Kokius troškinius gaminate jūs? Pasidalinkite patirtimi, dalyvaukite KONKURSE ir laimėkite "Krekenavos agrofirmos“ įsteigtus prizus - „Be konservantų“ mėsos gaminių krepšelius!

----------------------------------

SKAITYTOJŲ RECEPTAI:

---------------------------------

GREITAS TROŠKINUKAS

Kai skubiai reik pavalgyti ar netikėtai atvažiuoja svečiai, galima greitai paruošti troškinuką.

0,5 kg kiaulienos sprandinės (g.b.kiaulienos nugarinė, vištienos ar kalakutienos krūtinėlė)
1 vidut.dydžio paprika
150 g brokolių
150 g žiedinio kopūsto
4-5 skiltelės česnako
3-4 v.š. aliejaus
Pagal skonį druskos, pipirų mišinio, malto čili pipiro (galima naudoti įv.prieskonių mišinį mėsai)
Virti ryžiai garnyrui

Mėsą supjaustome juostelėmis, kąsnio dydžio, pabarstome prieskoniais, išmaišome ir palaikome kol paruošim daržoves. Brokolius ir žiedinius kopūstus minutėlę apvirti ir supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais, papriką – juostelėmis.

Daržoves dėti į keptuvėje įkaitintą aliejų, pakepti apie 5 min., kol daržovės suminkštės ir dedame paruoštus mėsos gabalėlius.

Kepame apie 5-10 minučių (paukštieną kepam mažiau) ant stiprios ugnies, nuolat maišant, kol mėsos gabaliukai apkeps iš visų pusių. Prieš troškinimo pabaigą sudėti nuluptas česnako skilteles ir pabarstome prieskoniais, jei mėgstam sūriau.

Dar pabandykit, kas mėgsta, įdėti apkepintų be druskos žemės riešutų, užpilti pagal skonį sojos padažo, bus lietuviškai kiniškas patiekalas.

Šį troškinuką patiekti kartu su virtais ryžiais, pagardintais sūriu sviesto mišiniu (sudėtis: sviestas išsuktas su druska, smulkiai pjaustytais krapais, petražolėmis, česnakais).
Žiemą visada naudoju šaldytas daržoves ir konservuotus kukurūzus, kurie t.p.tinka tokiems patiekalams.

Skanaus!

Edita

-----------------------------------------------------------------

Troškinta vištiena su morkomis ir bulvėmis

Reikės:

višta apie 1 kg
5-6 bulvės
3-4 morkos
česnako 1 sk.
druskos
kmynų
krapų
pipirų
grietinės 2 šaukštai

Vištą supjaustyti kuo smulkesniais gabaliukais ir apibarstyti kmynais, druska, pipirais bei smulkintu česnaku. Palikti 1 val., kad įsigertų prieskoniai.

Morkas nuvalyti ir sutarkuoti stambia tarka. Į puodą sudėti morkas, ant viršaus vištieną. Užpilti verdančio vandens apie 1 l.

Troškinti apie 10 min. Po to sudėti supjaustytas bulves ir troškinti, kol mėsa ir bulvės bus minkštos.

Užpilti grietinę ir apibarstyti smulkintais krapais.

Skanaus
Loreta K. iš Šiaulių

-----------------------------------------------------------------------

Troškinys su silkėmis

Reikės:

2 stambesnių silkių
0,5 l raugintų kopūstų
3 šaukštų aliejaus
1 nemažo svogūno
silkių prieskonių

Ruošimas: silkes nulupti, išimti kaulus ir supjaustyti norimo dydžio gabaliukais. Nuplautus kopūstus sudėti į puodą, užpilti truputėlį vandens, ant viršaus uždėti silkes ir susmulkintą svogūną, truputėlį pabarstykite prieskoniais. Uždengti puodą ir troškinti ant lengvos ugnies apie 15 min. Baigiant troškinti užpilkite aliejaus.

Mėsos troškinys aluje

Reikės:

800 g kiaulienos
2 svogūnų
2 pomidorų
skiltelės česnako
saldaus ankštpipirio
6 šaukštų aliejaus
700 g bulvių
druskos
pipirų
maltų raudonų pipirų
3 stiklinių šviesaus alaus
0,5 stiklinės vandens

Ruošimas: susmulkintus svogūnus pakepinkite aliejuje, juos paskaninkite raudonais pipirais, įpilkite vandens ir užvirkite. Mėsą supjaustykite kubeliais ir suberkite į svogūnus. Keptuvę pridenkite, mėsą troškinkite ant silpnos ugnies, jei reikės, įpilkite truputėlį vandens.

Mėsai suminkštėjus, suberkite nuluptus ir susmulkintus pomidorus ir ankštpipirį , kubeliais supjaustytas bulves. Supilkite alų ir troškinkite kol visi produktai bus minkšti. Paskaninkite druska, pipirais, česnakais.

