Kalėdiniai gardėsiai kvepia imbieru, cinamonu ir gvazdikėliais... Kai kuriose šalyse visą Advento laikotarpį moterys kepa gardumynus Kalėdoms, taip praskaidrindamos pačias tamsiausias metuose keturias laukimo savaites.

Taigi kepkite, fotografuokite ir siųskite savo kalėdinių kepinių receptus mums elektroniniu paštu gyvenimas@delfi.lt iki sausio 4 d., o kitą dieną paskelbsime nugalėtojus, kuriems atiteks „Knygų klubo“ įsteigti prizai. I-osios vietos nugalėtojas gaus dovanų "Didžiąją virtuvės knygą", II-osios ir III-iosios vietos laimėtojai kulinarinės išminties galės semtis iš Gordon Ramsay „Gaminti gali visi!“ ir Julijos Vysockajos "Valgome namie" receptų knygų.

Nepamirškite receptų surašyti taisyklinga lietuvių kalba ir prie laiško prisegti nuotraukų!

****************************************************************

SKAITYTOJŲ RECEPTAI

****************************************************************

Norėtume konkursui pristatyti mūsų šeimos iškeptą ir pastatytą Kalėdinį Nameliuką.

Tešlai reikia:

500g miltų
200g medaus
200g cukraus
100g grietinės
1 pakelio kepimo miltelių

Prieskonių mišinio: 

cinamono, gvazdikėlių, imbiero, kvepiančių pipirų,
vanilinio cukraus.

Medų, cukrų ir sviesta pakaitinti ant silpnos ugnies. Po to atvėsinti ir supilti grietinę bei prieskonius. Dedant po šaukštą įmaišyti miltų ir kepimo miltelių mišinį. Viska gerai išminkyti ir palaikyti šaltai parą laiko.

Iš gautos tešlos iškočioti lakštus apie 0,5cm storio ir išpjaustyti reikiamas formas. Kepti apie 10 minučių - 220-250 laipsnių orkaitėje.

Atvėsinus lakštus - pasistatome namelio modelį- kur reikia- galima paskusti detales peiliu- kad detalės geriau priglustų viena prie kitos- sienas ir stogą sutvirtiname medinėmis adatėlėmis (galima panaudoti dantų krapštukus).

Po to namelį išardome ir kiekvieną detalę dekoruojame atskirai.

Glajui reikia:

200g cukraus pudros
1 kiaušinio baltymo
0,5 šaukštelio citrinos rūgštelės

Cukrų ir baltymą išsukti iki purios masės- nepamiršti įdėti citrinos rūgšteles.

Kad išgauti raudoną spalvą- dalį glajaus nudažėme keletu lašų burokėlio sulčių.

Taip pat reikalinga išsitirpinti šokolado : vandens dubenėlyje įsistačius mažesnį dubenėlį ištirpdyti apie 100-150g šokolado.
Papuošimams- dar naudojome riešutų, įvairių spalvotų draže.

Kiekvieną detalę dekoravome atskirai ir po to vėl sustatėme namelį ant iš tos pačios tešlos iškepto lakšto. Sujungimo vietas sutepame glajumi , viduje namelio apgyvendinome porą meduolinių kiškučių o prie durų- zefyrinį sniego besmegenį, pastatėme tvorelę ir keletą meduolinių eglučių. Kiemą padengiame sniegu iš cukraus pudros- ir Namelis baigtas!

Darbo įdėjome tikrai daug - tai ir rezultatas mus nudžiugino.

Gražių artėjančių švenčių!

Visos šeimos vardu,

Rimantas Giniotis

*****************************************************************

Migdoliniai meduoliai (Kalėdinė trobelė)

Tešlai reikia:

100 g medaus
200 g cukraus pudros
150 g sviesto
100 g maltų migdolų
400 g miltų
1 a. š. cinamono
1/2 a. š. malto kardamono
žiupsnelio maltų gvazdikėlių
žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto
1 v. š. tarkuotos citrinos žievelės
1 v. š. kakavos
1 kiaušinio
1 a. š. kepimo miltelių

Glajui reikia:

1 kiaušinio baltymo
250 g cukraus pudros
citrinos rūgšties

1. Medų, sviestą ir cukrų ištirpinti ir atvėsinti.

2. Supilti prieskonius, kakavą, išplaktą kiaušinį, miltus, kepimo miltelius ir viską išmaišyti.

3. 4 valandas laikyti tešlą į šaldytuve.

