Šia dviprasmiška ir nelengva tema, su kuria, turbūt, yra susidūręs ne vienas, kalbamės su emocinės sveikatos konsultante, Žmogaus psichologijos instituto mokymų lektore Janina Sabaite Melnikoviene.

– Kodėl ši tema tokia jautri?

– Turbūt dėl to, nes yra susijusi su santykiais, emocijomis ir finansais – su saugumo poreikiu ir nemaloniais jausmais, kurie kyla, kai patiriame sudėtingas situacijas.

– Nors visuomenėje populiaru sakyti, kad jei nori susipykti su draugu ar giminaičiu – paskolink jam pinigų, kodėl ši taisyklė taip dažnai laužoma?

– Nemažai daliai žmogų sunku tinkamai – asertyviai (tvirtabūdiškai) atsakyti draugui ar giminaičiui tai, ką iš tiesų galvoja, kad, galbūt, nenori skolinti, kad laikosi tam tikrų savo taisyklių ir pan., nes nenori pasirodyti nejautrūs, nepadedantys, nepasitikintys ir pan.

Taip pat jaučia nepatogumą pasakyti aiškias taisykles, kokiomis sąlygomis turėtų būti grąžinti finansus ir pan.

Iš vienos pusės žmonės stengiasi būti „gerais“, tačiau tuo pačiu kyla jausmai, kurie susiję su abejonėmis ir baime dėl savo finansų praradimu.

– Kas šiame procese visgi elgiasi neetiškiau: prašantysis ar tas, kuris neskolina?

Abu elgiasi pagal savo mąstymą ir supratimą. Klausimas – kaip jie tai geba išreikšti kitam žmogui, nebijodami pasekmių, kad pvz. kitas žmogus supyks ir pan.

Tiek tas, kuris nori skolintis, tiek tas, iš kurio prašo, turėtų suprasti, kad kitas asmuo gali atsisakyti ir tai iš tiesų nieko nesako apie jį kaip asmenį, tiesiog tai vienas iš jo poelgių.

– Pabandykime suprasti prašančiojo motyvus: juk jam skolintis iš fizinio asmens yra kur kas paprasčiau, greičiau ir pigiau nei iš banko, jau nekalbant apie greituosius kreditus. Bet turbūt tai ganėtinai savanaudiški motyvai, neįvertinant grąžinimo galimybių ir nenumatytų aplinkybių? Kaip elgtis tam, iš kurio prašo ir žada labai greitai atiduoti? Tikrai tikrai!

– Didesnė atsakomybė skolinantis visgi tenka besiskolinančiajam, nes jis turi įtikinti ir įrodyti, jog yra pasirengęs ir sąžiningai rodyti pastangas bei norą laiku grąžinti skolas. Ir tam yra begalės variantų – notaro patvirtinimas, skolos rašteliai, trečio asmens laidavimas ir pan. Pradėti grąžinti, kad ir mažomis dalimis, bet pakankamai greitai – taip parodant savo sąžiningumą.

Tuo pačiu ir įprastais gyvenimo poelgiais ji turėtų rodyti, jog pinigai buvo pasiskolinti rimtam reikalui. Nes gana dažnai patiriamas nusivylimas, kad paskolinami pinigai, o tas, kuris skolinasi, vyksta atostogauti ar perkasi prabangos daiktus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)