O kaip manote, ar galima iškepti vištą kuprinėje? Šiame straipsnelyje skautai nori pasidalinti savo patirtimi, įgyta valgio gaminimo srityje. Papasakosime apie patiekalus, kurių gamyba nereikalauja didelių išlaidų, bei daug laiko, o viso labo tik šiek tiek fantazijos.

Pradėkime nuo paprastesnių patiekalų. Ar kada nors lauže bandėte iškepti duoną? Ar manote, kad tikrai sudėtinga ir neverta gaišti laiko? Skautiškos duonelės gaminimas neužima daug laiko ir dažnai tampa linksma atrakcija.

Skautiška duonelė:

- miltai;
- vanduo;
- cukrus;
- druska.

Į indą supilkite miltus ir vandenį, įberkite žiupsnelį druskos ir žiupsnelį cukraus. Viską gerai išminkykite, svarbiausia, kad tešla neliptų prie rankų, tad jei taip nutinka, įberkite daugiau miltų.

Išminkytą tešlą spirale apvyniokite ant iešmo (jeigu norite sutaupyti vietos kuprinėje ar mašinoje, žinokite, kad iešmą visada galima rasti gamtoje ir per porą minučių padaryti tinkamą skautiškai duonai kepti). Duonelę reikia kepti ne virš atviros liepsnos, o virš labai įkaitusių žarijų. Jeigu kepsite ant atviros liepsnos, duonelė greitai pajuoduos iš išorės, o viduje liks žalia. Po kelių minučių kantraus duonelės vartymo virš laužo, pamatysite, kad ji gražiai parudavo ir jau galima skanauti. Atsargiai, nes nuo laužo tik ką nukeltas maistas būna labai karštas!

Bulvėje keptas kiaušinis

Porcija 5 žmonėms:
10 bulvių;
10 kiaušinių;
prieskonių pagal galimybes ir skonį.

Bulvę nuskuskite, nupjaukite viršūnėlę ir pasidėkite ją į šalį -  jos dar prireiks. Bulvę išskaptuokite iš vidaus. Į vidų išskaptuotą bulvės vidų įmuškite vieną kiaušinį ir paskaninkite prieskoniais (druska, pipirai, kmynai). Nupjautą bulvės viršūnėlę uždėkite ant įdarytos bulvės, viską suvyniokite į foliją ir įmeskite į žarijas. Po 15 minučių bulvę galima traukti iš laužo ir skanauti.

Bulvių ir daržovių apkepėlė

Pagrindiniai ingredientai:
- bulvės;
- kumpis;
- pomidorai;
- svogūnai;
- grietinė;
- sūris.
Reikės folijos.

Supjaustykite bulves ir pomidorus griežinėliais, kumpį ir svogūnus kubeliais, sūrį sutarkuokite arba supjaustykite plonais griežinėliais. Visus ingredientus sluoksniais dėkite į foliją ir uždenkite. Kepkite žarijose iki 15 minučių. P.S. Kuo smulkiau viską supjaustysite, tuo greičiau valgysite!

Ar galite patikėti, kad vištą galima iškepti kuprinėje? Skautai sako taip!

Višta, kepta kuprinėje:

- višta;
- kuprinė;
- įkaitinti akmenys;
- folija;
- rankšluostis.

Įkaitintus akmenis kiškite į vištos vidų (višta pagal galimybes gali būti pagardinta įvairiais prieskoniais), tuomet vištą, įdarytą akmenimis, apvyniokite folija ir rankšluosčiu, ir kiškite į kuprinę. Palikite porai valandų. Išvyniokite ir pagal sąlygas valgykite su daržovėmis, o galbūt lauže keptomis bulvėmis.

Skautų siūlomi desertai

Bananai šokolade:

- bananai;
- šokolado plytelė;
- folija.

Nenuluptą bananą išilgai įpjauname (pažiūrėkite, kad neperpjautumėte jo apačios),į banano įpjovą įkišame kelis šokolado gabalėlius (jei mėgstate valgyti ypatingai saldžiai, šokolado reikės daugiau) ir viską vyniojame į foliją. Bananus guldome į žarijas, ir jei šios yra gerai įkaitusios, bananą reiks kepti apie 5 minutes. Dėmesio: bananą iš laužo krapštykite mediniu pagaliuku arba peiliu, nes folija bus įkaitusi!

Obuoliai, aplieti karamele:

- obuoliai;
- cukrus;
- cinamonas.

Nuplautą obuolį pasmeikite ant medinio pagaliuko arba iešmo ir kepkite virš liepsnos. Laikykite virš ugnies tol, kol obuolys pradės luptis. Tuomet patraukite jį nuo ugnies, pabaikite lupti visą obuolį ir padažykite jį į jau paruoštą cukraus ir cinamono mišinį. Tuomet dar kartą palaikykite obuolį virš ugnies, tačiau šįkart trumpiau - kol cukrus karamelizuosis. Skanaus!