Janina Misiūnienė

-----------------------------------------------------------------------

Troškinys "Rudens saulė"

Troškiniui reikės:

moliūgo, kuris tilptų į orkaitę,
0,5 kg kiaulienos,
1 saldžiojo pipiro,
1 morkos,
1 l konservuotų ananasų
prieskonių, druskos, aliejaus
krapų

Gaminimas

Mėsą supjaustome gabaliukais, pabarstome prieskoniais ir pamarinuojame 5 min. Mėsą pakepiname gilioje keptuvėje, suberiame supjaustytas morkas, sudedame žiedeliais pjaustytą saldųjį pipirą. Vėliau sudedame ananasus, įpilame truputį vandens ir troškiname, kol mėsa suminkštės. Tada nupjauname moliūgo viršų, išvalome sėklas.

Kai viskas išsitroškina, sudedame tai į moliūgo vidų, uždengiame moliūgo dangteliu ir viską apvyniojame folija. Kepame apie 1 val. 200 laipsnių temperatūroje. Ant stalo patiekite su visu moliūgu, ir jūsų stalą nušvies rudens saulė! Skanaus!

Lidija

------------------------------------------------------------------------

Burokėlių ir imbiero troškinys

2 porcijoms:

1 nemažas burokėlis
1 obuolys (nebūtinas, galima prieš valgant užsilašinti citrinos sulčių)
1 pirštelis imbiero
Apie 3 šaukštus Natura aliejaus
2 šaukštai ghi sviesto
Šaukštelis kumino
Šaukštelis Garam masala
Druskos, citrinos sulčių

Burokėlius ir obuolį stambiai sutarkuoti. Troškintuve įkaitinti aliejų, sudėti tarkius ir kepinti maišant. Kai apskrus, palaistyti karštu vandeniu, uždengti dangčiu ir patroškinti apie 10 min. pamažinus karštį. Stebėti, kad užtektų garų, vis pamaišyti ir po nedaug papildyti vandens. Burokėliai turi išlikti traškūs, nepradėti mirkti ir virti.

Po to troškintas daržoves nustumti į troškintuvo pakraščius, padidinti karštį ir viduryje ištirpinti sviestą. Jame pakepinti labai smulkiai supjaustytą imbierą ir prieskonius. Kepinti tik apie1-2 minutes kol „išsiskleis“ prieskoniai. Pabaigoj pasūdyti, viską išmaišyti ir dar kelias minutes patroškinti. Valgyti karštą su juoda duona ir kefyru.

Tai mano pačios susigalvotas receptas. Sotu ir visiškai naujas burokėlių skonis.

Oranžinis troškinys

Nemažai kubeliais pjaustyto moliūgo (bus pagrindas)
Viena stambiai tarkuota morka
Smulkiai sukapotas svogūnas
Keletas šaukštų aliejaus
Puodelis lygiomis dalimis ryžių ir moong dal pupelių
Saujelė supjaustytų mirkytų džiovintų abrikosų
Virtos ar keptos vištienos gabaliukų
Riebios grietinėlės
Kario prieskonių

Proporcijų tikslių nerašau, pati dedu produktus „iš akies“.

Teisingam puode įkaitinti aliejų ir pakepinti svogūną. Po to kartu apkepti morką ir moliūgą. Kai suminkštės - sudėti ryžius ir pupeles, abrikosus, prieskonius, užpilti karštu vandeniu, uždengti ir troškinti apie 15 min. Jei labai susigers vanduo, palaistyti karštu vandeniu ir pamaišyti, bet ne per daug - dar pilsis grietinėlė.

Išsitroškinus sudėti mėsą ir šliūkštelti grietinėlės. Išmaišyti. Dar keletą minučių patroškinti. Labai švelnus troškinys gaunasi.

Skanaus.

Rita

----------------------------------------------------------------------

Daržovių ir kiaulienos troškinys

Tokio troškinio pagaminti svajojau jau kelias dienas. Kažkada panašų gamindavo mama, tik mažesniuose puodukuose.

Taigi reikės:

• 500 g kiaulienos nugarinės
• 3 bulvių
• 3 morkų
• 1 cukinijos
• 1 svogūno
• 2 pomidorų
• prieskonių

Viską supjaustome stambokais gabalais ir dedame į molinį puodą. Eilės tvarka tokia: mėsa, bulvės, morkos, cukinija, svogūnai. Ant viršaus dedame per pusę perpjautus pomidorus, perpjauta puse į apačią. Kiekvieną sluoksnį neužmirštame "padruskinti" ir "paprieskoniauti".

Įpilame šiek tiek vandenuko. Puodą uždengiame folija ir dangčiu. Kišame į orkaitę 2 valandom ir einam skaityti kokią gerą knygą, kad ir iš draugų pasiskolintą "Karalienės seserį" ;)

Visas reikalas baigtas atrodo šitaip:

Egidija Smilingienė

----------------------------------------------------------------------

Šį troškinį mano dukra vadina “savaitgalio“ troškiniu. Troškiniui pagaminti reikia:

Apie 0,5 kg sprandinės ar minkšto kumpio
4 - 5 svogūnų
4 - 5 morkų
7-8 bulvių
Alyvuogių aliejaus
Druskos pagal skonį
Prieskoninių žolelių (kas kokias mėgsta)
Įvairių prieskonių, skirtų mėsai (prieskonių , kuriuose yra priedų, pvz. “ Vegeta”, nenaudoju. Aišku, čia yra kiekvieno pasirinkimas.)
Druskos pagal skonį
Šaukštelio kmynų
Pomidorų padažo (klasikinio) – 3-4 šaukštai
Balto sauso vyno 0,5 stiklinės (galima ir nedėti, bet vynas suteikia patiekalui pikantišką skonį)
Didelio troškinimo indo, keptuvės

Paruošimas

Mėsą supjaustyti nedideliais gabalėliais, gerokai pabarstyti prieskoniais, apkepti, kol mėsa apskrus, keptuvėje, įpylus šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Svogūnus supjaustyti žiedais, su stambia trintuve susmulkinti morkas , pasūdyti ir apkepti keptuvėje , įpylus šiek tiek alyvuogių aliejaus.
Bulves supjaustyti stambesniais griežinėliais. Jomis iškloti troškinimo indo dugną, ant bulvių griežinėlių sudėti apkeptą mėsą, ant mėsos sudėti troškintas morkas ir svogūnus.

Į indą įpilti virinto vandens, kad tik tik produktai būtų apsemti. Uždengus dangčiu, troškinti apie 30 minučių, vis pažvelgiant, ar netrūksta skysčio.Troškinant, paragauti, ko trūksta, pridėti prieskonių pagal skonį. Baigiant troškinti, supilti vyną, po 10 minučių sudėti pomidorų padažą, suberti prieskonines žoleles ir dar kelias minutes patroškinti.

Skanaus
Su pagarba, Jūratė

-----------------------------------------------------------------------

Troškinukas „A la čenachai“

Ingridientai 6 porcijoms:

Apie 1-1,2 kg kiaulienos sprandinės, bulvių, morkų, svogūnų, česnakų, prieskonių, pomidorų, petražolių, krapų, pomidorų padažo, grietinės.

Gaminimas:

Supjaustyti mėsą, pamarinuoti su druska, pipirais, prieskoniais, česnaku ir dėti į čenachines.

Nedideliais kubeliais supjaustyti bulves ir dėti ant mėsos. Bulvių reikia pridėti tiek, kad liktų trečdalis laisvos čenachinės. Ant viršaus dėdamos tarkuotas morkas, griežinėliai svogūnų, supjaustyti kubeliais pomidorai, užbarstyti krapų ir petražolių. Pabaigoje užberti prieskonių, druskos. Įpilti vandens tiek, kad apsemtų daržoves. Kepti 220 laipsnių temperatūroje apie 45-60 minučių. Iškepus piltis grietinę, pomidorų padažą.

Skanaus
Inesa

-----------------------------------------------------------------------

Baklažanai su daržovėmis

Reikės: 2 didelių baklažanų, 4 pomidorų, svogūno, paprikos, 2 morkų, pastarnoko, 200 g tarkuoto fermentinio sūrio, 2 skiltelių česnako, aliejaus, druskos, pipirų ir smulkintų petražolių.

Baklažanus nuplauname, perpjauname išilgai, išskobiame minkštimą, apibarstome druska ir palaikome maždaug 20 min.

Per tą laiką paruošiame daržoves. Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame odelę, supjaustome stambiais kubeliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame smulkintus svogūnus ir pakepiname, kol pagels. Sudedame tarkuotas morkas, pastarnoką ir kubeliais pjaustytą papriką. Pakepiname, kol daržovės suminkštės. Pabaigoje įmaišome pomidorus, įspaudžiame česnaką. Troškinį pasūdome, pagardiname pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis.

Baklažanų puseles nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir 2-3 min. apverdame vandenyje. Išgriebiame baklažanus iš vandens, sudedame į karščiui atsparų indą, į jas sukrečiame daržovių troškinį, užberiame tarkuoto sūrio ir apkepame 15-20 min. 200 C orkaitėje.

Patiekiant papuošiame smulkintomis petražolėmis. Skanaus!

Rima Vaniarchina

------------------------------------------------------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją