Gali atrodyti, kad Richardui Feynmanui visiškai pakako tapti Nobelio premijos fizikos srityje laureatu ir vienu iš garsiausių mokslininkų, tačiau fizikas visada norėjo žinoti daugiau, rašoma bomba.co.

Jo biografas Jamesas Gleickas rašė: „Jis jautė vienodą pagarbą visoms veiklos sritims, mokėsi groti būgnu, masažo, mokėsi pasakoti istorijas ir flirtuoti su moterimis baruose – visa tai laikė amatais su savo taisyklėmis, kurių galima išmokti.“

Ar mokytis R. Feynmanui buvo lengva, nes jis buvo genijus ir turėjo išradingą, žaibiškai veikiantį protą? Tokiu atveju mums neliktų nieko kito, tik stebėtis jo sugebėjimais mokytis tiek grojimo, tiek kvantinės fizikos. Laimė, R. Feynmano sugebėjimai mokytis buvo susiję ne vien su jo įgimtais gebėjimais. Jis turėjo savo metodą, kaip mokytis naujų dalykų. Šis metodas nesudėtingas ir tiks kiekvienam.

R. Feynmano mokymosi metodas:

1. Išmokyti vaiką.

R. Feynmanas buvo vienas pažangiausių mokslo žmonių. Jis tvirtino, kad net sudėtingiausius mokslo teiginius galima paaiškinti suprantamais žodžiais.

Fizikas tikėjo, kad madingų žodelių vartojimas rodo, jog žmogus nesupranta, apie ką kalba. Štai kodėl Feynmano metodo pirmu žingsniu tapo sąlyga – viską, ką norite išmokti, reikia paaiškinti raštu taip, lyg tai skaitys 8 m. amžiaus vaikas.

Kai jūs nuo pradžios iki pabaigos užrašote idėją paprasta kalba, kurią suprastų net vaikas (vartokite tik pačius populiariausius žodžius), taip skatinate save suprasti aiškinamo dalyko esmę giliau ir supaprastinate ryšį tarp įvairių idėjų.

Jeigu šiuo etapu kyla sunkumų, aiškiai suprasite savo silpnąsias puses.

2. Grįžti atgal

Iš pradžių bus nelengva paaiškinti naujus dalykus išskirtinai paprastai. Tiesiog kiekvieną kartą, kai susiduriate su sunkumais ar kas nors pasidaro neaišku, pasižymėkite tai. Tegu tai bus žymuo, rodantis konkrečią vietą, kurią reikia dar kartą pakartoti.

Tarkime, jeigu laukia biologijos testas, bet jūs nepajėgiate „žmoniškai“ paaiškinti evoliucijos esmės, atsiverskite knygą ir perskaitykite reikiamą skyrių. Paskui užverskite vadovėlį, paimkite švarų popieriaus lapą ir paaiškinkite idėją (šiuo atveju – evoliuciją), kurią mokantis kilo sunkumų.

3. Peržiūrėti ir supaprastinti

Šiuo etapu reikia turėti užrašus, kuriuose glaustai paaiškinta tai, ką siekiate savarankiškai išmokti. Jums belieka peržvelgti ir konsoliduoti gautas žinias.

Garsiai perskaitykite, ką parašėte. Jeigu paaiškinimas atrodo sudėtingas, neaiškiai skamba, tai rodo, kad reikia pagilinti supratimą apie šią sritį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją