1. Laikrodis

Ne veltui teigiama, kad laimingi žmonės laiko neskaičiuoja. Kad ir kaip norėtųsi mylimam žmogui įteikti laikrodį, tačiau geriausia susilaikyti – teigiama, kad laikrodžiui sustojus išsiskirsite. Kinijoje tokia dovana yra labai neįprasta, nes laikrodžio įteikimas reiškia pakvietimą į laidotuves (beje, kinų kalboje žodis „laikrodis“ skamba labai panašiai, kaip ir „laidotuvės“). Nors lietuvių kalboje tokių sąsajų nėra, tačiau dovanoti laikrodį – labai rizikinga.

2. Nuotrauka

Nors kartais tokia dovana tikrai gali nudžiuginti, tačiau ji yra tinkama ne visada. Manoma, kad jeigu nuotrauką įteiksite savo vaikinui ar merginai, jūsų santykiai bus tarsi užšaldyti toje pačioje stadijoje – toliau nesivystys arba labai greitai nutrūks. Vis dėlto, ši dovana tam tikrais atvejais yra „saugi“ – įrėmintas nuotraukas galite įteikti tėvams ar seneliams.

3. Perlai

Nors perlai – prabangos simbolis, tačiau jie yra laikomi ašarų akmenimis. Žinoma, kartais verkiama ir iš laimės, tačiau sutikite, kad dažniau – iš skausmo ir nevilties. Jei solenizantui nelinkite nieko blogo, geriausia nuo tokios dovanos susilaikyti.

4. Peilis

Prietarai byloja, kad peiliai, kaip ir kiti aštrūs daiktai, gali prišaukti nelaimes ir nesutarimus šeimoje. Vis dėlto, jei manote, kad tokia dovana gali būti vienas geriausių pasirinkimų, šiek tiek pagudraukite, ir paprašykite dovanos gavėjo simbolinio mokesčio. Tokiu būdu aštrūs daiktai bus tarsi parduoti, taigi, galėsite būti ramūs, kad dovana neprišauks nelaimės.

5. Šlepetės

Tikima, kad šlepetės gali prišaukti mirtį. Šis prietaras yra atkeliavęs iš Azijos šalių, kur mirusieji yra apavami kambariniais batais. Žinoma, mirties nelinkite nė vienam savo artimųjų ar draugų, tad nuo tokios dovanos geriausia susilaikyti.

6. Veidrodis

Veidrodžiui yra suteiktos mistinės savybės. Šis daiktas – tarsi tarpininkas tarp mūsų ir pomirtinio pasaulio. Tikima, kad tokia dovana pagreitina senėjimo procesą, be to, gali neigiamai paveikti dovanotojo ir dovanos gavėjo santykius. Taip pat patartina nepirkti veidrodžių, kurie anksčiau priklausė kažkam kitam – tai gali prišaukti nelaimę.

7. Žvakės

Nors įvairios kvapnios žvakės neretai dovanojamos šv. Kalėdų proga, tačiau tokia dovana nėra pati tinkamiausia. Kodėl? Paprasčiausiai žvakė – laidotuvių simbolis, o to juk nelinkime nė vienam artimajam, kuriam įteikiame dovanas, tiesa?

8. Įskilę indai

Nesvarbu, ką planuojate dovanoti – dubenėlius, puodelius ar taures, indai turi būti nepriekaištingos išvaizdos. Teigiama, kad net ir mažiausi įtrūkimai gali pritraukti nelaimes!

9. Tuščia piniginė

Solenizantas, gavęs dovanų piniginę, gali susidurti su dideliai finansiniais sunkumais – ypač tada, jei piniginė dovanojama tuščia. Kad taip nenutiktų, patartina į piniginę įdėti bent simbolinę pinigų sumą.

10. Kojinės mylimajam

Prietarai byloja, kad negalima dovanoti kojinių mylimajam, nes jas apsimovęs jis gali išeiti iš namų. Kai kurios nuotakos gudrauja, prašydamos savo anytų sūnui padovanoti kojinių, – ypatingai tada, jei vyras yra pernelyg priklausomas nuo mamos.

11. Knyga sutuoktinių porai

Jei sutuoktinių porai padovanosite vieną knygą, tai gali pakurstyti nesantaiką. Vis dėlto, jei norite įteikti tokią dovaną, verčiau dovanokite ne vieną, bet dvi knygas.Taip pat teigiama, kad sutuoktiniai neturėtų vienas kitam dovanoti meilės romanų ir poezijos knygų. Nėra visiškai aišku, iš kur šis prietaras kilęs, tačiau jis yra gajus iki šių dienų.

12. Nosinė

Kad ir kokia būtų graži nosinaitė, ji gali dovanos gavėjui atnešti įvairių negandų. Nosinė simbolizuoja netektis, skausmą ir ašaras, todėl tokių dovanų geriausia vengti.

13. Kaklaraištis tinka ne visada

Tokią dovaną vyrui gali įteikti tik labai artimi žmonės – žmona, sužadėtinė ar giminaičiai. Jei kaklaraištis dovanojamas mažai pažįstamam žmogui, tokia dovana simbolizuoja „pririšimą“ prie savęs. Nors prietarais tiki ne visi, tačiau, turime sutikti, kad mažai pažįstamam žmogui išrinkti tinkamus aksesuarus gali būti tikrai nelengva.

14. Tuščia keptuvė ar tuščias puodas

Jei nuspręstumėte dovanoti keptuvę ar puodą, nedovanokite tuščio indo – į vidų galite įdėti bet kokią smulkmeną (pavyzdžiui, atviruką). Manoma, kad tuščių keptuvių ar puodų dovanojimas gali prišaukti nepriteklių, o to tikrai norėtųsi išvengti.

15. Suvenyrai su paukščiais

Nors kai kurių paukščių simbolika (pavyzdžiui, gaidžių ar balandžių) net labai pageidautina, tačiau manoma, kad suvenyrai su šarkomis ar varnomis gali prišaukti nelaimę.

16. Medicininiai preparatai

Nors vitaminai, kraujospūdžio matuokliai ar kitos su sveikata susijusios prekės yra laikomos labai praktiškomis dovanomis, tačiau toks pasirinkimas nėra pats geriausias. Tokios dovanos gali nesąmoningai skatinti ieškoti ligų ar net jas sukelti.

Taip pat blogu tonu laikomos dovanos, kurias puošia nesuprantamos kalbos užrašai. Jei dovanojate kambarinius augalus, darykite tai iš visos širdies, nes priešingu atveju jie gali greitai nudžiūti. Nereikėtų dovanoti gyvūnų. Nors kai kuriose šalyse tikima, kad juoda katė ar auksinė žuvelė gali prišaukti laimę, tačiau gyvūnais svarbu tinkamai rūpintis – jei nesate tikri, kad solenizantas pageidauja tokios dovanos, geriausia susilaikyti.