsemta būti tik kepsnio apačia. Kas 5 minutes apipildavau susidariusiu skysčiu, kad kepant nepradėtų svilti viršus.
SKANAUS!

KREVETĖMIS, VARŠKE IR ČESNAKAIS ĮDARYTI KIAUŠINIAI

Reikės:

4 kietai virtų kiaušinių
1 arbatinio šaukštelio džiovintų petražolių
2 kupinų valgomųjų šaukštų riebios varškės
1 didelės skiltelės česnako
16 gražių lukštentų krevečių
žiupsnelio druskos
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
2 valgomųjų šaukštų majonezo

Gaminimas:

Kietai virtus kiaušinius nulupkite.
Išilgai perpjaukite kiekvieną pusiau.
Išimtus trynius sumaišykite su varške, išspaustu česnaku, pipirais, druska.

Įdėkite majonezo ir ištryniau iki vientisos masės.
Gautą įdarą sudėjau į kiaušinių baltymus.
Pabarstykite sutrintais petražolių lapeliais.
Ant viršaus uždėkite po dvi krevetes.
SKANAUS!

JUODAISIAIS IKRAIS, DŽIOVINTAIS POMIDORAIS IR KRIENAIS ĮDARYTI KIAUŠINIAI

Pikantiškai aštroki...

Reikės:

4 kietai virtų kiaušinių
4 didelių puselių džiovintų pomidorų aliejuje
2 valgomųjų šaukštų majonezo
2 valgomųjų šaukštų krienų
2 kupinų valgomųjų šaukštų juodųjų ikrų
žiupsnelio maltų baltųjų pipirų
1 valgomojo šaukšto smulkintų svogūnų laiškų

Gaminimas:

Kietai virtus kiaušinius nulupkite, perpjaukite išilgai pusiau pusiau.

Išimtus trynius sumaišykite su krienais, smulkiai pjaustytais džiovintais pomidorais, maltais baltaisiais pipirais.
Įdarui skirtus produktus sumaišykite kartu su majonezu.
Jei reikia, įberkite druskos pagal skonį.

Įdarą sudėkite į kiaušinių baltymus, pabarstykite smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais.
Ant viršaus uždėkite po arbatinį šaukštelį juodųjų ikrų.
SKANAUS!

NEKEPTAS SKANUMYNAS - SLUOKSNIUOTAS PYRAGAS

Reikės:

400 g “Selga” sausainių
2 pakelių avietinio pudingo pudingo
500 ml pieno
100 g sviesto
1 skardinės “Rududu” karamelės
500 ml 35 % riebumo grietinėlės
2 A Š želatinos granulių
kakavos miltelių apibarstymui

Gaminimas:

Turimą stačiakampio formos skardą (Asta siūlo 20x30 dydžio) išklokite kepimo popieriumi.
Skardos dugną išdėkite sausainiais, kad kuo mažesni tarpeliai liktų.
Pašildykite "Rududu", kad suminkštėtų ir juo aptepkite sausainių sluoksnį.

Ant viršaus vėl išdėliokite sausainius.
Naudojant 500 ml pieno, pagal gamintojo nurodymus išvirkite pudingą.
Sudėkite sviestą, maišykite, kol sviestas ištirpo.
Pudingą atvėsinkite iki kambario temperatūros.
Atvėsintą pudingą paskirstykite ant sausainių, išlyginkite.
Ir dar kart sausainių sluoksnis.

Želatiną ištirpinkite 1 V Š vandens.
Pakaitinkite, kol želatina ištirpo.
Grietinėlę išplakite iki standžių putų, įmaišykite tirpintą želatiną.
Grietinėlę paskirstykite ant sausainių sluoksnio.
Vienodai išlyginkite paviršių.

Uždenkite ir palikite šaltai 2 paroms (užtenka), kad sausainių sluoksniai suminkštėtų.
SKANAUS smaližiavimo !

MIELINIAI VAINIKĖLIAI

Reikės:

500 gramų miltų
100 gramų sviesto
1 kiaušinio
žiupsnelio druskos
250 mililitrų šilto pieno
25 gramų šviežių mielių
3 valgomųjų šaukštų cukraus
1 kiaušinio trynio aptepimui (aš aptepiau pienu)

Gaminimas:

Miltus persijojau į gilų dubenį, įbėriau žiupsnelį druskos.
Sviestą ištirpinau.

Į praaušusį tirpintą sviestą supyliau plaktą kiaušinį.
Išmaišiau ir masę supyliau į dubenį su miltais.
Pašildytame piene ištirpinau mieles ir cukrų, viską supyliau į dubenį su miltais.

Užminkiau tešlą.
Tešla turi būti vientisa, elastinga ir nelipni.
Dubenį uždengiau ir padėjau šiltai, kad tešla pakiltų - tūris padvigubėtų.
Pakilusią tešlą lengvai perminkiau ir padalinau į 10 vienodo dydžio gabaliukų.

Kiekvieną gabaliuką padalinau dar į dvi dalis.
Iš kiekvieno tešlos gabaliuko rankomis iškočiojau vienodo storio ir maždaug 30 cm. ilgio volelius.
Ėmiau po 2 volelius ir gražiai susukau .
Iš susuktos pynutės suformavau apvalius vainikėlius - riestainius, galus užsukau, kad kepdami neiširtų.

Dėjau į kepimo popieriumi išklotas skardas.
Leidau pakilti (10 min.).
Kiekvieną riestainį aptepiau pienu ir apibarsčiau cukrumi.
Kepiau 200 laipsnių orkaitėje 25 minutes, kol gražiai pagelto.
SKANAUS

KEKSIUKAI SU CUKINIJOMIS IR BAZILIKAIS

Labai lengvas, pavasariškas ir skanus kepinys.
O atšilus orams jau visai nebesinori sunkiai virškinamų, kaloringų patiekalų.

Norisi kažko lengvo, gaivaus, ryškių spalvų :)
Šiuose - karaliauja švelni žaluma ir viliojantis bazilikų aromatas.

12 keksiukų reikės:

tešlai

1/2 stiklinės miltų
2 kiaušinių
1 stiklinės pieno
3/4 arbatinio šaukštelio druskos
1/8 arbatinio šaukštelio malto muskato

įdarui

2 skiltelių česnako
1 vidutinio dydžio svogūno
300-400 gramų cukinijos
150 gramų kietojo sūrio
saujos šviežių baziliko lapelių
aliejaus

Gaminimas:

Pieną ir kiaušinius supyliau į gilų dubenį ir išplakiau plakikliu.
Subėriau maltą muskatą ir miltus.
Vėl viską gerai išplakiau, kad masė būtų vientisa.
Susmulkinau bazilikų lapelius ir subėriau į tešlą.
Smulkiai supjausčiau svogūną ir česnako skilteles (jas galima ir išspausti), stambiai sutarkavau cukinijas.

Stambiai sutarkavau ir sūrį.
Kai cukinijos neperaugę ir jų odelė minkšta - nulupti nereikia.
Įkaitintame aliejuje apkepiau česnakus, svogūnus ir tarkuotą cukiniją.

Viską apkepiau, kol daržovės suminkštėjo (4-5 min.)
Keksiukų formeles patepiau aliejumi.

Į kiekvieną keksiukų formelę dėjau truputį tarkuoto sūrio, šaukštą apkeptų daržovių ir viską užpyliau paruošta keksiukų tešla.
Tešlos pyliau iki kiekvienos formelės viršaus.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje 20 - 25 minutes.
Kepdami keksiukai gražiai pakilo.

