Nuo gegužės 25 d. iki birželio 21 d. siųsk savo gardžiausią grilio receptą - daržovių, mėsytės, žuvies, o gal egzotišką - elektroniniu paštu gyvenimas@delfi.lt ir laimėk Kėdainių konservų fabriko įsteigtus prizus. Receptą užrašyk taisyklinga lietuvių kalba, o jei atsiųsi ir patiekalo nuotrauką - padidinsi savo šansą laimėti!

I-osios vietos nugalėtojui atiteks firminis Kėdainių konservų fabriko grilis.

II-osios vietos nugalėtojui - "Didžioji receptų knyga".

III-osios vietos nugalėtojui - sveikų patiekalų knyga "Mažiau riebalų - mažiau cholesterolio".

Be to, visiems laimėtojams teks Kėdainių konservų fabriko padažų komplektas!

Receptus publikuosime rubrikoje "Virtuvės paslaptys", o nugalėtojus paskelbsime birželio 22 d.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pirmoji receptų dalis čia.

-------------------------------------------------------------------------

Mano naminis šašlykas

Esu išbandžiusi, ragavusi, skanavusi, ruošusi begalę šašlykų gaminimo variantų įvairiais receptais, bet nei vienas jų neprilygsta šiuo receptu gaminamiems. Būtinai išbandykite dar šią vasarą!

Produktų tikrai nereikės daug, viskas elementaru:

imam šmotą (kad būtų bent kilogramas su “magaryčiomis”) kiaulienos sprandinės mėsos. Kitokia netinka, nes kiek liesesnė mėsa be riebaliukų šašlyką sugadina - iškeptas lieka sausas, nesultingas ir sprangus…

Supjaustome ne per dideliais gabalėliais (nes geriau iškepa, nespėja apanglėti) ir užpilame naminio obuolių vyno didele stikline (geriau nepamažinti), 200 g pomidorų padažo (žiūrėkite sudėtį - būtina sąlyga, kad į padažą įeitų ne mažiau 25% pomidorų pastos), 4 griežinėliais pjaustytus svogūnus ir žolelių žiupsnį pagal savo skonį. Jokios druskos ar pipirų jau nebereikia.

Tiesa, vyną galima keisti obuolių sultimis (kartais pati vyną jomis ir pakeičiu, dėl įvairovės). Viską supylę išmaišome, išmasažuojame mėsą.
Ir ką - belieka laukti linksmosios dalies! Paprastai ji mane užklumpa, kai mėsa pasimarinuoja 3 paras.

Gero kepimo!!!
Silva

------------------------------------------------------------------------

Noriu Jums pasiūlyti kaukazietišką šašlyko receptuką.

Ingridientai:

1kg kiaulienos sprandinės
1kg svogūnų
0,5 l kefyro
pipirų, druskos pagal skonį
1 granato vaisius
žalumynų - petražolių, krapų.

Mėsą supjaustome vienodais nemažais kubeliais, dedame į ją druskos, pipirų, susmulkintus žalumynus ir kefyrą, taip pat žiedeliais supjaustytus svogūnus (pusę viso kiekio). Paliekame marinuotis mažiausiai kelioms valandoms, bet jei neskubame, galima ir nakčiai palikti.

Likusius svogūnus sudedame į dubenį, išlukštename granato vaisius ir sudedame į svogūnus. Viską gerai paminkome, kad išsiskirtų granatų sultys. Iškepame mėsą ir patiekiant į stalą ant šašlyko uždedame granatų sultyse marinuotus svogūnus. Dar galime pabarstyti žalumynais.

Skanaus... Tikrai nustebinsite savo draugus - šašlykas tirps burnoje.

Inga

------------------------------------------------------------------------

Kaukazietiška virtuvė - kuvyrdak

Nesnaudžiau ir griebiau šeimininką, be to, mačiau kaip gamina, tai bandysiu papasakoti. O skonis nepakartojamas.

Reikės:

Kiaulienos šonkaulių
Avienos
Kepenėlių
Kaukazietiškų mėsos prieskonių (galima rasti bet kurioje didesnėje parduotuvėje)
Čili prieskonių, druskos, pipirų
Svogūnų
Morkų
Bulvių

Visų pirmą tai reikia susiorganizuoti špižinį (ketaus) katilą su dangčiu. Tokį kaip nuotraukoje, tikrą kaukazietišką, sakė, galima nupirkti Vilniuje, Kalvarijų turguje. (Jame taip pat pats tikriausiais skaniausias plovas ant ugnies gaminamas).

Visą mėsą dideliais gabalais (prieš tai apibarstytą druska, pipirais ir čili pagal skonį) dedame į katilą ir statome ant ugnies. Įpilame šiek tiek verdančio vandens. Uždengiame ir apie 30 min. troškiname. Reikia prižiūrėti, kad vis būtų vandens ir jei išgaruoja, tai vėl įpilti: verdančio, kad nebūtų temperatūros skirtumų.

Tada įdedame į keturias dalis supjaustytus svogūnus, visas morkas ir stambiai supjaustytas bulves. Uždengiame ir vėl troškiname, visą laiką prižiūrint vandens lygį.

Po 20 min. įberiame kaukazietiškų prieskonių ir viską išmaišome. Dar troškiname apie 15 min. Ar paruošta – reiktų paragauti.
Svarbiausia visą laiką prižiūrėti, kad būtų vandens (beveik iki viršaus) bei pamaišyti kartais, kitaip pradės svilti. Ir pilti tik verdantį vandenį.

Labai skanu! Mėsą, manau galima dėti ir jautieną ir kiaulieną, pagal skonį kas ką mėgstą.

Skanaus.
Beata

-----------------------------------------------------------------------
Labai susidomėjau Jūsų konkursu. Mėgstu gaminti valgyti. Dažnai savo šeimą ir draugus nustebinu savo patiekalais. Mėgstu eksperimentuoti.
Siunčiu savo 3 patiekalus, kuriuos dažnai ruošiu savo draugams ar kepame išvažiavę į gamtą.

Ant grotelių keptas kiaulienos pjausnys su bulvėmis

Kepsnio paruošimas:

Kiaulienos karbonadas arba sprandinė – 0,150 gr.
Aliejus – 0,02 gr.
Santa Maria žolelių rinkinys marinavimui – 0,002 gr.
Santa Maria prieskoniai kepsnio marinavimui – 0,002 gr.

Mėsą pamarinuojame prieskoniais, aliejumi. Palaikome marinuotis nuo 2 val iki 24val.
Kepame ant grotelių iš abiejų pusių.

Garnyro paruošimas:

Bulvės su lupena virtos – 0,150 gr.
Agurkas - 0,100 gr.
Pomidoras – 0,100 gr.
Barbekiu padažas -0,070 gr.
Salotos lapai

Bulvės su lupena nuplaunamos, išverdamos, perpjauname per pusę ir patepame nuo mėsos marinatu. Kepame ant grotelių. Mano šeimai patinka žalios bulvės, keptos žarijose.

Daržoves, kas mėgsta, galima kepti ant grotelių, o jei ne – naudoti šviežias arba marinuotas.
Skanu su barbekiu padažu arba kečupu.

Grilyje kepti šoninės vėrinukai

Reikės:

Šoninė karšto rūkymo - 0,150 g
Paprika švž. – 0,100 g
Baziliko pasta – 0,002 g
Alyvų aliejus – 0,005 g
Svogūnai raudoni – 0,030 g
Svogūnai balti – 0,030 g
Pomidoras švž. – 0,120 g
Agurkas mar. – 0,100 g
Majonezas – 0,050 g
Medus – 0,010 g
Grūdėtos garstyčios – 0,010 g

Šoninę karšto rūkymo supjaustome plonomis juostelėmis ir apvyniojame aplink virtą bulvę. Padarome 3 – 4 vnt., priklausomai nuo iešmo ilgio. Papriką nuvalome, nuplauname, apvoliojame alyvų aliejuje, pabarstome baziliko pastos prieskoniais. Suveriame ant iešmo:

Paprika – šoninė+bulvė – paprika – šoninė+bulvė ir t.t. Kepame ant grilyje 6 – 12min.

Svogūnus supjaustome griežinėliais, pabarstome kapotais krapais. Kartais svogūnus pamarinuoju su citrinos rūgštele, cukrumi, druska, aliejumi.

Pomidorus perpjauname per pusę, dedame truputį druskos, pipirų ir kepame grilyje.

Majonezas sumaišome su medumi ir grūdėtomis garstyčiomis arba labai tinka jau paruoštas Kėdainių majonezas su medumi ir garstyčiomis.

Ant grotelių keptas lašišos kepsnys su tortilijos suktinukais, įdarytais daržovėmis

Lašišos kepsnio paruošimas:

Lašiša - 0,240 – 0,200 gr.
Prieskoniai žuviai – 0,002 gr.
Citrinos švž. sultys – 0,005gr.

Lašišos kepsnį pamarinuojame žuvies prieskoniai ir užspaudžiame švž. citrinos sulčių. Suvyniojame į foliją ir kepame grilyje pavartant iš abiejų pusių 10 – 15 min.

Tortilijos suktinukų paruošimas:

Tortilijos paplotėliai – 2 vnt.
Paprika spalvota – 0,100 gr.
Cukinija – 0,100 gr.
Sūris medžiotojų – 0,050 gr.

Cukiniją supjaustome griežinėliais, papriką nuvalome ir supjaustome stambiomis skiltelėmis, sūrį supjaustome plonomis juostelėmis. Išdėliojame ant tortilijos paplotėlių ir susukame. Kepame grilyje pavartant 8 – 10 min.Sūrį galima naudoti ir fermentinį.Vietoj šių daržovių galima naudoti pvz. mar. svogūnus sumaišytus su pomidorų padažu.

Garnyras:

Pomidorus pakepame grilyje. Padažą naudojau majonezą su alyvų aliejumi ir citrinos sultimis. Įdėjau truputį baziliko prieskonių.

Patiekalą galima papuošti citrinos skiltele.

SKANAUS.
Odeta Remeikienė

--------------------------------------------------------------------------
Kompanijai, kurį mėgsta žuvį ir aktyvų laisvalaikį - nėra laiko bei noro vartyti šašlykų, o mėgsta gurmaniškai pavalgyti... ir svarbiausia, šiam patiekalui nereikia nei lėkščių, nei įrankių - skaniausia pirščiukais..

Karpis ir bulvės su lašinukais

4 porcijoms reikės:

1 karpio (dydis pagal alkanumo jausmą)
1 citrinos
žuvies prieskonių - iš namų lentynos
1 svogūno
1 morkos
200 g. rūkytų lašinukų
8 bulvių vid. dydžio
sviesto ir druskytės
folijos

Karpį geriausiai iš vakaro išvalyti (galima nupirkti išvalytą), apibarstyti viduje ir įtrinti iš išorės su žuvies prieskoniais. Palikti nakčiai šaldytuve įpakuota maišelyje, paruoštą paimti į gamtą. Sukrauname visus ingredientus į krepšį, ir į gamtą.

Į foliją įvyniojame - karpį, į jo vidų įdedame supjaustytą žiedais svogūną, supjaustytą gan stambiai morką ir lašinukus - apie pusę jų. Apšlakstyti viską citrina. Apvynioti su folija, dvigubai.
Taip pat įvyniojame bulves tokiu būdu: perpjauname bulvę per pusę ir įdedame lašiniuko gabaliuką ir vyniojame.

Viską sumetame į žarijas - geriausiai jei žarijos dengia viską iš apačios ir iš viršaus. Karpis - 20 min. Bulvės - 30 min.

Skaniausia valgyti rankytėm tiesiai iš folijos. Prie bulvių labai tinka sviestukas ir druskytė. Tinka pasiimti į baidares, dviračių žygius ir kitom ekstremaliomis sąlygomis. :)

Skanaus.
Beata

-------------------------------------------------------------------------
Tuoj kasime šviežias bulves, o iškepus mėsytę lieka žarijų, tai siūlau keletą žarijose keptų bulvių receptų :)

Receptas nr.1

4 asmenų šeimai reikės:

16-18 vidutinio dydžio bulvių
lašinukų
4-5 nedidelių svogūnų
folijos

Bulves nuplauname.
Įpjauname beveik iki galo.
Lašinukus supjaustome 1 cm juostelėmis, svogūnus 1 cm žiedeliais.
Į bulvės vidų dedame lašinuko gabalėlį ir svogūno žiedelį.
Suvyniojame į foliją ir užkasame žarijose.
Kepame apie 20-30 min.

Receptas nr. 2

4 asmenų šeimai reikės:

16-18 vidutinio dydžio bulvių
100-150 g sviesto
3 skiltelių česnako
krapų
folijos

Bulves nuplauname.
Suvyniojame į foliją ir užkasame žarijose.
Kepame apie 20-30 min.
Česnaką ir krapus susmulkiname.
Dedame į minkštą sviestą ir sumaišome.
Valgome su keptomis bulvėmis.

Receptas nr. 3

4 asmenų šeimai reikės:

16-18 vidutinio dydžio bulvių
1 pakelio tepamo sūrelio
3 skiltelių česnako
žalumynų
folijos

Bulves nuplauname.
Suvyniojame į foliją ir užkasame žarijose.
Kepame apie 20-30 min.
Česnaką ir žalumynus susmulkiname.
Dedame į sūrelį ir sumaišome.
Tepame ant keptų bulvių ir valgome.

Skanaus :)

Aušra J.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noriu pasiūlyti keptos žuvies "teisingą" receptą:) Tai tiesiog poilsio gamtoje dalis kai, pabudus ryte ir išlindus iš palapinės, vyras išplaukęs žvejoti nuo ankstyvo ryto, parplaukia valtele su laimikiu.

Šiam receptui reikės:

ežere, upėje, jūroje pagautos šviežios žuvies (ešerio, karšio, lydekos, sterko, karpio ir pan.)
aliejaus

Garnyrui:

įvairių daržovių (cukinijos, pomidorų, svogūnų, paprikos ir t.t.)
1 arbat. š. garstyčių (geriausia su grūdeliais)
3-4 valg. š. aliejaus
0,5 citrinos sulčių
žalumynų
pipirų
druskos

Ruošiame:

Žuvytė, kurią kepsime, turi būti ne mažesnė kaip per vyro delną, mažesnės netinka.

Žuvytę išvalome, išplauname, žvynų skųsti nereikia, didesnę supjaustome kaip mėsą kepsniams.

Žuvytę aptepame aliejumi.

Jei labai norite galima padruskinti, apšlakstyti citrinos sultimis, bet nerekomenduojama, nes tik be prieskonių pajusite tikrąjį,šviežios žuvies skonio.

Žuvį ant grotelių dedame žvynais į apačią, reikėtų kepti kuo aukščiau, kad keptų iš lėto. Keps ilgiau, bet tai ir yra buvimo gamtoje, poilsio malonumas, niekur nereikia skubėti.

Garnyrą gaminame taip:

Pasirinktas daržoves stambiai supjaustome ( pomidorus, svogūnus, jei nedideli per puse, papriką į keturias dalis, cukiniją, baklažaną stambiais griežinėliais ir pan.).

Sudedame į dubenį ir sumaišome su trupučiu aliejaus.
Dedame tiesiog ant grotelių arba veriame ant iešmo.
Kai daržovės suminkštėja, gražiai apskrunda užpilame padažu, kuri gaminame taip:

sumaišome aliejų, citrinos sultis, garstyčias, druską, pipirus, žalumynus.

Skanaus ir gero laimikio :)
Aušra J.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveiki, visi gamtos mylėtojai ir maisto, gaminto grilyje, mėgėjai :) Ir aš noriu pasidalinti receptu, beje, vegetarišku, gaminame grilyje viską, tačiau perskaičiusi puikių mėsos receptų siūlau savąjį, kuris tiks ir kaip garnyras prie mėsytės ar žuvytės, iškeptos grilyje.

Baklažanai, kepti grilyje

Baklažanams paruošti reikės :)

4 baklažanų (geriau mažesni, man tokie skaniau)
druskytės
2 valg. šaukštų citrinų sulčių (spaudžiu šviežias)
3 česnako skiltelių (dedu ir daugiau, nes mūsų šeimyną mėgsta)
5 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus (tinka ir kitoks, bet kuo geresnis tiek kiek leidžia piniginė)

Padažui paruošti reikės:

600 g pomidorų (4-5 didesni pomidorai)
2 česnako skiltelių (dedu ir daugiau :))
druskytės
maltų juodųjų pipirų
2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus (kaip ir minėjau aukščiau nebūtinai, bet kuo geresnis)
1 valg. šaukšto kapotų žalumynų (kokiu turit darže ar kokius mėgstate, tinka viskas, eksperimentuokite su skoniu)

Kepame baklažanus:)

Baklažanus nuplaukite ir supjaustykite išilgai apytiksliai 1 cm storio griežinėliais.
Apibarstykite druska, apšlakstykite citrinų sultimis ir palikite pusvalandžiui pastovėti.
Baklažanų griežinėlius kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite.
Baklažanų griežinėlius sutepkite aliejumi, kepkite apytiksliai 2-3 minutes vieną pusę.
Apverskite, apibarstykite kapotais česnakais ir pakepkite dar truputėlį, kol baklažanas suminkštės. (Aš mėgstu kietesnes daržoves, tai ilgai nekepu, apskrusta, truputį suminkštėja ir nuimu.)

Kol prižiūrime, kad nesudegtų baklažanai, įpareigojime kažką iš kompanijos paruošti padažą, kuris beje tiks ir prie mėsytės, ruošiame taip :)

Pomidorus geriausia nuplikyti karštu vandeniu, nulupti odelę. Tačiau gamtoje ne visada turime tokią galimybę, taigi nulupkite pomidorą peiliu kiek įmanoma ploniau. Perpjaukite pusiau ir šiek tiek pakepinkite ant grotelių.

Supjaustykite smulkiais kubeliais. Česnako skilteles nulupkite ir sukapokite.
Pomidorų kubelius bei kapotus česnakus sumaišykite su aliejumi, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir kapotų žalumynų.

Keptus baklažanų griežinėlius patiekite su tirštu pomidorų padažu.SUPER :)

Gražios ir smagios vasaros :)

Aušra J.

------------------------------------------------------------------------

Sveika vasara ir mėgstantys skaniai, sočiai pavalgyti !

Noriu pasidalinti šašlykiuko receptuku, kuris yra mūsų šeimos mėgiamas ir nepakeičiamas :) Išbandytas su įvairiausia mėsyte ir netgi su kieta lenkiška šonine :), galutinis rezultatas tas pats, minkštas ir sultingas šašlykas. Ir tai ne visi šio recepto privalumai, jam reikalingų produktų galima rasti beveik kiekviename šaldytuve, ingridientų nedaug tad atsiminti jį lengva ir paprasta, išsimarinuoja greit, bet reikalui esant galima ir palaikyti ilgiau, niekas nuo to nepasikeičia.

Taigi raitojamės rankoves ir imame:

2 kg kiaulienos (kaip ir minėjau, tinka bet kuri jos dalis)
0,5 majonezo (imame pigų, taip ekonomiškiau:))
1 poro koto
1-2 citrinos
prieskoniai (tokius kokius mėgstate ar, kurie po ranka)

Mėsą pjaustoje taip kaip kam patinka, priklausomai, kokia mėsa marinuojame.

Užpilame mėsą majonezu.
Pora supjaustome griežinėliais, dedame į mėsą.
Citrinos sultis spaudžiame ant mėsos.
Prieskonius beriame į dubenį su likusiais ingridientais ir kruopščiai su rankytėm išmaišome, pamaigome. Svarbiausia viska daryti su gera nuotaika ir meile:)

Jei visa tai padarėte pusvalandis prieš užkuriant ugnį, kai žarijos bus paruoštos kepimui, galima jau verti ant iešmo ir kepti.

Ir svarbiausia... nenurykite liežuvio :))

Aušra J.

-------------------------------------------------------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją