Knyga SĄMONINGAS SAPNAVIMAS išmokys jus sąmoningai tyrinėti ir modeliuoti sapnus, kad geriau suprastumėte savo vidinį „aš“ ir galėtumėte sapnuose mėgauti visiška laisve, įgyvendinti fantazijas, patirti didžiausius malonumus ir patirtumėte neįtikėtiną naudą sveikatai.

Budrumas sapne – nauja realybė

Sąmoningo sapnavimo esmė ir pagrindas – suvokti, kad sapnuojate. Vis dėlto reikia atsižvelgti į tai, kad yra daugybė supratimo aspektų. Sąmoningo sapnavimo atveju, aiškiai suvokiate savo budrumą sapne, vadinasi, jį lengva artikuliuoti. Sapnuodami ištarkite: „Aš sapnuoju“, juk paprasto nesąmoningo sapnavimo atveju tai neįprastas veiksmas. Gebėjimas įvardinti, kad tuo metu sapnuojate, keičia sąmonės būseną.

Priešingai nei daugelis mano, būti sąmoningam sapne – nereiškia, kad jį valdote. Sąmoningo sapnavimo esmė – tai ne sapnų turinio kontrolė. Visgi proto prašviesėjimas leidžia įsijausti į sapną ir paveikti jo eigą. Galima atsisakyti sapnuose sukonstruoto netikro pasakojimo ir susikurti naują realybę.

Kaip jau supratote, sąmoningi sapnai labiau susiję su kūrybiškumu, o ne kontrole. Sapnuodami suvokiate, kad nebereikia paisyti socialinių normų ar realybėje gresiančių pasekmių. Atsiranda daugybė galimybių išgyventi vertingus potyrius. Net jei pajusite didesnės „kontrolės“ jausmą, sąmoningo sapnavimo tikslas – ne sapno veikėjų kontrolė ar savo valios diktatas. Suvaldyti sapno eigą – ne tik bemaž neįmanoma, bet ir bergždžia. Kartais susitaikę ir prisitaikę prie esamos situacijos, kitaip sakant, atsisakę beprasmiškos kontrolės, pasieksite daug geresnių rezultatų.

Nauda sveikatai, galimybė pasijusti laimingiems ir jokios grėsmės būti nubaustiems

Jeigu suvokiate, kad sapnuojate – tai jau yra nuostabi patirtis. Persmelkia supratimas, kad realiu laikytas pasakojimas tėra iliuzija. Didžiausias proto prašviesėjimo privalumas – atviresnis kelias į trokštamus ir naudingus patyrimus, kurių atpildas – beribis. Toliau aprašysiu sąmoningo sapnavimo naudą sveikatai, be to, šis metodas tiesiog padeda žmonėms pasijusti laimingesniems.

Sąmoningai sapnuodami visiškai išsilaisvinate. Pirmiausia, pradėkime nuo to, kad sapne neįmanoma fiziškai susižaloti, o už veiksmus ar jų pasekmes negresia jokia reali bausmė. Tai iš esmės skiriasi nuo to, kaip vertinate įprastą realybę budrumo ar miego būsenose.

Supratimas, kad sapne esate saugūs, išlaisvina mąstymą, todėl drąsiai išbandote naujas galimybes. Asmeninis augimas neįmanomas be pagrindinių žmogaus poreikių: fizinio, socialinio ir psichologinio saugumo. Kai suvokiate, kad sąmoninguose sapnuose negresia jokie pavojai, išlaisvėjate, galite būti savimi, tyrinėti ir mokytis naujovių. Šios laisvės formos dažnai veda į gilesnį savęs pažinimą.

Galimybė ugdyti beribį kūrybinį potencialą

Sąmoningas sapnavimas – bene galingiausia būsena ugdyti kūrybinį potencialą. Kūrybiškumas nuo seno sąlygoja gebėjimą išgyventi, varžytis, užmegzti ryšius su kitais ir išlikti šioje planetoje. Sąmoningo sapnavimo menas parodo, kad vangus mąstymas susiaurina įmanomas patirtis. Sapnuojant mąstymo perspektyva išsiplečia, tad galite savo poreikius ir tikslus tenkinti kūrybiškesniais sprendimais. Ir tai tik vienas iš daugybės būdų, kaip sąmoningą sapnavimą pritaikyti, kad pakeistumėte budrios realybės aplinkybes.

Sapne galima repetuoti sudėtingus pokalbius, mokytis kalbėti viešai

Akivaizdžiausias ir universaliausias sąmoningų sapnų panaudojimas – košmarų išsklaidymas, nes jie simboliškai atspindi gyvenime patiriamas įtampas. Užuot kamavęsi slogiuose sapnuose, nuovokaus proto būsenoje imate spręsti vidines prieštaras ir plėtoti atlaidumu grįstus santykius, kad tie košmarai išsisklaidytų. Sąmoningo sapnavimo praktika košmarai paverčiami ištikimais sąjungininkais, kurie moko svarbiausių įžvalgų.

Sąmoningas sapnavimas – puiki problemų ir baimių įveikimo priemonė. Jeigu norite išspręsti konkrečias problemas, su kuriomis susiduriate: esate sutrikęs dėl komplikuotų tarpusavio santykių, darbo, užplūstančių nevaldomų emocijų ar tiesiog atsidūrėte gyvenimo kryžkelėje – visa tai galima apgalvotai tyrinėti sąmoningai sapnuojant. Negana to, socialinių ir fizinių ribų
nebuvimas leidžia tyrinėti savo elgseną saugioje aplinkoje, tad lengviau užmegsite ryšį su savimi, aplinkiniais ir pasauliu. Sąmoningame sapne repetuokite pokalbį, kurį vis atidėliojate, mokykitės viešai kalbėti, įveikti baimę ar įgauti pasitikėjimo kitose jūsų gyvenimo tikslams svarbiose srityse.

Įgyvendinkite slapčiausias fantazijas, patirkite didžiausius malonumus

Sąmoningame sapne bet kuri įsivaizduojama patirtis tampa labiau prieinama, įskaitant ir mėgavimąsi žemiškais malonumais. Klajokite po Senovės Graikiją, puotaukite fantastinėse karalystėse, lepinkite jusles egzotiniu maistu, seksualinėmis patirtimis ar skambiausia įsivaizduojama muzika – šiuos vaizdinius padiktuos jūsų protas. Norų išpildymas yra aukštesnioji asmenybės ugdymo dalis, tai paskatins tęsti sąmoningo sapnavimo praktiką. Tyrėjai sąmoningą sapnavimą sieja su malonesnėmis emocijomis nei nesąmoningų sapnų atveju, o sapnuotojai teigia, kad pabudę kitą dieną jaučia pakylėtą nuotaiką.

Supraskite, kas esate iš tiesų

„Kas aš esu?“ – tai vienas pagrindinių žmogaus egzistencijos klausimų. Atspindėdami giliausius jausmus, patirtis ir psichines būkles sapnai gali padėti į jį atsakyti. Išvardytos sritys sapne pasireiškia simboliškai arba tiesiogiai. Tobulindami sąmoningo sapnavimo įgūdžius, išmoksite akyliau stebėti save ir įgysite gilesnių įžvalgų apie savo mąstyseną. Kontempliacija ir savistaba sąmoningame sapne – veiksmingi būdai perprasti savo prigimtį.

Sąmoningi sapnai – tai mokslininkų įrankis sąmonei tyrinėti. Tarp didžiausių žmonijos paslapčių yra minčių ir fizinės materijos sąsaja, todėl svarbu suvokti, kaip smegenys kuria sąmoningas patirtis. Kai žmogus sąmoningai sapnuoja, protas geba konstruoti realistiškas, budrias patirtis su viena išimtimi: nėra fizinio pasaulio informacijos įvesties, kuri paveikia mūsų sapnų realybės modelius. Taigi su apmokytais sapnuotojais atlikti eksperimentai leidžia atverti naujus sąmonės pažinimo šaltinius ir geriau suprasti, kas mes esame iš tikrųjų.

