Kiek ir kokių ingredientų reikia sumaišyti, kad šaltoji arbatėlė ne tik numalšintų troškulį, bet ir atgaivintų kūną bei pakeltų ūpą? Kviečiame pasidalinti savo receptais, kaip pasigaminti pačią gardžiausią šaltąją arbatą. Laukiame ir nuotraukų! O mes jums dovanosime "GURMAN'S" prizus.

Du naujos "GURMAN'S" arbatos pakeliai ir elegantiškas puodelis - toks prizas atiteks net penkiolikai skaitytojų!

Jūsų sklandžiai ir lietuvių kalba (su ą, č, ę ir t.t.) parašytų receptų laukiame iki birželio 13 dienos. Būtų šaunu, jei ir nuotrauką pridėtumėte! P.S. Receptai, kuriuose yra naudojamas alkoholis, nebus publikuojami.

Geriausius receptus publikuosime iki birželio 15 dienos - tądien bus paskelbti konkurso nugalėtojai.

SKAITYTOJŲ RECEPTAI

Niekas labiau negelbėja karštą vasaros dieną kaip šalta mėtų arbata. Tereikia pasiskinti mėtų iš darželio, išsivirti ir atšaldyti. Galima įlašinti citrinos sulčių. Ir gerti būtinai su ledukais! Taip skaniau:)
Paprasta, bet... tobula!

Dovilė S.

******

Šaltos arbatos receptas: imame keletą sudžiovintų šalpusnių žiedų, užplikome karštu vandeniu. Arbata išeina gražios žalsvos spalvos. Pagardinus medumi - dar skaniau. Man tokia arbata labai skani, nes atvėsusi neapkarsta.

Skanaus gurkšnio!

Jolanta J.

******

Tikiuosi, mūsų mėgiamos šaltos arbatos receptas patiks ir kitiems skaitytojams, nes karšta vasaros dieną ji tiesiog pasidarė nepakeičiama mūsų šeimoje!

Vaisinė šalta arbata „Obuolys“:

* 3 šaukšteliai vaisinės arbatos (tinka bet kokia vaisinė arbata);
* 1 stiklinė obuolių sulčių;
* citrina;
* 1-2 arbatiniai šaukšteliai cukraus;
* ledukai.

Paruošimas

Arbatą reikia užpilti užvirusiu vandeniu, palaukti apie 7-8 minutes, suberti cukrų, išmaišyti. Į gėrimui paruoštą indą reikia įdėti ledo gabaliukus, supilti arbatą (jau turi būti atvėsusi), įpilti stiklinę obuolių sulčių, įspausti vidutinio dydžio citrinos sultis. Ir tiesiog gaivintis karštą vasaros dieną :) Skanaus!

Gaivios ir ne karštos vasarėlės!

Rasa S.

*******

Siunčiu šaltos arbatos receptą.

"Sangrija"

4 porcijoms reikės: 2 šaukštų žaliosios arbatos, 0,5 stiklinės apelsinų sulčių, 0,5 stiklinės razinų, 0,5 stiklinės cukraus, 1 banano (smulkiai supjaustyti), 1 šaukštelio cinamono.

Viską supilti į puodą ir ant vidutinės ugnies maišant virti iki tol, kol užvirs, ir sumažinti liepsną. Po 5 min. užgesinti ugnį ir palaukti 10 min. Paskui perpilti į ąsotį, palaukti, kol atvės, padėti į šaldytuvą mažiausiai 12 val. Galima perkošti, kad nebūtų razinų.

Ramūnas R.

******

1. Juodoji šalta arbata "Magiška akimirka"

2 šaukšteliai juodosios arbatos;
50 ml apelsinų sulčių;
2 šaukštai citrinos sulčių;
3 mėtų lapeliai;
cukraus pagal skonį;
ledukai.

Paruošimas

Arbatą užpilkite užvirusiu vandeniu, palaukite 4 minutes, suberkite cukrų, išmaišykite. Į gėrimui paruoštą indą įdėkite ledo gabaliukus, supilkite arbatą (prieš tai atvėsinę), įmeskite sutrintus mėtų lapelius, įpilkite sultis.

2. Vaisinė šalta arbata "Vasaros žaismas"

3 šaukšteliai vaisinės arbatos;
2 šaukštai braškų ar žemuogių sirupo;
1-2 arbatiniai šaukšteliai cukraus;
įvairių vaisių gabalėliai;
ledukai.

