Skaniai, bet paprastai

„Tiek maisto gaminimas, tiek jo skanavimas kiekvienam iš mūsų turi teikti džiaugsmą, nesvarbu, ar tu mažas, ar didelis – taip apie maisto gaminimą mano kulinarinės knygos „Tėčio receptai“ autorius ir kulinarinės svetainės „Skaniai.lt“ įkūrėjas, mažojo Jurgio tėvelis Vygantas Tutlys. – Bendravimas per maistą, per prisiminimus iš vaikystės, kai mama ar močiutė ant stalo padėdavo ką tik iškeptų blynų lėkštę su didele bala juodųjų serbentų uogienės, yra be galo svarbus ir mūsų vaikams. Netiesa, kad neturime laiko, greičiau pritrūkstame noro. O maisto gaminimas gali tapti pretekstu bendrauti daugiau – juk gamina tėtis!“

Vygantas Tutlys

Dėl visų šių ir kitų priežasčių atsirado minėtoji knyga bei skaniausi kulinariniai eksperimentai, teikiantys gaminimo džiaugsmo draugams ir bendraminčiams.

Į klausimą, kas nutinka, kai iš namų „pabėga“ žmona, ponas Vygantas juokaudamas atsako, jog tuomet namuose viena burna lieka mažiau.

„Gaminti maistą man nėra jokia tragedija, nes tą dažniausiai darau 2–3 kartus per dieną. Žmona už mane tikrai geresnė šeimininkė, tačiau šios iniciatyvos dažniausiai imuosi aš, – tikina V. Tutlys. – Nors daugelis draugų ir pažįstamų mane laiko gurmanu, pats taip negalvoju, nes stengiuos maistą gaminti skaniai, bet paprastai. Juk ne nuo kažkokių įmantrybių valgis pasidaro skanus ar įdomus, o tik nuo tavo kulinarinio išsilavinimo, tai yra tiesiog išmanymo plačiąja prasme.“

Anot jaunojo tėčio, jų šeimoje maistas laikomas pagarboje, stengiantis pasirinkti ne pigiausius maisto produktus, nes dažniausiai jie būna ir prastesnės kokybės, bet sveikesnius, švaresnius. Šeimos virtuvėje dažnai sklando verdamų sriubų, gaminamų troškinių, įvairių padažų kvapai.

„Nors lietuviai yra pripratę sočiai prikimšti skilvį, mes labiau mėgstame tuos patiekalus, kurie greitai ir paprastai pagaminami. Žinoma, kartais išbandome ir kokį egzotiškesnį patiekalą, bet tai būna tarsi tam tikra kulinarinė pažintis su kitų šalių kultūra. Juk dabar svečias šalis galime lankyti visaip: keliaudami, gamindami jų nacionalinius patiekalus ar pažindami jų kultūrą... Taip gimė ir asmeninė svetainė – iš noro paskatinti žmones pabandyti gaminti maistą arba gaminti jį įdomiau, – pasakoja Vygantas. – Tikiu, kad kažką pasigaminti sau, savo šeimai ir savo draugams galima skaniai, greitai, įdomiai ir paprastai. Daugeliui patiekalų nereikia didelės kulinarinės patirties, o gaminimas gali būti toks pat smagus kaip ir rezultatas. Todėl, dalindamasis savo kulinarine patirtimi, kitiems pateikiu tik savo šeimoje jau ne kartą išbandytų, gerai pavykusių patiekalų receptus.

Koks patiekalas man skaniausias? Nepatikėsite – riekė šviežios ruginės duonos. Tai tikras, išgrynintas skonis. Man tai tobulybė... O palinkėjimas visiems tėčiams būtų toks: kad nebijotų gaminti kartu su žmona, su vaikais ar seneliais, nes tai mus visus tik dar labiau sujungia, suvienija...“

Grikių košė su baravykais, svogūnais ir kiaušiniais

Grikių košė su kiaušiniu

(2 asmenims)

Stiklinė grikių • 500 ml (2 stiklinės) vandens • šaukštelis maltų džiovintų baravykų (nebūtina) • pusė vidutinio dydžio svogūno • kietai virtas kiaušinis • druskos • aliejaus.

Grikius nuplaukite. Užpilkite vandeniu, suberkite maltus džiovintus baravykus, uždenkite dangčiu ir virkite 15–20 min.

Verdant dangčio nenukelkite. Dėmesio – grikių sūdyti nereikia. Smulkiai supjaustytus svogūnus apkepkite aliejuje, kol taps minkšti ir permatomi. Juos pasūdykite taip, kad sūrumo užtektų ir grikiams. Smulkiai supjaustykite kietai virtą kaušinį ir kartu su koše sudėkite į keptuvę su svogūnais. Viską išmaišykite, palaikykite uždengę porą minučių, kad skoniai susimaišytų, ir patiekite.

Šitas receptas atkeliavo iš Rusijos, kur košę sugebėtų išvirti netgi iš kirvio.

„Niekada neliekame alkani“

Dviejų vaikų tėčiui Vykintui Kairaičiui iš Kauno prijuostė išties pridera, nes jis moka ne vien įprastus valgius pagaminti, bet ir tortą iškepti.

„Nežinau, kodėl vyrai taip kratosi tos virtuvės, kodėl jiems atrodo, kad ir tėvystės atostogų išeiti gėdinga. Man tai įeina į bendrą šeimos sąvoką, kurioje tarp visų jai priklausančių asmenų turi vyrauti bendrystė ir bičiulystė, – apie šeimą samprotauja V. Kairaitis. – Visiškai nesvarbu, ar žmona yra namuose, ar jos nėra, mes su vaikais niekada neliekame alkani. Mėgstame sočiai pavalgyti, todėl dažniausiai gaminame rimtesnius patiekalus: mėsiškus barščius, balandėlius, kepame kugelį, bulvinius blynus ar išsiverdame cepelinų. Ir jokia čia bėda – imi ir padarai...“

Vykintas Kairaitis

Šalia tėčio virtuvėje neretai pasisukioja ir į savarankišką gyvenimo kelią beišeinantis sūnus, o mažėlė tiesiog prilipusi prie tėčio, nesvarbu, ar ją sūpuotų, ar šaukštu sriubą maišytų. Gan retai namuose būnantis Vykintas (dirba tolimųjų reisų vairuotoju) tikisi, kad vaikai taip pat į savo gyvenimus išsineš tokį šeimos modelį, kai kiekvienas moka atlikti bet kokį darbą, neskirstydamas jų nei į moteriškus, nei į vyriškus.

Beje, dar apie tortą. Jis skanus ir daugelį metų kepamas šiuose namuose įvairioms šventėms, draugų susibūrimams. Anot pašnekovo, geriau jau paplušėti virtuvėje, nei gundytis pirktiniais saldumynais. O svarbiausia, kad viskas būna pagaminta su meile...

Šokoladinis „Tėčio“ tortas

Šokoladinis tėčio tortas

Biskvito tešlai: po 220 g sviesto, šokolado (perpus imti pieniško ir juodojo) ir miltelinio cukraus • 200 g miltų • 15 g vanilinio cukraus pakelis • 9 kiaušiniai • šaukštelis kepimo miltelių (nebūtinai) • keli šaukštai pasirinktų sulčių, alkoholio ar vyšnių kompoto biskvitams sulaistyti.

Kremui: 0,5 l pieno • 3 šaukštai manų kruopų • 400 g sviesto • 1–1,5 stiklinės miltelinio cukraus.

Šokoladiniam glajui: 150 g šokolado • šaukštelis sviesto.

Biskvitui kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių, šiuos gerai ištrinkite su puse kiekio miltelinio cukraus bei vaniliniu cukrumi. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Šokoladą ištirpinkite inde, įstatytame į karšto vandens vonelę. Tada sumaišykite su sviestu, gerai išsukite iki vientisos masės, atvėsinkite iki tokios temperatūros kaip trynių masės.

Šokolado masę sumaišykite su trynių ir atsargiai įmaišykite iki standžių putų su likusiu milteliniu cukrumi išplaktus baltymus. Tada dalimis įsijokite miltus ir išmaišykite. Biskvito tešlą supilkite į riebalais pateptą torto formą ir maždaug apie valandą kepkite 180 ºC karštumo orkaitėje. Iškepusį biskvitą atvėsinkite, supjaustykite horizontaliai į 2–3 dalis ir pertepkite kremu.

Kremui pieną užvirinkite, suberkite manų kruopas ir išvirkite košę. Atvėsinkite. Kambario temperatūros sviestą iki purios vientisos masės išsukite su milteliniu cukrumi ir sumaišykite su manų koše. Dar galite įmaišyti smulkintų riešutų, razinų ar kitokių džiovintų vaisių.

