Po 6 dienų dingo noras rūkyti

Remiantis mokslininkų tyrimais, norint įgyti naują įprotį reikia 21 dienos. Trys savaitės yra pakankamas laikas, per kurį žmogaus smegenyse susiformuoja naujos neuronų jungtys. Per 21 dieną suformuojami nauji įpročiai, kurių dėka atsikratoma senų, žalingų.

Edita Naidaitė iš Kybartų pasakoja, kad du metus nesėkmingai stengėsi mesti rūkyti ir pagaliau jai tai pavyko, nes gavo tinkamus instrumentus. Karantino metu Edita ryžosi prisijungti prie nemokamos programos „Įpročių korekcija“, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Ši programa pagrįsta tam tikromis taisyklėmis, kurių reikia laikytis kiekvieną dieną – 21 dieną iš eilės, be jokių pertraukų. Kiekvieną dieną jūs imatės naujos veiklos, pavyzdžiui, rytinės mankštos, pradedate laikytis naujos dietos, susirandate naujų draugų, anksčiau keliatės, atsisakote serialų žiūrėjimo, trumpinate naršymo po socialinius tinklus laiką, padarote kokį nors gerą darbą.

„Kartais žmogui trūksta ne valios, o teisingų įrankių, kad įvyktų „perversmas“ jo gyvenime. Tai gali būti įvairios praktikos ar išgirsti žodžiai, perskrodžiantys giliai sąmonę. Man būtent tai ir įvyko. Vos per 6 dienas nuo kursų pradžios dingo noras rūkyti. Taip pat pradėjau sveikiau maitintis, sportuoti, vaikščioti ilgas distancijas ir kiekvieną vakarą maudytis ežere. Pastebiu, kad naujasis gyvenimo būdas keičia mano asmenybę ir tam tikrus elgesio modelius, su kuriais sunkiai susitvarkiau anksčiau – dabar turiu drąsos pasakyti „ne“, – patirtimi dalinasi E. Naidaitė.

Kiekvienas turime savybių, būdo bruožų ar žalingų įpročių, kuriuos norėtume, jei ne visiškai eliminuoti iš savo gyvenimo, tai bent pakoreguoti ar pakeisti juos naujais, geresniais.

Trijų savaičių programa – puikus eksperimentas norintiems išmėginti naujus dalykus, naujas veiklas. Tai naujų įpročių formavimas. Programos dalyviai sužino taisykles, kurios reikalingos norint išsiugdyti naujus įpročius ir jų laikytis visą gyvenimą.

Pasikeitė požiūris į pinigus

Žmogaus smegenys iš prigimties yra tingios, todėl negalima leisti joms atsipalaiduoti. Jei tam tikros baimės ar žalingi įpročiai ilgus metus neduoda ramybės ir trukdo gyvenimo kokybei, yra paprastų būdų, kaip jų atsikratyti. Tereikia žinoti tam tikrus principus.

Nebūtina turėti konkretų įprotį, kurį norisi „pataisyti“. Galima kompleksiškai tobulinti savo asmenybę, keisti sustabarėjusį požiūrį į aplinką dirbant su savimi 21 dieną. Vėliau viskas vyksta „autopilotu“. Tuo įsitikino vilnietis Donatas Blažys.

„Ko gero, labiausiai nuo pokyčių mus stabdo nepagrįsta baimė. Visiškai jos atsikratyti neįmanoma, tačiau pavyko padidinti pasitikėjimo savimi jausmą, todėl ryžausi ieškoti naujo darbo. Anksčiau bijodavau tokių permainų, dabar tai suvokiu, kaip natūralų dalyką. Be to, pasikeitė požiūris į pinigus. Dabar juos matau kaip pagalbą tikslui pasiekti, o ne kaip tikslą“, – atvirai įspūdžiais dalinasi D. Blažys.

Jis priduria, kad svarbu visada ieškoti išeities ir nepasiduoti baimėms, kad kažkas gali nepavykti.

Dalinasi žiniomis nemokamai

Programos „Įpročių korekcija“ iniciatorius ir kūrėjas, lektorius Rytis Verbus buvo vienas pirmųjų, kuris karantino metu nusprendė savo žiniomis nemokamai dalintis su kitais ir pagelbėti žmonėms, netekusiems darbo ar patiriantiems kitokių sunkumų.

„Noriu padėti žmonėms rasti iš naujo gyvenimo tikslą, motyvaciją ar tiesiog karantiną praleisti prasmingai. Anksčiau niekam neužtekdavo laiko, nes greitas gyvenimo tempas nė nesiruošė palaukti, kol mes susivoksime savyje, kas esame, ko norime, kokie mūsų tikslai. Apie tai galėjome pagalvoti tik važiuodami viešuoju transportu ar turėdami kelias laisvas minutes atsitraukę nuo darbų. Dabar žmonės skiria daugiau laiko knygų skaitymui, tobulėjimui, savo asmenybės analizei ar naujiems pomėgiams“, – pastebi R. Verbus.

Pasak lektoriaus, žmogui reikia išsikelti tikslą ar iššūkį, per kurį reikėtų „perlipti per save“. Tačiau norint pasiekti ilgalaikių rezultatų reikia įdėti nemažai pastangų, uoliai dirbti su savimi, turėti valios ir atsilaikyti pagundai viską mesti pasitaikius pirmai kliūčiai.

„Šio įpročio atsikratyti yra sunkiausia, – šypsosi lektorius ir pripažįsta, kad dalis žmonių, pasiryžę 21 dienos iššūkiui „palūžta“ ir pasitraukia. – Tačiau gyvenime juk ir laimi ištvermingiausieji“.

Jei kas nors nori išbandyti savo jėgas įveikiant 21 dienos iššūkį, R. Verbus kviečia kitą savaitę jungtis prie dar vienos nemokamos grupės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)