Lauko šventėms skirta daug įvairių kepsninių. Ypač populiarios kepamosios grotelės. Jei mėgstate apskrudusius kepsnius, patartina rinktis atviras kepsnines – jose ugnis būna kaitresnė. Kepsninė su dangčiu puikiai tiks paukštienos mėgėjams, nes joje maistas kepa lėčiau, būna sultingesnis ir labiau prisigeria dūmų kvapo.

Skaniam kepsniui labai svarbi gera ugnis. Daugelis pamėgo jau paruoštas anglis, tačiau neverta pamiršti ir malkų. Jos sunkiau įsidega, bet dega greičiau nei paruoštos anglys. Pasirinkę vaismedžių malkų, turėsite ir natūralaus kvapo dūmą.

Kepsnių meistrai ant grotelių ar iešmų kepamą maistą pagardina aromatingu dūmu. Pabandykite prieš kepdami ant žarijų užberti natūralių mėgstamų prieskonių: žalių pankolių, šalavijų, čiobrelių, bazilikų ar rozmarinų. Galima įmesti ir kelis laurų lapelius, cinamono lazdeles arba susmulkintų riešutų. Šie kvapūs prieskoniai ir žalumynai suteiks kepamam maistui nuostabų skonį.

Kiekvienam patiekalui reikalingos skirtingos temperatūros žarijos. Iki raudonumo įkaitusiose žarijose kepama liesa mėsa, žuvis. Toks kepsnys kepamas neilgai, jis prisigeria dūmų kvapo, apskrunda, bet spėja iškepti ir viduje. Vidutinio kait¬rumo žarijos tinkamos įvairiems kepsniams – ant jų galima kepti mėsą, žuvį, paukštieną. Daržovėms, vaisiams ar vištienos kepsniams reikalingos vėsesnės anglys. Be to, keptuvą patariama uždengti.

Kad žarijų kaitroje iškepti kepsniai išties teiktų malonumą, mėsa turi būti nelabai riebi (pradėję lydytis riebalai gali užsidegti), be to, ją reikia tinkamai paruošti – įtrinti prieskoniais arba marinuoti. Žuvį, paukštieną ir mėsą pakanka marinuoti 1–4 val., nedidelius žuvies ar jūros gėrybių kepsnius – 0,5 val. (kambario temperatūroje), o žvėrieną galima marinuoti ir tris dienas. Kepamas daržoves marinate, kambario temperatūroje, pakanka laikyti 10–30 min. arba šaldytuve – 2 val.

Dauguma daržovių lengvai iškepa ant grotelių žalios, tačiau kai kurias (pvz., bulves, česnakus, artišokus) prieš kepant reikia 5–10 min. apvirti. Per ilgai kepama žuvis kietėja ir praranda sultingumą, taigi neperkepkite. 2,5 cm storio gabalas turėtų kepti apie 10 min. Žuvies filė pakanka 2–3 min. Paukštiena su kaulais kepama, nelygu kepsnio dydis, 15–30 min., o krūtinėlėms pakanka 3–4 min. Visa višta uždengus kepama apie 1 val.

Jei būsimasis kepsnys tik įtrintas prieskoniais, prieš kepant jį reikia patepti aliejumi. Marinatai paprastai daromi su aliejumi – kepsnys gražiau apskrunda, o susidariusi plutelė neleidžia ištekėti mėsos syvams.

Žvejo siurprizas

500 g karpis, 1 citrinos sultys, citrininių žuvies prieskonių, druskos. Padažui: 1 didelė raudona paprika, 1 jaunas svogūnėlis su laiškais, 3 skiltelės česnako, 1 šaukštas kaparėlių, 1 šaukštas susmulkintų krapų, 2 šaukštai obuolių acto, 5 šaukštai aliejaus, 100 g vandens, druskos, pipirų.

Išvalytą karpį įtrinkite druska, prieskoniais, apšlakstykite citrinos sultimis ir marinuokite 6 val. suvynioję į foliją. Kepkite ant grotelių žarijų kaitroje. Padažui susmulkinkite papriką, svogūną, česnakus, suberkite krapus, kaparėlius, prieskonius. Viską užpilkite aliejumi ir vandeniu, gerai išmaišykite. Iškepusį karpį patiekite su padažu.

Janinos vėrinukai

500 g vištų krūtinėlių, 3 apelsinai, 1 apelsino sultys, 300 g šaltai rūkytos šoninės, 6 šaukštai aliejaus, druskos, pipirų, imbiero.

Vištų krūtinėles supjaustykite nedideliais gabaliukais. Aliejų sumaišykite su apelsino sultimis, įberkite druskos, pipirų, imbiero ir šiuo marinatu užpilkite vištieną. Marinuokite 6 val. šaldytuve. Rūkytą šoninę supjaustykite plonomis juostelėmis. Ant iešmelių paeiliui verkite apelsinų skilteles, į ritinėlį suvyniotas šoninės juosteles ir vištienos gabaliukus. Kepsnius kepkite ant grotelių.

Joninių bulvės

15 vienodo dydžio bulvių. I įdaras: 1 pakelis varškės, po pusę raudonosios ir žaliosios paprikos, 1 kiaušinis, 50 g sutarkuoto fermentinio sūrio, 3 skiltelės česnako, truputis kmynų, aitriųjų paprikų miltelių, pipirų, druskos, universalaus prieskonių mišinio, žalumynų. II įdaras: 400 g mėsos faršo, 1 svogūnas, 1 kiaušinis, 2 skiltelės česnako, 2 šaukštai džiūvėsėlių, 2 šaukštai susmulkintų žalumynų, druskos, pipirų, universalaus prieskonių mišinio.

Nuskustas bulves perpjaukite per pusę ir išskobkite vidų. Varškę sumaišykite su kubeliais supjaustytomis paprikomis, susmulkintu česnaku, sūriu, kiaušiniu, suberkite prieskonius ir gerai išmaišykite. 15 bulvių puselių pabarstykite druska ir prikimškite šio įdaro.

Mėsos faršą sumaišykite su susmulkintu svogūnu, česnaku, kiaušiniu, džiūvėsėliais, žalumynais ir prieskoniais. Išmaišykite ir šio įdaro prikimškite likusias 15 bulvių puselių. Taip paruoštas bulves (kiekvieną atskirai) įvyniokite į foliją ir kepkite ant grotelių apie 40 min. Patiekite karštas toje pačioje folijoje, kurioje kepė.