„Bright Side“ paanalizavo, kokiais bruožais ir elgesio ypatumais pasižymi aristokratiškos, tikromis damomis laikomos moterys:

1. Tikra dama priima komplimentus, ji žino, kad yra verta pagyrimų, visada už juos padėkoja (pakanka pasakyti „ačiū“) ir maloniai nusišypso. Ji tikrai nepradės nenuoširdžiai ginčytis, neigti pagyrimo – juk tai gali sutrikdyti komplimentą pasakiusį žmogų.

2. Viena iš pagrindinių mandagumo taisyklių – kalbantis žiūrėti žmogui į akis, nesvarbu, ar tai jūsų pažįstamas, giminaitis, vaikas, suaugęs žmogus, padavėjas, viršininkas ar kt. Pokalbio metu nemandagu žiūrėti į sieną, į žmogaus kaklaraištį ar į batus. Atidus žiūrėjimas pašnekovui į akis rodo, kad esate susikoncentravę į pokalbį, negalvojate apie kitus dalykus ir gerbiate žmogų, su kuriuo bendraujate.

3. Išmokite mandagiai sveikintis – linktelėti galvą ar paduoti ranką. Įsidėmėkite esminę taisyklę – ne darbe, kasdieniame gyvenime visada pirmi sveikinasi jaunesnės kartos atstovai. Darbo aplinkoje pirmas visada sveikinasi žemesnio rango žmogus, nepriklausomai nuo jo amžiaus.

4. Sėdėdama ant kėdės ar fotelyje tikra dama arba suneria rankas, ar sukryžiuoja jas ant krūtinės.

5. Dar viena svarbi aristokratiškų manierų taisyklė – nesikūprinti, nesvarbu, ar esate viešumoje, ar viena namuose. Tiesi nugara, atgal atlošti pečiai – vizitinė damos kortelė bet kokioje situacijoje. Be to, tai naudinga ne tik nugarai, bet ir vidaus organams.

6. Dama moka kontroliuoti savo emocijas. Nepamatysite jos išplėtusios iš nuostabos akių, pykčio ar neapykantos perkreiptu veidu. Beje, dama ir nesijuokia visa burna, plačiai išsižiojusi. Ji turi omenyje, kad emocijas reikia suvaldyti iki nuosaikaus lygio – supykus galima šiek tiek susiraukti, nustebusi ji kilsteli antakius, jausmas atsispindi ir akyse. Dama visada išsaugo ramybę, jos veido išraiškos ir gestai yra nuosaikūs.

7. Jos asmeninės ribos jai šventos. Jei pažeidžiamos jos asmeninės ir fizinės ribos, dama to ne tik neignoruos, bet ir parodys pyktį. Dama netoleruoja nemandagaus, šiurkštaus elgesio jos atžvilgiu, sugeba nemandagiam, netaktiškam asmeniui parodyti, kad liesti jos plaukus ar ranką galima tik gavus leidimą.

Nėra reikalo ginčytis, pradėti konfliktą – pakanka taiklios frazės, ramaus, bet griežto tono, kad žmogus pajustų, jog peržengė ribą.

8. Skubėjimas, nerimas – emocijų nevaldymo požymis. Dama neleis sau sūpuoti kojos iš nekantrumo, barbenti pirštu į stalą ar žaisi su plaukų sruoga. Toks elgesys rodo, kad žmogus tiesiogine šio žodžio prasme nesivaldo. Damai svarbu sau ir kitiems parodyti, kad ji – ramumo, orumo ir kantrybės įsikūnijimas.

9. Servetėlę nuo stalo reikia pasidėti pusiau sulenktą ant kelių pietų metu, o per vakarienę – visiškai išlankstytą užsidėti ant kelių.

10. Nedraudžiama dėti alkūnių ant stalo. Svarbu atsiminti, kad taip daryti galima prieš valgį arba tarp dviejų valgių.

11. Kvepinimasis – asmeninis procesas, todėl kvepintis reikia vienumoje. Patartina pasitepti kvepalais riešus, alkūnių linkius, krūtinės vidurį, smilkinius ir truputį žemiau ausų spenelių. Ir nepamirškite pagrindinės taisyklės – visur būtinas saikas. Antra taisyklė – jūsų kvepalų aromatas turi jaustis tik per ištiestą ranką.

12. Aukštuomenės moters makiažas turi pabrėžti moters grožį, paryškinti jos bruožus, tai – ne naujas veidas ir ne kaukė. Buvusi princesės Dianos vizažistė rekomenduoja rinktis natūralius atspalvius, ypač daug dėmesio skirti kuo natūralesniam veido dengimui.

13. Pasakojant geriausia neminėti žmonių vardų, vietų pavadinimų, adresų, apsiriboti bendro pobūdžio informacija. Tarkime, užuot sakius „buvau kavinėje „Entree“ su savo bičiule Rachel“, reikėtų sakyti „užsukome į kavinę papietauti“. Vengtinos pokalbių temos – sveikata, politika, religija.

14. Vykstant į naują šalį, geriausia apsivilkti neutralaus stiliaus drabužius, kad alkūnės, keliai ir raktikauliai būtų pridengti. Norėdama suprasti, koks stilius priimtinas šalyje, dama iš anksto pasidomės tenykščiais papročiais, tradicijomis. Bendraujant su vietos gyventojais, reikia nepamiršti vietos kultūros, pvz., Japonijoje negirti kiniškos arbatos.

15. Einant apsipirkti, makiažas turi būti minimalus, lūpų apskritai nesidažykite – kad neišteptumėte drabužių, kuriuos matuositės.

16. Jei skrendate lėktuvu, o kas nors netinkamai elgiasi lėktuve, trukdo jums ar kitiems keleiviams, informuokite apie tai stiuardesę. Lėktuvo personalas žino, kai elgtis tokiose situacijose, jie atsakingi už tvarką lėktuve, tad geriau komunikuoti per juos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)