Taigi kepkite, fotografuokite ir siųskite savo kalėdinių kepinių receptus mums elektroniniu paštu gyvenimas@delfi.lt iki sausio 4 d., o kitą dieną paskelbsime nugalėtojus, kuriems atiteks „Knygų klubo“ įsteigti prizai. I-osios vietos nugalėtojas gaus dovanų "Didžiąją virtuvės knygą", II-osios ir III-iosios vietos laimėtojai kulinarinės išminties galės semtis iš Gordon Ramsay „Gaminti gali visi!“ ir Julijos Vysockajos "Valgome namie" receptų knygų.

Nepamirškite receptų surašyti taisyklinga lietuvių kalba ir prie laiško prisegti nuotraukų!

********************************************************************

SKAITYTOJŲ RECEPTAI

******************************************************************

Kalėdom antį kepė mama. O aš nusprendžiau pamaloninti savo svečius per Naujųjų metų sutikimą. Nupirkau antį iš ūkininkų turgelio. Radau tik šaldytą, 2,7 kg svorio. Pirmiausia, reikia neapsigauti dėl porcijų skaičiaus. Nors svoris ir įspūdingas, tačiau nereikia pamiršti, kad iškepęs paukštis praranda apie 1 kg savo svorio. Mūsų buvo 2 vyrai, 2 moterys ir 2 vaikai. Todėl tokio dydžio anties mums pakako, tiesa, suvalgėme ją labai greitai, nes labai jau gardi gavosi.

Kepta antis su raugintais kopūstais

Antis
Morkos - 10vnt;
Bulvės - 15vnt;
Aliejus;
Džiovintos slyvos - 100 - 150g;
Šviežios spanguolės - 50g;
Prieskoniai;
Druska (rupi), sojos padažas, pipirai, kmynai, garstyčių sėklos, čiobrelis.

Įdarui:

Rauginti kopūstai;
Rūkyti kiaulienos lašinukai (tinka ir šoninė).

Anties paruošimas. Antį (jei ji šaldyta) natūraliai atšildau vėsioje patalpoje prieš 1 dieną iki kepimo. Kai antis atsileido ją išvalau, nuplaunu ir nusausinu. Atšildytą antį įtrinu rupia druska ir apliejau juoduoju sojų padažu, apdengiu folija ir palieku vėsioje patalpoje per naktį.

Ryte antį įtrinu prieskoniais: pipirais, kmynais, garstyčių sėklomis ir palieku apdengęs ta pačia folija iki kol kepsiu.

Nuskutu morkas, jas pjaunu išilgai per pusę, po to stambias gabaliukais įstrižai. Nuskustas bulves pjaunu į 4 dalis skiltelėmis. Jas iš karto pasūdau nedideliu kiekiu druskos, rankomis pamaišau.

Anties įdaras. Lašinukus ar šoninę supjaustau mažais kubeliais ir kepinu iki spirgučių. Baigiant kepinti spirgučius, dedu raugintus kopūstus išmaišau su spirgais, uždengiu dangčiu ir troškinu apie puse valandos. Tai reikalinga tam, kad kopūstai būtų minkštesni, nes antyje jiems pritrūksta laiko pilnai išsitroškinti.

Šiuo įdaru prikemšame antį taip, kad dar liktų šiek tiek laisvos vietos ir angą užsiuvame. Aš nesiuvau, bet angą suvėriau ilgu bambukiniu smeigtuku. Mažesniais smeigtukais prismeigiau sparnelius, tuo pačiu padarydamas skylutes odelėje riebalams ištekėti.

Paruošimas kepimui. Paimu foliją, lenkiu ją per pusę ir tos dvigubos folijos vieną kraštą užlankstau. Taip gaunu dvigubai platesnę foliją, kuri apdengia visą kepimo skardą. Įkloju foliją į skardą ir įpilu šlakelį aliejaus. Reikia tam, kad pirmam kepimo etape daržovės neprisviltų. Aliejų pabarstau žiupsneliu kapoto šviežio čiobrelio. Pjaustytas morkas dedu į skardos vidurį, padarydamas tarsi salą ir ant jų guldau kopūstais kimštą antį.

Ant morkų paguldytos anties nereikia vartyti, o morkos iškepa fantastiškai. Aplink antį ir morkas sudedu supjaustytas ir pasūdytas bulvių skilteles. Ant bulvių pabarstau vandenyje pamirkytų slyvų (galima ir šviežių). Iš viršaus dedu tokią pat foliją ir apdengiu sandariai.

