Tačiau mokslininkai perspėja, kad ir šioje protą lavinančioje veikloje svarbu nepakliūti į rutiną – būtina keisti veiklas.

Ir nors kryžiažodis – puikiai pažįstamas užsiėmimas, yra dalykų, kurių apie juos tikrai galite nežinoti:

1. Pirmajam išspausdintam kryžiažodžiui – jau daugiau kaip šimtas metų. Teigiama, kad pirmas kryžiažodis spaudoje pasirodė 1913 metų gruodžio 21 d., nors kažkas panašaus į sukryžiuotus žodžius buvo rasta atkasus garsiąją Pompėją.

2. Kryžiažodžiai spausdinami visomis kalbomis, išskyrus tas, kurių žodžius sunku sukryžiuoti, pavyzdžiui, kinų, japonų. Šiose šalyse labai populiarios nonogramos, sudoku ir panašios užduotys su skaičiais.

3. Egzistuoja ir dvikalbiai kryžiažodžiai. Kanadoje, kur daug gyventojų vartoja prancūzų ir anglų kalbas, populiarūs yra dvikalbiai kryžiažodžiai: horizontaliai rašomi žodžiai viena kalba, vertikaliai — kita.

4. Vienas įdomiausių mokslinių teiginių – kryžiažodžiai apsaugo nuo vienatvės jausmo. Nežinodami kurio nors klausimo atsakymo, jo ieškote įvairiuose šaltiniuose. Psichologai teigia, kad dėl to tarsi dingsta vienatvės jausmas, žmogus pradeda jausti vientisumą su jį supančių pasauliu.

5. Tačiau įrodyta, kad kryžiažodžių sprendimas, visgi, daugiau naudos duoda juos sprendžiant grupėse. Psichologė Džeinė Goldman pažymi, tada kiekvienas grupės narys stengiasi pasitempti ir kuo geriau pasirodyti, demonstruodamas savo žinias ir mąstymo greitį, kai pavyksta teisingai atsakyti į klausimą kyla vidinis pasitenkinimas, sulaukiama kolegų pagyrimų. Didžiausias pliusas, esant tokioje aplinkoje, – dėl patiriamų papildomų emocijų stimuliuojamas ne vienas, o net keletas smegenų centrų. Taip pat pastebėta, kad kuriasi visiškai naujos jungtys smegenų neuronų tinkluose.

Kryžiažodžiai

„Delfi“ ir „Oho“ pristato kryžiažodžių turnyrą skirtą visai šeimai, nes spręsti grupėse gi žymiai įdomiau, o su šeima – dar linksmiau. Galite visą savaitgalį spręsti kryžiažodžius, o išsprendus teisingai bent 1 iš 5 kryžiažodžių, reikia užpildyti registracijos formą ir galima laimėti puikią dovaną – pasirinkto OHO kryžiažodžių žurnalo 3 mėn. prenumeratą. Kasdien – net 100 laimingųjų džiaugsis prenumeratomis.

Kryžiažodžius galite rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)