Paruošimas

Arbatą užpilkite užvirusiu vandeniu, palaukite 8 minutes, įdėkite cukrų, išmaišykite. Į gėrimui paruoštą indą įdėkite ledo gabaliukus, supilkite arbatą (prieš tai atvėsinę), įpilkite 2 šaukštus sirupo, įmeskite vaisių gabalėlių.

Karina

******

Mano šaltoji arbata:

1 l stiprios šaltos arbatos;
7-10 gabalėlių cukraus;
2 citrinos;
1 apelsinas.

Citrinų ir apelsino žievelė sutrinama su gabaliniu cukrumi ir, sudėjus į stiklinį ąsotį, užpilama arbata. Gėrimas atšaldomas, išmaišomas, įpilamos citrinų ir apelsinų sultys ir patiekiant supilstomas į stiklines.

Monika.D.

*****

Šaltos arbatos receptas:

5 l vandens;
2 arb. šaukšteliai juodosios arbatos;
2 arb. šaukšteliai žaliosios arbatos;
2 arb. šaukšteliai vaisinės arbatos;
1 citrina(nulupta);
cukraus pagal skonį.

Užsiplikiname arbatžoles, kol pasidarys stipri arbata. Į puodą, kuriame verdame vandenį (kai šis užvirs), supilame jau paruoštą arbatą ir žalią, ir juodą. Po to metame griežinėliais supjaustytą citriną ir pagal skonį - cukraus. Atšaldome. Tai nuostabi šalta arbata karštą vasarą. Niekuo tikrai nesiskiria nuo pirktos. Pabandykite, tikrai patiks!

Zita G.

******

Gaivinančios žalios arbatos receptas

Pasirinktą žalią arbatą užpilkite 80-90°C vandeniu. Palikite ją atšalti, tada supilkite į stiklinę, įspauskite pusės citrinos sulčių, išmaišykite. Įmeskite ledukų, o jei turite - ir mėtos lapelių. Galima pagardinti maltu imbieru - tai suteiks energijos visai dienai!

Gustė

*****

1. Saują žalių arba du šaukštus džiovintų dilgėlių užpilkite 1,5-2 l karšto vandens.

2. Į atvėsusį perkoštą dilgėlių užpilą sudėkite 1 griežinėliais supjaustytą citriną (tinka ir žalioji, ir geltonoji, - galima abi iškart:).

3. Įdėkite 2-3 šaukštus medaus, žiupsnelį gvazdikėlių, juodųjų nemaltų pipirų, cinamono, kelis gabaliukus imbiero šaknies (galima ir imbiero miltelių).

Skanaus atsigaivinimo ir į sveikatą!

Inga Ž.

*******

Tradicinė šalta arbata: užplikome juodąją arbatą, į ją pridedame daug citrinos riekelių ir daug daug ledukų. Tai tiesiog tradicinė gaivinanti šaltoji arbata.

O štai mano receptukas: (jei darome ąsotį) įdedame arbatinį šaukštelį cinamono, kelis maišelius ar tik vieną obuolių arbatos (jei neturite, tinka ir juodoji arbata), cukraus pagal skonį, tada viską užplikome, išmaišome gerai, kad cinamonas būtų nuplikytas ir neplaukiotų sulipę gabaliukais paviršiuje.

Dar būtų skanu, jei įmestumėte ir kardamono šiek tiek (jei neturite, gali būti ir be jo), tada viską užpilame pienu (karštu arba viską pakaitiname), ir galiausiai arbatą perkošiame, atšaldome, pridedame ledukų ir tuomet pateikiame su kokoso drožlėmis. Labai skanu...

BH.

******

-3 arbatiniai šaukšteliai juodosios arbatos;
- cinamonas;
- 2 cm dydžio nuvalyto imbiero;
- gvazdikėlis;
- citrina;
- 1 valgomasis šaukštas cukraus;
- ledas.

Paruošimas

Sudėkite į arbatinį arbatžoles, cinamoną, imbierą, gvazdikėlį, užpilkite viską verdančiu vandeniu. Plonai supjaustykite citriną, ją užpilkite cukrumi.

Į ąsotį sudėkite ledą (maždaug pusę), įdėkite citriną su cukrumi ir išmaišykite. Perkoštą atvėsusią arbatą supilkite į ąsotį ant ledo su citrina ir palaukit 3-4 min.

Skanaus!

Linas K.

******

Žaliosios arbatos ir greipfrutų sulčių gėrimas "Jamaika"

Reikės:

2 valg. šaukštų žaliosios arbatos su citrinžole;
1 litro užvirinto vandens;
6 gvazdikėlių;
1 stiklinės šviežiai spaustų greipfrutų sulčių;
2 valg. šaukštų rudojo cukraus;
ledukų;
citrinos griežinėlių.

Gaminimas

Arbatžoles užpilti virintu, pravėsusiu vandeniu. Palikti 5 minutėms pastovėti.

Išspausti greipfrutų sultis. Arbatą nukošti, suberti cukrų ir maišyti, kol pastarasis ištirps. Į pravėsusią pasaldintą arbatą supilti išspaustas sultis. Į stiklines suberti gvazdikėlius, pridėti ledukų.
Užpilti pagaminta arbata ir paskaninti citrinos gabalėliais.

Skanaus!

Ši arbata - ne tik atgaiva karštą vėlyvo pavasario popietę, bet ir gaivus tolimų kraštų prisiminimas.

Raudonosios arbatos gėrimas "Malaizijos perlas"

Reikės:
2 arbat. šaukštelio raudonosios arbatos;
1 litro verdančio vandens;
1 citrinos;
ledo kubelių su užšaldytomis mėtomis;
2 valg. šaukštų medaus;
2 cm ilgio imbiero šaknies.

Gaminimas

Arbatžoles ir smulkiai supjaustytą imbierą užpilti verdančiu vandeniu.
Palaikyti 5 minutes, kad pritrauktų. Nukošti. Atvėsinti, sudėti medų.
Išmaišyti, kad medus ištirptų. Į indą sudėti ledukus su užšaldytomis mėtomis. Supilti atšaldytą arbatą, griežinėliais supjaustytas citrinas.

Juodosios arbatos gėrimas su prieskoniais "Afrika"

Reikės:
3 pakelių juodosios arbatos;
2 l užvirinto vandens;
6 gvazdikėlių;
4 kardamono ankštelių;
1 anyžiaus žvaigždutės;
1 arbat. šaukštelio malto cinamono;
2 valg. šaukštelio medaus;
1 valg. šaukštelio citrinos sulčių;
apelsino.

Maltą cinamoną, gvazdikėlius, susmulkintas kardamono ankšteles, sulaužytą anyžiaus žvaigždutę, arbatos maišelius užpyliau verdančiu vandeniu. Palikau pastovėti 15 min., kad pritrauktų. Gerai pamaišiau ir viską nukošiau per tankų sietelį. Palikau atvėsti.

Į atvėsusią arbatą sudėjau medų, supyliau citrinos sultis.
Maišiau, kol medus ištirpo. Į stiklines pridėjau ledukų, įpyliau arbatos ir... papuošiau apelsino griežinėliais.

Kristina G.

1 litrui šaltosios arbatos reikės:
- 2 arbat. šaukšt. žaliosios arbatos;
- 8-10 mėtos lapelių;
- pusės citrinos;
- poros cinamono lazdelių arba šaukštelio cinamono;
- apelsino žievelės;
- ledukų.

Užpilti arbatžoles ir mėtas verdančiu vandeniu. Supjaustyti nuplautą citriną griežinėliais, o juos dar padalinti į šešias dalis. Sudėti į ąsotėlį su arbata. Suberti cinamoną ir apelsino žieveles. Dėti į šaldytuvą porai valandų. Atvėsus, į stiklinę pridėti ledukų ir užpilti arbata. Galima gardinti medumi.

Skanaus!

Viktorija K.

******

Gaivinanti mėtų ir pipirmėtės arbata skaidriame ąsotyje pagelbės kaitrią ir saulės spinduliais lepinančią dieną. Norint taip atsigaivinti, reikia užplikyti mėtas ir pipirmėtes, kurios labai lengvai auginamos kaip prieskoninis ir vaistinis augalas. Palaikius atvėsinti, įmesti kelis griežinėlius citrinos skiltelių, kurios suteiks nepakartojamo švelnaus rūgštumo.

Vasaros metu ledukai - privalomi, ko ir betrūksta iki idealios atgaivos vasarą. Kaip žinoma, mėtos tonizuoja mūsų kūną, o pipirmėtė suteikia arbatai gardų prieskonį, kuris galbūt dar nė karto nėra patirtas ir ragautas.

Skanaus!

Šarūnė B.
*****

Reikės:
- 1 vanilės ankšties;
- 2-3 šaukštukai juodos arbatos;
- litro pieno;
- 70 g cukraus (priklauso nuo skonio);
- pusę šaukštuko cinamono;
- šiek tiek paprastų vanilinių ledų.