Vėsdami nusileido, bet valgant vis tiek buvo purūs ir minkštučiai.
P.S. ką tik iškeptų neskubėkite išimti iš formelių - sunkiai išsiims.
Truputį luktelėkite (mes neiškentėm ir dar karštus traukėm vieną po kito :).
SKANAUS

PAVASARIŠKOS AGURKŲ SALOTOS SU DILGĖLĖMIS, PAPRIKOMIS IR SEZAMŲ SĖKLOMIS

Reikės:

agurko
saldžiojo pipiro patinkančios spalvos (naudojau raudoną)
gūžės salotų
saujos sezamų sėklų
saujos jaunų dilgėlių lapelių (jau saulės atokaitoje jų rasite)
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
1 valgomojo šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus
žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Nuplautą agurką perpjaukite pusiau (skersai) ir daržovių skustuku supjaustykite (suskuskite) juostelėmis.
Dilgėlių lapelius perliekite karštu vandeniu ir pasmulkinkite, jei reikia.

Nuplautą pipirą perpjaukite, išimkite sėklas.
Minkštimą supjaustykite mažas kebeliais.
Švarius salotų lapus suplėšykite (pjaustant su sultimis dingsta ir vitaminai)

Užpilas

Į indelį supilkite aliejų, citrinos sultis, berkite druską ir cukrų.
Viską gerai išmaišykite, kad cukrus ir druska ištirptų.
Paruoštus žalumynus dėkite į salotinę, užpilkite pagamintu užpilu ir apiberkite sezamų sėklomis.
SKANAUS

PRANCŪZIŠKAS VIŠTIENOS KEPENĖLIŲ PAŠTETAS

500 gramų vištų kepenėlių
500 mililitrų pieno
50 gramų brendžio
2 valgomųjų šaukštų saulėgrąžų aliejaus
200 gramų sviesto
2 valgomieji šaukštai stiprios kavos
1 arbatinis šaukštelis druskos
šviežių bazilikų lapelių

Gaminimas

Kepenėles užpilkite šaltu penu ir užmerkite 2 valandoms.
Piene išmirkytas kepenėles nusausinkite, nupjaustykite nereikalingus mėsos gabaliukus ir jungiamuosius audinius.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepkite kepenėles (apie 6-8 minutes).
Kepenėlių išorė turėtų būti apkepusi, vidus - švelniai rausvas.
Ant bebaigiančių kepti kepenėlių supilkite brendį ir kavą.
Nukelkite nuo ugnies ir dar karštas susmulkinkite maisto smulkintuvu.
Suberkite smulkintus bazilikų lapelius.

Sudėkite sviestą ir gerai viską išmaišykite, kad ištirptų sviestas.
Pagamintą paštetą supilstykite į indelius.
Ant viršaus užpilkite šiek tiek lydyto sviesto, kad paštetas neišdžiūtų.

Dėkite valandai į šaldytuvą sustingti.
Skaniausias užtepas tiek pusryčiams, tiek lengvai užkandai išalkus :)

VELYKINIS MOLIŪGŲ KEKSAS

Reikės:

140 gramų kvietinių miltų
125 gramų speltos miltų
70 gramų rudojo cukraus
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
80 miilitrų alyvuogių aliejaus
2 kiaušinių
200 gramų stambiai tarkuoto moliūgo
60 mililitrų natūralaus jogurto
1 citrinos tarkuotos žievelės
1 valgomojo šaukšto romo (nebūtinai)
3 V Š kondensuoto pieno

Gaminimas:

Abiejų rūšių miltus sumaišiau su druska ir kepimo milteliais.
Kitame inde išplakiau kiaušinius su cukrumi, jogurtu ir tarkuota citrinos žievele.

Miltų mišinį subėriau į kiaušinių plakinį.
Gerai išmaišiau, kad neliktų gumulėlių.
Supyliau alyvuogių aliejų.
Sudėjau moliūgo tarkius, apšlakstytus romu.
Išmaišiau.

Kekso formą ištepiau sviestu ir kondensuotu pienu.
Gautą masę supyliau į jau paruoštą skardą.
Kepiau 200 laipsnių orkaitėje 45 minutes.
Kepant kekso viršus gražiai "susproginėjo".
Iškepusį keksą nieko nelaukus reikia išinti iš skardos ir valgyti.
SKANAUS!

P.S. neišsigąskite, iškepusio kekso vidus bus minkštutis, šaukštu kabinamas, o kraštai - standūs.
Jei norisi saldžiau, viršų dar galima aptepti kondensuotu pienu ir apibarstyti šokoladu :)

TIRŠTA RAUDONŲJŲ LĘŠIŲ, DŽIOVINTŲ CUKINIJŲ IR MORKŲ SRIUBA

Reikės:

4 morkų
1 vidutinio dydžio saliero gumbo
1 didelio svogūno
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
1 arbatinio šaukštelio kuminų
1 arbatinio šaukštelo maltų kalendros sėklų
žiupsnelio aitriųjų paprikų miltelių
150 gramų raudonųjų lęšių
1 l vandens
2 kubelių daržovių sultinio
saujos saulėje džiovintų cukinijų
druskos pagal skonį
žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
žiupsnio džiovintų petražolių lapelių
saujos stambiai tarkuoto kietojo sūrio

Gaminimas:

Nuluptą svogūną, morkas, saliero gumbą supjaustykite vienodo dydžio kubeliais.

Įkaitintame aliejuje apkepkite svogūną ir salierą, kol suminkštės.
Į puodą pilkite užvirintą vandenį, ištirpinkite sultinio kubelius.
Į paruoštą sultinį suberkite pjaustytas morkas, apkepintus salierus ir svogūnus.

Virkite ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol daržovės suminkštės (apie 20 min.).

Daržovėms baigiant virti, suberkte nuplautus lęšius, džiovintų cukinijų griežinėlius, sriubą paskaninkite prieskoniais, druska ir dar pavirkite 10 min., jei Jūsų naudojami lęšiai - skaldyti, jei neskaldyti - virti teks ilgiau.

Puodą su sriuba nukaiskite nuo ugnies ir uždengę dangčiu dar palaikykite 10 min.

Pilkite sriubą į lėkštes ir apibarstykite tarkuotu sūriu.
SKANAUS!

Florentinai kitaip

Jei turit savų ar per šventes svečiuosis vaikai - šio kepinio akimirksniu ims ir neliks :)

30 vidutinio dydžio sausainukų reikės:

300 gramų nesaldintų kukurūzų dribsnių
skardinės (397 g) saldaus sutirštinto pieno
saujos džiovintų spanguolių
2 valgomųjų šaukštų aguonų
50 gramų kokosų drožlių

Gaminimas:

Dribsnius, spanguoles, kokosų drožles ir aguonas suberkite į gilų dubenį.

Supilkite kondensuotą pieną.
Viską kruopščiai išmaišykite.

Dėkite po kupiną šaukštą masės į kepimo popieriumi išklotas skardas, palikdami tarpelius, kad sausainiai nesiliestų vieni su kitais.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 7-10 minučių.
Ataušinkite.

Velykinis avinėlis

Mes šioms Velykoms nekepsim nei ėriuko kojos, nei kepsnio iš ėrienos, gaila, bet neturiu galimybės gauti geros avienos ar ėrienos, kuri minkštesnė, ne tokio aitraus kvapo.

O kad velykinis stalas nebūtų be krikščioniško simbolio - ant stalo, matomoje vietoje puikuosis saldus mielinis avinėlis.
Trafaretų galima susirasti internete, knygose, jei mokate - patiems nusipiešti.

Turėsit "savo" avinėlį :)

Reikės:

500 gramų kvietinių miltų
žiupsnelio druskos
3 valgomųjų šaukštų cukraus
saujos razinų
100 gramų sviesto
15 gramų šviežių mielių
1 kiaušinio
250 mililitrų šilto pieno + pieno kepinio aptepimui

Gaminimas:

Miltus persijokite į dubenį, suberkite druską.
Karščiui atspariame inde ištirpinkite sviestą ir jį supilkite į miltus.

Kiaušinį išplakite ir taip pat supilkite į miltus.
Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje ir irgi supilkite į miltus. Viską išmaišykite ir išminkykite tešlą.

Minkykite, kol tešla taps tampri, vientisa ir elastinga.
Indą uždenkite ir palikite šiltai, kad tešla pakiltų ir jos tūris padvigubėtų.

