1. Nedarykite to, kas jums nepatinka

Kvaila sutikti su papildomais įsipareigojimais, jei dar neįvykdėte senųjų. Nereikėtų sakyti „taip“ pasiūlymams, kurie nekelia jums entuziazmo ir verčia kažką daryti per prievartą, keisti savo tvarkaraštį ar išsižadėti savo tikrųjų norų. Netapkite pasiuntinuku, kurio gerumu naudojasi visi norintys – žinokite savo vertę! Priešingu atveju rizikuosite atsidurti ten, kur nenorite, ir su žmonėmis, kurių nesirinkote.

2. Nepasiduokite minios nuomonei

Ar vis dar atsisakote savo planų vien dėl to, jog jie kažkam nepatiko? Kvaila pasitikėti svetima nuomone labiau, negu savo, ir pataikauti tinginiams bei kritikams, nesugebantiems sukurti ko nors vertinga. Daugybė žmonių per visą savo gyvenimą nieko nesukuria, pasiduoda sunkumams ir bando tempti paskui save kitus, pavydėdami tobulėjimo. Aukite, keiskitės, eikite pirmyn ir neatsisakykite savo svajonių dėl svetimos nuomonės.

3. Neužsikrėskite svetimomis nuotaikomis

Protingi žmonės neleidžia aplinkiniams gadinti jiems nuotaikos. Jie sugeba atskirti savo emocijas nuo tų, kurias kažkas primeta iš išorės. Kiekvienas žmogus turi savų potyrių, išaukština savo tragediją ir projektuoja savo jausmus aplinkiniams. Tai nereiškia, kad reikia jiems pasiduoti. Atvirkščiai, puoselėkite savyje kovinę dvasią ir saugokite savo vidinę laimę. Galiausiai svetima realybė yra subjektyvi ir neturėtų daryti įtakos jūsų pasauliui.

4. Nelaukite pagalbos iš šono

Jei jūsų gyvenime yra žmonių, kuriais galite pasikliauti – puiku. Tačiau atsakomybės už savo gyvenimą nereikėtų perkelti kitiems. Niekas kitas negalės išspręsti jūsų problemų taip, kaip reikėtų. Svetimi žmonės dažnai išduoda. Išmintingi žmonės nebijo sunkumų. Net jei neturi patirties, jie mokosi ir bando patys spręsti problemą. Baimė suklysti, nesusitvarkyti ar kažkam pakenkti neturėtų trukdyti judėti į priekį. Atsisakykite ramentų, nutraukite priklausomybę nuo kitų – ir tapsite stipresni.

5. Nepasitikėkite sėkme

Protingas žmogus pasikliauja savo žiniomis ir įgūdžiais, klauso savo širdies, bet tikrai nesitiki, kad jam padės paprasčiausia sėkmė. Tikėti, kad viskas bus gerai, yra puiku, tačiau ir pačiam reikia daryti viską, kas įmanoma, kad laimėtum mūšį. Neveiklumas neišvengiamai sukelia nusivylimą. Pasaka neišsipildo, jei pagrindinis veikėjas sėdi ant krosnies ir net nebando pagauti auksinės žuvelės. Dirbkite savo tikslo link, atsiduokite jam visa siela – ir sėkmė nepraeis pro šalį.

6. Neatsisakykite investicijų

Jei yra galimybė investuoti šimtą eurų, o vėliau gauti du šimtus, protingas žmogus niekada nepraleis tokios galimybės! Visuomet reikia būti vienu žingsniu priekyje ir protingai valdyti finansus, o ne tik saugoti juos po pagalve „juodai“ dienai. Pinigai turi nešti pinigus ir atverti naujus horizontus. Tai nėra tikslas, o tik priemonė judėti savo svajonės link. Kol elgsitės su jais kaip su įrankiu, eisite į priekį.

7. Negyvenkite praeitimi

Jei prisiriša prie praeities nuoskaudų ir karčių pralaimėjimų, žmogus praranda galimybę viską pradėti iš naujo. Jo vidinė energija išsisklaido praeities baimėse ir taip atima iš jo ateitį. Protingi žmonės neleidžia sau tokios prabangos: jie per daug vertina savo laiką ir išteklius, kad švaistytų juos gailėjimuisi ir savigraužai. Judėkite pirmyn. Nukritote? Kelkitės. Patirtis jums padės. Jūs atsidursite viršūnėje, jei tikėsite savo sėkme ir padarysite teisingas išvadas.

8. Nekaupkite neigiamų dalykų

Ašaros turi būti išverktos, pyktis išsakytas, nuoskaudos įvardytos. Kvaila yra kaupti savyje neigiamus išgyvenimus – juos reikia išspręsti ir daugiau prie jų nebegrįžti. Protingi žmonės metų metais nekaups streso, žalodami savo pačių sveikatą ir santykius. Jie iš karto sudėlioja visus taškus, skiria laiko savo silpnumui, o tuomet suima save į kumštį. Gyventi nuolat jaučiant įtampą ir kaupti savyje „emocinius šlakus“ yra nepagarba sau. Protingi žmonės patys pasirenka emocijas. Jie nebėga nuo skausmo, bet žvelgia jam į veidą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)