„Protingas žmogus yra toks, kuris geba lanksčiai mąstyti, prisitaikyti prie besikeičiančios situacijos, kuris pirmiausia pagalvoja ir tik tada ką nors pasako arba padaro, taip pat toksai, kuriam būdinga pavydėtina savitvarda, – per interviu žurnalui „Bustle“ vardija Catherine Jackson, klinikinė psichologė, neuroterapeutė, taip pat koučerė. – Trumpiau kalbant, protingiems žmonėms būdingas kelių skirtingų tipų intelektas, įskaitant socialinį, protinį ir emocinį, bet jais neapsiribojant.“

Mokslininkai ne kartą mėgino išskirti bruožus, kurie, nors kartais be galo skirtingi, yra būdingi daugeliui ypač protingų žmonių. Pavyzdžiui, 2016-aisiais žurnale „British Journal of Psychology“ pasirodžiusio straipsnio autoriai teigia, kad aukštos inteligencijos asmenys prioritetą teikia buvimui vienumoje. Atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad protingų žmonių laimės pojūtis atvirkščiai proporcingas jų bendravimo su draugais dažniui. Remiantis evoliucinės psichologijos nuostatomis, intelektas žmonėms reikalingas tam, kad jie gebėtų spręsti problemas. Štai kodėl tie, kurie puikiai jaučiasi vieni, vertinami kaip turintys aukštesnius intelektiniu gebėjimus: jie, esą, sugeba savarankiškai, be niekieno pagalbos ir palaikymo dorotis su pasitaikančiais iššūkiais.

Visgi nenusiminkite: jei mėgstate žmonių draugiją, tai dar tikrai nereiškia, kad esate vidutinybė. Gal jums būdingos kitos apie guvų protą bylojančios savybės, kaip antai gebėjimas lengvai megzti pažintis ir įsitraukti į prasmingus pokalbius?

Kaip teigia C. Jackson, ypač protingi žmonės dažniausiai tokiais savęs nelaiko. Kad ir kaip būtų, galima pasitikrinti, o tam gali pasitarnauti štai šis specialistų sudarytas protingiems žmonėms būdingų bruožų sąrašas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)