Kepimas. Antį šauname į stipriai įkaitintą (panašiai iki 220 laipsnių) orkaitę ir paliekame apie 30 – 45 min. Po to karštį sumažiname iki vidutinės (170-180 laipsnių) temperatūros, viršutinę foliją nuimame ir kepame 1:20 – 1:30 val. Iš viso kepimas turėtų užtrukti apie 2 00– 2:10 val.

Iškeptą antį apibarstau šviežiomis spanguolėmis.

Skanaus

Vaidas Gecevičius

*************************************************************

Kalėdinis kepsnys

Apvalūs vafliai,
Bulvių košė,
Mėsos faršas
Fermentinis sūris,
Dž., slyvos
Džiūvėsėliai,
Prieskoniai

Paruošiame bulvių košę, tepame ant vaflių. Paruošiame faršą (kiaulienos faršas, kiaušinis, 5 pipirų mišinys, druska, šaukštas grietinės) įį vidų dedame dž. slyva, sūrį, suformuojame kukulaitį, dedame ant vaflio, užtepto bulvių koše, susukame, apvoliojame kiaušinio plakiny bei džiūvėsėliuose ir kepame orkaitėje 210 C apie 40min.

Iš likusio faršo kepiau užkandėlę, į paprastų traškučių vidų idedam faršo kepame orkaitėje apie 15-20min., uždedam sūrio gabalėlį.

Skanaus!

Dalė Bolutienė

***************************************************************

Troškinta triušiena su bulvėmis

Reikės

Triušiena 1,5-2 kg
200 g balto sauso vyno
Buljono kubelis
200 g grietinėlės
Aliejaus kepimui
1,5 stiklinės miltų,
Bulvių
Mažos morkytės, šparaginės pupelės, rozmarinas

Marinatui

Druskos, maltų juodųjų, kvapniųjų pipirų
Česnakų (pagal skonį)
1 citrinos žievelės
Šakelė rozmarino
Majonezo

Paruošimas

Triušieną supjaustytą gabalėliais ištrinti prieskoniais, majonezu. Palikti marinuotis per naktį.

Didelėje keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti apvoliotus miltuose triušienos gabalus ir kepti ant karštos ugnies iš abiejų pusių apie 4-5 min. Apkeptą triušieną išimti iš keptuvės ir sudėti į atsparų karščiui indą. Supilti vyną sumaišytą su buljonu, suberti morkytes, šparagines pupeles, įdėti rozmarino šakelę. Uždengti dangčiu ir troškinti orkaitėje apie 45 min. 200 laipsnių temperatūroje.

Baigiant troškintis, supilti grietinėlę, ant viršaus sudėti bulves ir dar kepti orkaitėje (be dangčio) apie 15-20 min.

Bulvių paruošimas

Bulves su šepetėlių nuplauti, aplink įpjauti ir nulupti, padaryti grybo formą. Virti 15 min., atvėsinti. Į rankas paėmus sviestą jį suminkštinti, ištepti kiekvieną bulvę, pabarstyti bulvių prieskoniais.

Skanaus.
Rima Vitkauskienė
Šiauliai

*************************************************************

Kalėdinis kepsnys

Reikia:

• 1 kg. kiaulienos nugarinės
• apie 200 g. plonai pjaustytos parūkytos šoninės
• 3-4 skiltelių česnako
• saujelės džiovintų čiobrelių
• šviežiai maltų juodųjų pipirų
• druskos

Kiaulienos nugarinę nuplauti, nusausinti ištrinti išspaustais česnakais, druska, pipirais, apibarstyti džiovintais čiobreliais bei paviršių apkloti plonai pjaustytos šoninės juostelėmis. Mėsą palikti apie 1 - 2 val.. marinuotis, vėliau suvynioti į aliuminio folija arba įkišti į rankovę bei kepti įkaitintoje iki 180 - 190°C orkaitę apie 1 - 1,5 val. Laikas priklauso nuo mėsos, jei jaunesnio gyvulio mėsa - iškeps greičiau ir bus sultingesnė. Baigiant kepti nuimti foliją ar rankovę, kad gražiai apskrustų šoninė.

Galima patiekti kepsnio griežinėlį su džiovintų grybų padažu ar bruknių uogiene ;)

Kepant nugarinę apvyniotą šonine ji taip neišsausėja bei įgauna dūmo kvapą.

Nugarinės kepsnys grybų padaže

Reikia:

• 1 kg. kiaulienos nugarinės
• apie 15 g. džiovintų čiobrelių
• druskos
• pipirų

Padažui

• 2 saujų dž. grybų
• skysčio, kuriuose mirko grybai
• skysčio kuriame kepė nugarinė
• 1 v. šaukšto pomidorų pastos
• kelių šaukštelių miltų
• gabalėlio sviesto
• kelių lauro lapų
• kvapniųjų pipirų
• druskos
• pipirų

Grybus užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame gariausiai per naktį, o jei nėra tokios galimybės tai nors keliom valandom. Nugarinę nuplauname, nusausiname apibarstome druska, pipirais, įtriname į mėsą bei paviršių gausiai apibarstome džiovintu čiobrelių.

Įvyniojame į aliuminio foliją, paliekame min. 30 min. kambario temperatūroje, vėliau dedame į skardą, įpilame puodelį vandens bei kepame 180°C temp. apie 30-45 min. Apkeptą nugarinę išvyniojame iš folijos, atvėsiname, supjaustome maždaug 1 cm. storio griežinėliais. Skysčio, kuris išsiskyrė kepant mėsą neišpilame, jis pravers padažui.

Išmirkytus grybus galima pasmulkinti, pas mane nebuvo labai dideli, todėl sumečiau nesmulkintus. Grybus dedame į troškintuvą, sudedame supjaustytą mėsą, įmetame kelis lauro lapus, kvapniuosius pipirus, užpilame skysčių, kuris liko nuo mėsos bei dalį grybų mirkalo. Skysčių pilame tiek, kad apsemtų mėsą.

Troškiname ant silpnos ugnies apie 30-45 min. (troškinimo laikas priklauso nuo mėsos kokybės bei kiekio). Baigiant troškinti sutirštiname padažą. Keptuvėje ant sviesto pakepiname kelis šaukštelius miltų, po to palaipsniui supilame likusį grybų skystį bei pomidorų pastą. Padažą išmaišome iki vienalytės masės bei supilam į troškintą mėsą. Išmaišome, įberiam prieskonių (druskos, pipirų, kas mėgsta aštriau galima įberti šiek tiek paprikos bei chili miltelių).

Skanaus!

Oliverio citrusinis viščiukas

Reikia:

• apie 1,5 kg. viščiuko
• šviežiai maltos jūros druskos ir juodųjų, spalvotų pipirų
• 1 kg. nuskustų bulvių (tiek kiek manot, kad suvalgysit)
• 1 didelės citrinos
• 1 galvutės česnako
• saujos šviežio mairūno (originale čiobrelis)
• apie 1/2 stiklinės alyvuogių aliejaus
• saujos šviežių rozmarino lapelių

Bulves nuskutame, supjaustome golfo kamuoliuko dydžio gabalėliais, sudedame į puodą kartu su česnako skiltelėmis,citrina bei žiupsneliu druskos.

Apverdame 10 -12 min. Tuo tarpu viščiuką įtriname druska bei pipirais – tiek paviršių, tiek vidų. Jei turite daugiau laiko – viščiuką įtrinti patartina anksčiau ir palikti šaldytuve, kol pradėsite gaminti. Bulves nukošti, išimti citriną ir česnakų skilteles, bulves pakratyti puode ir palitki šiek tiek nugaruoti, iškepusios bus traškesnės ir skanesnės.

Viščiuką ištrinti alyvuogių aliejumi. Kol citrina karšta pradurkite apie 10 kartų (aš subadžiau šakute), išeis garai ir virtuvė pakvips citrusais… Citriną su česnako skiltelėmis sukišti į viščiuko vidų, taip pat įkiškite mairūno ar čiobrelių saujelę, viščiuką dėkite į kepimo skardą, apibarstykite šviežiai maltais spalvotais pipirais (nebūtina).

Kojas surišau siūlu, kad nebūtų išsiskėtus. Į skardą suberti aliejuje su druska apvoliotas bulves, užbarstyti rozamrinu. Dėti į įkaitintą iki 180°C temp. orkaitę apie 1 val. 15 min. Karts nuo karto aplieti viščiuką išsiskyrusiomis sultimis. Vištiena yra iškepusi, kai šlaunelių mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulų, o tekančios sultys yra skaidrios. Viščiukui iškepus išimame citriną, mairūną, o česnako skilteles įtriname į viščiuką.

Skanaus!

