Du naujos "GURMAN'S" arbatos pakeliai ir elegantiškas puodelis - toks prizas (kiekvienam) atitenka:

Rasai S.
Ramūnui R.
Linui K.
Kristinai G.
Linai M.
Silvei
Inetai V.
Jurgitai G.
Irmai P.
Gediminui Č.
Žydrūnei
Aurelijai M.
Aleksandrai B.
Karinai M.
B.H.

Su nugalėtojais, kaip atsiimti prizą, susisieksime asmeniškai.

Konkurso nugalėtojų receptai:

Visi receptai - čia.

Tikiuosi, mūsų mėgiamos šaltos arbatos receptas patiks ir kitiems skaitytojams, nes karšta vasaros dieną ji tiesiog pasidarė nepakeičiama mūsų šeimoje!

Vaisinė šalta arbata „Obuolys“:
* 3 šaukšteliai vaisinės arbatos (tinka bet kokia vaisinė arbata);
* 1 stiklinė obuolių sulčių;
* citrina;
* 1-2 arbatiniai šaukšteliai cukraus;
* ledukai.

Paruošimas

Arbatą reikia užpilti užvirusiu vandeniu, palaukti apie 7-8 minutes, suberti cukrų, išmaišyti. Į gėrimui paruoštą indą reikia įdėti ledo gabaliukus, supilti arbatą (jau t
uri būti atvėsusi), įpilti stiklinę obuolių sulčių, įspausti vidutinio dydžio citrinos sultis. Ir tiesiog gaivintis karštą vasaros dieną :) Skanaus!

Gaivios ir ne karštos vasarėlės!

Rasa S.
*******
Siunčiu šaltos arbatos receptą.

"Sangrija"

4 porcijoms reikės: 2 šaukštų žaliosios arbatos, 0,5 stiklinės apelsinų sulčių, 0,5 stiklinės razinų, 0,5 stiklinės cukraus, 1 banano (smulkiai supjaustyti), 1 šaukštelio cinamono.
Viską supilti į puodą ir ant vidutinės ugnies maišant virti iki tol, kol užvirs, ir sumažinti liepsną. Po 5 min. užgesinti ugnį ir palaukti 10 min. Paskui perpilti į ąsotį, palaukti, kol atvės, padėti į šaldytuvą mažiausiai 12 val. Galima perkošti, kad nebūtų razinų.

Ramūnas R.

******
-3 arbatiniai šaukšteliai juodosios arbatos;
- cinamonas;
- 2 cm dydžio nuvalyto imbiero;
- gvazdikėlis;
- citrina;
- 1 valgomasis šaukštas cukraus;
- ledas.

Paruošimas

Sudėkite į arbatinį arbatžoles, cinamoną, imbierą, gvazdikėlį, užpilkite viską verdančiu vandeniu. Plonai supjaustykite citriną, ją užpilkite cukrumi.
Į ąsotį sudėkite ledą (maždaug pusę), įdėkite citriną su cukrumi ir išmaišykite. Perkoštą atvėsusią arbatą supilkite į ąsotį ant ledo su citrina ir palaukit 3-4 min.
Skanaus!

Linas K.

******
Žaliosios arbatos ir greipfrutų sulčių gėrimas "Jamaika"

Reikės:
2 valg. šaukštų žaliosios arbatos su citrinžole;
1 litro užvirinto vandens;
6 gvazdikėlių;
1 stiklinės šviežiai spaustų greipfrutų sulčių;
2 valg. šaukštų rudojo cukraus;
ledukų;
citrinos griežinėlių.

Gaminimas

Arbatžoles užpilti virintu, pravėsusiu vandeniu. Palikti 5 minutėms pastovėti.

Išspausti greipfrutų sultis. Arbatą nukošti, suberti cukrų ir maišyti, kol pastarasis ištirps. Į pravėsusią pasaldintą arbatą supilti išspaustas sultis. Į stiklines suberti gvazdikėlius, pridėti ledukų.
Užpilti pagaminta arbata ir paskaninti citrinos gabalėliais.

