Tačiau yra ir kitas negatyvaus elgesio tipas: toks savotiškas emocinis chuliganas, sąmoningai ar nesąmoningai naudojantis savo permainingą charakterį ir nuotaiką, kad įbaugintų aplinkinius, gautų iš jų naudos ar galėtų jais manipuliuoti. Būtent tokie žmonės nuosekliai ir atkakliai nuodija mums gyvenimą. Įsižiūrėjus į juos atidžiau, paaiškės, kad jie ne tik egoistai, bet ir egocentrikai. Žmonės jiems įdomūs tik tiek, kiek gali duoti kokios nors naudos. Ir būtent tokius nuodingus tarpusavio santykius norėčiau panagrinėti šiame tekste.

Esu tvirtai įsitikinęs, kad niekas neturi ir, tuo labiau, neprivalo savanoriškai patirti tokio elgesio savo kailiu. Niekada ir jokiomis aplinkybėmis. Tai kaipgi geriausia išvengti nuodingų žmonių negatyvo liūties?

Palikite juos praeityje

Ar yra jūsų pažįstamų tarpe tokių, kurie įperša visiems likusiems savo destruktyvią emocinę atmosferą? Tada jis priklauso būtent šiems nuodingiems žmonėms. Ir jeigu jis nuosekliai ir atkakliai nuodija jums gyvenimą, jeigu jo neįmanoma sutramdyti ir nuraminti jūsų užuojauta, kantrybe, patarimais ir dėmesiu, ir dar daugiau – jeigu matote, kad jam vienodai šviečia – paklauskite savęs, ar reikalingas jums toks žmogus?

Kai išvalysite aplinką, patys nustebsite, kaip lengva pasidarys kvėpuoti. Jeigu leidžia aplinkybės, paprasčiausiai palikite šiuos žmones praeityje ir eikite į ateitį be jų. Aš nejuokauju – sukaupkite drąsos ir pasakykite jiems „pakaks!“ Jeigu atsikratėte nuodingų žmonių, tai visiškai nereiškia, kad jų nekenčiate ar linkite jiems blogo. Tai viso labo reiškia, kad rūpinatės savimi.

Sveiki santykiai naudingi abiem pusėms – ta prasme, kad abi pusės kažką duoda ir kažką gauna iš santykių, ir ne ta prasme, kad jūs visada duodate, o kažkas visada ima. Bet jei dėl kažkokių priežasčių šis variantas jums netinka ir jums visgi tenka būti greta šio žmogaus, laikas pereiti prie sekančio punkto.

Gana apsimetinėti, kad jų elgesys normalus

Jeigu nebūsite atsargus, nuodingi žmonės būtinai tuo pasinaudos, kad gautų, ko jiems norisi. Jums atrodys, kad paprasčiau juos nuraminti, nei klausytis bambėjimo, riksmų ir kaltinimų. Nedarykite šito! Trumpalaikė ramybė pridarys daugybę ilgalaikių problemų ateityje. Nuodingi žmonės niekada nepasikeis, kol jūs apdovanojate juos už tai, kad jie nesikeičia. Pakaks aplink juos šokinėti, jie tiesiog yra tokie, kokie yra ir nieko čia nepadarysi.

Nesibaigianti isterija, nuolatiniai kaltinimai, negatyvas – ne tie dalykai, kuriuos reikėtų pakęsti. Ir jeigu kažkoks pilnametis, psichiškai sveikas asmuo nenori būti racionaliu ir ramiu suaugusiu žmogumi, atėjo laikas…

…pasakyti jam apie tai

Taip, jūs teisingai supratote – duokite jam atkirtį. Kai kas siekia savo tikslų visomis įmanomomis priemonėmis – lenda prieš jus į eilę, atiminėja pinigus ar nuosavybę, tyčiojasi ir žemina, suverčia savo kaltę kitiems ir t.t. Niekada neužmerkite akių į tokius poelgius. Dauguma tokių žmonių žino, kad elgiasi negerai ir stebėtinai greitai nustoja tai daryti, kai jiems apie tai pasakoma. Tik dažniausiai aplinkiniai linkę patylėti ir nieko nepastebėti, kol kas nors galiausiai įsidrąsina pasakyti viską, ką apie tai galvoja. Tapkite tokiu žmogumi.

Kai kurie toksiški žmonės naudoja prieš jus kaip ginklą pyktį ar tiesiog ignoruoja bandymus pabendrauti, netikėtai nutraukia jus ir pradeda kalbėti bjaurastis apie tai, kas jums svarbu ir brangu. Jeigu išdrįsite pasakyti viską, ką apie juos galvojate ir teisingai reaguosite į jų elgesį, jie nustebs, galbūt netgi pasipiktins dėl to, kad griebėtės jų elgesio metodų. Tačiau tai neturėtų jūsų stabdyti.

Jeigu tylite dėl nuodingo elgesio, anksčiau ar vėliau būsite įtraukti į tokio asmens žaidimus. O jeigu surasite drąsos pasakyti, kad jums tai nepatinka, kartais jie gali netgi suvokti, koks negatyvus jų elgesys. Pavyzdžiui, galite pasakyti: „Atrodai kažkoks piktas. Tave kažkas sunervino?“, „Panašu, kad tu manęs net nesiklausai. Tau visiškai neįdomu, ką tau sakau?“, „Mane siutina tavo elgesys. Ko tu sieki?“

Tokie tiesūs klausimai gali išmušti ginklą iš rankų tiems, kurie naudojasi savo elgesiu socialinėms manipuliacijoms. Dar daugiau – tokie klausimai suteiks jums galimybę padėti šiems žmonėms, jeigu jų elgesį provokuoja išties rimta problema.

Bet net jeigu jie apsimes, kad nesupranta apie ką eina kalba ir viską neigs, bent jau žinosite, kad davėte vieną labai paprastą signalą – jų elgesį užfiksavo kažkas iš šalies ir jie jau nebeturi slapto ginklo, kurį nebaudžiamai naudojo manipuliacijoms.

O jeigu jie ir toliau atkakliai neigs, tada atėjo laikas…

…nenusileisti

Jūsų savigarba gali būti atakuojama ir atakuojama, jai galima smarkiai pakenkti, iš jos gali tyčiotis, tačiau niekas nepajėgus jos iš jūsų atimti. Nebent patys tai padarysite. Privalote rasti jėgų apsiginti.

Duokite aplinkiniams suprasti, kad nepakęsite įžeidimų ir žeminimo. Jeigu atvirai, man niekada nesisekė priešintis išties nuodingiems žmonėms (blogiausiems iš blogiausių) kaip lygus prieš lygius, kai pokalbio metu jie nukreipdavo į manę galingą įžeidimų srautą. Vienintelis dalykas, kurį sugebėdavau atsakyti: „Man labai gaila, kad mano žodžius priimate taip asmeniškai“. Tačiau kur kas efektyvesnis būdas pasirodė tiesiog nutraukti pokalbį kokia nors apsimestinai saldžia faze ar tiesiog apsigręžti ir nueiti. Bet kokiu atveju jūs aiškiai ir nedviprasmiškai duodate suprasti, kad jo patyčios ir įžeidinėjimai tikslo nepasieks – jūs paprasčiausiai atsisakote žaisti šį žaidimą.

Išties toksiški žmonės nuodija viską aplinkui, įskaitant ir jus, jeigu tai leidžiate. Ir jeigu jau pamėginote atvesti juos į protą ir jie niekaip nereagavo, paprasčiausiai nustokite bendrauti ir ignoruokite juos, kol patys nepasikeis.

Nepriimkite jų toksiško elgesio pernelyg asmeniškai

Atminkite, problema slypi ne jumyse, o juose.

Dauguma toksiškų žmonių stengiasi sukelti pašnekovui kaltės jausmą, įtikinti, kad jis padarė kažką ne taip. Kadangi mygtukas „pasijutau kaltas“ pas mus yra labai jautrus, tai netgi užuomina, kad kažką negerai padarėme, neretai gali smarkiai pakenkti pasitikėjimui savimi ir ryžtui. Neleiskite, kad taip atsitiktų jums.

Jeigu nustosite viską imti giliai į širdį, įgysite tikrąją laisvę. Dauguma nuodingų žmonių pila savo negatyvą ne vien ant jūsų, bet ir ant visų kitų aplink save. Net jeigu jums atrodo, kad tai asmeniškas konfliktas, netgi kai atrodo, kad įžeidinėja ir žemina jus ir vien tik jus, situacija dažniausiai yra ne visa tokia. Viskas, ką tie žmonės kalba ir daro, iš tikrųjų liečia tik juos pačius.

Apsiginkluokite užuojauta

Kartais verta pažvelgti į nuodingus žmones su užuojauta, jei žinote, kad jie išgyvena nelengvus laikus arba serga. Daug žmonių, kurie šiuo metu elgiasi pasibjaurėtinai, ne tokie jau ir kalti – galbūt išgyvena depresiją, galbūt patyrė skaudžią netektį, o gal apskritai serga kūnu ir siela. Tačiau netgi šiuo atveju reikia aiškiai atskirti jų problemas ir elgesį su jumis. Ir jeigu nusileisite vien dėl to, kad jie turi problemų, atsiras pagunda pradėti pasąmoningai naudotis savo problemomis siekiant savų tikslų.

Prieš kelis metus man teko padirbėti savanoriu vaikų psichiatrijos klinikoje. Ten mokiau berniuką, vardu Denis. Didžiąją laiko dalį tai buvo absoliučiai normalus ir mielas berniukas, kol neprasidėdavo paaštrėjimas ir jis nepradėdavo keikti visų, ką tik sutikdavo. Savaime aišku, niekas, įskaitant mane, nepriekaištavo jam už šiuos pykčio pliūpsnius. Galų gale, maniau aš, berniukui ne viskas gerai su psichika ir jis paprasčiausiai negali susivaldyti, teisingai?

Kartą nuėjome žaisti į parką. Ir po valandos Denis eilinį kartą įsišėlo, pradėjo plūsti mane paskutiniais žodžiais. Šį kartą nesusilaikiau ir griežtai pasakiau: „Gana mane keikti ir įžeidinėti. Aš juk žinau, kad esi geras berniukas ir gali būti kur kas geresnis“. Jis baisiai nustebęs nutilo, o po kurio laiko atsakė: „Atleiskite, dėde Markai, kad buvau toks grubus“.

Gavau labai svarbią gyvenimišką pamoką: mes negalime padėti žmogui tiesiog jam atleisdami ar ignoruodami jo elgesį vien dėl to, kad tai neva jų asmeninė problema. Šiame pasaulyje daug žmonių, įveikusių tokias problemas, kokios mums nesisapnavo ir tuo pat metu jie neterorizuoja aplinkinių ir nekeršija dėl savo bėdų kitiems. Kur kas geriau žvelgti į nuodingus žmones su nuoširdžia užuojauta ir tuo pat metu užkirsti kelią visiems bandymams peržengti leistinas ribas. Pernelyg daug atleisdami ir leisdami, mes darome blogiau ir sau, ir tiems, su kuriais turime reikalą.

Pasilikite laiko savo poreikiams

Jeigu tenka gyventi ar dirbti su nuodingu žmogumi, pasistenkite pasilikti sau pakankamai laiko atsipalaidavimui, poilsiui ir jėgų atstatymui. Suaugusio protingo žmogaus vaidmuo, kurį mums tenka vaidinti, turint reikalą su nuodingais žmonėmis, gali labai nuvarginti ir išsekinti, o jeigu būsite neatsargūs, tai jų nuodai prasiskverbs ir į jūsų širdį. Be to, netgi tie žmonės, kurių elgesį apnuodijo rimtos problemos ir ligos, supranta, kad jūs turite savų reikalų, dėl to nereikia jaustis kaltiems, jeigu tenka juos neilgam palikti.

Jūs nusipelnėte laiko sau. Esate vertas ramiai pabūti ir pamąstyti, atsiribojus nuo išorinio pasaulio ir jo nuodingų įtakų. Užsitarnavote teisę tiesiog pabūti savimi, neužleidžiant savo pozicijų, nesprendžiant svetimų problemų, nesistengiant niekam įsiteikti. Tiesiog pailsėkite nuo šito beprotiško pasaulio, kuris bando ir jus išvesti iš proto.