Pakilusią lengvai perminkykite.
Padalinkite tešlą į dvi dalis.
Pirmąją dalį iškočiokite.
Dėkite iškirptą avytės trafaretą ir apipjaukite .
Tai - avytės pagrindas.

Iš likusios tešlos dalies formuokite riešuto dydžio kamuoliukus į kiekvieno vidurį įspauskite po raziną.
Suformuotus kamuoliukus dėkite ant pienu patepto išpjauto avytės pagrindo (lengviau prikibs).

Akytes avytei irgi padarykite iš razinų.
"Garbanomis" papuoštą avytės kūnelį aptepkite pienu ir palikite, kad pakiltų.

Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 25 minutes, kol kepinys pasidarys gražios auksinės spalvos.
Leiskite atvėsti, apiberkite cukraus pudra.

Brokolių pyragas su pelėsiniu sūriu

Neabejoju, kad tai gali būti ir sočių, bet sveikų Velykinių pietų patiekalas.

Tradicijoms nenusižengsit - puikiai dera kiaušininis įdaras, svogūnai ir pavasariškai atrodantys žalieji brokoliai.
Kai už lango sniegas, lėkštėje - maloni žaluma :)

Reikės:

tešlai

250 gramų kvietinių miltų
žiupsnelio druskos
100 gramų sviesto
1 kiaušinio
3 valgomųjų šaukštų pieno

įdarui

2 didelių svogūnų
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
170 gramų brokolių šakelių
žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto
2 kiaušinių
210 mililitrų pieno
100 g pelėsinio sūrio (naudojau "Memel blue")
žiupsnelio druskos

Gaminimas:

pyrago pagrindas

persijotus miltus sumaišykite su druska ir gabalėliais susmulkintu sviestu. Jei lydytą sviestą laikote kambario temperatūroje, valandai įdėkite jį į šaldytuvą, kad sukietėtų, nes naudojant visai minkštą sviestą tešla sunkiai minkysis, velsis ir lips prie rankų.
Pirštais viską greitai ištrinkite, kad pasidarytų trupiniai.
Įmuškite kiaušinį ir supilkite pieną.

Minkykite, kol tešla pasidarys vientisa ir nebelipni. Jei labai reikia - pabarstykite dar šiek tiek miltų.

Išminkytą tešlą dėkite į maišelį ir šaldymo kameroje palikite valandai pailsėti.

Pyrago įdaras

įkaitintame aliejuje ant nedidelės ugnies pakepinkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus tiek, kad pasidarytų skaidrūs, bet neapskrudę.
Atvėsinkite.

Puode užvirinkite pasūdytą vandenį ir jame 5 minutes apvirkite nuo koto atskirtas brokolių šakeles.

Vandenį nupilkite, brokolius perliekite šaltu vandeniu, kad neprarastų ryškiai žalios spalvos.

Atvėsintą tešlą iškočiokite ant miltuoto paviršiaus tokio dydžio apskritimu, kokio pločio bus Jūsų kepimo indo dugnas.
Atsargiai ją įklokite į indą, dugną ir kraštus kruopščiai apspauskite, subadykite šakute dugną ir įtiesę kepimo popierių įberkite pupelių.

Pupelės neleis tešlai išsipūslėti.
Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite 15-20 minučių.
Išėmę iš orkaitės, nuimkite popierių ir pupeles.
Ant apkepto pyrago pagrindo į indą dėkite iškeptus svogūnus, susmulkintą sūrį ir ant viršaus išdėliokite apvirtus brokolius.
Kiaušinius, pieną su druska, maltais muskato riešutais ir pipirais išklakite iki vientisos masės.

Masę užpilkite ant pyrago įdaro.
Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
Pyrago vidus turi būti minkštas ir purus, bet ne skystas.
Įbeskite medinį iešmelį ir ištraukite.

Jei neaplipęs įdaru - pyragas iškepęs.
Skanių akimirkų kepant ir ragaujant iškeptą :)

Duona, kurios nereikia... minkyti

Manoji šįkart - su bazilikais, sūriu ir džiovintais pomidorais

Reikės:

300 gramų kvietinių miltų
150 gramų ruginių miltų
50 gramų kukurūzų miltų
50 gramų džiovintų pomidorų
žiupsnelio bazilikų
100 gramų mozzarella sūrio su prieskoniais
žiupsnelio druskos
1 valgomojo šaukšto aliejaus
350 mililitrų drungno vandens
10 gramų šviežių mielių
ketaus arba stiklinio puodo su dangčiu
rankšluostėlio

Gaminimas:

Miltus ir druską, smulkintus pomidorus ir sūrį sumaišykite dubenyje.
Supilkite vandenį su ištirpintomis mielėmis.
Greitai mediniu šaukštu viską išmaišykite ir uždengę indą palikite kambario temperatūroje 12 valandų rūgti.

Ant stalo paberkite miltų ir išverskite pakilusią ir išrūgusią tešlą.
Tešlos kampus užlenkite, kad susidarytų kepaliukas.
Ant rankšluosčio paberkite miltų ir perkelkite tešlą.
Apiberkite miltais ir uždengę rankšluosčiu palikite tešlą 2 valandoms pakilti.

Orkaitę su ketaus ar stikliniu puodu su dangčiu įkaitinkite iki 230 laipsnių (arba iki max).

Greitai įkaitintą puodą išimkite iš orkaitės, dėkite į jį jau pakilusią tešlą, uždenkite dangčiu ir vėl pašaukite į orkaitę.
Kepkite 30 minučių.

Puodą atidenkite, karštį sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite, kol duonos plutelė gražiai parus.

Ataušinkite duoną puode uždengę drėgnu rankšluostėliu - duonos plutelė suminkštės.

Velykiniai pusryčiai

Plonyčiai blyneliai su viduje užkeptu kiaušiniu.
Kodėl gi ne? Juk ir per Velykas pusryčiaujam :)

Reikės:

1 stiklinės sorų miltų
1 stiklinės kvietinių miltų
saujos grikių miltų
300 mililitrų pieno
2 kiaušinių (lietinių tešlai)
žiupsnelio druskos
1 valgomojo šaukšto aliejaus
kiaušinių (kiekis priklauso nuo valgytojų skaičiaus)
pipirnių stiebelių
mėgstamų prieskonių (maltų pipirų, bazilikų )

Gaminimas:

Kiaušinius išplakite, supilkite pieną, druską ir miltus.
Supilkite aliejų.

Viską išmaišykite.
Į įkaitintą keptuvę pilkite po nedidelį samtį tešlos ir kepkite lietinius.

Ant iškepto lietinio "paleiskite kiaušinį", užlenkite lietinio kraštus ir keptuvę uždengę dangčiu ant nedidelės ugnies dar pakaitinkite, kad kiaušinis pakeptų.
Skanaus

Daržovių salotos su silke

Reikės:

morkų
bulvių
konservuotų kukurūzų
konservuotų žirnelių
silkės file aliejuje
petražolių lapelių
žiupsnelio druskos
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
nedidelio svogūno
1 valgomojo šaukšto balzaminio acto
burokėlio
pipirnių

Gaminimas:

Morkas ir bulves išvirkite su lupenomis.
Atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
Burokėlius - juostelėmis.
Silkės file susmulkinkite taip, kaip jums patinka (aš pjausčiau juostelėmis).

Burokėlius dėkite į dubenėlį, apšlakstykite actu ir palikite 10 min. pasimarinuoti.

Supjaustytas daržoves sumaišykite su kukurūzais ir žirneliais, paskaninkite prieskoniais ir aliejumi.
Dėkite į indelius, ant viršaus uždėkite burokėlių juosteles ir silkės gabaliukus.

Papuoškite pipirnėmis ar kitais turimais žalumynais.

Skanaus

Daržovių proporcijas reguliuokite pagal valgytojų skaičių.

Dore Greenspan obuolių pyragas

Reikės:

1 ir 1/2 stiklinės kvietinių miltų
1/2 stiklinės cukraus pudros (naudojau 3 V Š smulkaus cukraus)
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio trynio
125 gramų atšaldyto sviesto (tešlai)
2 - 3 valgomųjų šaukštų smulkaus cukraus
6 didelių obuolių (naudojau "Antaninius" ir "Auksį")
1/2 litro kriaušių - obuolių marmelado su melisomis
50 gramų sviesto (pyrago viršui apdėti prieš kepant)

Gaminimas:

Turimą kepimo formą ištepiau sviestu.
Orkaitę įkaitinau iki 190 laipsnių.
Sviestą, skirtą tešlai, supjausčiau gabalėliais ir sumaišiau su persijotais miltais ir druska.

Subėriau cukrų.
Viską pertryniau pirštais, kol pasidarė smulkūs trupiniai.
Įmušiau kiaušinio trynį.
Išmaišiau.

Tešla dar nelipo, tad įpyliau 2 V Š šalto vandens.
Tešlą lengvai suminkiau į rutulį ir iškočiojau.
Įklojau į kepimo skardą.

Prispaudžiau prie skardos sienelių ir dugno.
Apatinę tešlos dalį subadžiau šakute ir padėjau šaltai valandai.
Obuolius supjausčiau skiltelėmis, išėmiau sėklalizdžius ir nulupau.
Supjausčiau plonomis riekelėmis ir išdėliojau ant tešlos apskritimu.
Obuolių sluoksnį aptepiau kriaušių - obuolių marmeladu su melisomis.
Supjausčiau likusius obulius ir išdėliojau ant viršaus.

Apibarsčiau cukrumi ir apdėliojau mažais sviesto gabalėliais.
Kepiau 50 minučių.

SKANAUS!

Napoleonas

Reikės:

tešlai


600 gramų miltų
300 gramų sviesto
230 mililitrų grietinės 30 % riebumo
2 kiaušinių
žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Sviestą, kiaušinius ir grietinę išplakiau iki vientisos purios masės.
Subėriau miltus, sumaišytus su druska.
Užminkiau tešlą.

Paminkiau ant miltais pabarstyto stalo, kol tešla nebelipo prie rankų (apie 5 minutes).
Padalinau tešlą į 9 rutuliukus.
Pabarsčiau miltais ir padėjau šaltai 2 valandoms.
Kol tešla "ilsėjosi", pasigaminau kremą.

Kremui:

800 mililitrų pieno
1 pakelio vanilinio cukraus
4 kiaušinių trynių
220 g cukraus
75 gramų miltų
150 gramų sviesto

Pieną su vaniliniu cukrumi ir užvirinau ir nukėliau.
Sudėjau sviestą ir palikau, kad jis ištirptų piene.
Trynius iki tąsios masės išplakiau su cukrumi.
Į trynių masę susijojau miltus.

Nuolat plakant supyliau karštą pieną.
Nuolat maišydama masę pakaitinau 8 minutes, bet neužvirinau.
Masė turi sutirštėti.

Jei atsitiko taip, kad atsirado gumulėlių - perkoškit.
Iš atšalusios, bet nesušalusios ! tešlos rutuliukų iškočiojau beveik permatomus lakštus.

Išpjoviau norimo skersmens apskritimus.
Dėjau kiekvieną į kepimo popieriumi išklotas kepimo skardas.
Subadžiau kiekvieną tešlos apskritimą šakute, kad kepant labai neišpūslėtų.

Kepiau 200 laipsnių orkaitėje 7 minutes, kol pradėjo gražiai gelsti.
Iškepusiaus palikau atvėsti.

Sluoksniavimas:

Ant lygaus paviršiaus dėjau iškeptą tešlos lakštą, aptepiau kremu, vėl uždėjau iškeptą tešlos lakštą, aptepiau kremu ir taip tol, kol viską sunaudojau.

P.S reikia pasilikti šiek tiek kremo torto viršui ir kraštams aptepti bei iškeptą tešlos lakštą trupiniams.

Susluoksniavus, visą tortą aptepiau jį likusiu kremu ir apibarsčiau trupiniais, pasigamintais sutrynus paliktą keptą tešlos lakštą.
Susluoksniuotą tortą reiktų bent pusdieniui palikti pastovėti.
Papuoškite pasitelkę fantaziją :)

SKANAUS!

Kristina G.

*********************************

Graikiškų riešutų tortas

BISKVITUI

4 kiaušiniai
1,5 stiklinės miltų
2 šaukštai dirbtinio medaus
1 šaukštelis kepimo miltelių
0,5 stiklinės cukraus

KREMUI

2 indeliai sutirštinto pieno
1,5 pakelio sviesto
300g graikiškų riešutų
2 citrinos

Kiaušinių trynius išsukti su cukrumi, įdėti dirbtiną medų. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Gerai išplakti baltymai (iki putų) taip pat sudedami į tešlą.

Iškepami du apvalios formos biskvitai.Abu perpjaunami per pusę.
Išverdamas sutirštintas pienas(virti apie vieną valandą). Tada į dubenį sudedamas sviestas, išvirtas sutirštintas pienas. Viskas išsukama , kad būtų vientisa masė. Su burokine tarka įtarkuojame citrinos žievės (geltonos spalvos), įdedame keletą susmulkintų graikiškų riešutų, tada į tą masę įspaudžiame abiejų citrinų sultis.

Kremu pertepame perpjautus biskvitus, o likusia dalimi kremo aptepame jau suformuotą tortą iš visų pusių. Ištepusios kremu, visą tortą apiberiame susmulkintais riešutais.

Skanaus:)

Dalia V.

**********************

Siūlau išsikepti mums netradicinį, tačiau Velykų stalą paįvairinsiantį kepinį.

Neapolietiškas Casatiello Velykų stalui

Jam išsikepti reikės:

Tešlai:

500 g miltų
30 g šviežių mielių
apie 250 ml šilto vandens
2 šaukštų alyvuogių aliejaus (traciciniam kepiniui naudojamas toks pat kiekis kiaulės taukų)
1 šaukštelis cukraus
šviežiai malto pipiro
žiupsnelis druskos
(aš dar naudojau porą šaukštų šilto pieno mielėms ištirpinti)

Įdarui:

400 g parmezano (galima naudoti keleto sūrių mišinį)
200 g saliami dešros
200 g karšto rūkymo kumpio


Papuošimui:

5 kiaušinių

Mieles ištirpinau šiltame piene. Jas supyliau į miltus, ten pat supyliau aliejų, šiltą vandenį su jame ištirpinta druska ir cukrumi, truputį "užmaliau" pipiro ir užminkiau tešlą. Tešla turi būti minkšta, elastinga, nelipti prie rankų. Tai priklauso nuo vandens kiekio, todėl prie reikiamo kiekio ir rašau "apie". Užminkytą tešlą palikau šiltai pakilti. Manišei užteko apie 1 val., kol ji padvigubėjo.

Įdarui sutarkavau sūrį/-ius, kubeliais supjausčiau dešrą ir kumpį.
Pakilusią tešlą kočiojau ant miltais pabarstyto paviršiaus. Nedidelį jos gumulėlį palikau papuošimui. Ant iškočiotos tešlos barsčiau sūrį, ant jo – kumpį ir susukau vyniotinį.

Vyniotinį sudėjau į torto formą su skyle, gerai išteptą aliejumi. Ant vyniotinio lengvai įspaudžiau 4 gerai nuplautus žalius kiaušinius (dar patarčiau juos gerai ištepti apliejumi arba taukais, ką pati pamiršau padaryti), iš atidėtos tešlos kočiojau juosteles ir iš jų ant kiekvieno kiaušinio uždėjau po kryželį. Penkto kiaušinio plakiniu ištepiau kepinį. Kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie 1 val. 20 min.

Skanių Velykų,
Dalia

*****************************

Varškiniai kiaušiniai

Produktai:

400 g liesos varškės
100 g silkės (&

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)