Skanaus!

Ši arbata - ne tik atgaiva karštą vėlyvo pavasario popietę, bet ir gaivus tolimų kraštų prisiminimas.

Raudonosios arbatos gėrimas "Malaizijos perlas"

Reikės:

2 arbat. šaukštelio raudonosios arbatos;
1 litro verdančio vandens;
1 citrinos;
ledo kubelių su užšaldytomis mėtomis;
2 valg. šaukštų medaus;
2 cm ilgio imbiero šaknies.

Gaminimas

Arbatžoles ir smulkiai supjaustytą imbierą užpilti verdančiu vandeniu.
Palaikyti 5 minutes, kad pritrauktų. Nukošti. Atvėsinti, sudėti medų.
Išmaišyti, kad medus ištirptų. Į indą sudėti ledukus su užšaldytomis mėtomis. Supilti atšaldytą arbatą, griežinėliais supjaustytas citrinas.

Juodosios arbatos gėrimas su prieskoniais "Afrika"

Reikės:

3 pakelių juodosios arbatos;
2 l užvirinto vandens;
6 gvazdikėlių;
4 kardamono ankštelių;
1 anyžiaus žvaigždutės;
1 arbat. šaukštelio malto cinamono;
2 valg. šaukštelio medaus;
1 valg. šaukštelio citrinos sulčių;
apelsino.

Maltą cinamoną, gvazdikėlius, susmulkintas kardamono ankšteles, sulaužytą anyžiaus žvaigždutę, arbatos maišelius užpyliau verdančiu vandeniu. Palikau pastovėti 15 min., kad pritrauktų. Gerai pamaišiau ir viską nukošiau per tankų sietelį. Palikau atvėsti.
Į atvėsusią arbatą sudėjau medų, supyliau citrinos sultis.

Maišiau, kol medus ištirpo. Į stiklines pridėjau ledukų, įpyliau arbatos ir... papuošiau apelsino griežinėliais.

Imbierinis žaliosios arbatos gėrimas su agurkais

Reikės:

2 litrų užvirinto ir praaušinto vandens;
2 V Š žaliosios arbatos;
2-3 cm imbiero šaknies;
agurko;
citrinos;
3 V Š medaus arba rudojo cukraus.

Gaminimas

Arbatžoles ir nuluptą, smulkiai supjaustytą imbiero šaknį užpyliau užvirintu ir pravėsintu vandeniu (žalios arbatos verdančiu vandeniu plikyti negalima, nes dingsta ne tik skonis, bet ir visos naudingosios medžiagos). Palikau pastovėti 10 minučių. Nukošiau. Sudėjau medų, maišiau tol, kol medus ištirpo. Paruoštą arbatą palikau atvėsti.

Nuplautą agurką supjausčiau griežinėliais ir sudėjau į stiklines sluoksniuodama su ledukais.
Užpyliau arbata ir papuošiau citrinos griežinėliais.

Skanios gaivos!

Citrininis matės gėrimas "Popietė Peru"

Reikės:
1,5 l verdančio vandens;
2 V Š matės arbatžolių;
2 V Š medaus;
ledukų;
1 citrinos;
1 anyžiaus žvaigždutės.

Gaminimas

Arbatžoles, supjaustytą gabalėliais citriną ir susmulkintą anyžiaus žvaigždutę užpilti verdančiu vandeniu. Viską uždengus palikti pusvalandžiui. Nukošti ir palikti ataušti. Į ataušusią arbatą sudėti medų. Išmaišyti, kol ištirps. Į stiklines pridėti ledukų, užpilti paruoštu gėrimu. Papuošti mėtų arba bazilikų lapeliais.

Skanaus!

Kristina G.