Biskvitų lakštus dėkite į torto formą, sulaistykite ir pertepkite kremu. Glajui šokoladą sulaužykite nedideliais gabaliukais ir ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Tada sudėkite sviestą, gerai išsukite ir palikite, kad šiek tiek atvėstų. Gautu glajumi apliekite sustingusį iš torto formos išimtą tortą. Viršų papuoškite.

32 kiaušinienės variantai

Sako, kad vyrai geriausiai moka kepti kiaušinienę. Tikriausiai taip, nes tai dar kartą patvirtino žinomas režisierius, pasakų ir eilėraščių vaikams kūrėjas, dainų atlikėjas, kone pats mieliausias vaikų bičiulis, 5 vaikų tėtis ir 4 vaikaičių senelis Vytautas V. Landsbergis, pareiškęs, kad jo atminties receptų knygoje užrašyta daugiau nei 32 kiaušinienės variantai ir dar keletas kitų receptų.

Vytautas V. Landsbergis su Severija ir Julija

„Kadangi mūsų šeima susideda iš skirtingo amžiaus žmonių, tai ir maistas pas mus margas. Valgome viską ir paprastai. Mūsų valgiaraštyje tikrai rasite košių, įvairiausių salotų, nesudėtingų užkandžių. Net ir virtuvėje stengiamės vaikams ugdyti kūrybiškumą. Kartais gamindami pašmaikštaujame, paišdykaujame, nuklysdami nuo recepto ir padarydami ką nors kitaip. Pagamintą su polėkiu patiekalą ir valgyti būna smagiau...“ – savo skaniąją kasdienybę pristato išradingasis vaikų numylėtinis.

Gausios šeimos galvai kartais tenka pasisukioti virtuvėje, tačiau konkurencija čia didelė, vaikai taip pat nesibaido šio užsiėmimo. Vyriausiasis sūnus Jonas moka labai skaniai gaminti, mat jam teko padirbėti viename restoranėlyje, kur išmoko pačių įvairiausių patiekalų, sužinojo visokiausių kulinarinių subtilybių. Dukros Elenos patiekalus valgydamas nors pirštus apsilaižyk, todėl su didžiuliu entuziazmu į ją lygiuojasi ir kitos mažosios atžalos.

„Kai mažėlės man jau pradeda kepti kokius pyragėlius ar kitokius skanumynus, žinau, jau reikia laukti ar pokalbio pratęsimo, ar individualaus pabuvimo kartu, ar tiesiog vaikiškų norų išpildymo“, – pasakoja apie jaunųjų kulinarų pastangas ponas Vytautas.

Tačiau tėčio orkaitėje kepti varškiniai „Birbyzai“ Landsbergių virtuvėje konkurencijos neturi. Kartais kepami ir pagerinti „Birbyzai“ su špinatais ar kitokiais žalumynais, kadangi šeima mėgsta pačius įvairiausius žalėsius. Vaikams akys sužimba ir tada, kai tėtis susiruošia pagaminti duonoje įkeptą kiaušinienę. „Jiems tai labai skanu, o man nesudėtinga“, – savo neįmantrios virtuvės patiekalus apibūdina populiarių vaikiškų knygelių autorius.

Valgiaraštį Landsbergių šeimai neretai tenka pakoreguoti, nes ne visi vaikai gali valgyti vienokį ar kitokį maistą. Tada gaminami net keli patiekalai ir tai nelaikoma kokiu nepatogumu ar kliuviniu. Čia bet kokia situacija su humoru ir išradingumu paverčiama smagesne, linksmesne ir būtinai pagardinama spalvingos vaikystės prieskoniukais...

Kiaušinienė duonoje

Duonoje įkepta kiaušinienė

Duonos (galima naudoti ir forminę) riekelių viduryje išpjaukite po skylę ir dėkite jas į keptuvėje gerai įkaitintą aliejų. Į skyles duonoje įmuškite po kiaušinį, pabarstykite druska, maltais pipiriukais. Kai kiaušinio apatinė dalis apkeps, riekelę kartu su kiaušiniu atsargiai apverskite ir apkepkite kitą pusę. Neužmirškite pabarstyti prieskoniais. Patiekalą patiekite karštą su pomidorų padažo ir majonezo mišiniu, šviežiomis daržovėmis arba salotomis.