Klasikinis profitrolių receptas – itališkas, o šaknys – prancūziškos. Katerina Mediči, ištekėjusi už Henriko, išsivežė į Paryžių vieną geriausių Florencijos konditerių – Popellini. Jį tiek įkvėpė naujosios tėvynės grožis, kad sugalvojo plikytos tešlos receptą, iš kurios kepė mažas bandeles, o jas įdarydavo ledais, kremu, papuošdavo šokoladiniu sirupu.

Plikyti pyragaičiai (profitroliai)

Produktai tešlai: 250 ml vandens, 100 gramų sviesto, 4 kiaušiniai, 180 gramų miltų, 1/2 šaukštelio druskos.

Produktai įdarui: 200 gramų ledų, 100 gramų juodojo šokolado, 150 gramų varškės, 100 gramų braškių, 4 – 5 šaukštai kondensuoto pieno.

Kaip gaminti:

1. Vandenį pakaitinkite. Į karštą vandenį įdėkite sviestą, kad ištirptų. Vandenį su ištirpusiu sviestu užvirinkite.

2. Į verdantį vandenį su sviestu suberkite miltus, masę gerai išmaišykite. Tešlą užvirinkite, ji turi lengvai atšokti nuo puodo sienelių. Tada iš karto nukelkite nuo viryklės.

3. Išplakite tešlą su plaktuvu.

4. Į pravėsusią tešlą įmuškite kiaušinį ir dar kartą išplakite. Tešla turi būti tirštos grietinės konsistencijos.

5. Įtieskite į kepimo skardą sviestinio popieriaus. Sudėkite tešlą į konditerinį maišelį ir išspauskite nedideles bandeles 3 – 4 centimetrų atstumu viena nuo kitos. Kepkite pyragaičius 180 laipsnių orkaitėje pusę valandos.

6. Kai iškeps, perpjaukite kiekvieną pyragaitį perpus.

7. Ant apatinės pyragaičio dalies dėkite ledų rutuliuką ir uždenkite viršutine dalimi. Ištirpinkite puode šokoladą ir apliekite įdarytus profitrolius.

8. Pasigaminkite varškės įdarą. Įpilkite į varškę sutirštinto pieno ir medine mentele išmaišykite iki vientisos masės.

9. Supjaustykite braškes, sudėkite į varškės masę ir gerai išmaišykite. Šia mase įdarykite profitrolius.

10. Sudėkite profitrolius į lėkštę, apdėliokite braškėmis, apibarstykite cukraus pudra.

Patarimas: kad pyragaičiai nesubliūkštų, kepant neatidarinėkite orkaitės. Įdaru geriausiai užpildyti likus 2 valandoms iki patiekimo į stalą, antraip tešla persigers įdaru.

Iškilmingoms progoms

Prancūzams plikytos tešlos pyragėliai – ne šiaip desertas ar užkandis. Iš jų gamina šventinį tortą croquembouche. Tortą pagaminti nesunku – tereikia sulipdyti profitrolius su saldžiu įdaru karamele arba lydytu šokoladu į piramidės formos tortą.

Įprastai tortą nakčiai įdeda į šaldytuvą, o prieš patiekdami į stalą apibarsto cukraus pudra, papuošia riešutais arba džiovintais vaisiais.

Tokį tortą galima sulipdyti ir iš profitrolių su nesaldžiu daru iš pašteto ar žuvies putėsių. Nesaldžius profitrolius sulipdykite lydytu cukrumi.

Citrininis kremas profitroliams

Produktai:

2 apelsinai, 1 citrina, 2 kiaušiniai, 40 gramų sviesto.

Kaip gaminti:

Išspauskite iš apelsinų ir citrinos sultis. Kiaušinį išplakite su cukrumi, supilkite sultis ir gerai išmaišykite, kad kaitinant neatsiskirtų kiaušinis. Supilkite masę į puodą, įdėkite sviesto ir kaitinkite, kol užvirs. Ant nekaitrios viryklės kaitinkite kremą, kol sutirštės. Tada nukelkite nuo viryklės ir palikite atvėsti.

Plikytas grietinėlės kremas

Produktai:

250 ml pieno, 250 ml grietinėlės, 3 tryniai, 4 šaukštai cukraus, 2 šaukštai miltų (geriau kukurūzų miltų).

Kaip gaminti:

Trynius išplakite su cukrumi. Maišydami po truputį suberkite miltus. Pieną ir grietinėlę supilkite į puodą, užvirinkite. Supilkite karštą pieną su grietinėlę į kiaušinių masę. Plakite masę, kol sutirštės. Sudėkite masę į puodą ir maišydami kaitinkite ant viryklės, kol užvirs. Nukelkite nuo viryklės ir palikite atvėsti.

Lašišos putėsiai įdarui

Produktai:

150 ml grietinėlės, 100 gramų rūkytos lašišos, 2 šaukštai smulkintų krapų, 1 šaukštas citrinos sulčių.

Kaip gaminti:

Grietinėlę išplakite su plaktuvu, tada sudėkite lašišą, krapus, supilkite citrinos sultis ir išplakite.

Vištienos kepenėlių paštetas įdarui

Produktai:

500 gramų kepenėlių, 2 svogūnai, 200 ml pieno, 3 skiltelės česnako, 100 gramų sviesto, druskos, pipirų, muskato riešuto.

Kaip gaminti:

Kepenėles 1 – 2 val. pamirkykite piene. Svogūną, česnaką smulkiai supjaustykite ir apkepkite aliejuje, tada sudėkite kepenėles ir kepkite, kol iškeps. Įverkite druskos, pipirų, žiupsnelį muskato riešuto. Keptas kepenėles kartu su sviestu sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją