Marko Aurelijaus „Meditacijos“ yra įtaigi knyga, atlaikiusi laiko išbandymus. Joje skaitytojas gali rasti daug naudingų ir vertingų gyvenimo pamokų.

Markas Aurelijus (121 – 180 m. pr. Kr.), dar vadintas „Filosofu“, nuo 161 iki 180 metų prieš mūsų erą valdė Romos imperiją Šis visame pasaulyje garsus karvedys didžiąją savo valdymo dalį praleido karuose.

Markas Aurelijus buvo išmintingas valdovas ir vienas protingiausių imperatorių – jį dažnai buvo galima išvysti savo palapinėje palinkusį su rašikliu virš popieriaus lapo ir paskendusį apmąstymuose.

Nepaisant Romos imperatoriaus titulo, Markas Aurelijus niekada nesivaikė šlovės, valdžios ar turtų. Jis buvo stoikų filosofijos šalininkas ir pasekėjas, ieškojęs atsakymų į giliausius klausimus: kaip reikėtų tinkamai gyventi? Kaip ištverti visus gyvenimo siunčiamus išbandymus? Kaip kontroliuoti savo emocijas?

Žinoma, Markas Aurelijus turėjo daug valstybinių pareigų ir užduočių. Tačiau laisvu laiku jis žymėdavosi pastabas ir mintis, kurios vėliau buvo pavadintos „Meditacijomis“. Šis žmogus pateko į istoriją kaip išmintingas ir garbingas valdovas, o jo pamokymai išliko aktualūs ir iki šių laikų.

Apie knygą

Marko Aurelijaus „Meditacijos“ (dar žinomos pavadinimu „Sau pačiam“) yra pastabų, apmąstymų ir minčių rinkinys, susijęs su stoicizmo filosofija. Ramybės periodu jis užrašydavo šias asmenines pastabas, mėgindamas spręsti sudėtingus, bet svarbius klausimus.

Šioje knygoje išdėstytų idėjų negalima laikyti originaliomis, nes jos buvo grįstos stoikų filosofijos principais. Markas Aurelijus tiesiog rašė, kaip jas supranta. Tačiau tai darydamas, jis paliko pasauliui daug išmintingų ir prasmingų minčių apie daugelį gyvenimo aspektų.

Stoicizmas buvo filosofijos kryptis, mokiusi žmogų emocinio stabilumo ir savitvardos, kad jis galėtų atlaikyti žiaurią, negailestingą ir neprognozuojamą gyvenimo realybę. Stoikų filosofija mokė, kad nepamatuoti ir nuo tikrovės atitrūkę lūkesčiai gali atnešti daug skausmo.

Žmogus gali lengviau įveikti sunkumus, jei nepuoselėja tuščių vilčių. Jis turi išmokti kontroliuoti savo emocijas, kad sudėtingu metu sugebėtų atlaikyti sunkumus. Žmogus taip pat turi žinoti, kad sunkūs momentai yra neišvengiami ir kad jų bus daugiau negu gerų.

Savo knygoje Markas Aurelijus šiems klausimams skiria daug dėmesio. Jis ragina skaitytojus susitaikyti su tuo, kas yra neišvengiama ir niekada nepasikeis, ir moko išsaugoti vidinę ramybę bei dvasinę stiprybę.

Markas Aurelijus

Marko Aurelijaus „Meditacijų“ pamokos

Marko Aurelijaus „Meditacijos“ gali pamokyti mus išminties, kurios reikia gyvenimo bėdų ir negandų akivaizdoje. Knygos autorius su mumis kalbasi ne kaip Romos imperatorius, bet kaip paprastas žmogus, kuris lygiai taip pat buvo susidūręs su skausmu ir gyvenimo sunkumais.

1. Būkite geru žmogumi, o ne klausinėkite, kaip juo tapti.

„Nesivelkite į diskusijas, ką reiškia būti geru žmogumi. Tiesiog juo būkite“.

Mes galime ilgai mąstyti, ką reiškia būti geru žmogumi, ir ar mums reikia tapti geresniais, kad pasiektume savo tikslų. Kartais tiesiog reikia liautis galvojus ir daryti tai, kas mums atrodo teisinga.
Tai apima pačius paprasčiausius dalykus: būti geros širdies, išklausyti draugą, kuriam reikia išsikalbėti, būti sąžiningam, sekti savo manieras.

Galvojimas apie tai, kaip tapti geru žmogumi, apsunkina suvokimą, kad gerais žmonėmis bus paverčia nedideli kasdieniai poelgiai. Mes žinome, kad tai yra teisinga, ir tiesiog taip elgiamės.

2. Jūsų gerovė ir pasitenkinimas gyvenimu priklauso nuo jūsų minčių.

„Pasitenkinimas savo paties gyvenimu priklauso nuo minčių kokybės“.

Žmogaus pasitenkinimas priklauso ne tik nuo išorinių įvykių. Taip, laimę galima patirti ir sąveikaujant su aplinkiniu pasauliu. Tačiau tai niekada iki galo nepatenkins mūsų laimės poreikio.
Tikrasis pasitenkinimas ateina tik pasiekus dvasinę ramybę. Teisingos mintys padeda valdyti savo emocijas bei ambicijas, nukreiptas į tikslo siekimą, ir būti dėkingam už tai, ką jau turime. Būtent tai ir suteikia laimės jausmą.

3. Negalima pakeisti pasaulio, bet galima pakeisti savo požiūrį.

„Savo protą valdote jūs, o ne kažkokie išoriniai įvykiai. Tai supratę tapsite stipresni“.

Mes neturime galios valdyti to, kas vyksta aplinkui, todėl nėra prasmės dėl kažko graužtis. Problemas pagilina tik tai, kaip jūs jas regite. Žmogus neturi galios užkirsti kelią blogiems dalykams. Tačiau jis gali su jais susidoroti, pasitelkęs sveiką ir adekvačią reakciją. Tik taip mes galime tapti stipresni.

4. Būkite dėkingi už tai, ką turite.

„Prabudę ryte pagalvokite, kokia privilegija būti gyvam, mąstyti, džiaugtis ir mylėti...“

Liaukitės graužtis dėl to, ko neturite, ir būkite dėkingi už viską, ką šiuo metu turite. Kaip sakė Markas Aurelijus, gyvenimas yra privilegija. Žmonėms labai pasisekė, kad jie yra sąmoningi, turi draugų, savų pomėgių, kad yra mylimi kitų žmonių.

Apmąstę turimas laisves bei galimybes, jūs suprasite, koks turtingas yra jūsų gyvenimas, nors ir ne visi materialiniai trokšimai bus įgyvendinti.

5. Gyvenkite dabartimi.

„Tegu visi jūsų poelgiai būna tarsi paskutiniai“.

Jei mes negalime pakeisti pasaulio, tai negalime pakeisti ir savo praeities. Nereikia laikytis įsikibus to, kas buvo, ir nereikia būgštauti dėl ateities. Verčiau pradėkite gyventi šia diena, maksimaliai išnaudodami visas savo galimybes. Taip pat nepamirškite iš savo galvos išstumti bet kokias pykčio apraiškas.

6. Susitaikykite su tuo, kad gali įvykti blogų ir nenuspėjamų dalykų. Tai jus parengs viskam, kas gali nutikti ateityje.

„Nėra juokingesnio žmogaus už tą, kuris stebisi viskuo, kas nutinka jo gyvenime“.

Stoicizmas moko mus vengti nerealistiškų lūkesčių dėl ateities. Tokie lūkesčiai problemų akivaizdoje palieka žmogų beginklį.

Galiausiai mums bus sudėtinga susidoroti su problemomis, nes būsime joms nepasirengę. Tačiau išsaugoti savitvardą bei dvasinę pusiausvyrą sunkiomis akimirkomis bus gerokai paprasčiau, jeigu iš anksto pripažinsime, kad nemalonūs mūsų gyvenimo įvykiai yra neišvengiami.

7. Nėra nepasiekiamų tikslų.

„Sudėtingas tikslas dar nereiškia, kad jis yra nepasiekiamas“.

Jūs ruošiatės maratonui, norite padaryti proveržį muzikoje ar sukurti sėkmingą verslą, bet jums atrodo, kad nieko nesigaus? Pavargote nuo įtampos ir esate pasirengę viską mesti? Neverta to daryti, nes galite įveikti visas kliūtis, išugdę savyje stiprią valią bei tikėjimą, kad būtinai pasieksite viską, ko trokštate.

8. Liaukitės jaudinęsi dėl to, ką apie jus pagalvos kiti.

„Kiek laiko išlošia tas, kuris neseka savo artimojo veiksmų ir nesiklauso jo nuomonės, susitelkdamas tik į save!“

Žvelgti į save kitų žmonių akimis – tuščias laiko švaistymas. Toks elgesys daro jums daug žalos ir trukdo siekti užsibrėžtų tikslų. Jei iš aplinkinių sulaukiate dar ir šmeižto, tuomet tai smarkiai kenkia jūsų gerovei.

Kitų žmonių nuomonė neprivalo turėti ir neturi jūsų gyvenimui jokios įtakos. Todėl užuot jaudinęsi dėl visuomenės nuomonės, verčiau išnaudokite šį laiką naudingesniems dalykams. Pavyzdžiui, susitelkite ties savo siekiais ir dvasinės pusiausvyros paieškomis.

9. Vertinkite tik teisingus dalykus, ir jūsų gyvenimas taip pat taps vertingas.

„Žmogaus vertė matuojama vertingumu tų dalykų, kuriuos jis pats vertina“.

Mūsų vertybės ir tai, kam teikiame pirmenybę, nulemia mūsų gyvenimo būdą. Pavyzdžiui, jeigu jūs vertinate tik pinigus ir materialines gėrybes, tai rodo, kad jūsų gyvenime tikrai trūksta kažko svarbaus.

O jeigu jums svarbiausia šeimos bei jūsų draugų gerovė, jūsų pačių gerovė, santykiai su kitais žmonėmis bei realios karjeros galimybės, jūs turite gana neblogų šansų nugyventi laimingą gyvenimą.

10. Nesvarbu, kas vyksta jūsų gyvenime. Jūs galite ir turite gyventi toliau.

„Nepaisant sudaužytos širdies, vyrai liks tokie patys, kaip ir anksčiau“.

Stoicizmo filosofija teigia, kad kiekvieno žmogaus gyvenime anksčiau ar vėliau ateina sunkūs laikai: gedulas dėl mirusių artimųjų, skausmas dėl išsiskyrimo su mylimu asmeniu, finansinės problemos ir pan.

Visi mes vienaip ar kitaip kentėsime, kamuojami skausmo ir kančių. Mums atrodys, kad nebegalime išsikapanoti iš tos padėties. Tačiau reikia suprasti, jog visi šie išbandymai yra neatsiejama gyvenimo dalis, ir jie gali padėti mums išsiugdyti emocinį stabilumą bei ryžtą.

Taip, bus skaudu ir nemalonu, bet mes tai įveiksime, kaip ir daugelis kitų žmonių iki mūsų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)