Kas negalės mėgautis kepta antim, siūlau pabandyti citrusinį viščiuką ;)

Oliverio gerbėja
Neringa

*************************************************************

Žąsis kimšta bulvėmis

Norėčiau Jums pristatyti šių metų “atradimą” – Kalėdinę žąsį kimštą bulvėmis ir rūkyta dešra. Patiekalas iš tiesų toks skanus, kad lengvai galėtų tapti kiekvienos šeimos kalėdine tradicija!

Jums reikės:

Šviežios žąsies ~4kg.

Marinatui:

1 saujelė druskos
1 saujelė juodųjų pipirų
1 saujelė kmynų
Šakelė rozmarino
8-9 skiltelės česnako

Įdarui:

10 vidutinio dydžio virtų bulvių
7-9 medžiotojo dešrelės
3 dideli svogūnai
Sauja čiobrelių ir baziliko
Druskos pagal skonį

Porą dienų iki švenčių reikia pasiruošti marinatą ir juo ištrinti žąsį. Iš žąsies vidaus išimame maišelį su kakliuku, kepenėlėm, skilveliais ir pan. ir atsidedam juos vėlesniam laikui, taip pat nulupame taukinę nuo žąsies nugaros, prie uodegos, vėliau kepenis ir taukinę sunaudosime įdarui, o iš viso kito galite išsivirti gardų sultinuką. Imame visus marinato prieskonius, išskyrus česnaką, ir viską gerai sugrūdame grūstuvėje, tuomet smulkiai sukapojame česnako skilteles ir viską sumaišome kartu. Gautu prieskonių ir žolelių mišiniu ištriname visą žąsį, ypač gerai įtriname vidų. Paukštį atidedam keliom dienom (galima ir tik nakčiai) pasimarinuoti į vėsią vietą.

Įdarui padaryti mums reikės jau iš anksto išvirtų ir atšalusių bulvių, tad jas reikėtų pasiruošti iš anksto. Imame žąsies taukinę, kurią nuėmėmę, kai ruošėme žąsį marinuotis, supjaustome smulkiais gabaliukais ir dedame į įkaitintą keptuvę. Kai taukai šiek tiek apkepa, kartu sudedame kepenėles. Šiek tiek pakepus, suberiame smulkiai supjaustytus svogūnus. Kai svogūnai beveik iškepa į keptuvę sumetame griežinėliais supjaustytas medžiotojų dešreles ir čiobrelius su baziliku. Druską barstome nuolat po truputį, kai dedame kepti skirtingus ingridientus.

Bulves sulaužome rankomis (nepjaustome ir netriname, nes neliks skonio!) ir sumaišome su visa, prieš tai iškepta, mase. Gautą kimšalą sudedame į žąsies vidų ir užsiuvame visas paukščio angas, kad kimšalas kepant neišbyrėtų. Paruoštą žąsį kepame vidutinio karštumo orkaitėje (~180 C) apie 4val., būtinai kepant reikia karts nuo karto pavartyti ant skirtingų šonų, bei palaistyti tais pačiais riebaliukais, kurie išsiskirs iš žąsies, kad paukštis iškeptų tolygiai ir vienodai visur.

Skanių eksperimentų!

Pagarbiai,
Dovilė Morkūnaitė

*****************************************************************

Su šventėmis! Niekaip neapsisprendžiu, kuris kepsnys man skaniausias Kalėdoms, todėl rašau du receptus: vienas- žuvies, kitas- vištos. Sveikas, skanu ir nebrangu!

Kalėdinė višta su bulvėmis ir obuoliais

Reikės:

1 višta
7 skiltelės česnako
druskos, pipirų
1 š. kmynų
1/2 a.š. kario
1 š. čiobrelių
Alyvuogių aliejaus papurkšti vištai
citrinos sulčių
7 bulvės
7 obuoliai

Paruošimas:

Vištą paruošiame dieną prieš kepimą: nuplauname, įdedame į puodą ir ruošiame prieskonių mišinį iš druskos, pipirų, kario, čiobrelių, kmynų. Juo įtriname vištą. Česnakus nuplauname, nulupame ir smulkiai supjaustome, o kai baigiame, šiais gabaliukais apibarstome vištą. Ją apipurškiame aliejum ir aplaistome citrinos sultimis. Uždengiame maistine plėvelė ir dedame į šaldytuvą.

