Mėsos reitingo lyderė

Savo maistingumu, sultingumu, švelnumu, skoniu ir organizmo gebėjimu ją pasisavinti triušiena pranoksta visas mėsos rūšis. Vertinant šimtabale mitybos specialistų sudaryta skale, triušienai skiriami 80-85 balai, veršienai ir kokybiškai jautienai – apie 70 balų, o kiaulienai bei vištienai – nuo 48 iki 58 balų.

Dietinė triušių mėsa priklauso vadinamajai baltajai mėsai. Ji išties balta su rausvu atspalviu, beveik neturi kvapo, yra minkšta, bet stangri, neriebi, su smulkiais kaulais. Tai lengvai virškinama mėsa, skoniu šiek tiek primenanti veršieną ir vištieną. Mėsinio triušio jauniklio mėsa greitai iškepa ir išverda. Vyresnių ir neriebių triušių mėsą reikia marinuoti, kad ji pasidarytų švelnesnė ir minkštesnė. Tiesa, triušienos kokybė labai priklauso ir nuo triušių veislės, auginimo bei šėrimo sąlygų.

Maistinės triušienos savybės

Tinkamai auginti triušiai tarp raumenukų turi nedidelius riebalų sluoksnelius, kurie suteikia mėsai dar daugiau minkštumo ir „marmurinį“ efektą. Vidutiniškai triušienoje yra 84-85 proc. raumenukų. Įdomu, jog tai gerokai daugiau nei turi arkliai, stambūs raguočiai, avys, kiaulės, viščiukai broileriai. Kuo jaunesnis triušis, tuo mažiau jungiamojo audinio turi mėsa – ji yra minkštesnė.

Savo chemine sudėtimi triušiena pranašesnė už kitų gyvūnų mėsą. Baltymų kiekis joje didesnis nei avienoje, jautienoje, kiaulienoje, veršienoje. Baltymuose randama net 19 nepakeičiamų amino rūgščių. Vitaminų ir mineralų joje taip pat daugiau nei kitose mėsos rūšyse. Čia gausu vitaminų C, B6, B12, PP. Pavyzdžiui, vitamino PP kiekiu triušiena jautieną lenkia net 2 kartus.

Triušienoje nemažai mineralinių medžiagų: fosforo, kalcio, geležies, kobalto, mangano, fluoro, kalio ir t.t. Tačiau joje nedaug natrio chlorido (NaCl) - valgomosios druskos. Dėl šios savo savybės triušiena ypač tinka dietinei mitybai. Triušio riebaluose, palyginti su jautienos ar avienos, yra daugiau nesočiųjų riebalų rūgščių. Tai mažai kalorijų turinti mėsa. Reguliarus jos vartojimas palaiko normalią riebalų apykaitą organizme ir optimalų maistingųjų medžiagų balansą. Be to, tai puiki profilaktinė aterosklerozės priemonė, nes šioje mėsoje labai mažai cholesterolio, tačiau yra lecitino, reguliuojančio cholesterolio apykaitą ir laikomo natūraliu kraujagyslių „valytoju“.

Mėsytė ir kūdikėliams, ir lakūnams

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad iki septynių mėnesių triušiukai į savo organizmą „neįsileidžia“ herbicidų, pesticidų, stroncio, kitų radioaktyvių medžiagų. Kokybiška triušio mėsa mažina laisvųjų radikalų kiekį žmogaus organizme, gydo opas bei kitas virškinamojo trakto ligas. Triušiena labai tinka žmonėms po operacijų, nes yra labai lengvai pasisavinama – organizmas jos sugeba pasisavinti net apie 96 proc!

Tai tikrai įspūdingas skaičius, žinant, kad jautienos ar kiaulienos pasisavinama tik iki 60 proc. Kadangi triušiena turi mažai riebalų ir cholesterolio, yra labai maistinga ir švelni, dietologai pataria ją valgyti sergant virškinamojo trakto, skrandžio, tulžies, kepenų ligomis, turint padidėjusį kraujo spaudimą, kenčiant nuo alergijos. Naudinga ji ir ekstremalių profesijų žmonėms: lakūnams, narams, sportininkams, dirbantiems su nuodingosiomis medžiagomis ir kt. Taip pat ši mėsa reikalinga užterštuose rajonuose gyvenantiems žmonėms, vaikams ir paaugliams, maitinančioms motinoms, seneliams.

Triušio vidaus organų riebalai – nuostabi bioaktyvi priemonė. Jie gydo žaizdas, naudojami kaip odą minkštinanti, niežėjimą slopinanti, antialerginė priemonė. Iš šių riebalų gaminami kosmetiniai ir vaistiniai preparatai.

Tikras delikatesas...

Triušio mėsa visada buvo laikoma delikatesu ir dietiniu produktu. Ji turi švelnų, vos juntamą, tačiau savitą skonį, tad tiems, kuriems jis nelabai patinka, į triušienos valgius rekomenduojama dėti aštrių prieskonių ir daug žalumynų. Maistui tinka visa triušio mėsa. Jei naudojama visiškai šviežia triušiena, ja siūloma 1-2 dienas palaikyti šaltai – tuomet ji tampa skanesnė.

Priekinė triušio dalis yra liesesnė, o užpakalinė – riebesnė ir maistingesnė. Užpakalinėje dalyje yra mažiau jungiamojo audinio, todėl ji minkštesnė ir švaresnė. Būtent ši mėsa skiriama kepti ir porciniams patiekalams gaminti. Prieš kepant triušiena įtrinama druska su cukrumi ir prieskoniais: kvapiaisiais pipirais, muskatais, cinamonu, gvazdikėliais, mairūnais, kmynais, česnakais ir pan.

Priekinė dalis tinkamesnė troškinti arba malti. Prieš troškinant triušieną galima apkepti įkaitusiuose riebaluose, kad susidarytų graži rausva plutelė. Triušį galima ir virti. Virti reikia lygiai taip pat, kaip ir vištą. Sultinį galima panaudoti padažams, sriuboms arba ryžių garnyrui paruošti. Valgiai dažniausiai gaminami iš viso sukapoto triušio. Kapojama skersai, į 4 dalis arba porcijomis kartu su kaulais. Nuo kaulų minkštimas atskiriamas tik kai kuriems valgiams.

Prieš kepant riebaluose ar troškinant triušieną galima marinuoti vyne, gardinti česnakais, čiobreliais. Triušieną kepant orkaitėje būtina rūpintis, kad mėsa neperdžiūtų. Kepama paprastai 200°C temperatūroje apie 1 val. Ir kepdama, ir virdama mėsa netenka maždaug 25 proc. svorio. Prie triušienos patiekalų labai tinka švelnaus skonio troškintos arba virtos daržovės, salotų lapeliai, pomidorų ir agurkų salotos, vaisių kompotai.
Pagaminę triušienos patiekalą tikrai nenuvilsite šeimos, nes tai bus skanus ir, ko gero, nedažnas valgis jūsų namuose.

Receptai

Triušienos vyniotinis

1 triušis (apie 1,5 kg), 450 g rūkytos kiaulienos šoninės, 75 g sviesto, čiobrelių, pipirų mišinio, muskatų, druskos.

Nupjaukite triušio kojas, o iš likusios dalies išimkite kaulus. Mėsą įtrinkite prieskoniais, vieną pusę patepkite sviestu. Susukite vyniotinį, perriškite jį ilgomis šoninės juostelėmis ir suvyniokite į foliją. Paruoštą vyniotinį palaikykite 4–6 val., paskui kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje 45 min. Tada foliją atidenkite, aplaistykite kepsnį susidariusiu skysčiu ir kepkite dar 15 min. Vyniotinį patiekite šaltą su įvairiomis daržovėmis.

Triušio šlaunelės su apelsinų padažu

2 triušio šlaunelės, kvapiųjų ir juodųjų pipirų, 1 petražolės šaknis, 2 laurų lapai, 50 g sviesto, 1 apelsino sultys, 50 g grietinėlės, druskos.

Šlauneles išvirkite su prieskoniais. Išvirusią mėsą apkepkite keptuvėje su sviestu, įberkite druskos, pipirų ir maišydami supilkite apelsinų sultis bei grietinėlę. Uždenkite ir troškinkite 10–15 min. Šlauneles patiekite karštas su padažu, galite papuošti apelsinų griežinėliais ir petražolių šakelėmis.

Bus daugiau.