Vis tik gyvename toli gražu ne idealiame pasaulyje. Kai kurie žmonės varo mus iš proto, o mes nerviname kitus. Mums nepatinka nedėmesingi žmonės, nešiojantys gandus, lendantys ne į savo reikalus, nesuprantantys mūsų pokštų, bet norintys patys būti suprasti.

Veikiausiai ne kartą kilo klausimas, ar įmanoma objektyviai vertinti tuos, kurie nuolat kelia mums susierzinimą, su kuriais nenorėtume pietauti? Kaip išmokti būti geranoriškiems kiekvieno žmogaus atžvilgiu?

Ką gi, sumanūs žmonės turi savų principų ir taisyklių, kurias pasitelkia, bendraudami su nepatinkančiais žmonėmis:

1. Jie pripažįsta, kad neįmanoma visiems patikti

Kartais patenkame į pinkles, galvodami, kad esame geri. Manome, kad patinkame visiems, su kuo tenka susidurti. Vis tik neišvengsite susitikimų su sunkaus būdo žmonėmis, kuriems nepatiks jūsų nuomonė. Protingi žmonės tai žino. Jie pripažįsta, kad konfliktų ir nesutarimų kyla dėl skirtingų vertybių sistemų.

Jums nepatinkantis žmogus iš principo nėra blogas žmogus. Jūs jo nepriimate, nes skiriasi jūsų vertybės, šis skirtumas kelia įtampą. Kai pripažinsite, kad ne visiems patinkate ir ne visi jums patinka, galėsite suvaldyti emocijas, o tai padės pasiekti susitarimą.

2. Jie toleruoja (ne ignoruoja, neatleidžia iš darbo ir pan.) tuos, kurių nemėgsta

Galite susitaikyti su nuolatine kritika, sukandę dantis šypsotis iš juokelio arba nekreipti dėmesio į žmogų, įkyriai besiperšantį į draugiją. Vis tik labai sudėtinga ištverti nuolatinį susierzinimą. Perdėtos pastangos, siekiant žmonių simpatijos, yra didesnė problema, nei tos simpatijos nebuvimas.

Jums reikia žmonių, turinčių skirtingas nuomones, nebijančių pasiginčyti. Tokie žmonės neleidžia daryti kvailysčių. Tai nėra lengva, vis tik reikia juos toleruoti. Dažnai tie, kurie meta iššūkį arba jus provokuoja, skatina žvelgti naujai, padeda siekti visai grupei sėkmės. Supraskite – jūs irgi nesate tobuli, o žmonės jus pakenčia.

3. Jie mandagiai elgiasi su tais, kurių nemėgsta

Nepriklausomai nuo jausmų kažkieno atžvilgiu, žmogus orientuosis į jūsų elgesį ir greičiausiai atsakys tuo pačiu. Jei nemandagiai bendrausite, tikėtina, sulauksite tokio paties nemandagaus elgesio. Mandagus elgesys garantuos mandagų kitų elgesį.

Svarbu mokėti kontroliuoti savo elgesį. Turite gebėti parodyti žmogui, kad laikote jį profesionalu, tai padės nenusileisti iki to žmogaus lygio (kuris jums nepatinka).

4. Jie stengiasi nepuoselėti lūkesčių

Labai dažnai žmonės turi nerealistinių lūkesčių kitų atžvilgiu. Galime tikėtis, kad tam tikroje situacijoje žmonės elgsis taip, kaip elgtumėtės jūs, ar pasakys tai, ką mums norisi išgirsti. Bet tai – nerealu. Žmonės turi tam tikrus charakterio bruožus, kurie lemia reakcijas. Jei tikėsitės iš kitų veiksmų, kurių patys imtumėtės, iš anksto nusiteikite nusivylimui.

Jeigu žmogus pastoviai sukelia jums tokius pačius jausmus, nepuoselėkite lūkesčių. Tada būsite psichologiškai pasirengę ir neužklups netikėtumai. Sumanūs žmonės visada taip elgiasi, tad nepatinkančių asmenų elgesys jų nestebina.

5. Jie analizuoja ne oponentą, o save

Kad ir ką jūs jaustumėte, žmonės negali įlįsti į jūsų kailį. Svarbu, kad mokėtumėte valdyti emocijas, kai tenka bendrauti su nepatinkančiu asmeniu. Užuot galvoję, kaip žmogus erzina, paanalizuokite, kodėl taip reaguojate. Dažnai kituose mums nepatinka tai, kas nepatinka savyje.
Įsigilinkite ir įvardinkite, kokie mechanizmai daro įtakos jūsų jausmams. Tada iš anksto numatysite savo reakciją, galėsite ją sušvelninti ar net pakeisti. Atsiminkite – lengviau pakeisti savo požiūrį ir elgesį, nei priversti kitą tapti kitokiu žmogumi.

6. Jie stabteli ir giliai įkvepia

Yra dalykų, kurie jus visada erzina. Gal tai nuolat vėluojantis su savo darbais kolega, gal kvailus pokštus laidantis vaikinas. Įvardinkite, kas kelia susierzinimą, kas spaudo tuos jautrumo mygtukus. Tokiu būdu galėsite pasirengti.

Jei įprasite stabtelėti ir suvaldyti šėlstantį adrenaliną, o paskui kreipsitės į intelektualią smegenų dalį, pavyks sėkmingiau bendrauti, derėtis, išsakyti savo poziciją. Gilus įkvėpimas, vienas žingsnis atgal padės nusiraminti, apsaugos nuo per didelio susijaudinimo, padės išsaugoti šviesų protą ir atvirą širdį.

7. Jie išsako savo poreikius

Jeigu kai kurie žmonės nuolat neduoda jums ramybės, parodykite, kad toks elgesys ir bendravimo maniera jums nepatinka. Venkite kaltinimų. Vietoje jų taikykite tokias formules: „Kai jūs,... aš jaučiuosi...“ Pvz.: „Kai susirinkime jūs mane pertraukiate, jaučiuosi taip, lyg nevertintumėte mano darbo.“ Tada padarykite pauzę ir sulaukite atsakymo.

Gal paaiškės, kad kitas žmogus nesuprato, kad jūs dar ne viską pasakėte, gal kolega tiek džiaugėsi savo idėja, kad skubėjo ja pasidalinti.

8. Jie išlaiko distanciją

Jei išvardinti metodai nepadeda, protingi žmonės išlaiko distanciją tarp savęs ir tų, kurie jiems nepatinka. Atsiprašykite ir eikite savo keliu. Jei taip nutiko darbe, išeikite į kitą kabinetą ar atsisėskite kitame derybų stalo gale. Atsitolinus pasimato perspektyva, o tada galėsite grįžti prie bendravimo su žmonėmis, kurie jums patinka, ir nebesukti galvos dėl tų, kurie nepatinka.

Gyventi būtų lengviau, jei bendrautume tik su tais, kurie patinka, deja, žinome – taip nebūna.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)