Gaminimas

Supilti pieną, cukrų, arbatos lapelius, vanilę bei cinamoną ir viską užvirinti.Tada išjungti ir palikti atvėsti. Vėliau viską supilti į stiklines ir šaldyti, kol atšals. Galiausiai įdėti ledų ir išplakti purią plutelę. Štai ir viskas. Nepaprastai gardu. Išbandyta.

Lina M.

******

Nemėgstu juodos arbatos. Bet kaip tyčia jos gaunu dovanų arba kitais būdais ji atsiduria mano virtuvėje. Tad stengiuosi ją paskaninti savaip - juk reikia kažkaip sunaudoti, neišmesi gi, o ir krizė dar vis ant slenksčio primena: "Taupyk".

Kartais eksperimentas nepavyksta, o kartais išeina įdomus skonis. Štai vienas toks: arbata su ananasų sultimis ir šlakeliu pieno (1 porcija = 1 puodelis, žr. nuotr.)

Reikia: ne visiškai pripildyti puodelio juodos arbatos, 10 šaukštų ananasų sulčių (geriausia natūralios), 2-4 šaukštų pieno. Sultis ir pieną supilti į nesaldžią (galima dėti cukraus, galima medaus - pagal skonį) atvėsintą stiprią juodąją arbatą. Tada dar viską palaikyti šaldytuve. Ledukų nereikia. Gaivu, pasotina, numalšina troškulį, skonis įdomus ir verčia apie tai padiskutuoti. Štai tokia ta arbata-šnekutė. Pabandykite skaniai atsigaivinti.

Arbata su ledais

Reikia: mėgstamų ledų (indeliuose, o ne ant pagaliuko) ir juodos arbatos.
Ruošimas: užplikytą ir pasaldintą šiek tiek arbatą atvėsinti, tada supilti į stiklinius puodelius ir ant viršaus uždėti ledų ir patiekti. Galima pirmiausia ledus su šaukšteliu nuimti, o likutį išmaišyti, galima ir viską iš karto sumaišyti. Gaivos!

Silve

******

Daugelis turi namie ruoštų obuolių sulčių, kurias ne visi gali gerti natūralias, todėl siūlau labai skanų kmynų arbatos ir obuolių sulčių gėrimą.

Reikės:

- 2 l vandens;
- 30-50g kmynų;
- cukraus;
- 1 l obuolių sulčių.

Paruošimas

Išverdame kmynų arbatą ir ją pasaldiname (pagal skonį dedame cukraus 100-250 g, priklausomai nuo sulčių rūgštingumo). Atvėsusią arbatą maišome su obuolių sultimis (galima maišyti arbatą su sultimis lygiom dalim).

Skanaus!

Edita Ž.

******

Gaivinanti mano šeimos arbata su imbieru, citrina...

1 šaukštelis vaisinės arbatos su imbieru;
1 riekelė citrinos arba įspausti citrinos sulčių;
keletas šlakelių greifrutų ir apelsinų sulčių (šviežiai spaustų).

Arbatą užplikyti. Truputį palaukus, sudėti likusius ingredientus ir palaukti, kol atvės, gerti ir mėgautis nepakartojamu aromatu ir subtiliu arbatos skoniu

Ingrida

******

Šalta arbata:

bet kokia juodoji, ar žalioji arbata, du lapeliai mėtos ar šaltmetės, du lapeliai melisos, cukraus ar medaus pagal skonį. Gaivu ir skanu!

Stasė

*******

Reikia: 2-2,5 litro vandens, 20 g džiovinto baziliko (arba ką tik nuskintų šakelių), 2 citrinų sulčių, medaus pagal skonį, nors galima ir visai nesaldinti. Baziliką užpilti užvirintu vandeniu, leisti pritraukti, kol pravės, tada sudėti medų, išspausti citrinų sultis.

Papuošti citinos girežinėliu, apvoliotu cukruje, su jame ištrintais mėtų lapeliais - skonis ir aromatas puikus.

S. B.

******

Juodasis apelsinas

1 litras vandens;
4 arb. šaukšt. juodos arbatos;
1 cinamono lazdelė;
1 apelsinas;
cukraus.

Apelsiną supjaustome kubeliais, viską užpilame karšu vandeniu, cukraus dedame pagal skonį ir paliekame atšalti.

Skanaus!

Vilma S.

**********

„Mėlynė" (1 litrui arbatos)

Sirupui:
• 1 puodelis mėlynių;
• 1 puodelis cukraus;
• 1 puodelis vandens;
• ½ citrinos.

Į puodą sudėkite mėlynes, cukrų ir vandenį. Ant vidutinės kaitros kaitinkite, kol uogos išsileis, tuomet padidinkite kaitrą ir kaitinkite, kol užvirs ir cukrus ištirps. Sirupą perkoškite ir pertrinkite uogas per sietelį. Sirupą atvėsinkite, išspauskite pusę citrinos sulčių, išmaišykite ir gautą sirupą susipilkite į kokį stiklainį.

Arbatai paruošti reikės:
• 4 puodelių vandens;
• žalios arbatos tiek, kad užtektų litrui arbatos;
• pagaminto mėlynių sirupo pagal skonį (aš naudojau beveik pusę pagaminto sirupo šitam kiekiui - priklauso nuo norimo saldumo ar skonio intensyvumo);
• ledo kubelių.

Vandenį užvirkite ir užpilkite ant žalios arbatos, palaukite, kol pritrauks. Užpilkite mėlynių sirupą, viską išmaišykite ir įdėkite ledo kubelių.

Skanaus!

Ši arbata tikrai skani, o svarbiausia - spalva ir skonis gaunamas iš natūralių uogų, be jokių dažiklių ar skonio stipriklių!

Ineta V.

********

0,5 l užplikytos juodos arbatos (arba kmynų arbatos), 200 g obuolių sulčių. Viską sumaišome ir gauname labai gaivų gėrimą.

Į 0,5 l išvirtos čiobrelių arbatos įpilkite pieno pagal skonį, pasaldinkite medaus šaukšteliu.

Zina M.

*********

Artėjant vasarai, puiki galimybė pažemuogiauti (prisiskinti žemuogių su koteliais) ir jas sudžiovinti. Užplikinus šias žemuoges, paruošime ypatingo skonio arbatą, kurią pasaldinus galima gerti karštą arba atvėsintą.

Arbatą galima paįvairinti kitais ingredientais (džiovintomis mėlynėmis, džiovintais obuoliais ar avietėmis ir jų lapais, erškėčių vaisiais). Tiesiog sukurkite mėgstamą sau skonį.

Skanaus!

Edita Ž.

**********

Juodoji šalta arbata "Magiška akimirka":

2 šaukšteliai juodosios arbatos;
50 ml apelsinų sulčių;
2 šaukštai citrinos sulčių;
3 mėtų lapeliai;
cukraus pagal skonį;
ledukai.

Paruošimas

Arbatą užpilkite užvirusiu vandeniu, palaukite 4 minutes, suberkite cukrų, išmaišykite. Į gėrimui paruoštą indą įdėkite ledo gabaliukus, supilkite arbatą (prieš tai atvėsinę), įmeskite sutrintus mėtų lapelius, įpilkite sultis.

Vaisinė šalta arbata "Vasaros žaismas":

3 šaukšteliai vaisinės arbatos;
2 šaukštai braškų ar žemuogių sirupo;
1-2 arbatiniai šaukšteliai cukraus;
įvairių vaisių gabalėliai;
ledukai.

Paruošimas

Arbatą užpilkite užvirusiu vandeniu, palaukite 8 minutes, įdėkite cukrų, išmaišykite. Į gėrimui paruoštą indą įdėkite ledo gabaliukus, supilkite arbatą (prieš tai atvėsinę), įpilkite 2 šaukštus sirupo, įmeskite vaisių gabalėlių.

Karina M.

******

Gaivus vasaros receptas, 2-iems puodeliams: 1 šaukštelis raudonosios (rooibos) arbatos, 1 šaukštelis žalios (sencha) arbatos, žiupsnelis mėtų lapelių, kelios džiovintos spanguolių uogos bei žiupsnelis džiovintų citrinų žievelių. Gerti atšaldytą.

Gediminas Č.

*******

Aš plikau dilgėlių arbatą. Prisirenku laukuose, miške (tik ne šalia kelio) "piktų" dilgėlių ir užplikau. Atvėsus arbatai, perkošiu, įmetu griežinėlį citrinos, medaus, išmaišau ir supilu į stiklinį indą. Geriam visa šeima: aš, vyras, vaikai.

Dilgėlės turi vitamino K, kuris pagerina kraujo krešėjimą, pasižymi uždegimo slopinamuoju poveikiu, teigiamai veikia kraujagysles, kovoja su tamsiais ratilais paakiuose. Dilgėlėje labai daug kalcio.

Dilgėlių pluošte yra ligninų ir celiuliozės polisacharidų su vitaminais C, K, E, B grupės. Jie padeda pašalinti toksinus. B karotinas pagerina regėjimą. Ir žinoma, dilgėlėse daug aminorūgščių, mikroelementų, kurie kartu su vitaminais stiprina ir gydo žmogaus organizmą.

Danguolė A.

*******

Cinamono gėrimas

Lazdelę cinamono paverdame vandenyje keletą minučių, nukeliame puodą. Vėliau įdedame mėtų lapelių, gėrimui dar šiek tiek pravėsus - dedame medaus pagal skonį, tuomet gėrimą gerai atšaldome ir pridedame ledų kubelių su įšaldytais mėtų lapeliais. Skanaus!

Dalia D.

******

Dviem litrams arbatos reikės: šaukšto žalios arbatos lapelių, džiovintos citrinos ir apelsino žievelių, kelių ledukų ir šaukšto medaus. Vaisių žieveles sumalame, sudedame į indą arbatžoles ir maltas žieveles, užpilame verdančiu vandeniu. Atvėsus įdedam medaus, ledukų ir galime gerti. Puikiai atgaivina karštą vasaros dieną!

Mantas M.

****

Juoda arbata, kmynai, citrina, cukrus. Juoda arbata ir kmynai dedami lygiomis dalimis, arbatą užplikome, kmynus atskirame inde paverdame, nukošiame (arbatą, kmynus) ir viską sumaišome, beriame cukrų, sudedame supjaustytas citrinas, galima įmesti ledukų.

Skanaus!

Jurgita G.

****

Citrininis matės gėrimas "Popietė Peru"

Reikės:
1,5 l verdančio vandens;
2 V Š matės arbatžolių;
2 V Š medaus;
ledukų;
1 citrinos;
1 anyžiaus žvaigždutės.

Gaminimas

Arbatžoles, supjaustytą gabalėliais citriną ir susmulkintą anyžiaus žvaigždutę užpilti verdančiu vandeniu. Viską uždengus palikti pusvalandžiui. Nukošti ir palikti ataušti. Į ataušusią arbatą sudėti medų. Išmaišyti, kol ištirps. Į stiklines pridėti ledukų, užpilti paruoštu gėrimu. Papuošti mėtų arba bazilikų lapeliais.
Skanaus!

Kristina G.

******

5 šaukšteliai "Gurmans's" žalios arbatos su citrina ir ženšeniu;
1 l vandens;
4 stiklinės smulkinto ledo;
1 elektriniu smulkintuvu sutrintas ananasas;
1 pakelis šviežių mėtų;
3 šauštai rudojo cukraus.

Susmulkiname elektriniu smulkintuvu nuskabytus mėtų lapelius su ruduoju cukrumi ir juos sumaišome su sutrintu ananasu. Šį mišinį užpilame ant smulkinto ananaso ir gerai išmaišome. Dedame į šaldytuvą, kad atvėstų. Užplikome arbatą, ją atšaldome ir perkošiame (geriau arbatą daryti "senovišku" kavos aparatu, t. y. įpilti arbatos į kavos filtrą ir perfiltruoti karštu vandeniu), tada įpilti į ąsotį ir padėti, kad atvėstų.

Iš šaldytuvo išimti susmulkintas mėtas, sumaišytas su cukrumi ir ananasu, užpilti atvėsusia arbata, įmaišyti smulkintą ledą. Supilti į aukštas stiklines ir patiekti papuošus citrinos ar apelsino griežinėliu bei mėtos lapeliu.

P. S. Galima naudoti ir paprastą cukrų.

Ruoškite su meile - bus dar skaniau.

Gaivios vasaros.

Irma P.

*****

Reikės: 1,5 l vandens, valg. šaukštas juodosios arbatos, stiklinė vyšnių kompoto (reikia pasaldinti, jei sultys yra rūgštokos). Iš kompoto išgriebtas vyšnias (jei be kauliukų) sudėti į ledų šaldymo indelį, užpilti vandeniu ir kišti į šaldiklį.