******

Reikės:

- 1 vanilės ankšties;
- 2-3 šaukštukai juodos arbatos;
- litro pieno;
- 70 g cukraus (priklauso nuo skonio); 
- pusę šaukštuko cinamono;
- šiek tiek paprastų vanilinių ledų.
Gaminimas
Supilti pieną, cukrų, arbatos lapelius, vanilę bei cinamoną ir viską užvirinti.Tada išjungti ir palikti atvėsti. Vėliau viską supilti į stiklines ir šaldyti, kol atšals. Galiausiai įdėti ledų ir išplakti purią plutelę. Štai ir viskas. Nepaprastai gardu. Išbandyta.

Lina M.

******

Nemėgstu juodos arbatos. Bet kaip tyčia jos gaunu dovanų arba kitais būdais ji atsiduria mano virtuvėje. Tad stengiuosi ją paskaninti savaip - juk reikia kažkaip sunaudoti, neišmesi gi, o ir krizė dar vis ant slenksčio primena: "Taupyk".

Kartais eksperimentas nepavyksta, o kartais išeina įdomus skonis. Štai vienas toks: arbata su ananasų sultimis ir šlakeliu pieno (1 porcija = 1 puodelis, žr. nuotr.)

Reikia: ne visiškai pripildyti puodelio juodos arbatos, 10 šaukštų ananasų sulčių (geriausia natūralios), 2-4 šaukštų pieno. Sultis ir pieną supilti į nesaldžią (galima dėti cukraus, galima medaus - pagal skonį) atvėsintą stiprią juodąją arbatą. Tada dar viską palaikyti šaldytuve. Ledukų nereikia. Gaivu, pasotina, numalšina troškulį, skonis įdomus ir verčia apie tai padiskutuoti. Štai tokia ta arbata-šnekutė. Pabandykite skaniai atsigaivinti.

Arbata su ledais

Reikia: mėgstamų ledų (indeliuose, o ne ant pagaliuko) ir juodos arbatos.
Ruošimas: užplikytą ir pasaldintą šiek tiek arbatą atvėsinti, tada supilti į stiklinius puodelius ir ant viršaus uždėti ledų ir patiekti. Galima pirmiausia ledus su šaukšteliu nuimti, o likutį išmaišyti, galima ir viską iš karto sumaišyti. Gaivos!

Silve
******

„Mėlynė" (1 litrui arbatos)

Sirupui:
• 1 puodelis mėlynių;
• 1 puodelis cukraus;
• 1 puodelis vandens;
• ½ citrinos.

Į puodą sudėkite mėlynes, cukrų ir vandenį. Ant vidutinės kaitros kaitinkite, kol uogos išsileis, tuomet padidinkite kaitrą ir kaitinkite, kol užvirs ir cukrus ištirps. Sirupą perkoškite ir pertrinkite uogas per sietelį. Sirupą atvėsinkite, išspauskite pusę citrinos sulčių, išmaišykite ir gautą sirupą susipilkite į kokį stiklainį.

Arbatai paruošti reikės:
• 4 puodelių vandens;
• žalios arbatos tiek, kad užtektų litrui arbatos;
• pagaminto mėlynių sirupo pagal skonį (aš naudojau beveik pusę pagaminto sirupo šitam kiekiui - priklauso nuo norimo saldumo ar skonio intensyvumo);
• ledo kubelių.

Vandenį užvirkite ir užpilkite ant žalios arbatos, palaukite, kol pritrauks. Užpilkite mėlynių sirupą, viską išmaišykite ir įdėkite ledo kubelių.

Skanaus!

Ši arbata tikrai skani, o svarbiausia - spalva ir skonis gaunamas iš natūralių uogų, be jokių dažiklių ar skonio stipriklių!

Ineta V.

********
Gaivus vasaros receptas, 2-iems puodeliams: 1 šaukštelis raudonosios (rooibos) arbatos, 1 šaukštelis žalios (sencha) arbatos, žiupsnelis mėtų lapelių, kelios džiovintos spanguolių uogos bei žiupsnelis džiovintų citrinų žievelių. Gerti atšaldytą.