Kitą dieną vištieną dedame į skardą, šalia sudedame nuplautas ir nuluptas bulves, kurias padruskiname ir pabarstome čiobreliais bei apšlakstome aliejumi, o šalia jų- obuolius. Kepame 200 C orkaitėje apie 1-1,5 h, kol višta apskrus. Skanaus!

Kepta žuvis patale

Reikės:

2 morkos
1 svogūnas
1 rūgštokas obuolys
1/2 raudonos paprikos
Žuvies prieskonių, druskos, pipirų
1 Citrinos
3 gabaliukai menkės filė
aliejaus apšlakstymui
2 skiltelės česnako
Šviežio tarkuoto imbiero

Paruošimas:

Morkas nuplauname, nulupame ir sutarkuojame. Svogūną nulupam ir supjaustome nestorais žiedais. Obuolį nuplauname, nulupame ir taip pat sutarkuojame. Papriką supjaustome smulkiais kubeliais. Žuvį padruskiname, papipiriname, įtriname žuvies prieskoniais, apšlakstome citrina.

Keptuvėje pakepame svogūnus, dedame smulkiai pjaustytą česnaką, tarkuotą imbierą, dar truputį druskos, pipirų, žuvies prieskonių ir sumaišome. Kaitiname kokias 20-25 sekundes. Dedame morkas, paprikas, obuolius. Kepame apie 10 min.

Imame pudą, kuriame kepsime žuvį, ant jos ištiesiame foliją, kurią padengiame mūsų daržovių padažu, ant viršaus dedame žuvis ir sulenkiame. Kepame 180 C orkaitėje apie 25 min. Skanaus!

Linksmų švenčių,
Martyna Petrulytė

***********************************************************

Kepta kiaulienos karka

Reikės:

kiaulienos karkų (kiekį pasirinkite pagal valgančiųjų skaičių).
5-6 česnako skiltelės,
maltų kvepiančiųjų ir juodujų pipirų,
mėgiamų prieskoninių džiovintų žolelių (dėjau raudonėlio ir truputį petražolių),
druskos,
kmynų,
šiek tiek majonezo arba alyvuogių aliejaus.

Garnyrui: bulvių, daržovių.

Karką nuplauname, nusausiname, vietomis padarome įpjovas (jeigu karka didele kaip mano :) ).

Česnakus sutriname ir sumaišome su druska, prieskoniais. gautu mišiniu gerai ištriname karkas.

Geriausia būtų palikti šitaip mėsytę marinuotis nakčiai.

Pasimarinavusias karkas dedame į kepimo rankovę, aptepame majonezu,
ar alyvuogių aliejumi, pabarstome kmyniukais, galima šalia pridėti bulvių.
Kepame apie 2 valandas įkaitintoje orkaitėje, nustatę ne pačią aukščiausią tepmperatūrą, kad labai nesukeptų paviršius (maždaug 180-190 laipsnių).

Iškepusi karkos mėsytė buvo labai kvapni, minkštutėlė, o jau skanuuuuu :) Sekmės šeimininkaujant.

Žaneta

******************************************************

Kalėdinis kiaulienos kumpis su keptais obuoliais

Reikės:

1 kg kiaulienos kumpio
5 skiltelės česnako
6 didesni obuoliai
3 šaukštai maltų baltos duonos džiūvėsėlių
1 svogūnas
100 g sviesto
pusės citrinos sulčių
druskos
2 a. šaukšteliai juodųjų pipirų
1 a. šaukštelis kvapiųjų pipirų
1 a. šaukštelis raudonėlių
1 a. šaukštelis rozmarinų
1 a. šaukštelis mairūnų
4 šaukštai spanguolių/bruknių uogienės

Gaminimo eiga:

Kumpį keliose vietose su aštriu peiliu įpjaukite. Visus prieskonius ir druską sumaišykite ir šiuo mišiniu gerai įtrinkite kumpį. Smulkiai supjaustykite česnaką ir jį įtrinkite į įpjovas. Palaikykite šaltai nuo 1-2 h, kad mėsa išsimarinuotų.

Įkaitinkite orkaitę iki 220 C. Kumpį dėkite į skardą, uždėkite kelis sviesto gabalėlius, uždenkite folija ir kepkite 50 min. Per tą laiką prikiškite obuolius: smulkiai supjaustykite svogūną, jį apkepinkite svieste kol suminkštės, supilkite pusės citrinos sultis. Nuimkite keptuvę nuo ugnies, suberkite džiūvėsėlius ir gerai išmaišykite. Obuolių sėklalizdžius išskobkite ir prikimškite ertmes svogūnų ir džiūvėsėlių įdarų.

Nuo kumpio nuimkite foliją, sudėkite šalia obuolius, ar jų uždėkite po gabalėlį sviesto ir dar kepkite toje pačioje temperatūroje 15-25 min, kol obuoliai paruduos. Išimtus obuolius papuoškite ant kiekvieno iš jų viršūnėlės uždėdami šaukštelį spanguolių ar bruknių uogienės. Skanaus!

Siga

***************************************************************

Lietuviškai kepta antis

Tokią antį mano mama kepdavo Kalėdoms anksti iš ryto pirmąją Kalėdų dieną. Jei perkate antį turguje, svarbu išsirinkti jauną, šviežią antelę. Renkamasi taip: pirmiausia jos odelė turi būti lygi, be matomų "skylučių" odoje. Jei oda rauplėta ir matosi "skylutės" odoje, reiškia ji jau peraugusi kepsniui. Komplekte, sukišta į vidų turi būti kojytės, kepenys ir širdis. Kojytės turi būti šviesiai gelsvos spalvos, nesutrūkinėjusios, kepenėlės - blizgančios, be įtrūkimų.

Jei pati antis ryškiai geltonos spalvos - bus labai riebi, jei blyški - liesa. Pati tinkamiausia jos spalva - švelniai gelsva, turi sverti nuo 1.5 iki 2 kg.

Jums reikės

* 1 anties
* 1- 1,5 kg. raug. kopūstų
* ~100gr liesų kiaulienos lašinukų
* svogūno galvą
* bulvių
* antaninių, ar rūgštokų obuolių (pagal valgančiųjų skaičių)
* bruknių su obuoliai, ar obuolienės (nebūtinai)
* nespalvoto siūlo, ar dantų krapštukų

Prieskoniai

* česnakų galvutės
* kmynų
* mairūno
* kvapnių/karčių maltų ir žirneliai pipirų
* druskos
* kelių lauro lapelių
* druskos
* žiūpsnelis cukraus
* maltos saldž.paprikos pakelis
* kepimo "rankovės"
* nedidelis gabaliukas kepimo folijos

Darbo eiga:

Pirmiausiai ištroškiname praplautus po šaltu vandeniu ir nuspaustus raug. kopūstus kartu su pakepintais (nedaug) lašinukais ir smulkintu svogūnu, lauro lapeliais druska ir žiupsneliu cukraus.Jie neturi būti nei rūgštūs, nei sūrūs. Palikti juos atvėsti, išėmus iš jų lauro lapelius ir pipirų žirnelius. Kopūstus galima ištroškinti iš vakaro.

Iš vakaro nuplautą ir popieriniu rankšluoščiu nusausintą antį, įtriname druska, smulkintais česnakais, mairūnu, kmynais, pabarstome saldž. paprikos milteliais, kad įgautų gražią spalvą. Šio mišinio įberiame ir į vidų. Sudedame į polietileninį maišelį maistui, ar į dubenį su dangteliu. Paliekame per naktį vėsioje vietoje, galima ir balkone, jei pliusinė temp. Taip pamarinuotą antį jau galima kepti. Pirmiausią, nuo anties paviršiaus nurenkame smulkintus česnakus, nes jie gali apdegti kepant.

Į anties vidų kemšame troškintus raug. kopūstus, Prikemšame tiek, kad antis atrodytų išsipūtusi, nes kepant kopūstai dar suslūgs. Angą, pro kurią kimšote troškintus kopūstus užsiuvate nespalvotu (geriausiai būtų balti "Iris" nėrimui skirti siūlai) arba sudaigstote dantu krapštukais, kad kepant neiškristų sukimšti trošk. kopūstai.

Paimame nedidelį gabaliuką kepimo folijos ir apvyniojame abi šlauneles, sparnus sukryžiuojate už nugaros, įdedate į kepimo rankovę. Aplink antį sudedate skustas, per pusę supjaustytas, druska ir kmynais barstytas bulves, sudedate nepjaustytus (būtinai aptepkite aliejumi nepjaustytus obuolius, kad nesproginėtų, išvalykite likusius sudžiuvusius žiedlapio lapelius). Reikia įpilti truputį kamb. temp. vandens, kad pusiau apsemtų bulves. Kepimo "rankovės galai turi būti gerai sutvirtinti juostelėmis, kad neištekėtų vanduo, o paskui ir taukai. Atsargiai kepimo "rankovę" subadome dantų krapštuku, kad kepant galėtų išeiti garai.

Taip paruoštą antį dedate ant skardos į įkaitintą iki maximumo kaitros nustatytą . el. viryklę. Maždaug po 30 min., kai maišelio viduje užvirs vanduo, sumažinate kaitrą iki 225-220 laipsn. Kepame ~ 1.5 - 2 val. kol gražiai apskrus. Jei Jūsų orkaitė labai kaitri, ar atvirkščiai, reguliuokite kepimo temperatūrą pagal savo orkaitę.

Jei esate neįsitikime, kad ir vidus pilnai iškepęs, pabadykite anties krūtinėlę kokiu smaigu. Jei išbėgs bespalvis skystis, reikia ji jau pilnai iškepusi.

Iškepusią antį išimame iš kepimo rankovės, ištraukiame siūlus, ar dantų krapštukus, paragaujame, ar troškinti kopūstai nėra labai sausi. Jei jie sausoki, galima apipilti kopūstus "rankovėje" esančiais taukais.

Rezultatas:

Išėmus iš orkaitės:

1. Taip atrodo gerai iškepta antis (vaizdas iš šono)
2. Vaizdas iš priekio
3. Taip atrodo praplėšus kepimo "rankovę"
4. Matosi, kad šlaunelės gerai buvo apvyniotos kep. folga
5. Šlaunelės - neapdegusios, mėsytė - minkšta

P.S. Šį kartą tinkamų obuolių neturėjau, tai antį valgėm su troškintais raug. kopūstais, o krūtinėlę su brukių + obuolių uogiene.

Skanaus !

Eglė

*****************************************************************

Traškus sprandinės kepsnys su česnakiniu rausvuoju padažu

12 kepsnių reikės:

1.5 kg kiaulienos sprandinės
druskos, pipirų, bazilikų, mairūnų
miltų, kiaušinių kepsnių pavoliojimui
aliejus kepimui

Padažui:

galvutės česnako
2 v.š. aliejaus
0,5 l pomidorų padažo
0,5 l majonezo (riebaus)

Sprandinę supjaustome maždaug 1 cm griežinėliais, druskiname, pipiriname, beriame bazilikų ir mairūnų, paruoštą mėsą laikome per naktį.

Kiaušinius išplakame, įberiame prieskonių, pasiruošiame miltus. Į didelę keptuvę pilame didesnį aliejaus kiekį ir pavolioję kepsnius į kiaušinio plakinį ir miltus dedame į įkaitintą keptuvę bei kepame apie 20 min ant vidutinio kaitrumo. Po 10 min. kepsnius atsargiai apverčiame.

Kol kepa kepsniai, ruošiame padažą. Nuluptus česnakus susmulkiname stambesniais kubeliais ir pakepiname įkaitusiame aliejuje (aliejaus nereikia padauginti). Kai česnakai pagelsta, pilame pomidorų padažą, išmaišome. Tada pilame majonezą ir intensyviai maišome, kol padažas tampa vientisas.

Iškeptus kepsnius pradžiai sudedame ant servetėlės, kad susigertų aliejaus perteklius.

Patiekiame su virtom skrudintom bulvėm ir šviežių daržovių salotomis (Pekino salota, pomidoras, raudonasis svogūnas, saujelė žalių alyvuogių be kauliukų, šlakelis alyvuogių aliejaus, šaukštelis cukraus, žiupsnelis druskos ir pusės citrinos sultys).

Skanaus!!!

Vištienos troškinys su džiovintomis slyvomis ir morkomis

Reikės:

1 kg vištienos filė
5 didelių morkų
1 pak. džiovintų slyvų
pusės litro pomidorų padažo
1 didelio indelio neriebios grietinės
druskos
pipirų
mairūnų
džiovintos gelsvės
džiovintų petražolių
aliejaus kepimui

Vištieną supjaustome smlkiais kubeliais, suberiame druską, pipirus, mairūnus, gelsves ir petražoles (kiekis pagal kiekvieno skonį). Sumaišome ir paliekame marinuotis 30 min. Morkas nuskutame, nuplauname, supjaustome griežinėlias ir pakepiname aliejuje, kol suminkštės.

Išimame iš keptuvės ir paliekame atvėsti. Į tą pačią keptuvę su dedame vištieną ir apkepiname ant didelio kaitrumo. Tada sudedame džiovintas pasmulkintas slyvas, pakepintas morkas ir pakepiname 5 min. Tada supilame pomidorų padažą, grietinę, viską išmaišome ir patroškiname apie 10 min.

Galima valgyti su bulvių koše, kuskusu ar ryžiais.

Skanaus!!!

ofitecha

****************************************************************

Vyne kepta antiena su alyvuogėmis

Porcijos: 2 žmonėms
Trukmė: apie 45 min.

Reikės:

300 g antienos (geriausia šlaunelių, galima kepti ir krūtinėlę),
½ vidutinio dydžio svogūno,
1 vidutinio dydžio morka,
1 nedidelė skiltelė česnako,
5 didelių žalių alyvuogių (be kauliukų),
2 v.š. alyvų aliejaus,
1 stiklinė jautienos sultinio,
2 v.š. sauso balto vyno,
½ a.š. kapotų petražolių,
¼ a.š. smulkintų čiobrelių (džiovintų),
druskos,
pipirų.

Paruošimas: Antieną įtrinkite pipirais ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, užpilkite sultiniu ir kepkite orkaitėje 180ºC temp. 30min., patariu nedruskinti, pakaks sultinio sūrumo. Kol mėsa kepa, smulkiai supjaustykite svogūną, morką ir česnaką, juos kartu apkepkite alyvų aliejuje apie 5 min. kol daržovės suminkštės, padruskinkite.

Supjaustykite alyvuoges (per pusę ir dar per pusę: viso vieną alyvuogę į 8 dalis). Išėmus mėsą, į atskirą mažą puodą nupilkite likusį sultinį. Mėsą supjaustykite į norimo dydžio gabaliukus ir palikite skardoje. Į sultinį supilkite vyną, sudėkite prieskonines žoleles, padruskinkite, papipirinkite ir kaitinkite iki virimo.

Iškepusias daržoves sumaišykite su alyvuogėmis ir sudėkite ant antienos užpilkite ką tik užvirusį sultinį ir dar kartelį pašaukite į orkaitę maždaug 15min. Patiekite su ryžiais.

Skanaus!

Patarimas! Jei alyvuogės labai sūrios, prieš ką nors iš jų gamindami, pamirkykite bent jau 1 val. šaltame vandenyje.

Renata

*****************************************************************

Jautienos antrekotas su sviesto-sūrio rutuliukais su garintom daržovėm

4 porcijos

4 jautienos antrekotai
alyvų aliejaus
druskos, pipirų
120 g sviesto
100 g Rokforo sūrio
daržovių garinimui: 4 nedideli mėlynieji svogūnai, 2 raudonos paprikos,
1 nedidelės cukinijos riekelių
1 citrina

Visų pirma reikia pasiruošti sviesto-sūrio rutuliukus. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų, sudėkite į jį trintą Rokforo sūrį ir gerai sumaišykite. Suformuokite rutuliukus ir įdėkite į šaldytuvą, kad atšaltų.

Pasiruoškite garinimui daržoves - nuvalykite ir supjaustykite stambiais gabalais. Sudėkite jas į garų puodą. Kol kepsniai iškeps ir subręs, daržovės išsigarins. Baigiant garintis daržovėms, ant jų užberkite truputį druskos, užspauskite citrinos sulčių ir lengvai pamaišykite.

Kepsnius, jei buvo šaldytuve, prieš kepant palaikykite kambaryje, kad įgautų kambario temperatūrą. Tuomet tolygiau iškeps. Prieš pat kepant kiekvieną gabalą aptepkite aliejumi, paskaninkite druska ir pipirais.

Gerai įkaitinkite grilį arba keptuvę (geriausiai tinka ta, kuriai kepant nereikia riebalų, priešingu atveju įpilkite šlakelį alyvų aliejaus) dėkite mėsos gabalus ir kepkite nejudindami 2 minutes. Apverskite ir kepkite dar 2 minutes. Tiek laiko yra kepama jeigu norima, kad kepsnys būtų iškepęs žaliai. Jeigu norite, kad kepsnys būtų labiau iškepęs, pavartydami kepkite dar po keletą minučių.

Iškepusius kepsnius sudėkite į pašildytas lėkštes (pašildyti galima orkaitėje arba mikrobangėje) ir laikykite nejudindami 5-7 minutes, kad išsivaikščiotų į kepsnio vidurį subėgusios sultys. Tada uždėkite ant kiekvieno kepsnio po kelis sviesto-sūrio rutuliukus, sudėkite šalia daržoves ir patiekite.

Laura Galkinaitė
Kaunas

****************************************************************

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)