Sąmoningas sapnavimas

Perženkite įprastos realybės ribas, atraskite aukštesnius sąmonės klodus

Transcendencija – daugialypė sąvoka, paprasčiau įvardinus, tai savęs ar įprastos realybės ribų peržengimas. Tai susijungimas su anapusybe: kolektyviniu mąstymu, visata, gamta ar dieviškumu. Ribas pranokstančios patirtys veiksmingai plečia realybės suvokimą. Transcendentalūs potyriai apima įvairius lygmenis ir dažnai turi dvasinę potekstę. Išlaisvinti nuo realaus pasaulio apribojimų sąmoningi sapnai kaip tiltas sujungia mus su aukštesniais sąmonės klodais.

Tibeto budistų sapnų joga – tarsi gyvenimo ir mirties repeticija

Iš daugybės kultūrinių praktikų, kurios į dvasinę ir religinę pasaulėžiūras įtraukė sapnus, Tibeto budistų sapnų joga (dar vadinama vaiskiosios šviesos joga) labiausiai pagarsėjusi sąsaja su sąmoningais sapnais. Šis sudėtingas metodas praktikuojamas daugiau nei tūkstantmetį, jo tikslas – transcendentinė būsena.

Galbūt terminas „joga“ jau žinomas iš pamokų, kuriose mankštinote protą ir kūną, mokėtės pozų, meditavimo ir kvėpavimo praktikų. Į sapnų jogą įtraukti kai kurie išvardyti elementai, bet ši praktika – sudėtinė.

Sapnų joga atveria gilias įžvalgas: suvokiama, kad sapnų pagrindą sudaro budri realybė ir pomirtinė žmogaus būsena. Sąmoningi sapnai – tarsi gyvenimo ir mirties repeticijos, tai būdas išsilaisvinti nuo kančią keliančių patirčių ir siekti dvasiško atsibudimo.

Dauguma sapnų jogos technikų sutampa arba atkartoja vakariečiams įprastas sąmoningo sapnavimo veiklas: abiejų praktikų atveju suprantama, kad sapnuojama, todėl galima keisti sapno elementus, įveikti baimes ir kančią. Kaip ir sapnų jogos praktikantai, sąmoningo sapnavimo mokiniai Vakaruose šį metodą taiko gyvenimo gerinimui, jie gilina suvokimą, kad sąmoninga realybė tėra tas pats proto konstruktas kaip ir sapnai. Dvasingumą galima tyrinėti ir remiantis vakariečių pasaulėžiūra, tad norint sapnuose susitelkti į dvasiškumą, nebūtina išmanyti Tibeto budistų sapnų jogos.

Tapkite sąmoningo sapnavimo žinovu

Esminis Vakarų ir Tibeto sąmoningo sapnavimo praktikų skirtumas tas, kad tibetiečių sapnų joga įpynusi sąmoningą sapnavimą į kultūrines ir dvasines pažiūras, vakariečiai tai supranta miglotai. Sąmoningi sapnai nėra taip giliai įsišakniję į Vakarų kultūrą. Gali būti, kad Tibeto budistų jogos metodas skirsis nuo to, kaip jūs suprasite ar praktikuosite sąmoningą sapnavimą.

Kaip ir lavinant bet kurį naują įgūdį, taip ir gebėjimą sąmoningai sapnuoti reikia ugdyti kantriai ir palaipsniui, be to, kiekvienas mokosi savo tempu. Nors ne visi linkę sąmoningai sapnuoti, deramai nusiteikus to galima išmokti. Jei norėsite įsisavinti šią praktiką, sužinosite, kaip veiksmingai ir teisingai atlikti indukciją, taip padidinsite tikimybę sąmoningai susapnuoti.

Nors aiškių mokymosi lygių nėra, tolesnė apžvalga padės susidaryti įspūdį, ko tikėtis iš pradžių ir kaip tapti sąmoningo sapnavimo žinovu. Kai jūsų gebėjimai tobulės, sąmoningi sapnai taps dažnesni ir kokybiškesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)