Užvirintu ir šiek tiek pravėsusiu vandeniu užpilame arbatą, palaikome apie 4-5 min. Tada nukošiame ir paliekame visiškai atvėsti. Kai arbata atvės, pilame vyšnių kompoto. Jei trūksta saldumo, beriame cukraus, geriausia - rudojo. Tada pridedame ledukų su vyšniomis ir ragaujame!

Skanaus!

Žydrūnė

*****

Reikės: 2 stiklinių arbatos, 2 citrinos griežinėlių, 2 ledukų, 4 šaukštelių cukraus.

Paruošimo būdas

Ataušinta ir pasaldinta arbata supilama į stiklines, į kurias jau įdėta po ledo gabalėlį ir po griežinėlį citrinos. Geriama pro šiaudelį.
Skanaus!

Kristina D.

*****

Žalius baziliko lapelius užpilti užvirintu vandeniu ir leisti pritraukti, kol atvės, - arbata bus balta baltutėlė, bet skonis ir aromatas - nuostabūs. Tada dalį tokios arbatos supilti į ledukams formuoti skirtus maišelius ir šaldiklyje ar šaldymo kameroje leisti sušalti. Kitą dalį arbatos, į ją įdėjus medaus, laikyti vėsioje vietoje. Norint atsigaivinti, į arbatą įspausti citrinos sulčių ir įmesti ledukų.

Daiva

******
Šalta arbata su jazminais

Užvirinkite žalios arbatos su jazminais (vienas arbatinis šaukštelis arbatos vienam puodeliui), arbatą užpilkite ką tik užvirintu vandeniu, leiskite ataušti. Į stiklinę įdėkite ledo kubelių, užpilkite arbata, pagardinkite citrina, mėtų lapeliais, imbieru, bei medumi. Puikios vasaros! P.S. Dar ant stiklinės krašto galima pakabinti braškę.

Jevgenija Z.

*****

Labai paprasta, skani ir sveika arbata. Reikia prisiskinti dobiliukų žiedų, užpilti karštu vandeniu ir palikti atvėsti. Skanaus!

Raimonda

*****

2 stiklinės stipriai užplikytos žaliosios arbatos su kaktusų žiedais;
2-3 griežinėliai laimo;
2-3 griežinėliai greipfruto;
2-3 šaltmėtės lapeliai;
2-3 arb. šaukšteliai medaus;
apie pusė stiklinės ledukų.

Paruošiame žaliąją arbatą su kaktusų žiedais (tam, kad ji išeitų stipri, reikia plikyti apie 15-20 min). Atvėsus arbatai, į ją įmaišyti medų, sudėti laimo ir greipfruto griežinėlius, įmesti šaltmėtės lapelius ir, supylus ledukus, gėrimą padėti į šaldytuvą maždaug 15 minučių. Ištraukus viską perkošti, palikti tik mėtos lapelius. Skanaus.

Aurelija M.

******

Imbierinis žaliosios arbatos gėrimas su agurkais

Reikės:
2 litrų užvirinto ir praaušinto vandens;
2 V Š žaliosios arbatos;
2-3 cm imbiero šaknies;
agurko;
citrinos;
3 V Š medaus arba rudojo cukraus.

Gaminimas

Arbatžoles ir nuluptą, smulkiai supjaustytą imbiero šaknį užpyliau užvirintu ir pravėsintu vandeniu (žalios arbatos verdančiu vandeniu plikyti negalima, nes dingsta ne tik skonis, bet ir visos naudingosios medžiagos). Palikau pastovėti 10 minučių. Nukošiau. Sudėjau medų, maišiau tol, kol medus ištirpo. Paruoštą arbatą palikau atvėsti.

Nuplautą agurką supjausčiau griežinėliais ir sudėjau į stiklines sluoksniuodama su ledukais.

Užpyliau arbata ir papuošiau citrinos griežinėliais.

Kristina G.

*****

Reikės:
2 l karšto vandens;
saujos melisos lapelių;
1 a.š. žaliosios arbatos;
didelės citrinos;
1 v.š. medaus;
saujos mėgstamų uogų arba vaisių kubelių.

Gaminimas

Kelis žalios arbatos lapelius ir daug melisos lapelių užplikyti karštu vandeniu. Įdėti šaukštą medaus ir vieną didelę nuluptą citriną, supjaustytą dideliais gabalėliais. Viską išmaišyti ir įdėti į šaldytuvą atvėsti. Patiekti stiklinėje su ledukais. Kad būtų saldžiau, galima įberti šviežių uogų ar vaisių kubelių.

Skanaus!

Rūta

******

Reikia: imbiero, medaus, citrinos, mėtos.

Gaminimas: imbiero šaknys nuvalomos ir supjaustomos kubeliais, ant jų sudedamas medus, pašlakstoma citrina ir viskas laikoma mažiausiai parą šaldytuve. Tada nukošiama - tos tyrelės prireiks imunitetui stiprinti.

Dalį imbiero gabaliukų užpilti karštu vandeniu ir palikti, kad atauštų, kitus imbiero gabaliukus palikti džiovinimui - paskui juos bus galima irgi užpilti virintu vandeniu - arbatai. Užpilus atvėsinti, papildomai galima paskaninti medumi, mėtos lapeliu ir citrina.

Skanaus!

Jolė V.

********

Arbata yra geriausia vasaros atgaiva. Norėčiau pasidalinti su visais ir savo šaltos arbatos receptu.

Aš mėgstu žalią arbatą be jokių papildomų skonių, nes subtilų ir svarbiausia natūralų skonį aš sugalvoju pati, priklausomai nuo nuotaikos. Taigi, pristatau savo mėgstamiausią - nuotaiką gerinantį, savijautą taisantį, gyvenimą ilginantį receptą.

Kaip jau minėjau, skiriu prioritetą žaliai arbatai. Nuo indo priklauso ir pagrindinio komponento kiekis. Aš turiu 1,5 l molinį ąsotį, man pakanka 3 šaukštų žalių lapukų. Suberiam arbatą į reikiamą indą, ir užplikome ką tik užvirintu vandeniu. Kol nuostabūs žalieji lapai minkštėja ir išsivynioja tam, kad prisotintų skoniu kitą užliejimą, galima paruošti "slaptų" ingredientų: maždaug piršto didumo imbierą supjaustome nedideliais kubeliais (kai tingiu, jo net neskutu, tik gerai nuplaunu), dar: pusė supjaustytos citrinos (kai jos per daug, darosi rūgštu ir neskanu), žiupsniuką cinamono, mėtų šakelę, keletą šaukštų medaus arba rudojo cukraus. Negailestingai išpilame vandenį, kuriuo buvome užpylę arbatžoles. Į ąsotį sumetame imbierą, citriną, cinamoną, mėtą, cukrų arba medų ir užpilame karštu bet ne verdančiu vandeniu (daugiau negu pusę indo).

Reikės palaukti 15 minučių, bet ir čia aš turiu Jums užsiėmimą. Aišku, jeigu netingite ir norite nustebinti draugus, galite papuošti stiklines ale Margaritos stiliumi: citrinos sultis ir baltas cukrus padarys neblogą įspūdį.

Grįžkime prie arbatos. Prabėgus laikui, atidengiame arbatą, pripilame ledinio vandens, išmaišome ir supilame į stiklines. Dar atvėsiname ledukais arba šaldytomis braškėmis. Ir štai - troškulys numalšintas, organizmas papildytas vitaminais ir antioksidantais, o svečiai -

Aleksandra B.

****

Šiai gardžiai arbatėlei pasigaminti reikės: vandens, vienos citrinos, 2 mėtos lapelių, 2 šaukštelių medaus, žaliosios, vaisinės ir raudonos arbatos. Į arbatinį beriame žalią, raudoną ir vaisinę arbatą (po 0,5 arbatinio šaukštelio), užpilame verdančiu vandeniu. Citriną išspaudžiame, išsukame sultis su medumi, pilame į pravėsusią arbatą. Viską išmaišome, įdedame ledukų ir kelis mėtos lapelius. Skanaus!

Julija

****

Šaltas virintas vanduo;
daug mėtos lapelių;
laimo;
citrinos;
rudojo cukraus.

Citriną, laimą, mėtas ir rudąjį cukrų sugrūsti grūstuvėliu, sudėti į ąsotį ir užpilti vandeniu. Skanu su smulkintais ledo kubeliais.

Evita Z.

****
Skaniausia šaltoji arbata: užverdame 1,5 l vandens, užpilame juo arbatinį šaukštelį juodosios arbatos. Palaikome apie 2 minutes ir nukošiame; paliekame ataušti. Vėliau į arbatą įdedame tris šaukštus aviečių uogienės (galima ir braškių, bet tada reikia įspausti kelis lašus citrinos dėl rūgštumo). Viską išmaišome. Jei trūksta saldumo, įberkite žiupsnelį cukraus. Patiekti galima įmetus kelis ledo kubelius.

Skanaus!

V.Z.

****

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją