Iš tiesų, kalakutiena pasižymi nepaprastu skoniu, kurį nulemia joje esantis puikus riebalų, angliavandenių ir baltymų santykis. Kalakutiena skanesnė nei vištiena ir taip pat lengvai pasisavinama kaip veršiena ar jautiena. Be to, kai kurių naudingųjų medžiagų kalakutienoje gerokai daugiau negu jau minėtos rūšies mėsoje ir kiaulienoje. Tad, kuo ji tokia ypatinga, kad net gali pailginti mums gyvenimą?

Visų pirma, kalakutienoje, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, riebalų bei cholesterolio yra mažiau: 100 g kalakuto krūtinėlės yra tik 0,7 g – 1,4 g riebalų ir 65 mg cholesterolio. Todėl šiandien, kai daugelis turi padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje problemų, ši mėsa tampa labai svarbi mūsų mitybai.

Rinkdamiesi kalakutieną, mes galime patenkinti mėsos poreikį valgiaraštyje ir drauge sumažinti sočiųjų riebalų bei cholesterolio kiekį maiste. Tuomet tikrai galėsime vykdyti sveiko maisto specialistų rekomendacijas per dieną suvalgyti apie 140 g mėsos! Be to, dėl mažo cholesterolio kiekio kalakutiena ypač tinka dietinei vaikų, nėščiųjų bei žmonių, turinčių virškinimo problemų, mitybai. Kalakutiena lengvai virškinama, nes joje yra mažas kolageno kiekis. Beje, ji – rečiausiai alergiją sukelianti mėsos rūšis.

Mikroelementų gausa

Antra priežastis, dėl kurios taip vertinama kalakutiena, tai mikroelementų gausa. Natrio kiekiu kalakutiena gerokai lenkia jautieną ir kiaulieną. Natris mūsų organizmui yra labai svarbus – jis gerina kraujodarą ir užtikrina normalią organizmo medžiagų apykaitą. Natrio gausa leidžia gaminant kalakutieną naudoti labai mažai arba visai nenaudoti druskos. Tai didelis privalumas hipertonine, širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms, kuriems druska nerekomenduotina.

Taip pat kalakutų mėsoje daug kalio. Beje, nustatyta, jog jo yra būtent tiek, kiek šio mikroelemento mes turime gauti natūraliai, t. y. su maistu. Norint, kad kalis sėkmingiau būtų pasisavinamas, gaminant kalakutieną siūloma naudoti džiovintus abrikosus ir razinas. Jie atlieka dvejopą teigiamą funkciją: yra papildomas kalio šaltinis ir suteikia kalakutienai pikantiškumo.

Gerą poveikį žmogaus sveikatai, be abejo, daro ir kalakutienoje esantis kalcis. Tai ypač svarbu tiems, kurie nemėgsta ar labai mažai valgo pieno produktų! Be kalcio tiesiog subyrėtume, nes mūsų kauliukai negautų reikiamos paspirties... Ne veltui kalakutiena siūloma osteoporozės, osteochondrozės, sąnarių ligų profilaktikai. O jei jus kankina mažakraujystė, tai vietoj geležies preparatų irgi galite šveisti kalakutieną – neapsiriksit! Čia geležies 1,5 karto daugiau negu vištienoje ir net 2 kartus daugiau negu jautienoje. O kur dar cinkas, magnis, fosforas... Pastarojo, beje, ne ką mažiau nei žuvyje.

Nenusileidžia maisto papildams

Trečias dalykas, kuriuo kalakutiena nenusileidžia įvairiausiems papildams – tai B grupės vitaminų gausa. Kaip žinia, B grupės vitaminai – tai mūsų stiprybės, „gero kraujo“, virškinimo ir nervų sistemos sargai. Valgant kalakutieną gaunama iki 30 proc. paros normos vitamino B6, ne mažiau vitamino B12 ir beveik visa paros norma vitamino B3 arba niacino, kuris reikalingas baltymų, riebalų, angliavandenių visavertei apykaitai.

Taigi 100 g kalakutienos porcija per dieną padeda žmogui patenkinti paros vitaminų poreikį net 60 proc. Yra ir smagių „moteriškų“ dalykėlių: vitamino PP kalakutienoje tiek, kad kalbama apie jos gebėjimą naikinti celiulitą! Yra ir rimtų: kalakutienoje esantys antioksidantai cinkas ir selenas mažina susirgimo vėžiu riziką net kelis kartus.

Kalakutiena, mitybos specialistų paskaičiavimais, teikia žmogui daugiau energijos nei bet kuri kita mėsa. Tai lemia didelis baltymų ir palyginti mažas riebalų kiekis. Beje, daugiausiai vertingų medžiagų yra kalakutų krūtinėlėse. 100 g krūtinėlių filė yra tik 1,4 proc. riebalų ir net 22,6 proc. baltymų, todėl ji puikiai tinka aktyviai gyvenančiam žmogui.

Be to, ji tikrai nepakenks ir grakščioms linijoms, nes tai – mažai kaloringa mėsa. Pavyzdžiui, norėdami sudeginti gautas kalorijas suvalgius 100 g kalakutienos filė, turėtume pusę valandos vaikščioti, norėdami sudeginti kalorijas, gautas suvalgius 100 g kiaulienos karbonado, tą patį laiką turėsime bėgioti.

Žinoma, galime į visa tai žiūrėti ir skeptiškai: juk apie daugelį produktų randama panašių liaupsių. Tačiau kalakutiena dar ir skani! Kodėl gi tuo nepasinaudoti?