Gediminas Č.

*******
Juoda arbata, kmynai, citrina, cukrus. Juoda arbata ir kmynai dedami lygiomis dalimis, arbatą užplikome, kmynus atskirame inde paverdame, nukošiame (arbatą, kmynus) ir viską sumaišome, beriame cukrų, sudedame supjaustytas citrinas, galima įmesti ledukų.
Skanaus!

Jurgita G.

****
5 šaukšteliai "Gurmans's" žalios arbatos su citrina ir ženšeniu;
1 l vandens;
4 stiklinės smulkinto ledo;
1 elektriniu smulkintuvu sutrintas ananasas;
1 pakelis šviežių mėtų;
3 šauštai rudojo cukraus.

Susmulkiname elektriniu smulkintuvu nuskabytus mėtų lapelius su ruduoju cukrumi ir juos sumaišome su sutrintu ananasu. Šį mišinį užpilame ant smulkinto ananaso ir gerai išmaišome. Dedame į šaldytuvą, kad atvėstų. Užplikome arbatą, ją atšaldome ir perkošiame (geriau arbatą daryti "senovišku" kavos aparatu, t. y. įpilti arbatos į kavos filtrą ir perfiltruoti karštu vandeniu), tada įpilti į ąsotį ir padėti, kad atvėstų.

Iš šaldytuvo išimti susmulkintas mėtas, sumaišytas su cukrumi ir ananasu, užpilti atvėsusia arbata, įmaišyti smulkintą ledą. Supilti į aukštas stiklines ir patiekti papuošus citrinos ar apelsino griežinėliu bei mėtos lapeliu.

P. S. Galima naudoti ir paprastą cukrų.

Ruoškite su meile - bus dar skaniau.

Gaivios vasaros.

Irma P.

*****
Reikės: 1,5 l vandens, valg. šaukšto juodosios arbatos, stiklinė vyšnių kompoto (reikia pasaldinti, jei sultys yra rūgštokos). Iš kompoto išgriebtas vyšnias (jei be kauliukų) sudėti į ledų šaldymo indelį, užpilti vandeniu ir kišti į šaldiklį.

Užvirintu ir šiek tiek pravėsusiu vandeniu užpilame arbatą, palaikome apie 4-5 min. Tada nukošiame ir paliekame visiškai atvėsti. Kai arbata atvės, pilame vyšnių kompoto. Jei trūksta saldumo, beriame cukraus, geriausia - rudojo. Tada pridedame ledukų su vyšniomis ir ragaujame!
Skanaus!

Žydrūnė

*****
2 stiklinės stipriai užplikytos žaliosios arbatos su kaktusų žiedais;
2-3 griežinėliai laimo;
2-3 griežinėliai greipfruto;
2-3 šaltmėtės lapeliai;
2-3 arb. šaukšteliai medaus;
apie pusė stiklinės ledukų.
Paruošiame žaliąją arbatą su kaktusų žiedais (tam, kad ji išeitų stipri, reikia plikyti apie 15-20 min). Atvėsus arbatai, į ją įmaišyti medų, sudėti laimo ir greipfruto griežinėlius, įmesti šaltmėtės lapelius ir, supylus ledukus, gėrimą padėti į šaldytuvą maždaug 15 minučių. Ištraukus viską perkošti, palikti tik mėtos lapelius. Skanaus.

Aurelija M.

******
Arbata yra geriausia vasaros atgaiva. Norėčiau pasidalinti su visais ir savo šaltos arbatos receptu.
Aš mėgstu žalią arbatą be jokių papildomų skonių, nes subtilų ir svarbiausia natūralų skonį aš sugalvoju pati, priklausomai nuo nuotaikos. Taigi, pristatau savo mėgstamiausią - nuotaiką gerinantį, savijautą taisantį, gyvenimą ilginantį receptą.

