Žodžiai, kurie viską keičia:

1. Pakeiskite žodelį „bet“ žodeliu „ir“

Paprastai mes sakome: „Noriu nueiti į kiną, bet man reikia dirbti.“ Kas pasikeis, jeigu vietoj to pasakysime: „Noriu nueiti į kiną, ir man reikia dirbti“?

Pavartodami jungtuką „bet“, mes duodame smegenims užduotį, kartais net priverčiame save teisintis. Stengdamiesi išvengti savo interesų konflikto, mes veikiausiai nedarysime nei vieno, nei kito, o užsiimsime kažkuo trečiu.

Beveik visada būna įmanoma atlikti abu veiksmus: ir nueiti į kiną, ir užbaigti darbą. Reikia tik surasti būdą ir atitinkamai pakreguoti dienotvarkę. Kai žodelį „bet“ pakeičiame jungtuku „ir“, smegenys pradeda svarstyti, kaip įvykdyti abi užduotis. Pavyzdžiui, galima pažiūrėti trumpesnį filmą ir dalį darbo pavesti kam nors kitam.

2. Sakykite „noriu“ vietoj „privalau“

Kiekvieną kartą, kai ketinate pasakyti „man reikia“, „aš privalau“, „aš turiu“, pakeiskite modalinį veiksmažodį į „noriu“. Pavyzdžiui, vietoj „aš turiu nupirkti duonos“ sakykite „aš noriu nupirkti duonos“. Ar pajutote skirtumą?

„Šis pratimas padeda suvokti, ką iš tikrųjų mes darome savo valia“, – tvirtina B. Rotas.

Vienas jo studentų negalėjo pakęsti matematikos, bet nusprendė, jog privalo lankyti kursus, kad galėtų mokytis magistrantūroje. Išbandęs šį metodą, vaikinas prisipažino, kad iš tikrųjų norėjo sėdėti neįdomiose matematikos paskaitose, nes galutinė nauda nusvėrė laikinus nepatogumus.

Įsisavinę šias taisykles, sugebėsite atprasti nuo mąstymo inertiškumo ir suvokti, jog bet kokia problema nėra tokia sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.