4. Iškočioti 0,5 cm tešlos blynus, išpjauti ar išspausti norimas formas.

5. Kepti 180 laipsnių C karštumo orkaitėje apie 18 min.

6. Atvėsinti.

7. Iš išplakto kiaušinio baltymo, cukraus pudros ir citrinos rūgšties pagaminti tirštą glajų (turi nevarvėti nuo šaukšto).

8. Sulipdyti namelio dalis glajumi, papuošti.

Gražaus Šv. Kalėdų laukimo!

Arūnė

******************************************************************

Obuolių pyragas (iš nesmulkintų obuolių)

Tešlai:

150 g. minkšto sviesto;
75 g. cukraus;
1 trynys;
225 g. miltų.

Įdarui:

1 vanilės ankštis;
500 g. grietinelės;
75 g. cukraus pudros;
2 pakeliai vanilinio pudingo;
2 kiaušiniai;
nuo vieno apelsino nutarkuotos žievelės;
7 - 9 maždaug vienodo dydžio obuoliai;
2 šauštai citrinos sulčių

Sviestą išsukti su cukrumi ir tryniu. Po truputį beriant miltus, užminkyti vientisą tešlą. Iš tešlos iškočioti skritulį ir įtiesti į kepimo formą su kepimo popieriumi. (Aplipdom kepimo formos ir dugną ir kraštus). Tešlą pusvalandžiui dedame į šaldytuvą. Iš vanilės ankšties išimti šerdį, sudėti į grietinėlę. Įmaišyti cukraus pudrą, pudingo miltelius, apelsino žieveles ir gerai išsukti.

Iš šaldytuvo išimti formą su tešla ir kepti 200 laipsnių orkaitėje 15 min. Šiek tiek atvėsinti. Obuolius nulupti, išskobti sėklalizdžius. apšlakstyti citrinų sultimis, kad nejuostų ir išdėlioti ant iškeptos tešlos. Obuolius užpilti grietinėlės mase. Kepti 200 laipsnių orkaitėjė 45 - 55 min. kai kepinys parus uždengto folija. Skanaus

Grūdėtoji duona "Greitutė"

40 g. mielių;
450 ml drungno vadndens;
600 g. miltų;
70 g. saulėgrąžų;
70 g. sezamų sėklų;
70 g. kapotų lazdyno riešutų;
2 be kaupo šaukštelių druskos;
2 šaukštų vaisių acto.

Mieles ištrinkite su vandeniu, sudėkite visus kitus produktus ir išminkykite. Padarykite kepaliuką ir dėkite į riebalais išteptą formą, ir pašaukite į šaltą orkaitę Demesio: tešlos kildinti nereikia. Duonelę kepkite 200 laipsnių orkaitėje 50 min. po to sumažinkit iki 170 laipsnių ir dar pakepkite 20 min. Duonelę išimkite iš formos ir dar paskrudinkite orkaitje 10 min. Skanaus

Kalėdinis pyragas

Reikalingi produktai:


100 g. džiovintų greifruktų;
50 g. egzotiskų vaisių likerio arba sirupo;
4 kiaušiniai;
500 g. kefyro;
500 g. miltų;
250 g. cukraus;
1 šaukštelis vanilinio cukraus;
150 g. sviesto arba margarino;
2,5 šaukštelio kepimo miltelių.


Pyrago glajui reiks:

25 g. sviesto;
3 šaukštai rudojo cukraus;
1 šaukštas bato cukraus;
2 saujos kepintų be odeliu lazdyno riešutų.

Džiovintus greifruktus supjaustome smulkiais gabaliukais ir užpilame likeriu arba sirupu. Paliekame pastovėti pusvalandžiui. Kiaušinius išplakame su cukrumi ir tirpintu sviestu. Tada supilame kefyrą ir plakame iki vientisos masės.

Suberiam persijotus miltus sumaisytus su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrum. Viską išmaišom. Turi būti tišta tešla. Į ją suberiam greifruktų gabaliukus su visu likeriu ir išmaišome.
Pyrago tešlą pilame į kepimo formą išklotą kepimo popierium ir šaunam į 180 laipsnių orkaitę 50 minučių.

Kepintus lazdyno riešutus sutraiškome ir sumaišome su tirpintu sviestu bei baltu ir ruduoju cukrumi. Visa šita mase patepame pyrago viršų ir dar dedame į orkaitę 5 min. Po to pyragą išimame, atvėsiname, supjaustome ir ragaujame. Skanaus

Biskvitinis vyniotinis su mascarpone įdaru

6 kiaušiniai;
150 g. miltų;
150 g. cukraus;
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilinio cukraus;
3 šaukštai karšto vandens;


Kremas:


200 g. mascarpone sūrio;
2 kiaušinių tryniai;
3 šaukštai cukraus pudros;
konservuotų persikų ir braškių pagal poreikį.

Trynius išplakame su cukrumi ir karštu vandeniu. inde išplakame baltymus. Persijotus miltus įmaišome į trynių masę, kepimo miltelius, sudedame išplaktus baltymus ir labai lengvai išmaišome. Tešlą į pergamentiniu popieriumi išklotą skardą ir kepame apie 15 min. 180 laipsnių orkaitėje.

Kremui sūri išplakame su kiaušinio tryniais, cukraus pudra. Iškeptą biskvitą apverčiame ant virtuvinio rankšluosčio, nuimame popierių ir kartu su rankšluoščiu vyniotinį, gerai atvėsiname (1 val.)

Išvyniojame biskvitą, ant jo kremą tepame ir dedame vaisiuis. Atsargiai ir susukame į plėvelę, dedame į šaldytuvą ir palaikome pora valandų.

Skanaus

Receptą siunčia Sandra iš Alytaus

**************************************************************

Tortas "Persikinė svajonė"

4 kiaušiniai
150 g cukraus
130 g miltų
1 pakelis persikų želė
1skardinė konservuotų persikų
1 indelis kondensuoto pieno
400 g grietinėlės
2 tryniai
100 g varškės
3 šaukštai želatinos
Margarino kepimo formai patepti
Šokoladinių papuošimų tortui papuošti

Kepimo formą patepame margarinu.
Iš biskvitui skirtų produktų paruošiame tešlą ir iškepame biskvitą. Atvėsusį biskvitą padaliname į 2 lakštus.
Į tortinę formą įklojame apatinį lakštą, ant jo sudedame konservuotus persikus ir užpilame pradėjusia stingti persikų želė.
10 min. laikome šaltai.
Į torto formą dedame antrą biskvito lakštą.
Kremui suplakame grietinėlę, į ją įmaišome kondensuotą pieną, trynius, pertrintą varškę ir nedideliame vandens kiekyje išbrinkintą bei ištirpintą želatiną.
Kremą supilame ant antrojo lakšto.
30 min. tortą laikome šaltai.
Tortą išimame iš formos, o viršų papuošiame šokoladiniais papuošimais tortams.

Skanaus!

p.s. jeigu Jums norisi dar daugiau kalėdinės dvasios - į grietinėlės kremą galima įdėti aguonų, o persikus pakeisti apelsinais arba mandarinais.

Su pagarba

Aušra

****************************************************************

Reniferiukai – keksiukai su pudingu bei spanguolėmis

12 keksiukų reikia:

• 120 g. minkšto sviesto
• 180 g. smulkaus cukraus
• 185 g. kvietinių miltų
• 1 kupino a. šaukštelio kepimo miltelių
• 2 kiaušinių (1 kiaušinio svoris apie 60 g.)
• 115 ml. pieno
• 5 v. šaukštų vanilinio pudingo
• kelių lašelių vanilės kvapų
• saujelės džiovintų spanguolių

Reniferiukams:

• 200 g. plakamosios grietinėlės
• 1 pokelio grietinėlės standiklio
• 2 v. šaukštų cukraus pudros
• 1/2 a. šaukštelio citrinos sulčių
• vanilės kvapų

dekoracijai:

• m&m saldainių ar kitų apvalių saldainių su glajumi
• traškių riestainėlių

Sviestą ištrinti su cukrumi iki purios masės, po to įmušti vieną kiaušinį, išsukti iki purios masės, tada įmušti antrą kiaušinį, vėl išsukti iki purios masės (mušant po vieną kiaušinį gausite puresnę masę, nei įmušę abu kiaušinius). Galiausiai supilti pieną bei persijotus miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Įlašinti kelis lašelius kvapų, bei sudėti išvirtą pudingą.

Viską paskutinį kartą išmaišyti. Keksiukų formeles iškloti popieriniais krepšeliais, įkrėsti keksiukų masės (2/3 formelės), įsmeigti po keletą džiovintų spanguolių. Kepti įkaitintoj iki 180°C orkaitei kol gražiai pagels, o įdurus medinį pagaliuką jis liks sausas.

Keksiukus atvėsinti. Kol keksiukai vėsta pasigaminkite kremą. Kremą galite naudoti kokį norite, galima aptepti išplakta bezė.
Grietinėlę išplakti su cukraus pudrą, pabaigoj suberti standiklį bei supilti citrinos sultis su kvapais. Paruoštą kremą šiek tiek atvėsinti, o vėliau aptepti keksiukus.

Riestainėlius sulaužyti taip, kad gautūsi rageliai, šioj srityje reikės šiek tiek pasistengti, nes riestainėliai nenori lūžti taip, kaip reikia, tačiau sutrūpėjusius ragelius galima sulipdyti vandeniu.

Reniferiukus pagaminti ant keksiukus su kremu prilipdant akytes (taškelius uždėjau su želiniu tušinuku), nosytę bei įsmeigti ragelius.

Patys skaniausi šokoladiniai triufeliai

28-30 triufeliams reikia:

• 150 g. juodojo šokolado (geriausiai 70% kakvos)
• 50 g. plakamosios grietinėlės
• 70 g. kambario temp. sviesto
• 1 kupino v. šaukšto medaus
• 1,5 a. šaukštelio tirpios espresso kavos granulių
• 1 v. šaukšto brendžio arba viskio
• kakavos apvoliojimui
• popierinių krepšelių (nebūtina)

Grietinėlę pakaitinti iki virimo, joje ištirpinti espresso kavą bei medų. Šokoladą susmulkinti bei ištirpinti vandens vonelėje iki vienalytės masės. Į grietinėlės, medaus, kavos mišinį maišant palaipsniui supilti šokoladą, kai masė šiek tiek atvės, sudėti sviestą bei įpilti brendį arba viskį. Viską išmaišyti iki vienalytės masės.

Paruošti kvadratinę ar pailgą formą, kurią iškloti maistine plėvele bei supilti paruoštą masę, padėti į šaldytuvą mažiausiai 2 val. kad triufelių masė gerai sustingtų. Vėliau su šaukštelių pakabinti masės bei suformuoti rutuliukus arba masę supjaustyti maždaug 2×2 cm. dydžio kvadratėliais ir formuoti įvairių formų triufelius, kuriuos vėliau gausiai apvolioti karčioje kakavoje.

Triufelius galima dėti į popierinius krepšelius.
Tai gali būti puiki Kalėdinė dovana saldumynų mėgėjams.

Geriausiai laikyti šaldytuve!
Skanaus!

Įtrūkę šokoladiniai sausainiai

Reikia: 


• 225 g. smulkinto juodojo šokolado
• 110 g. 82 % riebumo sviesto
• 2/3 stiklinės cukraus
• 2 didesni kiaušiniai
• 2 a. šaukšteliai vanilės ekstrakto
• 2 stiklinės miltų
• 1/2 a. šaukštelio kepimo miltelių
• žiupsnelio druskos
• apie 1/2 stiklinės cukraus pudros kamuoliukams apvolioti

Puodelyje su rankena ant silpnos ugnies ištirpinti sviestą, baigiant ištirpti sudėti smulkiai laužytą juodąjį šokoladą, atidžiai maišykite, kad masė nepridegtų. Kai šokoladas susijungs į vientisą masę su sviestu, nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

Kol šokolado masė pravės, išsiplakite kiaušinio baltymus, baigiant plakti, palaipsniui sudėkite cukrų (cukraus galima dėti mažiau, nes pakankamai saldūs sausainiai), trynius, vanilės ekstraktą bei atvėsusią šokolado masę.

Kitame dubenėlyje sumaišykite persijotus miltus, kepimo miltelius bei žiupsnelį druskos. Skystą masę sumaišykite su sausa, suminkykite kietoką masę bei atvėsinkite masę šaldytuve bent 3 val., o geriausiai per naktį. Kitą dieną su šaukšteliu pakabinkite graikiško riešuto didumo gabalėlį, formuokite kamuoliuką, gausiai apvoliokite cukraus pudroje, po to dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 165°C temp. apie 12 min.

Iškeptus sausainėlius atvėsinti ant grotelių bei laikyti sandariame indelyje ar dėžutėje.

Kepant sausainiai sutrūkinės bei šiek tiek suplokštės.

P.S. Rekomenduoju pradedant sukti rutuliukus pusę tešlos palikti šaldytuve, kad nesušiltų. Tešla turi būti šalta bei kieta, kitu atveju kepant sausainiai ištiš, nesutrūkinės, o cukraus pudra atrodys lyg sudrėkus.

Miltų kiekis priklauso nuo kiaušinių dydžio. Tešla turi gautis kieta, bet nepersistenkite, nepamirškite, kad pastovėjus šaldytuve ji šiek tiek sutvirtės (šviestas bei šokoladas sustings).

Cukraus kiekį į tešlą galite mažinti, jei nemėgstate labai saldžiai, nes gaunasi pakankamai saldūs.

Sėkmės gaminant bei skanaus!

Gražių, prasmingu švenčių Jums ir Jūsų šeimoms!

Neringa ;)

**********************************************************

Kalėdinis meduolinis pyragas

Reikės:

450g cukraus
300ml medaus
300ml grietines
2 šaukšteliai imbiero
2 šaukšteliai gvazdikėlių
2 šaukšteliai cinamono
1 valgomasis šaukštas sodos
1 šaukštelis kvapniųjų pipirų

Glajui:

200g cukraus pudros
1 kiaušinio baltymo

Supilam prieskonių ir maišom, tada miltus ir maišom apie 15 min ( 200g miltų paliekam). Tada sudedam grietinę, išmaišom, medų ir viską suminkom. Tešla dedam į maišelį ir į šaldytuvą. Kitą dieną kepam. Kai iškepa ir atvėsta, suklijuojam degintu cukrumi ir puošiam.

Vilma iš Marijampolės

**************************************************************

Sluoksniuotos tešlos snaigės

Mėtinė snaigė ištirpo delne
Taip būna tik sapne...

Sluoknsiuotos tešlos snaigėms su mėtine glazūra reikės:

500 gr margarino kepiniams "Vilnius"
500 gr miltų
1 stiklinės vandens
pusės šaukštelio druskytės
pusės stiklinės cukraus pudros
mėtų likerio
pabarstukų

Miltus persijoti ir išmaišyti su druska,ant jų supjaustyti 50 gr margarino ir viską sutrinti į trupinius. Pamažu supilti vandenį ir užminkyti tešlą.Valandai laiko tešlą įdėti į šaldytuvą. Atšaldytą tešlą iškočioti stačiakampio formos,ant jos iškočioti margariną,tada tešlą sulenkti,vėl iškočioti.Taip vis sulankstant kočioti kelis kartus.Tada ją dar kartą atšaldyti.

Formuojant snaiges,iš iškočiotos tešlos lakšto pripjaustome 1 cm pločio juostelių. 4 juosteles sukryžiuojame, galuose iš trumpesnių juostelių papuošiame snaigę. Kepame sviestiniu popieriumi išklotoje formoje 10 minučių, 200 °C temperatūroje.
Tinginčioms minkyti sluoksniuotą tešlą puiki išeitis bus "Mantingos" jau pagaminta sluoksniuota tešla ;)

Iš mėtų likerio ir cukraus pudros sumaišome glazūrą. Atvėsusias snaiges aptepame glazūra,apibarstome spalvotais pabarstukais arba kokosų drožlėmis.

Mėtinės snaigės puikiai atgaivins įvairių skanėstų prisisotinusį skrandį

Gražių ir sočių visiems švenčių !

Iveta P.

****************************************************************

Kalėdiniai kepiniai

Tešlai reikės:

1kg miltų;
400 g. cukraus;
425 g. margarino
200 g medaus;
2 kiaušinių;
4 šaukštelių kepimo miltelių;
įvairiausių maltų prieskonių: imbiero, gvazdikėlių, cinamono, tarkuotos citrinos žievelės ir t.t.

I puodą dėti medų ir prieskonius. Maišydamos kaitinkite, kol medus ištirps. Masę atvėsinkite. Tada išsukite margariną su cukrumi iki baltumo, po 1 įmaišykite kiaušinius, supilkite atvėsintą medų su prieskoniais, pilkite kepimo miltelius ir miltus. Išminkykite vienalytę tešlą. Uždenkite ir palikite nakčiai šaldytuve.

Dalė

*************************************************************

Adomo kalėdiniai sausainiai

Sausainiams reikėjo:

600 g miltų, 250 g sviesto, 150 g cukraus, pusės stiklinės vyšnių sirupo, 1 kiaušinio, 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių, 1 arbat. šaukšt. cinamono, 1 arbat. šaukšt. malto imbiero, 1 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių, 1 arbat. šaukšt. maltų pipirų, 2 arbat. šaukšt. tarkuotų apelsinų žievelių, žiupsnelio druskos.

Glajui reikėjo:

3 stiklinių cukraus pudros, 2 kiaušinių baltymų, 1 šaukštelio citrinos sulčių.

********************************************************************************************

Kalėdiniai meduoliai

Reikės:

100 g kambario temperatūros sviesto
100 g cukraus
120 g skysto medaus
400 g miltų
1 kiaušinis
1 arb.š. kepimo miltelių
2 arb.š. malto imbiero
1 arbt.š. cinamono
1 arb.š. maltų gvazdikėlių
1/2 arb.š. muskato
? arb.š. kvapniųjų pipirų
? arb.š. kardamonų

Kaip gaminti:

Sviestą išlydykite ant garų ir sumaišykite su medumi. Cukrų išplakite su kiaušiniu. Sumaišykite su sviesto ir medaus mase. Supilkite miltus+kepimo miltelius+prieskonius į skystą masę, viską išmaišykite, išminkykite kol pasidarys minkšta tešla.

Suvyniokite išminkytą tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 1 h (kuo ilgiau, tuo geriau, aišku persistengti nereikia, galima laikyti ne ilgiau dviejų parų, aš laikiau per naktį). Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir kočiokite, minkykite, lipdykite, pjaustykite norimų formų meduoliukus.

Jei norite trapesnių, kietesnių sausainių - kočiokite kuo ploniau, jei storesnių, minkštesnių - kočiokite storesnius. Ištieskite kepimo skardą kepimo popieriumi, sudėkite meduolius, palikite tarp jų tarpus, nes kepdami jie šiek tiek pučiasi, didėja, kad nesuliptų vienas su kitų, nes gali nebepavyks gražiai atskirti.

Kepkite 10-12 minučių 170 C temperatūroje. Jei meduoliukai ploni - užteks ir 8-10 minučių, nes jie greitai kepa, tad stebėkite, kad nesudegtų. Išimtus meduolius šiek tiek pravėsinkite kambario temperatūroje ir sudėkite į indelį sandariu dangteliu, taip jie iki pat Kalėdų išliks minkšti viduje ir nebus kieti kaip akmenukai. Jei norite kietesnių ir darėte plonesnius, laikykite atviroje dėžutėje.

Kitą dieną meduolius jau galite puošti kaip tik išmanote, paišyti glajumi, puošti pabarstukais, riešutais, kokoso drožlėmis, kaspinėliais ir pan. Jei prieš kepant pradursite skylutes, meduoliukai puikiai tiks kaip Kalėdų eglutės žaisliukai. Tokie meduoliukai laikosi labai labai ilgai. Be to, tai puiki, šilta dovana draugams. Jaukių ir smagių švenčių visiems:)

Siga

*************************************************************

Imbierinio namelio receptas

Tešlai reikės:

• 275 g margarino;
• 275 g cukraus;
• 3 kiaušinių;
• 6 šaukštų cukraus sirupo;
• 6 šaukštelių malto cinamono;
• 3 šaukštelių malto imbiero;
• 3 šaukštelių maltų gvazdikėlių;
• 6 šaukštų plaktos grietinėlės;
• 3 kg miltų;
• 4 šaukštai kepimo miltelių.

Sutvirtinimui ir puošmenoms reikės:

• 6 kiaušinių baltymų;
• 1,5 kg cukraus pudros;
• Įvairiaspalvių saldainių;

Eiga:

Su prieskoniais užvirinkite cukraus sirupą, išmaišykite ir atvėsinkite. Margariną išsukite su cukrumi, įmaišykite kiaušinį ir supilkite į sirupą. Jei masė ims stingti, įmaišykite saujelę miltų. Liks įsukti išplaktą grietinėlę, galiausiai supilti kepimo miltelius ir miltus. Gerai išminkytą tešlą patartina per naktį palaikyti vėsioje patalpoje.

Iš iškočiotos tešlos suformuokite nameliui reikalingas detales ir kepkite jas iki 225 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Atsargiai išėmę detales iš skardos, palikite atvėsti ir tik tuomet, gausiai tepdami glaistu iš kiaušinių ir cukraus pudros, sujunkite. Namelį papuoškite saldainiais.

Žilvinas

*************************************************************

Aguonų pyragas su migdolais

Pyragas:

500 g. aguonų pieno mišinio (maltos aguonos su cukrum)
8 kiaušinių
stiklinės vanilinių maltų džiūvėsėlių
50 g. vandens

Glajus:

420 ml. grietinėlės plakimui
420 ml. pieno
100 g. cukraus

Papuošimui:

Saujos migdolų drožlių


Aguonų pieno mišinį sutrinti su kiaušinių triniais ir vandeniu, suberti maltus džiūvėsėlius į aguonų masę ir išmaišyti. Išplaktus baltymus atsargiai įmaišyti į aguonų masę. Gautą tešlą supilti į silikoninę formą ir kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 30 min.


Glajų ruošiame taip: pieną, grietinėlę ir cukrų supilame į puodą storu dugnu ir kaitiname nuolat maišydami, kol liks 1/3 masės. Glajaus ruošimas užtrunka maždaug tiek pat kiek kepa pyragas, jei pyragas iškeps greičiau, galima ji palikti orkaitėje išjungtoj.

Ant karšto pyrago supilame karštą glajų ir apibarstome migdolų drožlėmis. Valgome kai atvės.

Skanaus! :)
Vita

*************************************************************

Kutucės bundukai

Mielinė tešla

500g miltų,
kiaušinis,
šaukštas aliejaus,
žiupsnis druskos,
Šaukštelis cukraus,
30g mielių, 250ml pieno.

Įdaras - dvi stiklinės maltų aguonų, 4 šaukštai cukraus (galima ir mažiau, jei nesinori labai saldžiai), migdolų esencijos (ji nebūtina, bet suteikia tokį labai specifinį, gerą skonį).

Aliejus virimui, cukraus pudra pabarstymui.

Su cukrum, šaukšteliu miltų ir šiltu pienu pakildinam mieles, pilam jas į dubenį prie miltų, kiaušinio, aliejaus ir druskos. Tešla užminkoma, pastatoma pakilt (šiltai) ir tada galima lipdyt bundukus.

Tešlą iškočiojam ganėtinai plonai, išspaudžiam stikline (ar kuo kitu, galima daryti ir rankomis) tešlos gabaliukus, dedam įdaro (aguonas (maltas) sumaišom su cukrumi, įlašinam esecijos ir dedam į bunduko vidų), užlenkiame taip, kad išeitų pusmėnulis, tada jo kraščiukus sujungiame.

Užvirinam aliejų, dedam bundukus ir verdam, kol parusvės, išvirusius pabarstome pudra.

Įdarui tinka grybai, rauginti kopūstai - tik pudros nebebarstykime.:)

Skanaus.

Pagarbiai,
Danguolė

***************************************************************

Nuostabiausioms metų šventėms - patys skaniausi kepiniai. Siūlau ne kartą išbandytus ir ištobulintus pyragus bei tortus.

Šokoladinis tortas

400 ml šokoladinio sviesto Nutella (naudojau Finetti)
100 g tamsaus tirpinto šokolado
6 kiaušiniai
125 g kambario temperatūros nesūraus sviesto
žiupsnelis druskos
šaukštas romo arba vandens (naudojau Vana Tallinn likerį)
100 g smulkintų lazdynų riešutų

glajui:

125 g tamsaus šokolado (naudojau 100 g)
125 ml grietinėlės
100 g skrudintų nuplikytų lazdyno riešutų
šaukštas romo arba vandens (naudojau minėtąjį likerį)

1. Kiaušinių baltymus suplakti su žiupsneliu druskos iki standumo.

2. Kitame inde sviestą sutrinti su šokoladiniu sviestu, supilti romą/vandenį/likerį, kiaušinių trynius, suberti smulkintus lazdyno riešutus. Supilti atvėsusį tirpintą šokoladą, po truputį maišydant sudėti kiaušinių baltymus ir masę išsukti.

3. 23-24 cm skersmens kepimo indą sutepti sviestu, padengti kepimo popieriumi. Supilti tešlą ir pašauti į 180 laipsnių orkaitę 40 min. Jei pradės per greitai rusti, pridengti folija.

4. Paruošti glajų: į puodą storu dugnu supilti grietinėlę, romą/vandenį/likerį, sudėti sulaužytą šokolado plytelę ir kaitinti ant vidutinės ugnies tol, kol šokoladas išsilydys. Šokolado masę maišykite tol, kol gausite dailiai rudą be baltų priemaišų.

5. Atvėsusį tortą apipilti glajumi ir papuošti lazdyno riešutais.

Baklava

pakelis Phyllo tešlos
250 g sviesto arba alyvuogių aliejaus
2 stiklinės kapotų migdolų
stiklinė kapotų pistacijų (tinka ir sūdytos)
2 šaukštai granuliuoto cukraus
šaukštas rudojo Demerara cukraus
šaukštelis malto cinamono
žiupsnelis maltų gvazdikėlių
sirupas

2 stiklinės cukraus (tinka ir medus, galima pusę per pusę naudoti)
stiklinė vandens, žiupsnelis malto kardamono.

1. Riešutus sumaišyti su cukrumi, cinamonu ir gvazdikėliais – tai įdaras.

2. Tešlą atitirpinti ir, kad nesudžiūtų, laikyti pridengtą šaldytuve.

3. Sviestą ištirpinti.

4. Kepimo indą (plius/minus 20 x 25) patepti tirpintu sviestu (ir kraštus) ir įkloti pirmą tešlos lakštą. Patepti sviestu. Kloti antrą, trečią… šeštą, kiekvieną patepant sviestu.

5. Suberti riešutinį įdarą, pašlakstyti sviestu ir vėl kartoti: lakštas, sviestas, lakštas, sviestas… kol suklosite visus šešis.

6. Baigę (viršui taip pat sviesto palikite) aštriu peiliu supjaustykite baklavą stačiakampiais, o šiuos – trikampiais.

7. Kepkite 150 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį, kol tešla apskrus.

8. Sirupui sumaišykite cukrų, vandenį ir kardamoną. Užvirkite, sumažinkite ugnį, da

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)