Žiemos salotos

70 g džiovintų grybų, 700 g vištienos, 2 vidutinio dydžio rauginti agurkai, 100 g fermentinio sūrio, 100 g svogūnų, 4 kietai virti kiaušiniai, 100 g graikinių riešutų, po 150 g grietinės bei majonezo.

Virtą vištieną, virtus grybus, kiaušinius, raugintus agurkus bei svogūnus supjaustyti šiaudeliais. Sūrį sutarkuoti, riešutus susmulkinti. Viską sudėjus sumaišyti su grietine ir majonezu, apibarstyti tarkuotu sūriu.

Troškinta silkė

10 silkių filė, 3 svogūnų galvutės, 200 g džiovintų abrikosų, 100 g gliaudytų saulėgrąžų, 200 g razinų (šviesių), 100 g graikinių riešutų, šaukštas cinamono, 4 šaukštai citrinos sulčių, aliejaus, citrina.

Svogūną supjaustyti kubeliais, džiovintus abrikosus ir silkę – juostelėmis. Riešutus susmulkinti. Svogūną pakepinti aliejuje, sudėti silkę, suberti abrikosus, riešutus, saulėgrąžas, razinas ir 5 min. viską troškinti uždengtoje keptuvėje.

Suberti cinamoną, supilti citrinos sultis ir dar 5 min. palaikyti uždengus keptuvę dangčiu. Atvėsusią silkę sudėti į silkinę ir papuošti džiovintais abrikosais, citrinos griežinėliais, graikiniais riešutais.

A. Misiūnienė, Radviliškio r.

Mišrainė „Žiema“

Saujelė griežinėliais pjaustytų raudonųjų svogūnų, 6 kietai virti kiaušiniai, 2–3 vidutiniai obuoliai, ½ stiklinės graikinių riešutų, 150–200 g fermentinio sūrio, keli šaukštai majonezo.

Ši mišrainė gražiausiai atrodo stikliniame dubenyje, mat ją reikia dėti sluoksniais. Dugną iškloti sluoksniu plonai supjaustytų svogūnų. Ant viršaus sudėti susmulkintus kiaušinius, suberti kubeliais supjaustytus obuolius. Viską padengti majonezo sluoksniu, jį apibarstyti smulkintų graikinių riešutų sluoksniu, o ant jų per smulkią trintuvę užtarkuoti fermentinio sūrio „pusnis“.

J. Putnikienė, Alytus

Egzotiška mišrainė

100 g fetos sūrio, po indelį konservuotų kukurūzų ir ananasų (arba pusė šviežio ananaso), ½ stiklinės ryžių, ½ mažo indelio majonezo, kivis arba apelsinas, cinamono.

Sūrį, ananasą (jei konservuotas, nereikia), kivį supjaustyti mažais kubeliais. Ryžius išvirti didesniame kiekyje vandens, kad būtų birūs. Viską sumaišyti su majonezu ir apibarstyti cinamonu.

L. Abramavičienė, Biržų r.

Kalėdinis žuvies vyniotinis folijoje

500 g bet kokios žuvies filė, stiklinė pieno arba sultinio, 1 kiaušinis, 2–3 riekelės sužiedėjusio batono, 1–2 šaukštai sviesto, druskos, pipirų, maltų džiūvėsėlių.

Įdarui: 200 g kietesnių grybų, 50 g fermentinio sūrio, svogūnas, kietai virtas kiaušinis, petražolių lapelių, druskos, aliejaus.

Žuvies filė sumalti, pridėti piene išmirkyto batono, supilti ištirpintą sviestą, įmušti kiaušinį, suberti prieskonius ir viską gerai išsukti. Smulkiai supjaustytą svogūną ir grybus pakepinti riebaluose, sudėti smulkintus petražolių lapelius ir supjaustytą kiaušinį. Išmaišyti.

Žuvies masę iškrėsti ant lentos, pabarstytos džiūvėsėliais, ir išploti 1 cm storio sluoksniu. Uždėti grybų įdarą ir apibarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu. Atsargiai susukti vyniotinį, įdėti į foliją, užspausti kraštus ir kepti vidutinio karštumo orkaitėje apie 30 min. Patiekti su virtomis bulvėmis arba ryžiais, pikantišku kečupu ir daug daržovių.

K. Dapkutė, Kėdainių r.

Kalėdinis kalakutas, kimštas naminiais makaronais

3–4 kg kalakutas, 20–25 juodieji pipirai, 40 kvapiųjų pipirų, šaukštelis kalendros grūdelių, 2 šaukšteliai kmynų, kelios skiltelės česnako bei druskos.

Makaronams: 2 kiaušiniai, 150 g pieno, 400–420 g miltų, druskos.

Įdarui: 170 g sviesto, 300 g džiovintų slyvų (nemirkytų vandenyje, o tik nuplautų), 2–3 kiaušiniai. Vienokius ir kitokius pipirus bei kalendros grūdelius sumalti, kmynus nuplikyti verdančiu vandeniu, o česnakus smulkiai supjaustyti. Druskos kiekį vertėtų tiksliai apskaičiuoti pagal kalakuto svorį: 0,5 kg mėsos reikės 1 šaukštelio druskos. Išskrosto kalakuto vidų bei išorę įtrinti paruoštais prieskoniais bei druska. Laikyti šaldytuve 1–2 paras.

Sumaišyti produktus makaronų tešlai. Ji turėtų būti šiek tiek kietesnė nei skirta koldūnams. Tešlos lakštą plonai iškočioti stačiakampiu. Susukti į ritinį ir supjaustyti riekelėmis, kad makarono lakštelis būtų 1 cm pločio. Žiūrėti, kad tešla ritinio viduje nesuliptų. Ją iš viršaus reikia gerokai pamiltuoti.

Makaronus šiek tiek išsklaidyti ir keliolika minučių palikti apdžiūti, paskui virti pasūdytame vandenyje, kol iškils į paviršių. Nukošti, perlieti šaltu vandeniu. Į juos sudėti kambario temperatūros sviestą, slyvas ir įmušti kiaušinius.

Viską permaišius, prikimšti kalakutą ir užsiūti. Pageidautina, kad kalakutas būtų su kaklu, tuomet neišbėgs įdaras, tačiau jei taip nėra – teks užsiūti ir kaklo vietą. Paukštį prieš kepant aptepti sviestu. Į skardą įpilti šiek tiek virinto vandens. Kepti 3 val. (500 g kalakuto svorio reikia kepti 30 min.).

Pirmą valandą kepti 250 oC temperatūroje uždengus folija. Vėliau foliją nuimti ir kepti 200 oC temperatūroje, o likus kepti 1,5 val. įjungti keptuvo funkciją, kad paviršius gražiai apskrustų. Kad tolygiai apkeptų, paukštį reikėtų skrudinti vartant – tai vieną, tai kitą šoną. Taip pat būtų gerai palaistyti nuo kepimo atsiradusiais riebalais.

Prie įdaryto kalakuto galima patiekti spanguolių ar virtų bruknių su kriaušėmis arba slyvomis uogiene.

E. Jagminienė

Kalėdinės eglutės

375 g kvietinių miltų, žiupsnelis druskos, po šaukštelį kepimo miltelių ir cinamono, po 150 g miltinio cukraus ir sviesto, 2 kiaušinio tryniai.

Miltus suberti ant medinės lentos ir sumaišyti su kepimo milteliais, druska, cukrumi bei cinamonu. Įleisti vieną trynį, sudėti sviesto gabaliukus. Viską kapoti peiliu, kol neliks sausų miltų, ir užminkyti tešlą. Suspausti ją į gabalą ir 30–60 min. laikyti šaltai. Dar kartą išminkyti tešlą, iškočioti 3 mm storio lakštą ir išspausti 8 skirtingo dydžio žvaigždutes bei 32 žiedo formos sausainėlius. Sudėti į riebalais išteptą skardą ir kepti, kol gražiai pagels.

Iš kiaušinių baltymų ir persijoto cukraus išplakti glajų ir juo aptepti žvaigždutes. Iš žvaigždučių ir žiedelių „išauginti“ eglutes, ir, kol glajus nesustingo, papuošti jas dekoratyviais barstiniais. Tai itin puošnus stalo skanėstas.

J. Mameniškienė, Anykščių r.