Ypač stebina tai, kad daugelį įvaldytų kalbų K. Lomb išmoko savarankiškai – sėdėdama vien tik prie vadovėlių ir skaitydama grožinę literatūrą originalo kalba, rašoma portale lavender.land. Jos metodo pagrindu reikėtų laikyti visiško pasinėrimo, įsigilinimo į kalbą principą, t. y. gramatikos taisyklių studijavimą ir tuo pačiu metu užsienio kalba parašytų tekstų skaitymą bei nusistovėjusių žodžių junginių, itin dažnai pasitaikančių šnekamojoje kalboje, įsiminimą.

K. Lomb yra suformulavusi dešimt iš pažiūros savaime suprantamų, bet ypač efektyvių taisyklių, kuriomis verta vadovautis mokantis užsienio kalbos. Savo patarimus vertėja surašė į knygą „Kaip aš mokausi kalbų“. K. Lomb pasiūlytos taisyklės tikrai galėtų sudominti tuos, kurie nutarė išmokti kokią nors užsienio kalbą.

1. Mokytis kalbos būtina kasdien. Jei kurią dieną visai nėra tam laiko, skirkite bent 10–15 minučių naujų frazių mokymuisi arba jau išmoktų kartojimui. Ypač gerų rezultatų duoda mokymasis rytais.

2. Jei noras išmokti kalbą pernelyg greit išblėsta, sugalvokite sau tinkamą užsiėmimų algoritmą. Pavyzdžiui, šiek tiek pasimokykite, tada paklausykite muzikos ir padarykite trumpą pertrauką, per kurią galite pasivaikščioti, tiktai šiukštu neužmeskite mokslų.

3. Kontekstas – tai viskas. Jokiu būdu nesimokykite atskirų žodžių – maksimaliai naudokitės kontekstu. Pavyzdžiui, jei įsiminsite angliškų žodžių junginį „strong wind“ („stiprus vėjas“), vienas iš jį sudarančių žodžių automatiškai padės prisiminti kitą.

4. Ypač naudinga išsirašyti nusistovėjusias frazes ir stengtis jas kuo dažniau vartoti kalbant.

5. Mintyse verskite viską, kas tik patenka į akiratį – reklaminius šūkius, dainų tekstų ištraukas, dialogus, laikraščių straipsnių antraštes ir t. t. Smegenų mankšta labai veiksmingai gerina atmintį.

6. Neįtikėtinos naudos duoda neilgų tekstų bei dialogo mokymasis. Vis dėlto mokytis reikia tik tai, kas parašyta be menkiausios klaidos arba jau ištaisyta dėstytojo.

7. Sustabarėjusias frazes ir idiomas užsirašykite ir įsiminkite įterpdami į pirmu asmeniu reiškiamą mintį. Pavyzdžiui: „I am only pulling your leg“ („Aš tave tik erzinu“).

8. Jokios užsienio kalbos negalima mokytis susitelkus tik į vieną sritį. Kalbą būtina šturmuoti iš visų pusių – žiūrėti filmus, skaityti knygas ir laikraščius, bendrauti su žmonėmis, kuriems ta kalba – gimtoji.

9. Nebijokite suklysti: bijoti galima tik to, kad klaidos liks neištaisytos. Visiškai viską privalote patikrinti. Geriau pasitikslinti kartotinai, nei taikstytis su neaiškumais.

10. Tikėkite, kad, nepaisant nieko, išmoksite kalbą. Būtinai pasieksite etapą, kada kiekybė peraugs į kokybę ir kalbos barjeras bus pralaužtas.

Pabaigai beliko pasakyti, kad tada, kai 86-erių K. Lomb susitiko su bičiuliu, turėjusiu 54-erius metus, ji ištarė savo pačios gyvenimą nulėmusią frazę. „Stivai, tu dar toks jaunas! Tau šitiek metų priešaky, šitiek kalbų dar galima išmokti!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)