Kaip jau minėjau, skiriu prioritetą žaliai arbatai. Nuo indo priklauso ir pagrindinio komponento kiekis. Aš turiu 1,5 l molinį ąsotį, man pakanka 3 šaukštų žalių lapukų. Suberiam arbatą į reikiamą indą, ir užplikome ką tik užvirintu vandeniu. Kol nuostabūs žalieji lapai minkštėja ir išsivynioja tam, kad prisotintų skoniu kitą užliejimą, galima paruošti "slaptų" ingredientų: maždaug piršto didumo imbierą supjaustome nedideliais kubeliais (kai tingiu, jo net neskutu, tik gerai nuplaunu), dar: pusė supjaustytos citrinos (kai jos per daug, darosi rūgštu ir neskanu), žiupsniuką cinamono, mėtų šakelę, keletą šaukštų medaus arba rudojo cukraus.

Negailestingai išpilame vandenį, kuriuo buvome užpylę arbatžoles. Į ąsotį sumetame imbierą, citriną, cinamoną, mėtą, cukrų arba medų ir užpilame karštu bet ne verdančiu vandeniu (daugiau negu pusę indo).

Reikės palaukti 15 minučių, bet ir čia aš turiu Jums užsiėmimą. Aišku, jeigu netingite ir norite nustebinti draugus, galite papuošti stiklines ale Margaritos stiliumi: citrinos sultis ir baltas cukrus padarys neblogą įspūdį.

Grįžkime prie arbatos. Prabėgus laikui, atidengiame arbatą, pripilame ledinio vandens, išmaišome ir supilame į stiklines. Dar atvėsiname ledukais arba šaldytomis braškėmis. Ir štai - troškulys numalšintas, organizmas papildytas vitaminais ir antioksidantais, o svečiai -

Aleksandra B.

*******

Juodoji šalta arbata "Magiška akimirka"

2 šaukšteliai juodosios arbatos;
50 ml apelsinų sulčių;
2 šaukštai citrinos sulčių;
3 mėtų lapeliai;
cukraus pagal skonį;
ledukai.

Paruošimas

Arbatą užpilkite užvirusiu vandeniu, palaukite 4 minutes, suberkite cukrų, išmaišykite. Į gėrimui paruoštą indą įdėkite ledo gabaliukus, supilkite arbatą (prieš tai atvėsinę), įmeskite sutrintus mėtų lapelius, įpilkite sultis.

Vaisinė šalta arbata "Vasaros žaismas"

3 šaukšteliai vaisinės arbatos;
2 šaukštai braškų ar žemuogių sirupo;
1-2 arbatiniai šaukšteliai cukraus;
įvairių vaisių gabalėliai;
ledukai.

Paruošimas

Arbatą užpilkite užvirusiu vandeniu, palaukite 8 minutes, įdėkite cukrų, išmaišykite. Į gėrimui paruoštą indą įdėkite ledo gabaliukus, supilkite arbatą (prieš tai atvėsinę), įpilkite 2 šaukštus sirupo, įmeskite vaisių gabalėlių.

Karina

*****

Tradicinė šalta arbata: užplikome juodąją arbatą, į ją pridedame daug citrinos riekelių ir daug daug ledukų. Tai tiesiog tradicinė gaivinanti šaltoji arbata.

O štai mano receptukas: (jei darome ąsotį) įdedame arbatinį šaukštelį cinamono, kelis maišelius ar tik vieną obuolių arbatos (jei neturite, tinka ir juodoji arbata), cukraus pagal skonį, tada viską užplikome, išmaišome gerai, kad cinamonas būtų nuplikytas ir neplaukiotų sulipę gabaliukais paviršiuje.

Dar būtų skanu, jei įmestumėte ir kardamono šiek tiek (jei neturite, gali būti ir be jo), tada viską užpilame pienu (karštu arba viską pakaitiname), ir galiausiai arbatą perkošiame, atšaldome, pridedame ledukų ir tuomet pateikiame su kokoso drožlėmis. Labai skanu...

BH.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją