Daugialypių prigimčių ir intelektų teorija – tai sistema, kuri leidžia pažiūrėti į žmogaus vidų ir matyti jo pilną paveikslą kitaip. 10 intelektų ir 9 prigimtys yra savybės, kurias turime mes visi, tik jos skirtingai pasireiškia.

„Vienos gali aukštai pasireikšti, kitos – žemiau, bet mes visi esame unikalūs turėdami tą unikalų rinkinį. Kai kalbame apie karjeros pasirinkimą, galime tai išskirti į dvi dideles dalis, kai viena iš jų yra jauni žmonės, pavyzdžiui, moksleiviai, kuriems labai svarbu suprasti, ar jie turi bendrus gebėjimus, kai renkasi kokią nors specalybę. Tiems, kurie jau turi darbinės patirties, svarbiau suprasti, kokios kasdienės veiklos jie nori“.

Pasak R. Jurkėno, kai jaunam žmogui yra siūloma „pasimatuoti“ specialybę, kartais tai reiškia, kad jam užtektų dviejų darbo dienų po aštuonias valandas suprasti, ką tos specialybės žmonės veikia visą dieną ir galima susiformuoti nuomonę, ar tokia veikla patiktų.

„Kiekvienas iš mūsų galime lygiai taip pat pasižiūrėję į savo dienotvarkes ir veiklas, galime rasti tai, ką mums atlikti labai sunku ir vis atidėliojame. Kai mūsų prigimtis ir intelektas neatitinka tos veiklos reikalavimų, tokiu atveju prarandame energiją ir mieliau užsiimame kita“, – sakė specialistas.

Karjeros konsultanto teigimu, kai išsigryniname, kokios veiklos mums tinka arba ne, ir pradedame analizuoti, kaip rasti darną savo veikloje ir turime kažkokią patirtį, tuomet matome, kad pastarąją galime kaip nors pritaikyti savo sprendimuose.

„Pavyzdžiui, darbo skelbimuose juk nerašoma tiesiog, kad ieškoma daktaro arba vadybininko. Ne, ten bus nuo 10 iki 15 eilučių prirašyta, ką tau reikės daryti, ir kad tu pasižiūrėtum, ar tau tai tiks“.

Kartais ateina pasikonsultuoti žmonių, kuriems, atrodo, viskas jų karjeroje sekasi ir jau pradirbę vienoje srityje daugybę metų, tačiau vis tiek nusprendžia keisti kryptį.

„Toks žmogus lyg ir kitiems jau galėtų rodyti pavyzdį, tačiau vis tiek viduje jaučia nedarną. Labai dažnai, jeigu pradedame analizuoti jo tuometinę veiklą ir turime žmogaus prigimčių ir intelektų žemėlapį, ir pamatome bent tris neatitikimus, tuomet jis iškart nusprendžia viską mesti. Tačiau reikia labai atsižvelgti ir pamatuoti, kaip jo prigimtys ir intelektai yra dabar „pamaitinti“, ir kaip tai keistųsi jam pakeitus veiklą“, – tikina R. Jurkėnas.

Visas pokalbis laidos įraše:

Laidą „Karjeros akiniai“ pristato: KALBA Darnaus žmogaus centras.